X500 - AGPS ważna wskazówka

• 19 Odpowiedzi
  • 3258 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ciuxxxon

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC Desire
« dnia: Grudzień 19, 2006, 12:53:47 »
Może już ktoś o tym pisał ale jak nie to przeczytajcie:

Zauważyłem, że w AutoMapie miałem domyślnie ustawiony port com2 dla obsługi GPS. Teoretycznie wszytko było ok ale jakoś wolno łapało fixa (około 30sek) pomimo korzystania z programu Satellite Data Update.
No i odkryłem dlaczego.

Na porcie com2 był ustwaniony tzw "zwykły GPS", ale kiedy przełączyłem na port com7 "AGPS" fixa łapię w około 5 sekund.
Wpadłem na to kiedy bawiłem się MioMap v 3.2 i kazałem mu wybrać automatycznie port com, na którym chodzi gps a następnie w opcji ręcznego wyboru zauważyłem takie przeskanowane porty: com4 GPS Device.......com7 AGP i to własnie dało mi do myślenia i przełączyłem domyślnie na com7 i.....ruszyło wszystko z kopyta.
Sprawdźcie u siebie .....oczywiście dotyczy to chyba wszystkich pocketów obsługujących AGPS

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2006, 13:19:54 »
Hmm ... nie działa. U mnie z uporem maniaka wraca na COM2. Gdzie dokładnie dokonałeś zmian ?
Pozdrawiam

*

Offline ciuxxxon

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 19, 2006, 13:33:06 »
najpierw sprawdziłem w miomap v32 na którym porcie mam AGPS, i potem ręcznie wklepałem w ustawieniach AutoMapy (wyłącz w automapie opcję automatycznego wyszukiwania odbiornika, tylk podaj ręcznie odpowiedni port com)

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2006, 00:11:49 »
ciuxxxon - BRAWO!!!
Właśnie zmieniłem u siebie port GPS z COM2 (standardowe ustawienie) na COM7 i jest dokładnie tak jak powiedziałeś.
Wcześniej łapał mi sygnał po kilkunastusekundach - teraz łapie od razu!!!
Zmieniłem zarówno ustawienia w AutoMapie jak i w SETTING/GPS i teraz nawet Compass podaje pozycję szybciej!

Pozdrawiam

*

Offline Banan2

• **
  • 140
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2006, 07:58:28 »
Witam !
U mnie w Automapie zadziałało  :)  Natomiast w ustawieniach GPS-a nie. Który port trzeba zmienić: GPS program port czy GPS hardware port ?
Pozdrawiam

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 20, 2006, 19:35:12 »
Cytat: "Banan2"
Witam !
U mnie w Automapie zadziałało  :)  Natomiast w ustawieniach GPS-a nie. Który port trzeba zmienić: GPS program port czy GPS hardware port ?
Pozdrawiam

Żaden.
Zostawić obydwa tak jak są.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 22, 2006, 11:55:00 »
Wszystko ładnie pięknie jeżeli chodzi o AutoMapę, ale iGO2006 po przestawieniu na com 7 co kilka sekund resetuje GPS. Co z tym fantem?

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 22, 2006, 16:19:46 »
Cytat: "kilcer"
Wszystko ładnie pięknie jeżeli chodzi o AutoMapę, ale iGO2006 po przestawieniu na com 7 co kilka sekund resetuje GPS. Co z tym fantem?

U mnie I-go działa bezbłędnie.

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 24, 2006, 00:31:12 »
a jaką liczbę bitów na sek. ustawić? I co  w końcu zrobić z tymi ustawieniami w settings ruszać czy zostawić jak są fabrycznie?

Czy szybkość fixingu zależy od pogody? dziś były spore chmury i pierwszy fixing łapał dopiero nawet po 5 minutach czy to normalne czy coś nawaliło?

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 24, 2006, 09:28:29 »
Cytat: "awpd"
a jaką liczbę bitów na sek. ustawić? I co  w końcu zrobić z tymi ustawieniami w settings ruszać czy zostawić jak są fabrycznie?

Czy szybkość fixingu zależy od pogody? dziś były spore chmury i pierwszy fixing łapał dopiero nawet po 5 minutach czy to normalne czy coś nawaliło?

Nienormalne.
Dane o satelitach ściągnąłeś?

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 24, 2006, 15:29:49 »
nie, nie ściągnąłem ale zaraz zrobię to. Jak często to aktualizować: recznie np. raz na kwartał czy zaznaczyc np every day? Jak często zmieniają się te dane by było warto to ściągać?
I co z tą prędkością, AutoMapa miała ustawioną najwolniejszą 480 bit na sekundę a w ustawienie pda w settings/gps jest 57600, zmienić tak też w AM czy zostawić te 4800?

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 24, 2006, 15:34:05 »
mam również nawigację w aucie fabryczną i sygnał jest w sekundę po przekręceniu kluczyka i nie gubi go nawet po wjechaniu do garażu podziemnego (jak on to robi?), tylko mapy nędzne jak cholera...

*

Offline Cavallino

• 664
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 24, 2006, 15:46:25 »
nie, nie ściągnąłem ale zaraz zrobię to. Jak często to aktualizować: recznie np. raz na kwartał czy zaznaczyc np every day? Jak często zmieniają się te dane by było warto to ściągać?
I co z tą prędkością, AutoMapa miała ustawioną najwolniejszą 480 bit na sekundę a w ustawienie pda w settings/gps jest 57600, zmienić tak też w AM czy zostawić te 4800?

