Ladowarka

• 75 Odpowiedzi
  • 5021 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bubak74

• 29
  • Sprzęt: HTC WIZARD O2
Ladowarka
« dnia: Marzec 04, 2008, 17:55:17 »
Czy moge ladowac baterie w moim wizardzie przy uzyci ladowarki do sagema.ladowarka ta ma wejscie USB
Moje parametry jak by co
IPL 2.21
SPL 2.21
GSM 02.07.10
OS 2.21.4.1 z O2

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
  • Sprzęt: Herm300 T-Mobile
Odp: Ladowarka
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2008, 20:26:13 »
Możesz nawet od Motoroli i od mp4-ek na USB, ale najważniejsze jest  żeby miała 5V i 1A (1000mA)  :)

*

Offline bubak74

• 29
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2008, 20:31:48 »
A jeśli nie ma tych parametrów czym to grozi
Moje parametry jak by co
IPL 2.21
SPL 2.21
GSM 02.07.10
OS 2.21.4.1 z O2

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2008, 20:34:06 »
Jeśli ma mniejszy prąd to nigdy się w pełni poprawnie nie załaduje ( albo będzie to trwało wieki)ale zniszczyć nie zniszczy
potrzebna zgoda

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 04, 2008, 20:49:35 »
Hmmm... Podpinam się pod ten wątek.
A co z ładowaniem przez USB? Z tego co wiem, to tam jest tylko 0,5 A, czyli nie da się prawidłowo ładować Wizarda "na kablu"? Czy konieczna jest oryginalna ładowarka, lub inna o takich parametrach?

Pytanie drugie: jak wygląda kwestia doładowywania? Już kiedyś o to pytałem odnośnie Tungstena T2, czy może siedzieć przez większość czasu w ładowarce - tzn. wyjmujemy go, chwilę sie nim pobawimy i znów odkładamy do stacji dokującej. Otrzymałem wtedy odpowiedź, że można postępować w ten sposób. A jak z Wizardem?
Mogę np. kiedy bateria zejdzie do 70-80% podładować go przez USB (lub ładowarkę - patrz: pytanie powyżej)?

*

• 7793
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2008, 21:07:28 »
Oczywiscie doładowywanie  jest możliwe przez port USB , może być podpiety na stałe - ale tylko ładowarka o wydajności 1A prawidłowo naładuje akumulator
potrzebna zgoda

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2008, 21:48:51 »
Możesz zdefiniować "prawidłowe naładowanie"? ;)
Czy w takim razie przynajmniej raz na jakiś czas powinienem go ładować ładowarką z zestawu, zamiast doładowywać z USB? Jak często w takim bądź razie?

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2008, 21:55:39 »
Prawidłowe naładowanie - to naładowanie prawidłowym prądem w odpowiednim czasie - wynikającym z pojemności akumulatora ( czyli ogólnie jego parametrów0 .
Ładowanie pradem o połowę mniejszym  trwać musi co najmniej dwukrotnie dłużej .
Jesli często masz podpiety do kompa ale doprowadzasz go do pełnego naładowania to być może nie ma konieczności podpinania ładowarki oryginalnej - ale moim zdaniem warto od czasu do czasu zastosować oryginalną ładowarkę.
potrzebna zgoda

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2008, 22:10:47 »
No dobra... ja USB mamy 0,5A a jak mam kabel od przejściówki od dysku 2,5" na USB i tam są 2 wtyczki USB więc suma sumarum to daje 1A  :grin: Prawda?  :E

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2008, 22:16:37 »
Tak - tylko ja podpinam przez kabel z aparatu cyfrowego Canona - taki z filtrem. On jest podpięty tylko do jednego USB. :)

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 05, 2008, 09:41:38 »
NIe wiem jak tam działa elektronika wizarda ale z punktu widzenia samego akumulatora to można go ładować mniejszym prądem a nawet im mniejszy prąd ładowania tym większa żywotność:) Im większy prąd ładowania tym szybciej aku się rozładowywuje.

