Było WM6 zainstalowałem WM5 i jak spowrotem na WM6

• 24 Odpowiedzi
  • 2863 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mr.Wojcik

• 11
  • Sprzęt: Eten M700
Było WM6 zainstalowałem WM5 i jak spowrotem na WM6
« dnia: Sierpień 28, 2007, 18:21:45 »
Kupiłem M700 z WM6 zainstalowanym ale chcialem zobaczyc jak bedzie wygladalo to po polsku i zainstalowałem WM 5.0(EUU_ETEN_M700_WWE_R32_052_0354_MOT1114.EXE) i niby wszystko OK tylko teraz chce zainstalować WM 6.0 bo jest ponoć szybszy i lepiej ten telefon na nim pracuje. I tu pojawia się problem żeby zainstalować ten system z pliku: EUU_M700_WWE_R01_052_0436_MOT1114_WM6.exe do taki jest dedykowany dla tego modelu potrzebuje podać  Action Key którego za cholerę nie mogę pobrać ze strony http://www.etencorp.com/support/WM6/register_wm6.php gdyz wyskakuje komunikat IMEI Eror.
Serwis mowi:
Action Key do WM 6.0 Pan nie dostanie ponieważ Pański M700 fabrycznie był wyposażony w WM 6.0.
Action Key jest tylko dla użytkowników palmtopów glofiish fabrycznie wyposażonych w Wm 5.0 którzy chcą dokonać upgrade do WM 6.0
.
Mowia mi tez że do czasu pojawienia się nowej wersji ROM będzie Pan pracowac na WM 5.0.
Czyli teraz nie mam już możliwości wrócenia do systemu WM 6.0?? :mad:
Nie ważne ile masz, ważne ile ci brakuje...

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
Odp: Było WM6 zainstalowałem WM5 i jak spowrotem na WM6
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2007, 18:29:35 »
Spróbuj ściągnąć rom z innego źródła a nie ze strony etena.

*

Offline Mr.Wojcik

• 11
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2007, 18:43:41 »
Spodziewałem sie bardziej konstruktywnej odpowiedzi.
W wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=67574.0 odnosnie wm6 do m700 podawaliscie tylko taki rom jak ja sciagnalem.
Tylko problem w tym ze ten rom chce tego keya a nie moge go wygenerowac. Chcial bym uzyskac konkretna pomoc bo serwis nie daje rady wiec moze wam sie uda.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2007, 19:21:57 »
Serwis, serwisem. Nie mozesz sprobowac zwrocic sie do Etena po nowy Action Key, wyjasniajac cala
sytuacje?

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2007, 19:22:24 »
To po kiego zmieniałeś rom na WM5 mogłeś zobaczyć fotki ze zrzutów WM5 i przeczytać zalety i wady WM5 i 6 a następnie podjąć decyzje który wybrać. Servis dobrze CI odpisał czekaj na nowy rom.

pzdr.

*

Offline Mr.Wojcik

• 11
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 28, 2007, 19:37:44 »
Po co zmienialem bo dostałem WM6 zainstalowanego a na karcie pamieci wgraną instalke WM5 po polsku. Chcialem zobaczyc jak chodzi system po polsku to raz, po drugie samemu zaobaczyc róznice miedzy ver. 5 a 6.  Nie dostalem tez informacji od sprzedawcy ze jest problem zainstalowac WM6 skoro juz kiedys chodzila na tym systemie a w necie jest do pobrania rom. Wydawalo mi sie ze skoro kupuje urzadzenie z systemem to moge go przeinstalowac i nie mowicie mi ze nikt nie robil reinstalki bo ma system zainstalowany to nie powinien tego robic.
Czyli z tego co narazie napisaliscie mam czekac na nowy rom do m700 ktory niewiadomo kiedy sie pojawi.

