Netbook jako jedyny komputer?..

• 86 Odpowiedzi
  • 21751 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline infidelity

• 20
  • Sprzęt: HTC Diamond -> Nokia E66
Netbook jako jedyny komputer?..
« dnia: Luty 03, 2009, 17:52:06 »
Witam :)

Kończę studia, praca magisterska napisana... I zaczęłam poważnie zastanawiać się nad wymianą obecnego laptopa (14,1') na coś mniejszego i bardziej mobilnego. Oczywiście najbardziej pasowałaby mi jakaś 13stka pokroju macbook air albo samsung x360   :grin: , ale fundusze mam ograniczone na tyle, że najlepiej byłoby gdybym po sprzedaniu obecnego sprzętu nie musiała nic dokładać.

Przejrzałam to co obecnie jest na rynku w zakresie netbooków, i najbardziej pasuje mi samsung nc10. I tu powstaje pytanie, które co prawda przewinęło się już przy okazji paru wątków, ale jakoś tak pobocznie. Czy takie 10cio calowe maleństwo nadaje się jako jedyny komputer? Ma służyć generalnie do internetu, muzyki, jakiś filmów, czasem zrobienia prezentacji czy napisania krótkiej pracy w wordzie. Oczywiście to ewentualne pisanie i praca musiałoby być w miarę wygodne... Mniejsze rozmiary niż te 10 cali na pewno odpadają, ale nadal mam pewne wątpliwości w kwestii wygody użytkowania 10tki.

Użytkownicy netbooków, czekam na Wasze wrażenia  :wink:

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Netbook jako jedyny komputer?..
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2009, 18:01:00 »
jeśli Twoje wymagania wobec komputera nie przekraczają możliwości netbooka to czemu nie?
moja mama poza Windem nie ma innego komputera (nie licząc służbowego blaszaka w pracy) i jest megazadowolona bo ze wszystkim co potrzebuje robić na kompie Wind sobie świetnie radzi (głównie internet, office, czasem jakiś film itp.)

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2009, 18:09:49 »
Tak długo, jak nie chodzi o gry, edycję grafiki lub multimediów to netbooki sobie radzą dosyć dobrze.

Ich podstawową wadą w użytkowaniu jako jedyny komputer są małe rozmiary, z czego wynika mniejszy ekran i mniejsza klawiatura.

Mniejszy ekran to nie tylko fizyczne rozmiary ale i mniejsza rozdzielczość.

Na dłuższą metę nie wyobrażam sobie pracy w Wordzie czy Excelu na ekranie 10'.

Sam używam w pracy PC z 21' LCD oraz notebooka z 15,4.

W podróżach korzystam z Dell C400 z monitorem 12,1, i jest to na granicy mojej cierpliwości do klawiatury.

Musisz określić do czego będziesz używała komputera - jeśli 90% czasu to internet itp. to można wytrzymać z netbookiem, chociaż należy pamiętać, że nie zostały one pomyślane jako podstawowy komputer.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2009, 18:13:00 »
Do większej pisaniny zawsze można podłączyć zwykłą klawiaturę i po problemie. To samo z monitorem.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2009, 18:13:48 »
Według mnie to chyba ekran jest głównym ograniczeniem. Moim jedynym komputerem jest Dell c400 i nie zamieniłbym go na nic mniejszego. Szczególnie netbooka. 600 pikseli w pionie to zdecydowanie za mało. Zarówno do grafiki jak i nawet przeglądania internetu.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2009, 18:26:19 »
no ja muszę przyznać że głównie kupiłem netbooka jako mobilne centrum "kontroli", natomiast jak sobie raz usiadłem w domu, niechciało mi sie blaszaka odpalić, to podłączyłem monitor zewnetrzny... radiową myszke i klawe... i więcej blaszaka nie uruchomiłem...

:] po prostu stał się zbędny. ani nie edytuje grafiku, ani nie gram w potężne gry (Half-Life 1 chodzi RE-WE-LA-CYJ-NIE na eee pc 901 :D)

jak dla mnie ideał. gdy idę z netbookiem na miasto/w teren, to odpinam kabelek usb od myszki, zasilania (czesto chodzi bez bateri na samym kablu) i od monitora, wszystko w technice plug and play. gra malina. niewiele dlużej mi zajmuje odpięcie peryferiów niż zamknięcie ekranu :)

a jaka wygoda:) na jednym ekranie duże PDACLUB a na drugim 3 okna GG :D i wszystko widać jak na dłoni  :mrgreen:
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline infidelity

• 20
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2009, 18:59:30 »
Może faktycznie jeśli by się tak trafiło że będę musiała jednak trochę popracować w domu, wyjściem byłby dodatkowy monitor?  :idea:
Albo i rzutnik, od razu do filmów  :wink:  :wink:
Od dawna mam taki plan na przyszłość: w domu drukarka po wifi, rzutnik i do tego jakieś małe przenośne centrum rozrywki (nc10?)  :P
Dzięki, chłopaki. Jeszcze jakieś opinie?