W programie do aktualizowania masz zaznaczone do kiedy są ważne dane.
Wystarczy aktualizować tak często, żeby mieć aktualne.

Szybkość oczywiście ustaw tak jak masz zalecane dla danego sprzętu, dla g500+ to jest 38400.

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 25, 2006, 13:15:45 »
wykonuje download ale jak zaczynam robic data update to wyskakuje ;data updae failed', co jest nie tak?

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2007, 19:46:07 »
mam tak samo jak kolega awpd.
wie ktos o co chodzi??wykonuje download ale jak zaczynam robic data update to wyskakuje ;data updae failed', co jest nie tak?

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2007, 23:07:41 »
Cytat: "Cavallino"
U mnie I-go działa bezbłędnie.

A jaką masz wersję cracka ;) Bo przecież oryginalny i-go sprzedawany jest na miniSD a nie na micro. A zatem - skoro uzywasz Igo na x500 musiałeś go sobie skrakować na mikroSD.

Ja niestety musiałem zrobić to samo, bo mój ulubiony Igo sprzedawany jest TYLKO na miniSD (jak poinformował mnie miły pan u producenta). mamy więc przypadek dobrego produktu i kiepskiego marketingu (tak BTW)

*

Offline cartman_77

• **
  • 139
  • Samsung OMNIA
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 09, 2007, 19:50:12 »
Szanowni,
Dopadł mnie kolejny problem laika.

Cciałem się zapoznać z Auto Mapą i:
1. Nie mogę w AM uzyskać połączenia z GPS. Nie wiem czy to chodzi o jakieś konkretne ustawienia portów w x500 i w AM? Proszę poradźcie.
2. Nie mogę pobrać z internetu aktualizaci satelit. Właściwie jeszcze nigdy mi się to nie udało. Wyrzuca błąd "Data download and update failed". Czy jest jakaś inna metoda, soft do aktualizacji satelit?

ps. podłączam się do wątku ponieważ nie chcę zakładać nowego:)

Pozdr,
cartman
Samsung OMNIA

Początek:                   Obecenie:
PDA: SAHH5/SAHH5    CTWM6.5v3.1
TELEFON: XXHH3

*

Offline Banan2

• **
  • 140
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 09, 2007, 20:43:25 »
Cytat: "cartman_77"
Szanowni,
Dopadł mnie kolejny problem laika.

Cciałem się zapoznać z Auto Mapą i:
1. Nie mogę w AM uzyskać połączenia z GPS. Nie wiem czy to chodzi o jakieś konkretne ustawienia portów w x500 i w AM? Proszę poradźcie.
2. Nie mogę pobrać z internetu aktualizaci satelit. Właściwie jeszcze nigdy mi się to nie udało. Wyrzuca błąd "Data download and update failed". Czy jest jakaś inna metoda, soft do aktualizacji satelit?

ps. podłączam się do wątku ponieważ nie chcę zakładać nowego:)

Pozdr,
cartman

Witam !
U mnie też nie działa internetowa aktualizacja satelit. Wyskakuje błąd "Data download and update failed"  :( To jest chyba wina serwera Etena. AM nie łapie fixa, bo najprawdopodobniej GPS ma stare dane.
Ja bym zrobił tak. Najpierw zacząłbym od GPS Vievera. Uruchomiłbym go w miejscu gdzie jest dobra widoczność satelitów (pole, podwórko). No i czekał do skutku ;) Dopiero gdybym złapał sygnał GPS za pomocą Vievera uruchomiłbym AM. Jeśli Viever nie łapie satelit to i AM nie będzie łapała.
A jeśli chodzi o ustawienia GPS to ja mam takie: program port COM7 i GPS hardware port COM4 (u mnie jest 57600 baud rate). Access ustawiony na automatyczny (ptaszek w kwadracie). Viever i AM działa bez problemu.
Pozdrawiam

*

Offline Klimer

• 344
    • http://www.klimer.dkp.pl
  • Sprzęt: Palmax GPS
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 09, 2007, 23:57:29 »
mam również nawigację w aucie fabryczną i sygnał jest w sekundę po przekręceniu kluczyka i nie gubi go nawet po wjechaniu do garażu podziemnego (jak on to robi?), tylko mapy nędzne jak cholera...

nawigacja fabryczna w aucie posiłkuje się nie tylko GPSem ale także "monitoruje" ruch kół. tzn niejako koryguje czy też wspiera GPS danymi z samej jazdy. czyli swoje dane może opierać nie na sygnale z satelit, ale na danych uzyskiwanych z tego co przejechałeś
To nie tablica ogłoszeń!! Ostatni raz bez warna.

*

Offline cartman_77

• **
  • 139
  • Samsung OMNIA
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 10, 2007, 11:57:28 »
Banan,
Bardzo dziękuję Ci za podpowiedź. NIe wiem dlaczego, ale sposób z wcześniejszym włączeniem GPS Viewer'a a następnie AM zadziałał.
Mało tego to była tak jakby jednorazowa akcja. Tak jakby AM potrzebowała załapać satelity, które widzi GPS Viewer.
W tej chwili już GPS działa podczas każdorazowego włączenia AM.

Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdr,
cartman
Samsung OMNIA

Początek:                   Obecenie:
PDA: SAHH5/SAHH5    CTWM6.5v3.1
TELEFON: XXHH3