*

Offline Lexon

• *
  • 79
  • Sprzęt: Eten X500; Samsung i900 Omnia
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 28, 2007, 19:54:36 »
Teoretycznie pownieneś przy zakupie otrzymać CD z systemem jaki masz w palmie - a więc WM6. Normalnie załączone jest CD z WM5, więc w tej sytuacji, jeśli faktycznie sprzedawca oferował ci system WM6 to wg mnie powinien teraz na twoją prośbę dostarczyć ci instalkę WM6.

*

_Morf_

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 29, 2007, 12:19:20 »
Teoretycznie pownieneś przy zakupie otrzymać CD z systemem jaki masz w palmie - a więc WM6. Normalnie załączone jest CD z WM5, więc w tej sytuacji, jeśli faktycznie sprzedawca oferował ci system WM6 to wg mnie powinien teraz na twoją prośbę dostarczyć ci instalkę WM6.
Tu nie chodzi o brak instalki (czytaj ze zrozumieniem) :mad:. A o to że Mr.Wojcik nie może wygenerować Action Key'a... Swoją drogą chora sytuacja... Powinni gdzieś w instrukcji zastrzec informację o niemożliwości zmiany Rom'u na niższy.
Powiedzieli chociaż kiedy wyjdzie nowy WM 6.0?  :sleepy:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2007, 12:21:45 wysłana przez _Morf_ »

*

Offline Lexon

• *
  • 79
  • Sprzęt: Eten X500; Samsung i900 Omnia
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 29, 2007, 19:40:59 »
Może i coś nie rozumiem... Ale serwis napisał wyraźnie: ActionKey jest do upgrade'u i nie można upgrade'ować tej samej wersji... Dla Etena ten palm jest zarejstrowany jako wyposażony w WM6, a więc można na nim zainstalować ponownie WM6 a nie upgrade WM6, bo to można instalować na palmie zarejstrowanym jako wyposażony w WM5 - dlatego system blokuje wydanie ActionKeya...

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2007, 08:57:41 »
Wlasnie tak czytajac moze tez czegos nie rozumiem :)
Tak jak kolega Lexon slusznie zauwazyl, ActionKey na stronie Etena sluzy wlasnie
do upgrade z WM5 do 6, a Ty oryginalnie miales zainstalowany WM6 wiec dlatego nie mozesz go wygenerowac
bo nie mozna zrobic upgrade z WM6 na WM6, logiczne.
Czyli powinnes miec ten ROM na plycie dolaczonej do Etena jako Twoj defaultowy system i nie powinien on wymagac
ActionKey.
Zgadzam sie tutaj z Lexon :)

*

Offline Mr.Wojcik

• 11
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2007, 10:19:34 »
Na plycie dołaczonej przez etena znajduje sie: Activesync, Device Handbook, OUTLOOK Trial i instrukcja ale WM nie dodali.
Wiecie moze skad moge pobrac nie upgrade a normalny rom?

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2007, 10:24:24 »
Eten i nie tylko nie dodaje OS na płytkach. Masz nowy sprzęt na gwarancji, więc zanim przekombinujesz i ją stracisz, skontaktuj się z serwisem Unicom i poproś o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline Mr.Wojcik

• 11
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 30, 2007, 10:44:27 »
Dzonilem do sprzedawcy i tlumaczyl ze nie daja na plytkach OS bo wlasnie ludzie potrafia przekombinowac. Obiecal mi ze zalatwi odblokowany rom lub keya. Zobaczymy co z tego wyjdzie narazie czekam na pomoc albo od was albo od sprzedawcy.

*

Offline Alx

• **
  • 205
  • Sprzęt: HTC Touch PRO 2 + 8GB, E-TEN M700 + 8GB
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 30, 2007, 11:04:29 »
...Hmmm, ja też kupiłem M700 z WM6, potem wgrałem WM5 i żeby wrócić do WM6 ściągnołem rom ze strony producenta, a Action Key uzyskałem bez problemu !
ROM : Jackos EVO JackFULL 1.7.0 PLK

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 30, 2007, 12:01:31 »
Z tego co kojarze problem podczas tego calego procesu pobierania ROM, ActionKey itp byl tez spowodowany przez przegladarke.
Uzywasz IE? Bo jesli z innej to wtedy sa problemy.
Co do serwisu to z kim sie kontaktowales?
Tak jak pisalem wyzej moze sprobuj bezposrednio do supportu Etena, a nie do przedstawiciela na Polske.
Fakt, chyba rzeczywiscie nie daja na plycie, nie pamietam juz.