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
  • Sprzęt: spełnia normy
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2009, 19:01:59 »
generalnie mam ten sam problem i oto czego sie dowiedziałem/zrozumiałem/etc
Podstawową wadą netbooków są karty graficzne i bynajmniej nie chodzi o żałosną wydajność (na maxa przestarzały intel gma950) a o maksymalną rozdzielczość (bo zakładam, ze skoro chcesz na tym filmy oglądać czy pracować w wordzie/exelu/powerpoint to będziesz go podłączał pod duzy monitor, o ile dobrze pamiętam, nie są w stanie obsłuzyć rozdzielczości rzędu 1440x900 czyli typowej 19"lcd).
Druga sprawa to kwestia filmów a dokłądniej tego, że co raz więcej (i będzie to sukcesywnie rosło) jest wypuszczanych filmów zakodowanych kodekiem x264 w rozdzielczosciach 720 i 1080p. W przypadku 720p jeszcze dają radę, ale 1080p to już za dużo dla tego biednego procka (który jest z lekka porazką moim zdaniem). Poza tym same plusy.
Ja generalnie czekam az nvidia wprowadzi na rynek (a ma to nastapić w okolicach wakacji) swoja platforme ion która to połączy wydajną grafikę (geforce 9400m wspierajacą technike CUDA i w tym widze największe nadzieje) z procesorem Atom lub Via Nano (1,3GHz), ew. jeśli takie wystąpi to z Atomem 330 czyli dwurdzeniowym. Ew za bardzo niedługo powinna pojawić sie odpowiedź AMD w postaci Athlona 64bit skręconego na 1GHz.

Zaznaczam, że to jest tylko wymagane jeśli oczekujesz, zę uruchomisz film HD 1080p na dużym LCD (20" i więcej), jak nie to spokojnie wystarczy to co jest teraz ;)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 03, 2009, 19:14:46 »
Podstawową wadą netbooków są karty graficzne i bynajmniej nie chodzi o żałosną wydajność (na maxa przestarzały intel gma950) a o maksymalną rozdzielczość (bo zakładam, ze skoro chcesz na tym filmy oglądać czy pracować w wordzie/exelu/powerpoint to będziesz go podłączał pod duzy monitor, o ile dobrze pamiętam, nie są w stanie obsłuzyć rozdzielczości rzędu 1440x900 czyli typowej 19"lcd)

kolego trochę wiecej uwagi, to jest koleżanka a nie kolega :ok:
Może faktycznie jeśli by się tak trafiło że będę musiała jednak trochę popracować w domu, wyjściem byłby dodatkowy monitor?  :idea:

jak już pisałem sam stosuje podobną taktykę, z prawej netbook a po lewej duży CRT (póki co jeszcze :wink: )

Od dawna mam taki plan na przyszłość: w domu drukarka po wifi, rzutnik i do tego jakieś małe przenośne centrum rozrywki (nc10?)  :P

no właściwie bardzo dobrze myślisz koleżanko :) tylko wtedy musisz przyjrzeć się dokładnie modelom netbooków co by wybranek miał dużo gniazd rozszerzeń :) tak by nie zabrakło ci przypadkiem gniazdek po podłączeniu wszystkich peryferiów ;) ewentualnie należy się wtedy zaopatrzyć w jakiś HUB usb ale to dalsza rozmowa :D
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 03, 2009, 19:27:01 »
A to przepraszam, nie dopatrzyłem  :oops:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 03, 2009, 19:29:24 »
Ja bym proponował rozwiązanie inne, notebook kaliber większy + stacja dokująca. Problem złączy znika bezpowrotnie...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 03, 2009, 19:44:03 »
Podstawową wadą netbooków są karty graficzne i bynajmniej nie chodzi o żałosną wydajność (na maxa przestarzały intel gma950) a o maksymalną rozdzielczość (bo zakładam, ze skoro chcesz na tym filmy oglądać czy pracować w wordzie/exelu/powerpoint to będziesz go podłączał pod duzy monitor, o ile dobrze pamiętam, nie są w stanie obsłuzyć rozdzielczości rzędu 1440x900 czyli typowej 19"lcd).
Co Ty za herezje szerzysz? Mam w lapku GeForca 9200 Gs 512mb, nie wiem jaka szybkosc, ale rozdzielczosc hdmi i wyzsze osiaga, max to 2048x1536, wiec z typowym 24" monitorem da rade bez problemu, co do wydajnosci tez Ci zaprzecze: GTA IV na viscie sie zacinalo, a na xp chodzi plynnie i nawet moge dac srednie ustawienia pomimo 3gb ramu i 2.0ghz core duo. Tylko minusem na pewno jest rozdzielczosc przy 15.4" ekranie laptopa - 1280x800 ... wujek na swoim lapku (17") ma 1920x1080, ale to sprzet za 7.5 tys, a nie za 2.4k :)

*

Offline infidelity

• 20
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2009, 19:45:17 »
Tylko że notebook kaliber większy (czyli te moje wymarzone 13 cali) wiąże się z wydatkiem >3,5-4k.

