Rozgryzł już ktoś wi-fi w E650?

• 21 Odpowiedzi
  • 4445 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozgryzł już ktoś wi-fi w E650?
« dnia: Wrzesień 10, 2007, 13:54:11 »
Witajcie.

Pytam o to bo zauważyłem że nie tylko ja mam problem z internetem przez wi-fi (ładnie się łączy z routerem ale już nie da sie ani przeglądać www ani odbierać poczty itp.).
Google niewiele pomagają, a znalezione tam informacje i rozwiązania są delikatnie mówiąc - kuriozalne :O Jednak żadne z tych rozwiązań nie pomaga, ani nawet nie naprowadza mnie na przyczynę takiego działania :(

Z góry dzięki za wszelkie sugestie, bo trochę głupio mieć niepełnosprawny telefon  :wink:

EDIT:
Wpisanie samego adresu IP w przeglądarkę również nic nie daje ;)

Odp: Rozgryzł już ktoś wi-fi w E650?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:03:52 »
Hmmm ja nie mam żadnych problemów z wifi, przy hot spotach od razu się łączy i już przeglądam internecik. Tak samo jak jestem u kogoś kto ma router, wtedy trzeba tylko podać hasło i w IE wszystko szybciutko chodzi. Więc przyczyna może leżeć po stronie twojego routera ? Spróbuj z innym lub hot spotem.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:27:44 »
No to muszę powiedzieć że mnie zmartwiłeś  :(
Próbowałem na paru hotspotach, na swoim routerze, na routerze kolegi i w pracy i na każdym było to samo.
Jeszcze tak w gwoli formalności - masz Orange'owego E650 czy jakiś odpowiednik z importu? :wink:

Teraz poradźcie mi co mam z tym zrobić, bo nie wiem czy HR coś tutaj pomoże, a może to wina softu w jakiejś konkretnej partii i należałoby oddać w gwarancję (wolałbym tego uniknąć bo mam niemiłe wspomnienia związane z serwisem SPV)?

*

Offline jendrushTT

• 350
    • http://endrju.tumblr.com
  • Sprzęt: X10, Vx, Fossil Abacus, Eee Pc 1000h
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2007, 22:51:10 »
Mam podobny problem. Musze poszukac rozwiazania. Na poczatku zadzialalo, od razu jak wykrylo AP. Pozniej juz laczy sie ok, ale nie laduje stronek. To musi byc jakas programowa przyczyna.

Dodane:

Nie wiem czy nie znalazlem rozwizania. Sprawdz to u siebie - Wlaczasz IE, naciskasz prawym przyciskiem, czyli menu, dalej Narzedzia -> Opcje -> Polaczenia i Wybierz siec. Ja mialem w tym miejscu Siec WAP, zmienilem na Internet i dziala.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2007, 23:08:41 wysłana przez jendrushTT »
Opcja SZUKAJ, naprawde warto...

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2007, 01:15:49 »
Dodane:

Nie wiem czy nie znalazlem rozwizania. Sprawdz to u siebie - Wlaczasz IE, naciskasz prawym przyciskiem, czyli menu, dalej Narzedzia -> Opcje -> Polaczenia i Wybierz siec. Ja mialem w tym miejscu Siec WAP, zmienilem na Internet i dziala.
Mialem to samo. Rowniez zmiana z WAP na Internet pomogla :)

*

Offline josephcom

• 36
  • Sprzęt: SPV M1500 WM 2003 SPV E650 WM6 XDA Zinc WM6
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 23, 2007, 19:58:35 »
Dodane:

potwierdzam dzisiaj zmienilem wap na internet i stronki smigają  :ok:

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2007, 20:19:34 »
Witam ponownie :)
Zrobiłem rozeznanie i stwierdzam że niestety żadna z Waszych rad nie pomaga :(
Jak łączę sie poprzez wifi, to standardowo mam wybrane połączenie typu internet.
Próbowałem również wpisać jako adres nr IP, bo słyszałem że w niektórych przypadkach są problemy z DNSami, ale to też nic nie dało - zawsze to samo...
Może macie jeszcze jakieś pomysły? Ja już zupełnie ich nie mam, a HR bez większego powodu mi się nie uśmiecha (nie mówiąc już o serwisie  :worried:)

Pozdrawiam

*

Offline josephcom

• 36
  • Sprzęt: SPV M1500 WM 2003 SPV E650 WM6 XDA Zinc WM6
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 29, 2007, 11:05:30 »
Witam ponownie :)
Zrobiłem rozeznanie i stwierdzam że niestety żadna z Waszych rad nie pomaga :(
Jak łączę sie poprzez wifi, to standardowo mam wybrane połączenie typu internet.
Próbowałem również wpisać jako adres nr IP, bo słyszałem że w niektórych przypadkach są problemy z DNSami, ale to też nic nie dało - zawsze to samo...
Może macie jeszcze jakieś pomysły? Ja już zupełnie ich nie mam, a HR bez większego powodu mi się nie uśmiecha (nie mówiąc już o serwisie  :worried:)