^^tylko włśnie nie wiem jak elektronika wizarda sie n mniejszym prądzie zachowuje, Poza tym ma znaczenie czy w tych ładowarkach 0,5A jest ograniczenie prądu, jak nie ma to wizard jak też nie ma to sie popsuje a jak ma to będzie ciągnął ten 1A na hama aż ta ładowarka się przegżeje i spali.

P.S. jak coś wiecie o elektronice wizard od ładowania to piszcie, ma on w sobie ograniczenie prądu czy musi być zewnętrzne?

Moje pytanie:czy ma własne ograniczenie prądowe>>czy można go ładować ładowarką 1,5A i ograniczy sobie prąd czy się sfajczy?

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 05, 2008, 17:57:19 »
To by było sensu pozbawione, gdyby miał palić ładowarki 0,5QA - w końcu tyle ma port USB, na którym ma prawo pracować. :)

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 05, 2008, 19:03:36 »
@wikrap1
sfajczy, bo skoro ładowarka 1A to raczej większe może upalić coś  :)

@Atlantis
Jak masz za słaby wzmacniacz to sam się upali albo upali głośnik albo się wszystko spali. Resztę sam sam się domyśl... :D

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 05, 2008, 21:16:46 »
Wzmacniacz? Nie bardzo rozumiem? Co ma piernik do wiatraka?
To 0,5A, które wedle standardu daje port USB to znikome obciążenie dla zasilacza ATX, choćby jaki kiepski nie był (no chyba, że naprawdę wadliwy - ale to kwestia wady). Wizard jest projektowany do synchronizacji i ogólnie działania na porcie USB, co więcej - bierze z niego napięcie i ładuje sobie akumulatorek podczas każdego połączenia - ergo - byłoby szczytem niedorzeczności, gdyby nie mógł pracować na zasilaniu z porty, który wedle STANDARDU ma 500 mA. Poza tym kabel dołączony do SPV M3000 w zestawie ma przecież jedną końcówkę USB, bez dodatkowego na zasilanie, jak w dyskach USB, prawda?
Ja co prawda używam kabla z aparatu Canona - taki z czymś w rodzaju filtra tuż przed wtyczką - zwyczajnie nie chcę mieć plątaniny kabli na biurku, skoro kilka moich urządzeń (MP3, cyfrówka, PDA) ma taką samą wtyczkę. To chyba nie robi różnicy?

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 06, 2008, 01:09:08 »
Atlantis, przetłumacze Ci bo nie zajarzyłeś  :)
Jak będziesz miał zbyt słabą/mocną ładowarkę to albo ją upalisz (przy słabej) albo usmażysz baterię/elektronikę (przy mocnej), a jeśli nawet to upalisz obie rzeczy na raz przy sprzyjających wiatrach  :grin:

ATX na USB ma 0,5A, a jak Ci brakuje prądu to podepnij bezpośrednio na szynę 5+ (czerwony i obojętnie który czarny), tam masz około 15-20A dostępne około 7A więc spróbuj  :wink:

Z resztą Twojej wypowiedzi się zgodzę bo tu nie ma co rozmyślać, czy tak czy nie.

Używając kabla z jedną wtyczką będziesz miał zawsze 0,5A niezależnie od urządzenia, które podpinasz, a mając 2 wtyczki (jak przejściówka na HDD od laptopa) to będziesz miał 1A w przybliżeniu. Wtyczka nie robi różnicy, niezależnie od urządzenia chyba że ktoś PINy pozamieniał, ale wątpię, bo by komp restarta zaliczał, albo urządzenia na USB by się spaliły  :)

Filtr dobra sprawa, ale nie wszędzie on jest więc masz większą pewność że przesył danych nie zostanie zakłócony przez inne źródła oddziaływania elektromagnetycznego  :ok:

Na temat USB vs miniUSB był gorący temat około 2 miesiące temu
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85555.msg561673#msg561673