Teraz działam na Core2Duo 1,8GHz, 2GB ramu. Będzie masakra przy przesiadce na netbooka, czy porównywalnie? Obecny laptop z vistą wcale nie jest szybszy w moim odczuciu niż poprzedni, z tego co pamiętam Pentium M 1,73 i 1gb ramu no i oczywiście xp. Nie za bardzo wiem czego miałabym się spodziewać  :worried:

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 03, 2009, 19:48:51 »
To może używeczka 12''? Dell D410. Około 2GHz, spokojnie wpakujesz 2GB ramu, a w przeciwieństwie do netbooka wepniesz go do stacji dokującej... No i PCMCIA, przydatna gdy zechce Ci się modemu GSM.
Napisane: Luty 03, 2009, 19:48:00
I te 2GHz to nie jakiś PIV czy Atom, to superwydajny Pentium M. Z 2MB cache L2.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 03, 2009, 19:50:00 »
a coś pokroju Dell D410?  Moim zdaniem rozsądna propozycja

Kurde, Konrad ubiegłeś mnie :P
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 03, 2009, 19:50:16 »
Buhahahaha.  :E

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 03, 2009, 19:55:16 »
Tylko że notebook kaliber większy (czyli te moje wymarzone 13 cali) wiąże się z wydatkiem >3,5-4k.

Teraz działam na Core2Duo 1,8GHz, 2GB ramu. Będzie masakra przy przesiadce na netbooka, czy porównywalnie? Obecny laptop z vistą wcale nie jest szybszy w moim odczuciu niż poprzedni, z tego co pamiętam Pentium M 1,73 i 1gb ramu no i oczywiście xp. Nie za bardzo wiem czego miałabym się spodziewać  :worried:

Napisze tak ,
ogladalas mojego eepc 1000H na SKUPie. Ja sie przesiadlem z 13 cala na 10 cali i jest mi to w zupelnosci wystarczajace. Jest to moj jedyny komp do wszystkiego.
pozdrawiam
Jachu

*

Offline infidelity

• 20
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 03, 2009, 20:01:03 »
Napisze tak ,
ogladalas mojego eepc 1000H na SKUPie. Ja sie przesiadlem z 13 cala na 10 cali i jest mi to w zupelnosci wystarczajace. Jest to moj jedyny komp do wszystkiego.

Oglądałam, i tak właśnie mnie naszło dzisiaj z tą zmianą sprzętu :) Dzięki Jachu, to już chyba wszystko wiem, pewnie jeszcze Cię pomęczę w tej kwestii przy okazji kolejnego SKUP-u  :grin:

Używki w stylu tego Della w grę nie wchodzą z kilku względów, m.in. bateria, waga (teraz mój laptop waży 2kg i to jest za dużo żeby go taszczyć cały dzień ze sobą...) i możliwość odpisania vat-u  :P

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 03, 2009, 20:07:24 »
Napisze tak ,

Oglądałam, i tak właśnie mnie naszło dzisiaj z tą zmianą sprzętu :) Dzięki Jachu, to już chyba wszystko wiem, pewnie jeszcze Cię pomęczę w tej kwestii przy okazji kolejnego SKUP-u  :grin:

Używki w stylu tego Della w grę nie wchodzą z kilku względów, m.in. bateria, waga (teraz mój laptop waży 2kg i to jest za dużo żeby go taszczyć cały dzień ze sobą...) i możliwość odpisania vat-u  :P

Nie  ma sprawy, jak cos zglaszaj sie nawet przed SKUP-em, moge go udostepnic do ogladniecia.
pozdrawiam
Jachu

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 03, 2009, 20:35:08 »
Co Ty za herezje szerzysz? Mam w lapku GeForca 9200 Gs 512mb, nie wiem jaka szybkosc, ale rozdzielczosc hdmi i wyzsze osiaga, max to 2048x1536, wiec z typowym 24" monitorem da rade bez problemu, co do wydajnosci tez Ci zaprzecze: GTA IV na viscie sie zacinalo, a na xp chodzi plynnie i nawet moge dac srednie ustawienia pomimo 3gb ramu i 2.0ghz core duo. Tylko minusem na pewno jest rozdzielczosc przy 15.4" ekranie laptopa - 1280x800 ... wujek na swoim lapku (17") ma 1920x1080, ale to sprzet za 7.5 tys, a nie za 2.4k :)
Wyraźnie użyłem słowa netbook - te na chwile obecną nie mają grafiki lepszej niz wymieniony przeze mnie intel gma950, subnotebooki i normalne posiadają już bardziej "życiowe" karty graficzne np. wspomniany GF

