Ty natomiast napisales to w sensie, ze Centertel (Orange) nie ponosi zadnych konsekwencji i w ogole robi laske, ze odpowiada itp, a to nieprawda. Kolejna sprawa to naucz sie moze edytowac posty, zeby nie cytowac czegos czego nie napisalem.
Nigdzie tak nie napisałem. Napisałem "gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym" bo takie jest sformułowanie prawne. Oznacza to, że można ją świadczyć albo nie.
NIE oznacza to natomiast, że można ją świadczyć w dowolny sposób (w szczególności - różny w czasie lub miejscu), co uparcie insynuujesz, że powiedziałem.
Natomiast do kogo się zwrócić w sprawie skorzystania z gwarancji, jest zapisane w jej warunkach i wcale nie musi być to sprzedawca. Jeżeli w warunkach gwarancji jest zapisane, że jest ona świadczona w autoryzowanych przez producenta/importera serwisa, to sprzedawca naprawdę do tego nic nie ma, może natomiast
wyświadczyć grzeczność i pośredniczyć w sprawie gwarancji pomiędzy klientem a gwarantem.
Jest tak, ponieważ jak to już parę razy napisałem, gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym - producent decyduje, CZY dać gwarancję oraz JAKIE są jej warunki.
MOŻE, zupełnie legalnie, napisać, że dopuszczalny termin naprawy wynosi rok. MOŻE zupełnie legalnie napisać, że aby skorzystać z gwarancji, trzeba sprzęt dostarczyć do serwisu w Cipciborach Górnych w godzinach pomiędzy 8:00 a 8:15. Jedyne co może klient, to:
a. nie kupić towaru z taką gwarancją
b. jak już kupi i towar się zepsuje, skorzystać z zapisu o niezgodności towaru z ofertą/umową i wrócić do sprzedawcy albo też
c. skorzystać z gwarancji na podanych warunkach.