Update ROMu dla Treo 680

• 24 Odpowiedzi
  • 4209 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
  • Sprzęt: Kaiser@Era & Treo 680
Update ROMu dla Treo 680
« dnia: Styczeń 20, 2008, 18:08:43 »
Kusiu już o tym wspominał, ale może warto zacząć nowy wątek i zapytać jak u Was przebiegło uaktualnienie.

Ukazał się Update ROMu dla Treo680.
http://www.palm.com/us/support/downloads/treo680update/unlockedgsm.html 
Zawiera m.in. 3 wcześniej wypuszczone poprawki: Treo 680 Camera Update (January 2007), Treo 680 Security Patch (May 2007), and Treo 680 Unlocked GSM smartphone SMS Update (July 2007). Tych poprawek nie ma już na stronie Palm - Support, a były jeszcze parę dni temu. Ściągam pliki do zainstalowania do nowego Treo, który przyjedzie pewnie jutro.

Widzę, że jest też nowa instrukcja obsługi:
http://palmone.r3h.net/downloads.palmone.com/documentation/treo680gsm_UG_mr1.pdf

I nowy Palm Desktop by ACCESS 6.2 for Windows and HotSync Manager 7.0 już nie w wersji "beta". Posted January 15, 2008.
http://www.palm.com/us/support/downloads/windesk62.html

« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 18:11:35 wysłana przez Petriwoj »
Pozdrowienia
Petriwoj
pen&paper > Nino300 (WinCE) > Palm m100 > P IIIC > T|T3  > LifeDrive† > T|T3  > Kaiser (WM6) > Treo 680 > back to Kaiser

*

Offline Kusiu

• 3968
Odp: Update ROMu dla Treo 680
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2008, 22:24:46 »
Ja uaktualniałem za pomocą SD Updater i wszystko przebiegło bezproblemowo (pamiętajcie by wcześniej zrobiłem backup danych). Przez chwilę miałem wątpliwości bo liczyłem na jakiś pasek postępu a nie napis "please wait", ale to już drobnostka.

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2008, 23:14:02 »
A czy po Apdejcie możesz już użyć MP3 jako dzwonka? Czy ciągle potrzebny jest dodatkowy program (np. Music Tone)?
Pozdrowienia
Petriwoj
pen&paper > Nino300 (WinCE) > Palm m100 > P IIIC > T|T3  > LifeDrive† > T|T3  > Kaiser (WM6) > Treo 680 > back to Kaiser

*

Offline Rafalki33

• 32
  • Sprzęt: Treo 680, Nokia E71, Motorola Defy w drodze
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2008, 04:20:32 »
Nie będę stukał za głośno bo mi się obok Treoś 680 z karty SD flaszuje ;)
3h walczyłem aby to z poziomu PCta zrobić odpalając "Treo680_1_12_ROW_desktopupdater.exe"
Wypakowywało masę plików do tempa, wywalało jakiś mało zrozumiały plik tekstowy o nazwie index i na tym się zabawa kończyła.
Restartowałem PC, Treo, zmianiłem nawet oprogramowanie do synchronizacji na nowsze: PalmDesktopWin62 i nie poszło.
Dłubałem w tym co się wypakowało i próbowałem klikać na różnych exe'cach ale też nic.
Może coś jest skopanego w tej instalce po prostu bo WinGroza mi dość stabilnie chodzi i różne inne instalki działają.

O :) ! już skończył update z karty - lecę instalować od początku wszystkie programiska jakie miałem :)
Pozdrawiam
Napisane: Styczeń 21, 2008, 03:35:11
Taki mały smutny zgrzyt :(
Poinstalowałem sobie część aplikacji od początku włącznie ze spolszczeniem plwint680.prc i po wybraniu języka polskiego Treo poprosił o reset ... i tak się w kółko resetuje już z 15 minut :(
Piszę do autora bo może polonizacja nie działa z tym nowym upgrade systemu :(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 04:26:22 wysłana przez Rafalki33 »

*

Offline Arek-k

• 12
  • Sprzęt: Treo 680 + Garmin MobileXT / Garmin iQue 3600 / Simpad CL4 / Motorola MPX200
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2008, 08:54:31 »
Update z poziomu PC. Czas trwania ok 15 min.
Przebieg bezproblemowy, nie straciłem żadnych danych, nawet sms-y pozostały.
Przy ostatnim resecie wyskoczył komunikat, że nie może ustanowić połączenia z urządzeniem, ale przycisk ponów próbę i po strachu :-)))

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2008, 10:50:23 »
Z tego co czytałem to chwalenie się obsługą dzwonków w formacie mp3 to tak trochę na wyrost jest :( Aby taki dzwonek wgrać trzeba go odebrać Treo jako np. załącznik w emailu i później otworzyć za pomocą aplikacji voicememo (czyli zachodzi konwersja do formatu amr). Strasznie to dziwne... - chyba, że coś źle zrozumiałem.

