SPV E650 jako modem dla laptopa? Potrzebna odpowiednia aplikacja i pomoc;)

• 4 Odpowiedzi
  • 1611 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam! Zostałem do Was skierowany z forum www.bez-kabli.pl gdzie nie potrafiono do końca rozwiązać mojego problemu.
A chodzi o jakiś sposób podłączenia spv'ki do laptopa, żeby używał jej jako zewnętrznego modemu. (tel łączy się z gprs). Niestety mimo usilnych starań i checi pomocy wielu użytkowników...nie rozwiązano do końca tego problemu.
Natomiast jeden z userów napisał iż pod WM6 dostępne są jakieś aplikacji, które służą ustawieniu telefonu jako modemu dla PC.
Zwracam się więc z prośbą do was o pomoc.
BTW: mój system to Vista, telefon SPV E650 z WM6, chciałem połączyć go kablem z laptopem Acer 5720ZG

Jeśli to coś pomoże, to tu zostawiam link do poprzedniego tematu na innym wspomnianym forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=13010&postdays=0&postorder=asc&start=0

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: SPV E650 jako modem dla laptopa? Potrzebna odpowiednia aplikacja i pomoc;)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2008, 20:00:48 »
1.Ustaw w spv APN ( wg strony Twojego opa)
u. Znajdz program - ikonę o nazwie PL Udostępnianie Internetu EN Internet Sharing
3. Podłacz spv do komputera w celu synchronizacji ( program na Vistę nazywa się chyba WMDC)
Uruchom na Spv program i wybierz połączenie przez USB
Nastąpi rozłczenie synchronizacji a PC znajdzie nową kartę sieciową która udostępnia internet
Możesz się już cieszyć internetem
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2008, 20:10:01 »
Ale w którym mijescu mam ustawić ten apn? Jak mniemam hasło, nazwę użytkownika i domenę też będę musiał ustawić.
Właczyłem dzielenie internetem, vista wykrywa nową kartę sieciową... Ale gdy rozłącze interet(teraz korzystam z routera i łącze się lapkiem przez Wi-Fi)... to po włączeniu przeglądarki...nic nie działa.
Internetu niet.

btw: napisałem na gadu. Może tak będzie wygodniej rozmawiać.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 31, 2008, 12:03:55 »
No to jeszcze raz po kolei:
First USB:

1. Uruchamiasz "Internet Sharing" na phonie
2.  "PC connection" wybierasz  USB
3. Wybierasz ( wcześniej ustawiony)  Network Connection ( punkt dostepu czyli APN swojego opertatora)
4. Kilkasz  connect - otrzymasz  napis na ekranie "please check cable"
5. Podłączasz kabbel pomiedzy  phone i PC
6. i juz masz statut  "connected" czyli internet na PC
APN - ustawiasz w zależności od operatora
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 31, 2008, 15:59:26 »
Wszystko ładnie pięknie... ale ja mam z czymś innym problem... :) Mianowicie nie wiem, w którym rodzaju połączenia dodać zały ten apn...
Jaki jest dla plusa, to wiem.
Inaczej.. Ma Pan może tą spv'kę? Chodzi mi o to, że w zakładce "connections" jest dużo róznych rodzajów: dial-up, gprs, proxy, vpn, wlan, sms service...
I nie wiem o który rodzaj połączenia chodzi..

Mam już skonfigurowany gprs dla sieci. I mam te ustawienia na telefonie, w zakładce connections->GPRS. Ale czy to połączenie z komputerem wymaga jeszcze czegos innego?

edit:
APN to jest chyba to:
APN: www.plusgsm.pl
pro.plusgsm.pl (zewnętrzny dynamiczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)
m2m.plusgsm.pl (zewnętrzny statyczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)
optimizer (pobierane dane są kompresowane dla szybszej transmisji, po połączeniu się zarządzanie na www.optimizer.iplus.pl )
Login: plusgsm (przy optimizer brak)
Hasło: plusgsm (przy optimizer brak)
Numer dostępowy: *99***1#   

jako, że jest to simplus to  te 2 opcje odpadają:
pro.plusgsm.pl (zewnętrzny dynamiczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)
m2m.plusgsm.pl (zewnętrzny statyczny adres IP - opcja dostępna w taryfach post-paid)

ale i tak nie wiem gdzie mam wpisać ten numer dostępowy.. jak Pan mi to wyjaśni, to będzie to chyba koniec problemow... :E
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2008, 16:15:46 wysłana przez avic »