TTN5 - Punkt czy punkty pośrednie na planowanej trasie?

• 12 Odpowiedzi
  • 5638 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« dnia: Sierpień 23, 2005, 09:32:10 »
Czy tylko ja nie umiem wprowadzić na planowanej trasie w TTN5 więcej niż jednen punkt pośredni "Przez"? Dodając go pojawia mi się chorągiewka oznaczona numerem 1 co sugeruje, że mogłoby ich być więcej...
W TTN3 można było podobny efekt uzyskać planując "Intenary". Teraz w TTN5 jest wprawdzie "Planowanie planu podróży" jednak można jednorazowo zaplanować tylko nawigację DO JEDNEGO z punktów planu podróży.
Ktoś z pewnością zapyta: "Po co mi to?". A ja już teraz odpowiadam: "By zmierzyć/zobaczyć na mapie CAŁĄ zaplanowaną trasę ze wszystkimi punktami przelotowymi. W TTN3 używałem do tego "Intenary". W TTN5 - nie umiem... ;) Ktoś ma jakieś pomysły?

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2005, 10:18:20 »
Cała filozofia TT5 jest oparta na sygnale GPS i założeniu, że już zaraz jedziemy. Mnie też to wkurza -  wyglada na to, że "Itinerary" zostało uproszczone i działa jako zbiór kolejnych odcinków trasy, które są kolejno kalkulowane dopiero po dotarciu do poszczególnych punktów "Via". Mimo kilku prób, nie udało mi się wyznaczyc takiej trasy z wiecej niż 1 punktem pośrednim!:(
Raz, przez chwilę, wydawało mi się, że to prawie osiagnąłem, ale jakoś nie potrafiłem tego powtórzyć!

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2005, 15:34:12 »
No właśnie... To samo z wyznaczeniem prostej trasy z punktu A do B. Nie można poprostu wprowadzić punktów Start-Koniec. Trzeba koniecznie dodać takie punkty do ulubionych i używając ich - wyznaczyć trasę. Ech... nie ma to jak AM gdzie klikasz na mapę raz, wybierasz z podręcznego menu "Ustaw jako START", klikasz na mapę drugi raz, wybierasz "Ustaw jako KONIEC" i gotowe. Nie mówiąc o klikaniu kilka razy opcjonalnie i wybieraniu "Ustaw jako PRZEZ"...

To po kiego ta jedynka na chorągiewce w TTN5???

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2005, 19:38:00 »
Witam. Nie wiem czy dobrze kombinuje , ale jak juz zaplanuje plan podrozy (wrzuce kilka etapow) i klikne na ktorys z wybranych "posrednich etapow" to wyskakuje mi menu w ktorym pierwsza opcja jest "oznacz jako punkt trasy" - i po oznaczeniu -  zmienia sie miejsce docelowe na nastepny punkt z listy. wiec chyba to jest rozwiazanie problemu ustalenia trasy z punktami przelotowymi, ale nie sprawdzilem bo mi sygnalu w domku nie lapie  i nie chce mi sie wylazic - jutro to przetestuje. A swoja droga odczulem ze TT5 duzo skomplikowal jesli chodzi o ergonomie w porownaniu do TT3, odbiornika GPS na CF szukalem chyba z 5 minut, a przedtem TT3 sam sprawdzal porty i znajdowal. pozdr

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2005, 19:48:02 »
Cytat: Cat^
No właśnie... To samo z wyznaczeniem prostej trasy z punktu A do B. Nie można poprostu wprowadzić punktów Start-Koniec. Trzeba koniecznie dodać takie punkty do ulubionych i używając ich - wyznaczyć trasę. Ech... nie ma to jak AM gdzie klikasz na mapę raz, wybierasz z podręcznego menu "Ustaw jako START", klikasz na mapę drugi raz, wybierasz "Ustaw jako KONIEC" i gotowe. Nie mówiąc o klikaniu kilka razy opcjonalnie i wybieraniu "Ustaw jako PRZEZ"...

To po kiego ta jedynka na chorągiewce w TTN5???

No nie pisz takich rzeczy bo ktos faktycznie pomysli, ze AM to jakis nieodkryty osmy cud swiata.
Wystarczy kliknac na opcji "planowanie zaawansowane" (jak byk jest nawet ikonka A->B) i tam bez potrzeby dodawania do ulubionych wyznaczasz trase z A do B w oparciu o punkt na mapie, poi, adres, pozycje gps,  kod pocztowy lub inne.

A tutaj masz dowod , ze choragiewek moze byc wiecej ;)

[pic=http://www.totenhosen.neostrada.pl/pictures/ttn5.jpg]
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 07, 2005, 21:06:27 »
No dobra - da sie napewno zrobic etapy, ale sposobem do jakiego doszedlem to troche skomplikowane - trzeba w planowaniu zaawansowanym najpierw wybrac punkty A i B, potem po obliczeniu trasy wlaczyc mape i dopiero z niej dobrac sobie etapy zaznaczajac punkt na mapie i z menu "celownika" wybrac "trasa przez", wtedy znowu zostaje obliczona trasa z punktem posrednim, ale nawet w planowaniu zaawansowanym z A do B nie mam mozliwosci wrzucenia kilku punktow, po drugim od razu- po dodaniu drugiego punktu od razu jest pytanie jaka trasa: najszybsza,piesza itd, wiec najpierw poczatek i koniec , a potem dopiero etapy... a to troche nienormalne, moze ktos umie szybciej (claude_szz?) i moglby nas oswiecic? Thx.

