[X500] Sesja MMS (GPRS).

• 8 Odpowiedzi
  • 792 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gebp

• 23
[X500] Sesja MMS (GPRS).
« dnia: Październik 23, 2007, 20:48:44 »
Na wstępie:
Jeżeli odbieram MMS'a to PDA nawiązuje połączenie GPRS ściąga MMS'a i powinna (po jego pobraniu) zakończyć połączenie. Tak jest przynajmniej w telefonach komórkowych.
W dniu dzisiejszym dostałem MMS'a ale nie od razu sprawdziłem odkogo, co to itd.
Ale sedno sprawy. Zauważyłem że PDA nadal miał nawiązane połączenie GPRS (mimo że MMS był już pobrany, szczerze to minęło około 5 min); przynajmniej tak informacja widniała na wyświetlaczu, ikona dotycząca zasięgu z literą "E" a po tapnięciu także.
Moje pytanie jak ustawić sesje połączenia GPRS dla MMS'ów z "ciągłą" na  "gdy potrzeba" (tak jest w komórkach).

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy na górnej belce przy włączonym Bluetooth'ie nie powinna być aby ikona BT ( taka literka "B".

Operuje na WM6.

Z góry dzięki.

*

Offline Turtle

• **
  • 122
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: [X500] Sesja MMS (GPRS).
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2007, 17:18:43 »
podepne sie: w moim X500+ zauwazylem, ze po nawiazaniu polaczenia EDGE nie gubi go wogole :) czyzby 'lekarstwo' na 'znikajacego 'Edża'?
wkoncu oplata jest za odebrane Bajty a nie czas polaczenia. Co do auto. rozlaczania - ja mam tak samo po odebraniu mms`a, nie rozlacza sie sam. Ikonki BT nie widzialem ani razu :-D (tylko w instrukcji)
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2007, 17:21:47 wysłana przez Turtle »

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2007, 21:43:51 »
W takim razie zostaw sobie PDA z włączonym GPRS/EDGE na kilka dni i sprawdź, co wyjdzie na fakturze! O ile wiem, wysyłane są impulsy, które informują, że urządzenie NADAL ISTNIEJE, a płaci się za każdą rozpoczętą paczkę. Jeśli to jest 100 kB, to może nie ma problemu, ale przy 10 kB i dłuższych czasach to może się okazać nieopłacalne. Przy dużych transferach tego sie nie zauważa, ale przy znikomych - już tak. Problemu nie mają użytkownicy no-limit.
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2007, 22:00:50 »
W takim razie zostaw sobie PDA z włączonym GPRS/EDGE na kilka dni i sprawdź, co wyjdzie na fakturze! O ile wiem, wysyłane są impulsy, które informują, że urządzenie NADAL ISTNIEJE, a płaci się za każdą rozpoczętą paczkę. Jeśli to jest 100 kB, to może nie ma problemu, ale przy 10 kB i dłuższych czasach to może się okazać nieopłacalne. Przy dużych transferach tego sie nie zauważa, ale przy znikomych - już tak. Problemu nie mają użytkownicy no-limit.

Spokojnie, wcale tak nie jest. Sesja nie jest konczona od razu tylko po jakim czasie, ale nie trwa to dniami tylko jakis okres w stylu godzina, dwie. Gdyby bylo tak jak piszesz to po nawiazaniu sesji caly czas by ja utrzymywalo calymi dniami, tygodniami :)

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2007, 22:12:35 »
A mnie się udawało na notebooku i karcie GPRS "utrzymywać sesję godzinami" bez pingolenia itp. Czym to wytłumaczysz? :)
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2007, 08:40:23 »
A mnie się udawało na notebooku i karcie GPRS "utrzymywać sesję godzinami" bez pingolenia itp. Czym to wytłumaczysz? :)

Tym, ze moze miales jakis proces ktory wykorzystywal polaczenie :)

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 26, 2007, 09:00:55 »
Nie zgodzę się z tym. Nasi klienci używają notebook'ów w terenie, łącząc się z serwerem po GPRS/EDGE (telnet i pochodne). Robiliśmy z szefem próby, ile wytrzyma połączenie bez włączonej aplikacji klienckiej - sam GPRS (i to kilka już lat temu, więc we wczesnym etapie wdrażania tego w Polsce) - był to czas rzędu dobrych kilku godzin, dużo więcej niż jedna czy dwie...
Może teraz, gdy gwałtownie rośnie zapotrzebowanie na "przestrzeń" w sieci komórkowej, te czasy są minimalizowane, a nie podtrzymywane sztucznie połączenie jest zamykane?
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 23:23:38 wysłana przez vroobel »
Regulamin!

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 26, 2007, 10:13:25 »
NIe zgodzę się z tym. Nasi klienci używają notebook'ów w terenie, łącząc się z serwerem po GPRS/EDGE (telnet i pochodne). Robiliśmy z szefem próby, ile wytrzyma połączenie bez włączonej aplikacji klienckiej - sam GPRS (i to kilka już lat temu, więc we wczesnym etapie wdrażania tego w Polsce) - był to czas rzędu dobrych kilku godzin, dużo więcej niż jedna czy dwie...
Może teraz, gdy gwałtownie rośnie zapotrzebowanie na "przestrzeń" w sieci komórkowej, te czasy są minimalizowane, a nie podtrzymywane sztucznie połączenie jest zamykane?

Moze masz racje, ale mi chodzilo glownie o to, ze taka sesja nie trwa np kilku dni, a kilka godzin.
W przypadku pda mialoby to ogromne znaczenie, bo urzadzenie nie jest generalnie wylaczone, jedynie w stanie uspienia i taka sytauacja moglaby miec
miejsce. Z mojego doswiadczenia i po rachunkach widze, ze nia ma sie czym niepokoic. Sesja nie trwala nigdy dluzej niz kilka godzin.

*

Offline magii

• **
  • 213
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 28, 2007, 19:04:45 »
No dobrze ale czy ktos zna sposob na automatyczne rozlaczenie E i kLaWiaTuRe ?