*

Offline Mr.Wojcik

• 11
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 30, 2007, 12:08:08 »
Sprzedawca napisał maila do dystrybutora oraz producenta. Wiec tylko czekanie mi zostaje.
A z przegladarka na roznych probowalem i sam sprzedawaca i ciagle eror.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2007, 20:29:48 wysłana przez Mr.Wojcik »

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 30, 2007, 12:21:10 »
To rady i info od sprzedawcy swoja droga, a Ty tez napisz do Unicom i do Etena.
Myslisz, ze sprzedawca traktuje Twoja sprawe jako priorytet, jak ma czas i mu sie akurat przypomnisz to moze.
Wykaz troszke inicjatywy :)

*

Offline barylka1986

• 327
  • Sprzęt: Asus P526, Asus P750, Samsung B7610, HTC HD2
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 05, 2007, 10:35:08 »
z gory przepraszam za bledy prosze mnie nie ganic

a oto instrukcja zainstalowania wm6 bez active key

1 postepowac standardowo jak w kazdym upgradzie a gdy pojawi sie na etenie okienko w ktorym nalezy podac key odlaczamy etena od kompa

2 w okienku etena na kompie klikamy next

3 a etena wlaczamy w tryb wgrywania romu
kozystajac z skrutu klawiszy na etenie tzn przytrzymac POWER+CAMERA+RECORD(to pod glosnioscia)i dociskamy reset trzymamy te wszystkie przyciski przez chwile a nastempnie zwalniamy Tylko reset i chwile czekamy az odpali sie ekran znany z wgrywania romu

4 teraz podlaczamy etena do kompa i po chwili bedziemy mogli kliknac przycisk update w okienku etena do updatu romu

no i teraz musie byc cos co komus przeszkodzi

1 nie dziala na systemie Vista {nie pokazuje sie przycisk update} trzeba na xp-ku
2 testowalem na x500 to na m700 pewnie ruszy

pozdrawiam

ps
niech tylko mi tu zaden linuksowiec sie nie wymadza ze ma w firemoksie sprawdzanie pisoeni Jasne

