[wizard] szybkie pytanie-czym zrobić pewny backup?

• 19 Odpowiedzi
  • 1797 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

nothin

[wizard] szybkie pytanie-czym zrobić pewny backup?
« dnia: Kwiecień 11, 2007, 16:56:22 »
Znam programy do backupów, niemniej dziś jestem mocno pochłonięty metodami wyciśnięcia maksymalnej ilości wolnego RAMu, ilości, której NIKt nie osiągnął, mam już metody, idee, nie jestem tylko pewny, czym zrobić backup, który pozwoli mi zaoszczedzić czas w razie HR-a...
Natenczas wydaje się, ze ilośc 36-38 Mb jest generalnie osiągalna wg moich metod bez problemu...moze uda się sporo więcej....jednak..

Z doświadczeń na wm03 wynika, ze dobrymi backuperami są sprite backup i program spb... ale nie wiem, jak to się ma w wm05/wm06, czy ktoś jasno powie mi, czego użyć, by się potem, w przypadku ewentualnego padu, nie męczyć instalacją wszystkiego od nowa?

Wynikowo mogłoby to owocować hmm custom maxxed ROMem...kiedyś, systemem, którego celem będzie absolutna szybkość i ilośc wolnej pamięci.. panowie z xdadevelopers zrobili kupę dobrej roboty, ale nikt dotąd nie wnikał, czemu 20 mb ramu znika gdzieś niekoniecznie potrzebnie...a to już głębsza zabawa...

update:
oczywiście, nie byłyby to system dla każdego, kto się przyzwyczaił do typowego pocketowego today..itp.

sry za literówki, ale odkrycie mocno mną zatrzęsło...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2007, 17:03:36 wysłana przez nothin »

*

mobi_one

Odp: [wizard] szybkie pytanie-czym zrobić pewny backup?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2007, 17:15:44 »
jako ze rozumiem Cie doskonale polecam Spb Bckup. Uzywany setki razy. Dodatkowo mozesz zrobic backup PIM-a
tym http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64369.0

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2007, 17:52:38 »
j.w.
SPB Backup - używałem na wszystkich posiadanych wcześniej PPC od 2002 do WM6 i nigdy nie było z nim problemów!

*

nothin

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 11, 2007, 18:01:28 »
bardzo wielkie dzięki.

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2007, 19:19:13 »
a mnie sprite sromotnie zawiódł robiłem nim backupy, i przez przypadek usunąłem je z karty - zaraz potem wyjąłem ją z palma wgrałem program do emulacji czytnika do pamięci urządzenia i odzyskałem pliki....
jednak zawartych w nich danych nie udało mi się odzyskać. program nie rozpoznaje plików backupu.
nie zebrałem się jeszcze aby napisać do autorów programu... nie sądzę jednak aby mi pomogli. wartość zapisanych danych jest jedynie "emocjonalna" - chodzi o terminy i wydarzenia z kilku lat posiadania pocketów. problem by nie wynikną - jednak przez problem z synchronizacją usunięto dane z outlooka i z urządzenia. korespondowałem z ontrack i z kilkoma innymi firmami odzyskującymi dane - nie wiedzą czy będą potrafili je odzyskać i koszty odzysku to przedział 400 - 1000 pln. Tak więc z pewnymi na 100% backupami różnie bywa. A może ktoś z was zna sposób aby dostać się do zawartości pliku backupu i wydobyć dane o terminach ?? np jakimś hex edytorem lub czymś podobnym....

*

mobi_one

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2007, 19:29:25 »
SPB Backup ma aplikacje na PCka, ktora rozpakowywuje archiwum na dysk. Poszukaj XN Resource Editor, moze on dobierze sie do pliku

*

Offline bosmanxxl

• 326
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2007, 21:41:41 »
nie wiem czy dobry program ściągnąłem  ze strony http://www.wilsonc.demon.co.uk/d10resourceeditor.htm

niestety otrzymuję taką odpowiedź:

może masz inne pomysły ?

edit:

poza tym ja - jak napisałem powyżej nie używałem aplikacji spb, tylko sprite softweare http://www.spritesoftware.com/ w wersji 3.24 chyba... nowsze nie są kompatybilne ze starszymi plikami backupów....

a znasz może jakiś program który z kodu odczytał by mi takie informacje ??

rozszeżenie powstałych plików backupów to data_powstania_pliku.pbf
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2007, 21:54:03 wysłana przez bosmanxxl »

*

Offline mxk

• *
  • 71
  • Sprzęt: OMNIA 8GB QB05M-IA2 :) , Nokia N95, SPV C500
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 13, 2007, 00:05:35 »
bosmanxxl mi sie wydaje ze naruszyla sie struktura usunietych plikow-moze pocket nadpisal juz jakas informacje na karcie (nawet zaraz po usunieciu tych plikow) i dlatego program na PC odzyskal Ci pliki ale moze sa one czesciowo uszkodzone i dlatego Sprite nie chce Ci z nich przywrocic backupu?
nie mam w tej chwili czytnika zeby sprawdzic ale zobacz u siebie... specjalnie jeszcze raz usun z karty jakis backup i odzyskaj na kompie.
Jutro dam znac jak jest w przypadku SPB Backup

Ps. czym odzyskiwales te usuniete dane? Mi najbardziej do takich rzeczy podchodzi GetDataBack for FAT / NTFS  ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2007, 00:09:19 wysłana przez mxk »

