Witam,
Tak jak w temacie - zakupiłem ostatnio pda na allegro i zastanawiam się, czy nie zostałem sfrajerowany. Chciał bym prosić o opinię waszą - posiadaczy universala. Nie pogardził bym także opinią doświadczonych allegrowiczów ;]
Przechodząc do sedna - do aukcji przyciągnęły mnie frazy jak "dobry stan, brak rys na ekranie, czy mocna bateria (oryginalna do tego)" - z tego też powodu licytowałem dosyć ostro. I faktycznie - jest nieźle.
Ale żeby nie było za dobrze ekran kolebie się na tym elemencie który przeznaczony jest do obracania uniego. Odchylenie wynosi ~5mm przód tył, ~1mm na boki (tu akurat na tyle niewiele, że można pominąć) i też ~5mm w płaszczyźnie obrotowej. Wiem, że to są normalne ślady eksploatacji uniego, ale sprzedający nie wspomniał ani słowem na ten temat w opisie aukcji - stąd wnioskowałem, że ich nie ma. A chyba powinien, mam rację?
Druga sprawa, to klawiatura - pierwsze i ostatnie klawisze w rzędach (nie wszystkie, tylko niektóre) mają jakby nieco inny klik (na przykład strzałka w prawo). Czy jest to ślad wyeksploatowania klawiatury, czy też norma dla uniego?
Dodam na zakończenie, że pisałem do sprzedającego z prośbą o zwrot pieniędzy, czy chociaż części z nich - otrzymałem jedynie pouczenie odnośnie tego, że universal jest charakterystyczny, że trzeba było się przed licytacją zastanowić, albo dopytać na mailu i zapewnienie, że żadne z tych defektów w sprzedawanym mi urządzeniu nie występują (pomimo zapewnienia klapa jak się kolebała, kolebie się dalej). Wiem także o metodzie naprawienia tego kolebania, ale to jest trochę roboty no i tak realnie - dla czego mam naprawiać defekt, podczas gdy zapłaciłem - i to wcale nie okazyjnie - za urządzenie w którym o takim defekcie mowy nie było?
Co sądzicie o tej sytuacji? Czy powinienem zgłaszać sprawę do allegro? Jeśli tak, to jak może ona przebiec, ile trwać i w jakim stopniu uprzykrzyć mi życie? Nie mam specjalnie ani czasu ani sił na epickie boje z sprzedającym, więc jeśli sprawa to zbyt dużo zachodu wolę po prostu odpuścić.
Z góry dzięki za pomoc ;]