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 06, 2008, 15:22:51 »
Wzmacniacz? Nie bardzo rozumiem? Co ma piernik do wiatraka?
To 0,5A, które wedle standardu daje port USB to znikome obciążenie dla zasilacza ATX, choćby jaki kiepski nie był (no chyba, że naprawdę wadliwy - ale to kwestia wady). Wizard jest projektowany do synchronizacji i ogólnie działania na porcie USB, co więcej - bierze z niego napięcie i ładuje sobie akumulatorek podczas każdego połączenia - ergo - byłoby szczytem niedorzeczności, gdyby nie mógł pracować na zasilaniu z porty, który wedle STANDARDU ma 500 mA. Poza tym kabel dołączony do SPV M3000 w zestawie ma przecież jedną końcówkę USB, bez dodatkowego na zasilanie, jak w dyskach USB, prawda?
Ja co prawda używam kabla z aparatu Canona - taki z czymś w rodzaju filtra tuż przed wtyczką - zwyczajnie nie chcę mieć plątaniny kabli na biurku, skoro kilka moich urządzeń (MP3, cyfrówka, PDA) ma taką samą wtyczkę. To chyba nie robi różnicy?

Ale w sytuacji gdy w zasilaczu 0,5A nie masz układu ograniczającego prąd lub poprostu rezystora, to możesz go przeciązyć pobierając większy prąd, przy ładowarkach od telefoów itp. powinny być ograniczenia, pozatym jeśłi w wizardzie nie ma ograniczenia 1 A to bedzie pobierany przez krutki czas kosmicznie ogromny prąd i sfajnczy się albo wizard albo zasilacz, dlatego najpierw sprawdzajcie czy jest zaezpieczenie, podłączcie do amperomierza praze rezystor tak żeby wymusić większy prąd i się dowiecie czy jest zabzpieczenie czy nie

Apropo kompa-nie pali się bo na każdym usb masz ograniczenie prądu przeciątnie do 0,5A

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 06, 2008, 18:59:10 »
Czyli krótko mówiąc używanie oryginalniej ładowarki lub portu USB nie  niesie za sobą jakiegoś specjalnego ryzyka?

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 06, 2008, 21:06:38 »
orginalna i usb można spokojnie, a przy innych wyczynach od innego sprzętu trzeba ostrożnie, i zawsze sprawdzić czy jest ograniczenie prądu i stabilizacja napięcia, chyba każdy ma w domu miernik :P

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 06, 2008, 21:18:02 »
Hmm... To może tak przy okazji:
Znajomy kupił sobie ostatnio okazyjnie odbiornik GPS bez ładowarki (nie, nie kradziony - znanego pochodzenia :P). Czy kiedy będzie szukał zastępstwa wystarczy, żeby miało to odpowiednią polaryzację, napięcie i natężenie, wedle tabliczki na obudowie, czy trzeba jeszcze dodatkowo na coś uważać? ;)

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 06, 2008, 21:24:29 »
... na zabezpieczenie i stabilizację napięcia (z naciskiem na to drugie)

*

Offline Nex@pl

• *
  • 57
    • nSports.pl - Wizja eSportu jakiego jeszcze nie znano!
  • Sprzęt: SPV m3000, SE T68i
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 07, 2008, 17:10:53 »
Pytanie czy ta się posiada na pewno oryginalna ładowarkę - dwa piny muszą byc ze sobą zwarte - gdzieś to chyba na forum jest napisane - zwykłym kabelkiem od aparatu/mp3 whatever można ładować na włączonym wizardzie - przy wyłączonym często zamiast ładować to go rozładowuje do zera.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 07, 2008, 17:46:39 »
Włączonym w jakim sensie? Z włączonym ekranem czy również uśpiony podchodzi pod to pojęcie?
Bo ładuje już od kilku tygodni tak i się ładuje. ;)

*

Offline Nex@pl

• *
  • 57
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 07, 2008, 21:41:04 »
U mnie jest tak - jak wyłączę Wizarda, czyli przytrzymam guzik od wyłączania ekranu i dam ok to po podpięciu kabelka usb od komputera, który daje tylko 500mA rozładowuje mi go do zera zamiast ładować - na włączonym wizardzie, czy to w hibernacji czy przy świecącym ekranie wszystko działa ok i normalnie ładuje telefonik.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 08, 2008, 00:35:12 »
Hmm... Pytanie po co go "twardo" wyłączać przy ładowaniu? :)
Niewielki zysk czasu?