*

Offline Rafalki33

• 32
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2008, 11:54:34 »
Jest nowa polonizacja Rewuckiego plwint680U.prc lub plwint680U.exe pod nowy ROM :)
Jak ktoś używa starej to niech sobie do nowego ROMU w komplecie również polonizację zassie bo stara na nowym dziczeje i nie działa Treo po prostu.
Pozdrawiam :)

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2008, 14:28:31 »
Witam
U mnie "buła". Robiłem update z poziomu PC. Ledwo zaczęło kopiować pliki i po chwili wyskoczył błąd połączenia, a Treo się podnosiło po restarcie. Prosi o podanie PIN do karty (po polsku bo mam spolszczenie od Rewuckiego) i niezależnie czy PIN podaję, czy nie podaję, czy wyjmę kartę SIM Treo się zawiesza. Pojawia się obraz z nazwą Acces i już żadne przyciski nie działają, a palm się nie wyłącza. Zastanawiam się czy próbować robić update z karty SD czy też od razu odesłać do serwisu :( ? Może mi się jeszcze coś bardziej zniszczyć?
Pozdrawiam
Mirek

Ostatnie doniesienia z placu boju. Po twardym resecie palm wstał :).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 16:15:40 wysłana przez mirek_123 »

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2008, 16:12:22 »
mirek_123 - a próbowałeś w ogóle robić twardy reset?

*

Offline Urabus

• 35
    • http://www.palmos.pl
  • Sprzęt: Zire 31,Z22,Tungsten E/E2,LifeDrive,TX,Treo 650/680,Centro
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 21, 2008, 18:38:00 »
Witam,

W wątku znalazły się odniesienia do mojej polonizacji PalmOS.PL, chciałbym więc ustosunkować się do dwóch poruszonych problemów:
1) Oferowane przez nas polonizacje wykonane są w analogiczny sposób jak wbudowane standardowo w ROM wersje językowe systemu operacyjnego PalmOS. Oznacza to, że dana polonizacja jest dedykowana do konkretnego ROM'u i nie może być użyta z innym. Dlatego też po instalacji w Treo 680 ROM'u 1.12 należy bezwzględnie zainstalować przeznaczoną do niego polonizację, a nie tą jaka była przeznaczona do pierwotnego ROM'u.
2) Polonizacje PalmOS.PL współpracują w sposób naturalny z systemem operacyjnym. Zachowują się one praktycznie tak samo jak języki standardowe, jest jednak wyjątek od tej reguły. Takim wyjątkiem jest aktualizacja ROM'u.
Przed instalacją nowej wersji ROM'u program instalacyjny resetuje palmtopa i przygotowuje go do przyjęcia nowego ROM'u. Nie spodziewa się jednak, że po tym resecie "zobaczy" palmtopa z systemem operacyjnym w wersji językowej innej niż standardowa. Ważne jest zatem, aby przed instalacją aktualizacji przełączyć system na język standardowy (angielski) za pomocą apletu Preferencje/Język. Dopiero po tym zabiegu można uruchomić program aktualizacyjny.

Jeśli więc przed instalacją aktualizacji palmtop nie został przełączony na język angielski i/lub po instalacji aktualizacji systemu operacyjnego zainstalowana została nieodpowiednia polonizacja najprawdopodobniej urządzenie wpadnie w niekończącą się pętlę resetowania, którą można przerwać jedynie poprzez wykonanie twardego resetu.

Pozdrawiam
Grzegorz Rewucki

*

Offline Rafalki33

• 32
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2008, 12:06:13 »
Jakby komuś się zapętlały restarty w nieskończoność z innych powodów to podaję jeszcze jeden :)
Po wgraniu nowego ROMu aby zainstalować spolszczenie robi się synchronizację a wraz z nią ten programik na PC przywraca nam uprzejmie cały śmietnik programowy i ustawienia jakie mieliśmy na poprzedniej wersji ROMu.
I niby jest OK :) Ale po zmianie języka na polski Treo dziczało i restartowało się w kółko co chwila.
Pomogło odinstalowanie softu na PC, skasowanie starych backupów, zainstalowanie spolszczenia i personalizacja wszystkiego plus instalowanie od nowa.
Coś widocznie co leżało sobie na starej wersji ROMu gryzło się z nową wersją ROM+spolszczenie.
Pozdrawiam

*

Offline andy2005

• 45
  • Sprzęt: m100->Zire 71->T5->Treo 680->Pre
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2008, 18:28:29 »
Robiłem aktualizację parę dni temu: za pierwszym razem po ponad godzinie ciągłego resetu poddałem się i poszedłem spać. Drugiego dnia bez żadnego istotnego powodu aktualizacja przeszła bez najmniejszych przeszkód. Jest tylko jeden zgrzyt: DotPl nie działa prawidłowo, trzeba czekać na aktualizację.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2008, 20:03:25 »
Jest tylko jeden zgrzyt: DotPl nie działa prawidłowo, trzeba czekać na aktualizację.
Też mam ten problem. Zgłosiłem producentowi. Poprawka jest już w drodze, ale ile to potrwa to nie wiem. Narazie używam piloca.