*

Offline bosmanxxl

• 326
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 13, 2007, 01:34:30 »
pliki na 100% zostały uszkodzone. nie pamiętam czym usuwałem.....
napewno jakimś programem w wersji 30 dniowej bo nie mam już go na dysku

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 13, 2007, 09:59:40 »
Dlatego Backpy raz na jakis czas kopije sobie z karty na PC pomijajac to, ze PPC sie backapuje codziennie w nocy z automatu i zawsze a karcie mam 3 ostatnie backupy...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline bosmanxxl

• 326
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 13, 2007, 10:21:54 »
czyli można zaktualizować powiedzenie, że robiacy backupy dzielą sie na 2 grupy, tych co robią backupy backupów i tych co będą je robić :P

ale tak na poważnie, pliki zatrzymam i moze kiedyś się uda odzyskać te dane...
może pokoresponduje z jakąś firma i zrobią mi promocje na odzyskanie danych i jednocześnie przetestują sami siebie czy są tacy super aby te dane odzyskać...

*

Offline mxk

• *
  • 71
  • Sprzęt: OMNIA 8GB QB05M-IA2 :) , Nokia N95, SPV C500
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 13, 2007, 10:48:22 »
pliki na 100% zostały uszkodzone.

skoro pliki uszkodzone to nic dziwnego ze backup sie nie przywraca-logiczne, tylko teraz kwesia tego czy uzyles programu ktory zle odzyskal te usuniete pliki z karty czy one zostaly czesciowo nadpisane juz w urzadzeniu i zaden program do odzyskiwania nie przywroci ich oryginalnego stanu i pozostanie reczne grzebanie??

*

Offline bosmanxxl

• 326
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 14, 2007, 17:18:46 »
nie wiem w którym momencie zostały uszkodzone pliki, nie miałem czytnika więc nie mogłem działać szybko, ale wydaje mi się że zadziałałem z głową. po usunięci od razu wyjąłem kartę, wgrałem do pocketa program do emulacji czytnika, odzyskałem pliki, i skopiowałem na dysk komputera. moze podczas odzyskiwania pliki się same nadpisały, moze doszło po prostu do uszkodzenia a może konstrukcja plików jest taka że backupu skasowanego nie można odzyskać. gdy wchodzę do pliku hexedytorem widzę jego strukturę, rozmaite informacje czytelne dla mnie i nie, więc możliwe jest - jak przypuszczam dostanie się do tych danych. firma sprite mi nie pomoże ponieważ nie jestem w stanie im udowodnić że jestem właścicielem backupu. teraz pozostaje mi ręczne odzyskanie z pliku, tylko jak to zrobić ?? a może pliki uszkodziły się podczas zmiany z fat32 na ntfs ??cholera wie... na razie szukam kogoś kto by potrafił jakieś dane odczytać z hexedytora, o ile to w ogóle możliwe. a nie wiecie może czy tego typu pliki są szyfrowane ?? rozmiar takiego backupu to ok 16 mb....

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 15, 2007, 13:18:51 »
Probowales potraktowac backup SpbBackupUnpack ?

*

mobi_one

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 15, 2007, 13:21:51 »
Probowales potraktowac backup SpbBackupUnpack ?
on to robil spritem

*

Offline meverick1

• 26
  • MDA Vario (m3000) + 2 GB + GPS Navible toshiba g90
  • Sprzęt: Wizard + GPS Navible--Toshiba g900 8GB
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 23, 2007, 11:37:48 »
Witam. Mam pytanko, zrobiłem backup programem Sprite Backup 5.1.0 mam ROM PRO_TMPL_2210211_22102126_021911_WWE_Ship
teraz chcę wgrać  RUU_Prodigy_3829_382130_027111_TMO_PL_PLK_Ship
Czy po przywróceniu backupu będe musiał wszystko instalować na nowo? (większość mam zainstalowane na storage)
I jeszcze jedno czy jak już raz ściąłem Cida (wgrywałem rom Ery) to już nie muszę go ściągać, walić od razu nowy soft tez Era ? (to tak dla pewności, pytam)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2007, 12:14:11 wysłana przez meverick1 »
MDA Vario (m3000) + 2 GB + GPS Navible => toshiba g900 8GB

*

Offline swistak87

• 345
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 23, 2007, 12:03:47 »
Nie przywracaj backupu z innego ROMu, bo namieszasz sobie w systemie.
Pozdrawiam,
Świstak

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 23, 2007, 12:19:08 »
Witam. Mam pytanko, zrobiłem backup programem Sprite Backup 5.1.0 mam ROM PRO_TMPL_2210211_22102126_021911_WWE_Ship
teraz chcę wgrać  RUU_Prodigy_3829_382130_027111_TMO_PL_PLK_Ship
Czy po przywróceniu backupu będe musiał wszystko instalować na nowo? (większość mam zainstalowane na storage)
I jeszcze jedno czy jak już raz ściąłem Cida (wgrywałem rom Ery) to już nie muszę go ściągać, walić od razu nowy soft tez Era ? (to tak dla pewności, pytam)

CIDa nie musisz sciagac drugi raz, backupu NIE WOLNO przywracac na rozne systemy. Mozna tylko na ten sam.

*

Offline meverick1

• 26
  • MDA Vario (m3000) + 2 GB + GPS Navible toshiba g90
  • Sprzęt: Wizard + GPS Navible--Toshiba g900 8GB
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 23, 2007, 13:08:48 »
Dzieki wszystkim za odpowiedź. życze miłej niedzieli, a ja lecę do pracy :(
MDA Vario (m3000) + 2 GB + GPS Navible => toshiba g900 8GB