Pozdrawiam
Dlaczego nie chcesz zrobić HR. programy które dograłeś możesz wgrać z powrotem. Ja zawsze staram się wszystkie trzymać w jednym miejscu w razie czego zawsze są pod ręką gotowe do ponownej instalacji. Niestety w tym fonie mam blokadę aplikacji i na razie muszę zadowolić się tym co dali. Boję się że po zdjęciu blokady w razie czego nie uznają mi gwarancji  :( której mam jeszcze 2lata. Wracając do tematu przez parę dni cieszyłem się netem po zmianie w IE tych parametrów. W którymś momencie przestały znowu mi działać strony więc zrobiłem HR zmieniłem ponownie ustawienia w IE i znowu mam dostęp do stron WWW. Spróbuj powinno zadziałać. Pamiętaj aby po HR zmienić ustawienia w IE bo standardowo są ustawione na sieć wap. powodzenia  :ok:

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 03, 2007, 19:04:36 »
Podlacze sie z nietypowym probleme.

Faktycznie przy polaczeniu przez WiFi ustawienie na Internet w IE dziala ale zauwazylem na rachunku dosyc bolesnie ze telefon i tak po pewnym czasie odpala GPRS i pobiera jakies dane przez GPRS niezaleznie od Wifi albo przelacza sie bez powodu na GPRS.

Przy okazji E650 nie chce sie dogadac z D-Linkiem524, laczy sie z WiFi, pobiera okolo 5-7kb po czym staje w miejscu i koniec. Po wylaczeniu karty WiFi i wlaczeniu ponownie pobiera okolo 5-7kb i stop.

Testowane rowniez na Linksys WRT54 z Tomato, Globe Surfer II i HotSpotach i nie ma tam zadnych problemow poza tym ze rownolegle laczy sie z gprsem i czesc danych pobiera przez GPRS.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 03, 2007, 20:42:26 »
Właśnie miałem pisać o tym, że jak się ustawia na internet w samej przeglądarce to bez żadnego ale, telefon łączy się od razu przez gprs/edge  :mad:
Zrobiłem HR i przy dzisiejszym testowaniu wyszło że zupełnie nic się nie zmieniło w kwestii działania wifi :(

@Huascara
Tobie chociaż cokolwiek robi, a mnie to sie wywala na "Trwa lokalizowanie..." ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 03, 2007, 21:37:27 »
Właśnie miałem pisać o tym, że jak się ustawia na internet w samej przeglądarce to bez żadnego ale, telefon łączy się od razu przez gprs/edge  :mad:
Zrobiłem HR i przy dzisiejszym testowaniu wyszło że zupełnie nic się nie zmieniło w kwestii działania wifi :(

@Huascara
Tobie chociaż cokolwiek robi, a mnie to sie wywala na "Trwa lokalizowanie..." ;)

Mialem ten sam objaw przed zmiana firmware w routerze D-Linka 524.  Jaki masz router WiFi? Sprawdzales na innym? Pamietam jak walczylem z palmtopem I-Mate PDA-N, okazalo sie ze router D-Linka dawal tez ciala przy WEPie. Cos nie lubie D-Linkow oj nie. Mam 3 routerki WiFi D-Linka i z kazdym jest problem. Z zadnym Linksysem jakie mam zero problemow a na Tomato wrecz malina.

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 03, 2007, 22:45:45 »

@Huascara

Mialem ten sam objaw przed zmiana firmware w routerze D-Linka 524.  Jaki masz router WiFi? Sprawdzales na innym? Pamietam jak walczylem z palmtopem I-Mate PDA-N, okazalo sie ze router D-Linka dawal tez ciala przy WEPie. Cos nie lubie D-Linkow oj nie. Mam 3 routerki WiFi D-Linka i z kazdym jest problem. Z zadnym Linksysem jakie mam zero problemow a na Tomato wrecz malina.