*

Offline Nex@pl

• *
  • 57
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 08, 2008, 00:56:31 »
Zysku czasu raczej nie ma - w ten sposób można w pełni naładować akumulator - często przy włączonym wizardzie na obciążeniu szybciej "naładuje" akumulator.

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 08, 2008, 08:50:35 »
Tak sobie czytam niektóre wypowiedzi i... włosy mi się jeżą na głowie!
Osobiście nigdy bym nie odważył się na opisywane tuningowanie kabli USB (żal mi własnego sprzętu).
Ponadto jeśli chodzi o wydajność ładowarek.... Ktoś pisał że "każdy chyba ma miernik w domu".
A czy nikt nie wpadł na fakt, że skoro oryginalna ładowarka Wizarda mając 5V/1A ładuje i tak ~3h? (z obliczeń: średni prąd ładowania to ok. 450mA).
Dlaczego? Bo elektronika pilnująca ładowania jest w Wizardzie (i w baterii) !!! I to ona decyduje jakim prądem przeprowadzany jest proces ładowania (na początku, do ok 60% większym, potem mniejszym - efekt czuć bo w 1 fazie akku się nieco rozgrzewa). To, że ładowarka/zasilacz ma wydajność prądową 0,5...1...2A może wpływać tylko na czas ładowania (w przypadku USB, gdzie trwa ono ok. 5h sprawa jest bardziej skomplikowana, bo Wizard wie że jest ładowany z USB - można przecież modyfikując rejestr wyłączyć tę funkcję a ładowarką dalej da się ładować).
Dlatego też, używając czasem w samochodzie ładowarki 5V/2A, jakoś nie udało mi się jak do tej pory spalić, upalić czegokolwiek...
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline Nex@pl

• *
  • 57
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 08, 2008, 10:46:58 »
Ech... to nie jest "tuning", chodzi o połaczenie tylko dwóch pinów ze sobą, tak jak ma to miejsce w oryginalnej ładowarce :) Mój wizard nie akceptuje standardowego kabelka gdy sie rozładuje - oczywiście zdarza sie to rzadko, staram się nie rozładowywać go, no ale jak sie zdarzy to lepsze to niż traktowanie baterii prądem z zasilacza.

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 08, 2008, 11:59:50 »
Ech... to nie jest "tuning", chodzi o połaczenie tylko dwóch pinów ze sobą (...)
W sumie, jeśli coś pomaga i rozwiązuje problem - to faktycznie warto. Podejrzewam, że powstaje wtedy schemat identyczny z kablem od ładowarki...
Jednak dalej jestem w szoku, bo chyba na razie mój Wizard, jako jedyny do tej pory egzemplarz, nie posiada tego bug'a i mogę normalnie ładować czymkolwiek, niezależnie od tego, jak bardzo "do zera" wyssany jest prąd z baterii. Jak dotąd - bez obaw, że nie zacznie ładować, spali się, upali itp. A może ktoś jeszcze ma taką sztukę co ładuje zawsze i bez kaprysów?
PS. Moje baterie to 2szt oryginałów.
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2008, 12:07:55 wysłana przez fido70 »
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 09, 2008, 11:41:22 »
Ja mam  :)
Kabel mini USB, mini USB z przejściówki do dysku 2,5" z 2 wtyczkami USB, standardowa ładowarka 1A.

Mini USB: długo... nigdy nie ładowałem go od zera kablem od kompa (tylko synchro! nigdy nim nie ładuję do pełna)
Mini USB 2,5": krócej niż w/w, ale i tak długo ~3,5h (raz tak ładowałem po za domem)
Ładowarka: Bite 2h, czasem 1:50 i zawsze wstaje  :ok:

*

Offline bubak74

• 29
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 11, 2008, 22:11:02 »
Literka ta pokazuje czy znajdujemy się w zasięgu GPRS. Czytałem że gdy znajdujemy się w zasięgu EDGE to pojawia się literka E ale u mnie nie niedziała chociaż jestem w zasięgu EDGA
Moje parametry jak by co
IPL 2.21
SPL 2.21
GSM 02.07.10
OS 2.21.4.1 z O2