SPV m3000 problem z siecią

• 6 Odpowiedzi
  • 1054 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline apabisek

• 24
  • Sprzęt: HTC Desire Z
SPV m3000 problem z siecią
« dnia: Listopad 08, 2007, 16:19:48 »
 Witam
Posiadam telefon SPV m3000 w sieci Orange. Próbowałem nim podłączyć się do sieci wi-fi w biurze. Nawet się połączył ale działał bardzo wolno i się co chwile rozłączał. Za drugim razem już nie chciał się podłączyć tylko włączało się moje połączenie z internetem po GPRS. W końcu dałem za wygraną i wyłączyłem wi-fi. Teraz po podłączeniu do komputera jak chcę synchronizować np. kontakty wyskakuje komunikat:
"Nie można uzyskać adresu IP przypisanego przez serwer. Spróbuj ponownie później lub wprowadź adres IP w ustawieniach sieciowych."
Wchodziłem do ustawień sieciowych ale nie wiem gdzie to można zmienić. Czy mam coś zmienić w ustawieniach kart sieciowych...?
Bo w połączeniach mam tylko skonfigurowane jedno połączenie z Orange Internet które działa poprawnie i łączy sie bez problemu. Czy mam coś zmienić w zarządzaniu siecią. Czy może mi ktoś pomóc to skonfigurować?
Pozdrawiam
Adam

Odp: SPV m3000 problem z siecią
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2007, 17:29:48 »
Witam
Posiadam telefon SPV m3000 w sieci Orange. Próbowałem nim podłączyć się do sieci wi-fi w biurze. Nawet się połączył ale działał bardzo wolno i się co chwile rozłączał. Za drugim razem już nie chciał się podłączyć tylko włączało się moje połączenie z internetem po GPRS. W końcu dałem za wygraną i wyłączyłem wi-fi. Teraz po podłączeniu do komputera jak chcę synchronizować np. kontakty wyskakuje komunikat:
"Nie można uzyskać adresu IP przypisanego przez serwer. Spróbuj ponownie później lub wprowadź adres IP w ustawieniach sieciowych."
Wchodziłem do ustawień sieciowych ale nie wiem gdzie to można zmienić. Czy mam coś zmienić w ustawieniach kart sieciowych...?
Bo w połączeniach mam tylko skonfigurowane jedno połączenie z Orange Internet które działa poprawnie i łączy sie bez problemu. Czy mam coś zmienić w zarządzaniu siecią. Czy może mi ktoś pomóc to skonfigurować?
Pozdrawiam
Adam

podlancz kabel zresetuj  go pozdrawiam   gg11711044

*

Offline apabisek

• 24
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2007, 20:54:17 »
Witam
No właśnie ten komunikat pojawia się jak tylko podłącze go do kompa. Odłączenie i ponowne podłączenie do komputera ponownie wywołuje ten komunikat. Taki reset nic nie daje. Podejrzewam, że mam coś źle skonfigurowane z siecią tylko niestety nie wiem co. Przeglądałem jeszcze karty sieciowe. Jest ich tam kilka i nie za bardzo wiem która do jakich połączeń jest przeznaczona i jak to się powinno skonfigurować.
Pozdrawiam
Adam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2007, 21:12:15 »
Poszukaj na forum pod haslem "fake serwer"
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline apabisek

• 24
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2007, 09:08:08 »
Witam
Przeglądnąłem opis do ustawień fake serwer'a ale to jest chyba trochę inny problem. Mnie nie przeszkadza, że AS włącza się i synchronizuje z PC'tem i nie chce tego wyłączać. Nie używam też Exchange serwer i nie mam go ustawionego w konfiguracji telefonu. Chce się pozbyć komunikatu "Nie można uzyskać adresu IP przypisanego przez serwer. Spróbuj ponownie później lub wprowadź adres IP w ustawieniach sieciowych."
To tak jakby telefon chciał sobie przez DHCP na jakiejś usłudze ustawić dla siebie adres IP aby mógł się łączyć z internetem. Tymczasem z internetem łączy się bez problemu przez Internet Orange.
Nie rozumiem co ma dać wyłączenie AS... to tak jakbym miał wyłączyć auto i nie jechać dalej bo złapałem gumę a od czasu do czasu przewieźć go "ręcznie" lawetą dalej, zamiast wymienić oponę.
Może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie?
Pozdrawiam
Adam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline apabisek

• 24
Odp: SPV m3000 problem z siecią i IMAP4
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2007, 16:09:12 »
Witam
Dziękuje za linki.
Przeglądnąłem je, częściowo pomogły ale niestety dalej mam problemy z połączeniami sieciowymi z moim SPVm3000.

Jeśli mam ustawiony telefon i podłączam go z kompem w biurze AS przez kabel synchronizuje mi tylko kontakty. Poczta w biurze stoi na IMAP więc jej nie potrafi zsynchronizować. Przyzwyczaiłem się do tego i mi to nie przeszkadza (jak mam internet na kompie stacjonarnym to nie muszę mieć natychmiast tego samego w SPV, jednak po odłączeniu go od kabla telefon łączy się z siecią orange i doczytuje nagłówki przez IMAP4.
Jakąś małą wiadomość z załącznikiem przez IMAP4 (przy połączeniu z orange internet) też potrafi przesłać.

Niestety kompletnie wymiękłem kiedy chciałem podłączyć się w innym biurze przez wi-fi (nie miałem z sobą kabla ani ster.) aby przesłać mailem plik który miałem na SPV.
Jak router w sieci wi-fi przydzielił dynamicznie adres mojemu SPV nie dało się wysłać maila korzystając z IMAP4 (mimo że przez orange internet jest to możliwe). Tak jakby mu brakowało DNS'a. Dodatkowo na pasku połączeń pojawiły się dwa: jedno gprs a drugie wi-fi.
Uruchamiając internet explorera nie chciały wyczytywać się strony www.
Przeczytałem na forum, że pomoże ustawienie adresu IP ręcznie.

W końcu wyłączyłem telefon i po ponownym włączeniu nie wpisałem pinu aby mieć pewność że łącze się tylko przez wi-fi.
W kartach sieciowych ustawiłem dla SDIO WLAN Wireless Adapter adres IP oraz adresy DNS ale to również nie pomogło.
(  ) Użyj adr. IP przypis. przez serwer
(o) Użyj podanego adresu IP
Adres IP: 192.168...    itd

Stały adres IP pomógł co prawda i można było przeglądać strony www na telefonie ale w dalszym ciągu wysyłanie maili po IMAP4 nie było możliwe.
Maila zdesperowany wysłałem w końcu wykorzystując konto dostępne przez www.
Wyłączyłem sieć wi-fi i ponownie przystąpiłem do próby wysłania maila z poziomu IMAP4. Telefon połączył się z orange gprs i bez problemu wysłał maila z załącznikiem (tym razem mniejszym bo po gprs troche długo to trwa)

Czy można skonfigurować ten telefon tak aby wysyłanie maila mogło odbywać się przy połączeniach  przez wi-fi z poziomu IMAP4 ?
Pozdrawiam
Adam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2007, 11:46:18 wysłana przez OleYek »