Prawdę mówiąc to nie wiem, ale na mój rozum to wifi powinno działać z każdym routerem ;)
Sprawdzałem głównie na publicznych hotspotach, bo tam mam przynajmniej pewność że:
1) działa internet
2) konfiguracja odbywa się automatycznie
3) odpadają ewentualne problemy konfiguracji samego routera

W domu mam jedynie AP Asusa i do niego niestety żadnego nowego firmware'u niema  :S

Jak wywnioskowałem z tego tematu oraz innych to e650 nie powinien mieć żadnego kłopotu z surfowaniem w hotspotach ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 05, 2007, 15:11:04 »
Jest sposob na wylaczenie zestawiania polaczenia GPRS przy kazdym uzyciu WiFi

Helpdesk orange "pierwszy raz spotyka sie z takim problemem" odsylajac do firmy zajmujacej sie w Warszawie naprawami tych telefonow.

Firma od naprawy telefonow ma to gdzies i kaza przyslac a jezeli bedzie sprawny to zaplacic za sprawdzenie.

Na forum MoDaCo ludzie poradzili sobie instalujac programik nodata.cab dostepny na forum MoDaCo, ja niestety pomimo parokrotnej rejestracji nie otrzymalem emaila potwierdzajacego wiec jezeli ktos juz ma tam konto moglby pobrac najnowsza wersje tego programiku obslugujaca juz WM6 i nam tu zapodac.

Druga mozliwosc to utworzenie nowego polaczenia z danymi z glowy i ustawienie go jako aktywnego. Jednak w tym przypadku po kazdym zaladowaniu stronki przez IE otrzymamy komunikat ze polaczenie zostalo zerwane przez hosta.

Program nodata.cab pozwala z poziomu menu wylaczyc wszystkie polaczenia GPRS i wlaczyc je jak beda potrzebne.

Co do braku polaczeniem  netem przez WiFi problem ponoc lezy w braku mozliwosci pobrania adresow DNS. Jest sofcik ktorym mozna zmodyfikowac wszelkie ustawienia sieci i ponoc pomaga wklepanie na stale adresow DNS np. z TPSA

Napisane: Październik 05, 2007, 14:29:01
Sam rozmawiam z soba ale to nie objaw choroby :)

Znalazlem proste rozwiazanie, darmowy programik ConnTweak.

Po ustawieniu Timeout in seconds na 1 sekunde, GPRS nawet sie nie wzbudza.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 27, 2007, 17:37:46 »
Arrgh ja mam to samo...
Wszystko ustawione jak trzeba... strony działały, owszem- i nagle przestały i teraz raz działają, raz nie -.-
Rozwiązał to ktoś? Bo robić co jakiś czas hr to mi się nie uśmiecha.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2007, 15:57:59 »
Poniżej link do MoDaCo_NoData.cab niestety nie działa na WM6

http://www.speedyshare.com/698607377.html

EDIT: Mam dwa ustawienia Orange MMS i Orange WAP. Czy usuwajac Orange Wap bede miec wreszcie spokój z GPRS i czy nie strace wtedy mozliwosci odbierania MMS'ów ??
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2007, 18:47:24 wysłana przez emaras »

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 18, 2007, 14:45:15 »
Dodane:

potwierdzam dzisiaj zmienilem wap na internet i stronki smigają  :ok:

i ja potwierdzam, normalnie pół dnia walczyłem z problemem i rozwiązaniem było przełączenie z WAP na Internet, dzięki jendrushTT!  :ok:

*

Offline wojkor

• 17
  • Sprzęt: Asus P320
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 05, 2008, 11:22:46 »
Też miałem problem z DNS-ami, bo nie ma nigdzie ustawień do DNS-ów, ale znalazłem programik, w którym mozna ustawić wszystkie parametry sieci, oto on

ps. żeby program dokonał zmian ustawień, musi być zdjęta blokada aplikacji
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2008, 11:24:22 wysłana przez wojkor »

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 05, 2008, 17:06:32 »
Powiedz mi jakie urządzenie wybrałeś bo jest kilka (BTPAN1, RNDISFN1, TNETW12511, WWAN1)?

*

Offline wojkor

• 17
  • Sprzęt: Asus P320
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 05, 2008, 23:10:56 »
to sa skróty, czyli BT to bluetooth, RNDIS to połaczenie USB, WWAN to WirelessWan, czyli WIFI, nie wiem co to TNETW.

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 30, 2008, 17:36:33 »
Dla wszystkich, którym powyższe wskazówki niewiele pomogły (odnosnie chwilowo dzialajacego wifi lub nie dzialajacego mimo poprawnych ustawien), rozwiazanie: Ustawienia wifi->tryb zasilania i z automatycznie zmienic na maksymalna wydajnosc. Problem tkwil w gubieniu sygnalu w trybie oszczedzania energii.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 30, 2008, 20:42:31 »
Dokładnie !
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 21, 2009, 10:37:34 »
ja rowniez mialem problem z wifi na swojej e650 i pomogla zmiana EA po ustawieniu na  PEAP ruszylo. moze komus tez pomoze:)

pozdrawiam