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 03, 2009, 21:27:10 »
generalnie mam ten sam problem i oto czego sie dowiedziałem/zrozumiałem/etc
Ja podłączałęm winda pod monitor 20 cali i pracowałem normalnie na rozdzielczośći 1680x1050 (nawet zestaw monitor winda + zewn monitor chodził), o ile wiem można wyciągnąć rozdzielczość do 1920 x 1200. Filmy w 720p chodzą ale dopiero po zastosowaniu CoreAVC.
Do tych wymienionych w pierwszym poście zastosowań netbook jest jak najbardziej ok, ale po dołączeniu zewn. monitora. Ja bym się na takie coś nie zdecydował. Głównym "przeciw" dla mnie jest dysk 5400, ale to zależy co kto robi.

*

Offline eMCej09

• 769
  • Sprzęt: iPhone 2G 16GB; JVC MP-XV841; PALM IIIc;SONY Clie SJ-22; PALM Centro CDMA; GPS P 3104;PSP FAT; NDS CLS  + pare giga MMC I SD
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 03, 2009, 22:20:22 »
tak akurat przypadkiem potknalem sie o taki artykul http://www.fkn.pl/1,460,1909470,1,wiadomosc.html
jak widac za oceanem badania nad odopowiedzia na pytanie autora watku trwaja ;)
...

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 04, 2009, 00:21:11 »
tak akurat przypadkiem potknalem sie o taki artykul http://www.fkn.pl/1,460,1909470,1,wiadomosc.html

Amerykanie to nie narod na ktory nalezy patrzec slepo i sie wzorowac ... Takie to moje skromne zdanie ...
pozdrawiam
Jachu

*

Offline Evendim

• NerD
  • 583
  • Lewy brzeg warszawa
    • Polish Xbox Community
  • Sprzęt: Lumia 800 ,hx4700, itouch 2g, kindle3, Acer a100
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 04, 2009, 00:42:35 »
ja sam używam u100 jako jedynego komputera :) grafiki nie projektuje z 2gb nawet krowiaste visual studio chodzi spoko :) w domu podłączony do 22" (w natywnej rozdzielczosci tegoz monitora) plus mysz i klawiatura :) i wiecej nie potrzeba a w razie czego do grania mam jeszcze konsole , a komputer przynajmnije zawsze mam ten sam przy sobie bez problemów z synchronizacja potrzebnych plików pomiędzy pierdyliardem komputerów :)
Evendim na prezydenta!

*

Offline krzysiej

• 433
  • Sprzęt: Dell Axim x51v wm6.1, samsung i607, o2 jet, bb 88oo, bb 729o
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 04, 2009, 07:06:54 »
Amerykanie to nie narod na ktory nalezy patrzec slepo i sie wzorowac ... Takie to moje skromne zdanie ...

wiadomo, ale jeszcze żaden z producentów nie wie czy netbooki to właściwa droga czy tylko chwilowa moda

*

Offline eMCej09

• 769
  • Sprzęt: iPhone 2G 16GB; JVC MP-XV841; PALM IIIc;SONY Clie SJ-22; PALM Centro CDMA; GPS P 3104;PSP FAT; NDS CLS  + pare giga MMC I SD
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 04, 2009, 13:17:13 »

ktos chyba nie zauwazyl lekkiej ironii, o ktora sie prawie potknal  :S
...

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 04, 2009, 15:54:56 »
Ja tak co do grafiki - poważnie gma950 nie potrafi uciągnąć 1400x900? Przecież mój Ati Rage M3 (tzw rage128) fabrycznie pracuje z matrycą xga... lub sxga+ (1400x1050). Czyżby faktycznie komputery na atomie były tak uwstecznione?  :O

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 04, 2009, 16:54:28 »
raczej matryca netbooka więcej nie uciągnie
z monitorem zewnętrznym masz większą rozdzielczość

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 04, 2009, 16:56:13 »
No właśnie kajtkowi chodziło o monitory zewnętrzne.
Mój tato ma w A100 GMA945 i wiem, że z rozdzielczością na ekranie zewnętrznym nie ma problemu żadnego, może te wersje netbookowe są okrojone?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 04, 2009, 17:00:00 »
to teraz ja nie rozumiem, czemu netbooki sa okrojone skoro

Ja podłączałęm winda pod monitor 20 cali i pracowałem normalnie na rozdzielczośći 1680x1050 (nawet zestaw monitor winda + zewn monitor chodził), o ile wiem można wyciągnąć rozdzielczość do 1920 x 1200