mam nadzieje ze pomoglem

*

Offline puker

• **
  • 125
  • Sprzęt: Asus P550, GSMART S1205, SGN,
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 05, 2007, 15:31:09 »
Dołączę się z moimi doświadczeniami (na XP) zakończonymi przed paroma chwilami.
Kolega barylka1986 ubiegł mnie, ale chyba nie pogniewa się.
...Czyli teraz nie mam już możliwości wrócenia do systemu WM 6.0??...
Są sposoby na ominięcie problemu z kluczem aktywacyjnym - kartą SD (microSD) i kablem USB - sprawdziłem je na X500.
Wymiana ROM-u z karty
1. Kartę SD (microSD) formatujemy w czytniku na PC fat'em 16.
2. Uruchamiamy plik ROM-u *.exe dwuklikiem - pojawi sie pierwszy wizard, klikamy "Next" i pojawi sie drugi wizard.
3. W katalogu "C:\Documents and Settings\nazwa użutkownika\Ustawienia lokalne\Temp" pojawią się dwa pliki - temp.dat i USBDLUpdate_Console.exe (dobrze jest jak podkatalog "Temp" jest wcześniej wyczyszczony i mamy go otwarty).
4. Pliki temp.dat i USBDLUpdate_Console.exe kopiujemy na czystą kartę.
5. Zmieniamy rozszerzenie pliku "temp" z "dat" na "bin" czyli temp.bin.
6. Zamykamy drugiego wizarda i przy następnych klikamy "Cancel" i wychodzimy z nich - w/w pliki znikają z katalogu "Temp".
7. Kartę z plikami temp.bin i USBDLUpdate_Console.exe wkładamy do wyłączonego etena - wcześniej trzeba z niego wyjąć kartę SIM i zainstalować oryginalny (stary) system jaki ma na pokładzie z opcji "Default Settings" i wyłączyć moduły GSM/BT/WiFi.
8. Do etena podłączamy zasilacz.
9. Uruchamiamy etena w trybie bootloadera - naciskamy przyciski Voice Commander+Power i stylusem naciskamy w Reset po czym zwalniamy go.
10. Po pojawieniu sie ekranu bootloadera zwalniamy przyciski Voice Commander+Power i następuje proces wymiany ROM-u.
11. Pod jego koniec ładowane są ustawienia GPRS i pojawi się info "USB host is not connected yet" co oznacza koniec wymiany ROM-u.
12. Odczekujemy parę chwil czy nie pojawi się jakaś "niespodzianka" - nie powinna się pojawić.
13. Naciskamy przycisk Power i stylusem Reset po czym zwalniamy je - następuje pierwsze uruchomienie systemu, przy którym postępujemy zgodnie z instrukcjami.
14. Obserwujemy ekran - kiedy pojawi się ładowanie aplikacji etenowskich mamy max 3 sekundy by podjąć decycyzję - jeśli naciśniemy i przytrzymamy przycisk Camera to instalator ominie te aplikacje. Później wg własnego uznania możemy je doinstalować z opcji "Application Recovery".
15. Kartę z plikami ROM-u możemy zachować lub sformatować ją i używać w etenie.

Wymiana ROM-u kablem USB
1. Instalujemy Active Sync 4.5.
2. Uruchamiamy etena z wyjętymi kartami SIM i pamięci i po włożeniu baterii uruchamiamy.
3. Łaczymy go kablem USB z PC - otwiera sie okno AS, w którym po zatwierdzeniu kilku kroków pojawi sie potwierdzenie "Connected".
4. Dwuklikiem uruchamiamy plik z ROM-em np. EUU_X500_WWE_R01_032_0436_MOT0110_WM6.exe.
5. Przy pierwszym wizardzie klikamy "Next" a przy drugim - "Finish". Pojawi się kolejny wizard "END USER UPDATE". Klikamy "Next" i potwierdzamy "Yes" (Tak).
6. Na ekranie etena pojawi się okno V_KEY - nie wpisujemy klucza aktywacyjnego i zamykamy je tapiąc OK w prawym górnym rogu.
7. Uruchamiamy etena w trybie bootloadera - naciskamy przyciski Voice Commander+Power i stylusem naciskamy w Reset po czym zwalniamy go.
8. Na ekranie PC kolejnego wizarda  "END USER UPDATE STEP 2" klikamy "NEXT", a w następnym (STEP 3) klikamy "UPDATE" i potwierdzamy start. Na ekranie bootloadera etena bedą pojawiać się przewijające linijki, a na ekranie PC dwa bary z progresem (kolejne "step") wymiany ROM-u.
9. Końcową fazą wymiany ROM-u będzie "EDGE download status: 2142 k i pomyślne załadowanie ustawień EDGE zakończy się samouruchomieniem etena.
(Jeśli napis ten zatrzyma się na wielkości 2 k oznacza to tyle, że nie została wyjęta karta SIM z etena, a wizard na PC zawiesi się. W tej sytuacji naciskamy przycisk Power i stylusem w Reset po czym zwalniamy je i usuwamy zwis w znany sposób).
10. Na ekranie PC pojawi się  okno "END USER UPDATE - FINAL STEP", w którym klikamy "FINISH". Uruchomi się okno AS, informujące o połączeniu z etenem.
11. Na ekranie etena pojawią się kolejne okna z kalibracją i resztą ustawień, które wypełniamy.
12. Nastąpi ładowanie aplikacji etenowskich - mamy max 3 sekundy, by podjąć decycyzję - jeśli naciśniemy i przytrzymamy przycisk Camera to instalator ominie te aplikacje. Później wg własnego uznania możemy je doinstalować z opcji "Application Recovery".
13. Resetujemy etena i odczekujemy do chwili pełnego załadowania nowego systemu.
14. Wyłączamy etena, odłączamy od PC, wyjmujemy baterię, wkładamy karty, baterię i uruchamiamy ponownie. Eten jest gotowy do użytku.
======
Ominięcie aplikacji etenowskich w moim przekonaniu nie jest dobrym rozwiązaniem - co innego zobaczymy w "Application Recovery" a co innego w "Remove Programs".
System co prawda jest "czysty" i szybszy, ale ma drobne błędy np. ze wskaźnikiem baterii. Lepiej jest załadować pełny system, a dopiero później usunąć zbędne wg własnego uznania dodatki.
Wymienione sposoby wymiany ROM-u są podane tu, tu, tu i tu. Ten ostatni poprawiłem co do kombinacji klawiszy:
- tryb "bootloader" - Voice Commander+Power+stylus wciśnięty w Reset,
- tryb "test mode" - Power+Camera+stylus wciśnięty w Reset.
Wymianę ROM-u z karty wykonałem w górę, w dół i ponownie w górę z wersjami 351,354 i 436 - bez żadnych problemów - wszystkie WM-ki działały poprawnie i pozostałem przy WM6.
Wymiana kablem w obie strony jest również wykonalna.
Przy pierwszej wymianie ROM-u mogą być "pewne" problemy z systemem na etenie, można więc powtórzyć ją - oczywiście z wyjętą kartą SIM (wymiana z karty pamięci) lub obiema kartami (SIM i pamięci) (wymiana kablem USB).
ROM-y do modeli ETEN są tu.

