Rozsypka systemu + sieczka na MicroSD ...

• 10 Odpowiedzi
  • 861 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
Rozsypka systemu + sieczka na MicroSD ...
« dnia: Styczeń 01, 2008, 19:24:55 »
Mój X500+ postanowił hucznie zakończyć rok 2007. Kiedy w Sylwestra po pracy jechałem z AutoMapą do znajomego, wszystko działało OK. Nic nie instalowałem od wielu dni, bawiłem się tylko ostatnio rlToday. Kiedy wracałem i chciałem włączyć AM, aplikacja odmówiła. Odmówiło tez kilka innych programów, w tym automatyczne włączanie BT - CicleBT. Ogólnie wywaliło się wszystko, co było zainstalowane przeze mnie (system postawiony był bez oryginalnego softu Eten'a).
W domu sprawdziłem, co jest i zamarłem. W załączniku jest zrzut z obrazem, jak wyglądała zawartość karty MicroSD (polecam uwadze nazwy i rozmiary plików i folderów oraz daty przy nich!). Dodam tylko, że moja karta ma 2 GB. Wszystkie pliki multimedialne (filmy, mp3 itp.) były nieruszone, padły aplikacje. Ale choć odinstalowałem programy i sformatowałem kartę, system miał i tak namieszane w rejestrze i nadawał się tylko do reinstalacji.
Tak więc z pierwszym dniem roku 2008 mam świeżutki systemik...  :/

Tylko co mogło być przyczyną takiego wypadku? WiFi i BT zawsze mam zabezpieczone i wyłączone, kiedy go nie używam. Wypadek to czy może jakiś wirus?  :|

Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline Daszek

• 257
    • 2oo
  • Sprzęt: BLOW-43Vbt, iPhone3g, htc sensation
Odp: Rozsypka systemu + sieczka na MicroSD ...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 01, 2008, 20:41:01 »
No, Bill G albo Eten sami by czegoś takiego nie wymyślili.
Musiał pomóc noworoczny wirusik.  :smile:

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 01, 2008, 22:53:24 »
Temperatura. Flash nie lubi zimna.

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2008, 08:50:59 »
Nie zgodzę się z oboma przedmówcami: ani nie było to w Nowy Rok, tylko w Sylwestra ;) (w Nowy Rok stawiałem system od nowa), ani nie było za zimno, może -2...-3 oC, a byłem już na Wielkiej Raczy z tym urządzeniem, rejestrowałem trasy i nie było żadnych problemów. Chyba nie chodzi o temperaturę...  :(
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2008, 09:09:20 »
Chodzi o to że to eten  :-| Mi mój też zaczął sypać się bez powodu. Jeden weekend jeździłem po niemczech z tomtomem i było ok, 2 tyg później jechałem z am do kielc i zaczał się gps sypać. Nie mogłem na serwis od razu wysłac, poza tym mam gps na BT więc nawigację miałem, ale za to pocket ma problemy z odczytem z am - nie potrafi do konca zaladowac am i map do niej. Teraz na dniach wysyłam na serwis (przed świętami kurierzy mieli gdzieś klientów i nie przyjeżdżali po paczkę), naprawiony jak najszybciej sprzedaję i kupuję kaisera.

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2008, 10:57:09 »
Nie zgodzę się z oboma przedmówcami: ani nie było to w Nowy Rok, tylko w Sylwestra ;) (w Nowy Rok stawiałem system od nowa), ani nie było za zimno, może -2...-3 oC, a byłem już na Wielkiej Raczy z tym urządzeniem, rejestrowałem trasy i nie było żadnych problemów. Chyba nie chodzi o temperaturę...  :(

Coż, możliwe, że karta pamięci dożywa swojego żywota i po prostu posypał się na niej system plików, czyli wpisy w tablicy fat. Jeśli problem się powtórzy, to najlepiej by było kartę wymienić, bo sam format może nie pomóc, a i dane na takiej karcie pamięci nigdy już nie będą w 100% pewne.
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2008, 11:50:24 »
Hm... MicroSD SunDisk 2GB kupiony 22-go września 2007 kończy swój żywot? To mało żywotne karty w takim razie robią...
Może to i uszkodzenie karty, sprawdzimy. Tymczasem zainstalowałem SPB Backup i zrzucam ustawienia systemu i folder z zainstalowanymi programami do archiwum. Pożyjemy, zobaczymy.
Regulamin!

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2008, 12:11:13 »
Hm... MicroSD SunDisk 2GB kupiony 22-go września 2007 kończy swój żywot? To mało żywotne karty w takim razie robią...

Złośliwość rzeczy martwych. Może też tak być, że karta jest ok, tylko jej się tablica FAT rozjechała przy próbie zapisu - odczytu.  Bywa. A o trwałości kart pamięci najlepiej świadczą wpisy na forach fotograficznych, opisujących utratę zdjęć cyfrowych. Sam zresztą miałem taki przypadek. Karta nowa i zdjęcia przepadły. Ale to już OT jest  :proud:
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2008, 12:13:10 »
Potwierdzam, że to raczej wina karty. Miałem bardzo podobne przypadki ale ze zwykłymi SD. Najtańszy kingston przy około -15 stopni często gubił pliki, natomiast SanDisc Extreme III nigdy tak nie zrobił (obie karty były w tym samym aparacie foto).

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2008, 20:14:01 »
-2, -3 stopnie wystarczą...

Propos krótkiej żywotności kart - moja wytrzymała dokładnie 29 dni. Nie przeżyła kontaktu z marnej jakości czytnikiem na USB. Niby po włożeniu do palmtopa wszystko super działało. Odpaliłem AM, ponawigowałem, wyłączyłem AM, softreset zrobiłem i kicha. Fizyczne uszkodzenie karty (BTW - pierwszy raz w życiu słyszałem "śpiewający" flash - przy low-level formacie karta...piszczała cichutko)

*

Offline sRogi

• 24
  • Sprzęt: Glofiish X500 (WM6)
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 05, 2008, 00:03:47 »
Witam!

Najczęściej się tak dziej jak wyłączymy naszego PPC w czasie zapisu na kartę. A znając złośliwość  rzeczy  martwych jest to w drodze! Otóż przedmówców, miło mi uświadomić że wystarczy co jakiś czas wyjąc kartę do czytnika i ScanDisk'iem potraktować, lub na PPC takim programem jak 'StorageTools' i dać funkcje 'Verify'. Niestety system plików na karcie to tylko FAT! A i karta nie powinna mieć systemu FAT32, ale FAT16 lub FAT12, lepiej (czyt. szybciej) działa.

Rozwiązanie: co sie da skopiować, sformatować (patrz wyżej), i wgrać potrzebe nam pliki, używać :)

Powodzenia