*

Offline LW

• 5
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 25, 2008, 14:01:03 »
Jest tylko jeden zgrzyt: DotPl nie działa prawidłowo, trzeba czekać na aktualizację.
Też mam ten problem. Zgłosiłem producentowi. Poprawka jest już w drodze, ale ile to potrwa to nie wiem. Narazie używam piloca.

Mam pytanie, czy po update dla 680 PiLoc Lite działa prawidłowo?
Jeżeli są problemy to poczekam z aktualizacją ponieważ polskie znaki są mi niezbędne.

LW

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2008, 20:23:15 »
Piloc działa bezproblemowo.

*

Offline LW

• 5
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2008, 23:12:44 »
Dziękuję za info.
Teraz mogę bez strachu uaktualnić Treo.

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 27, 2008, 17:54:32 »
Z tego co czytałem to chwalenie się obsługą dzwonków w formacie mp3 to tak trochę na wyrost jest :( Aby taki dzwonek wgrać trzeba go odebrać Treo jako np. załącznik w emailu i później otworzyć za pomocą aplikacji voicememo (czyli zachodzi konwersja do formatu amr). Strasznie to dziwne... - chyba, że coś źle zrozumiałem.
Nie wiem, czy to nie jest kwestia prawna? Może włączenie MP3 w system wymaga czegoś więcej od producenta systemu. Znacie na pewno świetny program do edycji plików dźwiękowych Audacity. To jest freeware, ale nie można z niego eksportować pliku dźwiękowego do formatu *.mp3  Trzeba skorzystać z nakładki Lame pochodzącej od innej firmy. Może to coś podobnego jest?
Pozdrowienia
Petriwoj

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 27, 2008, 19:22:39 »
Piloc działa bezproblemowo.
Jakoś nie moge się doczytać na stronie Paragonu, ile kosztuje wersja Lite?
W Shopping Area http://www.penreader.com/palm/polish/Polish_PiLoc_Shopping_area_for_PiLoc.html jest cena $39.95 bez określania wersji. To jest właśnie cena za Lite? Czy po prostu jest jedna wersja? Potrzebuję tylko pl_literek, więc trochę drogo...
Pozdrowienia
Petriwoj

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 27, 2008, 19:29:21 »
Ja przepraszam bardzo, ale po co kupować PiLoca tylko dla polskich literek?
Przecież można uzyskać je bezproblemowo w inny sposób, za darmo.

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 27, 2008, 22:08:35 »
Konradwan, nie zniosę tego napięcia...  :wink: Powiedz jak to zrobić, bo dzisiaj nie bardzo mogę zakopać się w archiwum Forum.
Napisane: Styczeń 27, 2008, 21:26:06

Napisane: Styczeń 27, 2008, 22:05:17
Update ROMu
U mnie poszło gładko. Wg instrukcji. Skopiowałem cały folder Palm na kartę SanDisk Ultra II 2.0GB. Trwało to wszystko dokładnie 10 min, czyli tyle ile zapowiadali. Szybkość karty nie ma tu chyba znaczenia. Update ROMu zrobiłem na świeżutkim Treo, jeszcze przed 1. połączeniem z laptopem.
Pozdrowienia
Petriwoj

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 27, 2008, 23:15:37 »
Proszę bardzo. Niech to będzie wskazówka dla wszystkich, którzy kupują Piloca tylko dla polskich literek.
http://www.ws.aplus.pl/teksty/palm-pl.html

U mnie sposób działa świetnie, chociaż nie wiem jak jest w Treo, bo aby wprowadzić polskie literki należy użyć klawisza skrótu.

Jakby coś temat możemy przedyskutować, mam jeszcze kilka rozwiązań w rękawie.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 28, 2008, 00:10:36 »
PiLoc w przypadku Treo jest o tyle wygodny, że można wpisywać pliterki korzystając z przycisku Alt na klawiaturce.

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 28, 2008, 00:11:17 »
dla wszystkich, którzy kupują Piloca tylko dla polskich literek.
No może literki to za mało, chciałbym jeszcze mieć szeregowanie Kontaktów lub Memos'ów w polskim porządku alfabetycznym.
Pozdrowienia
Petriwoj

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 28, 2008, 14:35:47 »
No właśnie. I tu jest problem.
Piloc wersja Lite umożliwia wpisywanie/wyświetlanie polskich literek, natomiast wersja Full polonizuje cały system, bo chyba takie pytanie było. :P

*

Offline Rafalki33

• 32
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 04, 2008, 11:15:19 »
Taka refleksja :)

Albo mniej namieszałem w aplikacjach po upgrade albo na tej nowej wersji systemu ogólnie wszystko stabilniej chodzi.
No w sumie gdyby nie popękana obudowa to w pełni cieszyłbym się "nowym" Treo 680 :)

Pozdrawiam