*

_Morf_

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 05, 2007, 18:52:56 »
Bardzo dobre opisy ;) jakoś je usystematyzuje i wrzuce do FAQ  :proud:

*

Offline Mr.Wojcik

• 11
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 09, 2007, 17:28:48 »
Wszystko chodzi, dziekuje.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2007, 17:39:49 wysłana przez Mr.Wojcik »

*

Offline janosig

• 35
  • Sprzęt: HTC,MDA,SPV,MIO,ETEN,
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 13, 2007, 18:21:05 »
Witam.
A co oznacza to " This IMEI has been registered " bo nie bardzo to moge zrozumieć.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 13, 2007, 22:10:46 »
Witam.
A co oznacza to " This IMEI has been registered " bo nie bardzo to moge zrozumieć.

Generalnie zdanie oznacza ze numer IMEI byl juz rejestrowany.
Podales to zdanie wyrwane z kontekstu wiec nie wiem o co chodzi.
Jesli przy jakims upgrade i sciaganiu ROM to znaczy, ze ktos juz zarejestrowal urzadzenie o tym
IMEI co Ty podajesz.

*

Offline lova

• 12
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 29, 2007, 17:43:50 »
Przepraszam bardzo za jezyk,ale jak czytam porady źle sfoprmuowane to mnie krew zalewa.Caly dzien szukam jak zrobic HR w Eten M700 i nic a raczej ch...nia opisana, dlatego ludzie piszcie dokładnie jak co wykonac.A HR w Eten M700 robimy tak: Powe+reset i puszczamy nastepnie czerwona słuchawka- wyswietli menu i naciskaMU I TRZYMAMY PRZYCISK POD yes TAK DLUGO AZ ZROBI SIE CZARNY EKRAN I JUZ
BO JAKIS BENCWAL NAPISAL ZE TRZYMAMY CZERWONA SłUCHAWKE  DłUGO I MNIE TO WKURZYłO BO CAłY DZIEN STRACONY.ALBO SIE DOUCZYC DO PRZEDSZKOLKA ALBO NIE PISAC GłUPOT.POZDRAWIAM

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 29, 2007, 21:01:24 »
Hi, hi. ALeś nerwus  :D Luzu bo Ci żyłka strzeli  :grin: