Szanowni,
Dopadł mnie kolejny problem laika.
Cciałem się zapoznać z Auto Mapą i:
1. Nie mogę w AM uzyskać połączenia z GPS. Nie wiem czy to chodzi o jakieś konkretne ustawienia portów w x500 i w AM? Proszę poradźcie.
2. Nie mogę pobrać z internetu aktualizaci satelit. Właściwie jeszcze nigdy mi się to nie udało. Wyrzuca błąd "Data download and update failed". Czy jest jakaś inna metoda, soft do aktualizacji satelit?
ps. podłączam się do wątku ponieważ nie chcę zakładać nowego:)
Pozdr,
cartman
Witam !
U mnie też nie działa internetowa aktualizacja satelit. Wyskakuje błąd "Data download and update failed"

To jest chyba wina serwera Etena. AM nie łapie fixa, bo najprawdopodobniej GPS ma stare dane.
Ja bym zrobił tak. Najpierw zacząłbym od GPS Vievera. Uruchomiłbym go w miejscu gdzie jest dobra widoczność satelitów (pole, podwórko). No i czekał do skutku

Dopiero gdybym złapał sygnał GPS za pomocą Vievera uruchomiłbym AM. Jeśli Viever nie łapie satelit to i AM nie będzie łapała.
A jeśli chodzi o ustawienia GPS to ja mam takie: program port COM7 i GPS hardware port COM4 (u mnie jest 57600 baud rate). Access ustawiony na automatyczny (ptaszek w kwadracie). Viever i AM działa bez problemu.
Pozdrawiam