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2005, 09:43:57 »
Do planowania trasy z punktami posrednimi uzywa sie raczej opcji "planowanie podrozy", wtedy mozesz nawrzucac punktow posrednich ile chcesz. Mozna oczywiscie uzyc "Planowanie zaawansowane" ale wtedy faktycznie mozna dodac tylko jeden punkt.

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 08, 2005, 13:18:14 »
claude_szz:
Pisząc o tym, że w AM planuje się trasę A->B lub A->Via->B dużo prościej i szybciej niż w TTN5 miałem na myśli dodawanie punktów z poziomu mapy z menu podręcznego.
Natomiast za cholerę nie umiem wygenerować trasy z więcej niż jednym punktem przelotowym bez podłączonego GPSa. W "Planowaniu planu podróży" umieściłem kilka punktów. Jeśli ustalę, że np. czwarty z nich jest punktem docelowym to po włączeniu GPSa program wygeneruje trasę z miejsca gdzie aktualnie jestem przez te 3 wcześniejsze punkty do tego czwartego, który jest oznaczony jako koniec? Tego jeszcze nie próbowałem i dlatego pytam czy ktoś może takim sposobem uzyskał trasę z więcej niż jednym punktem przelotowym?

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 08, 2005, 13:56:45 »
Tak :) , pod warunkiem, ze te trzy pierwsze punkty ustawisz jako "oznacz jako punkt trasy". Wtedy mozesz wstawic dowolna liczbe punktow przelotowych , a dokladniej nie wiem, ja najwiecej mialem 7 punktow posrednich

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 09, 2005, 10:04:56 »
Otóż to! :)
Tak więc - kończąc ten wątek - zbierając opinie innych, sam sobie odpowiem:
Można zaplanować w TTN5 trasę z wieloma punktami przelotowymi, pod warunkiem, że:
1. Mamy podłączony i uruchomiony GPS.
2. Skorzystamy z opcji "Planowanie planu podróży", gdzie wprowadzimy wszystkie punkty, oznaczymy je funkcją "Oznacz jako punkt trasy", a ostatni oznaczymy jako "Oznacz jako miejsce docelowe". Punktu początkowego nie możemy wprowadzić "z palca" bo musi on być odczytany z aktualnej pozycji GPS.

W sumie zasada ustalania tego typu trasy jest analogiczna jak w TTN3 z jednym wyjątkiem (i tu uważam, że różnica jest "in minus" dla funkcjonalności TTN5): nie można punktu początkowego ustalić "ręcznie" - musi zostać odczytany z aktualnej pozycji GPS. TTN3 pamiętał ostatnią pozycję GPS nawet bez włączonego odbiornika, TTN5 tego nie potrafi.

Jeszcze raz dzięki claude_szz za cenne wskazówki. :)

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 13, 2005, 23:36:28 »
1. TT5 pamięta ostatnią pozycję GPS bez włączonego odbiornika pod warunkiem, że nie wybierzesz opcji "Zakończ aplikację".
2. Można wprowadzić dowolny punkt początkowy korzystając z funkcji: "Zmień lokalizację wyjściową" (w menu: "Zmień ustawienia").

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 14, 2005, 09:11:24 »
Cytat: IgaB
1. TT5 pamięta ostatnią pozycję GPS bez włączonego odbiornika pod warunkiem, że nie wybierzesz opcji "Zakończ aplikację".
No tak, ale trudno mieć przecież non-stop włączonego TTN5 w PDA...

2. Można wprowadzić dowolny punkt początkowy korzystając z funkcji: "Zmień lokalizację wyjściową" (w menu: "Zmień ustawienia").
A nie jest zmieniana przypadkiem tą opcją pozycja "home" w punktach ulubionych?

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 14, 2005, 11:30:02 »
Cytat: Cat^
No tak, ale trudno mieć przecież non-stop włączonego TTN5 w PDA...

A nie jest zmieniana przypadkiem tą opcją pozycja "home" w punktach ulubionych?

A może byśmy se choć z raz przeczytali instukcję? :) ;)

http://www.tomtom.com/lib/doc/mob5_nav5/refman/Main_menu_PL.html

Właśnie się dowiedziałem kiilku ciekawych rzeczy ...
Jest tam też akpit o zaawansowanym planowaniu trasy :):););)

Opcja "Planowanie zaawansowane"  umożliwia zaplanowanie trasy z dowolnego punktu wyjściowego do dowolnego punktu docelowego. Opcja ta przyda ci się w sytuacji, gdy chcesz z wyprzedzeniem zaplanować podróż, czy też podać komuś instrukcje jak dojechać do miejsca, w którym się aktualnie znajdujesz.

Warto wiedzieć: "Planowanie zaawansowane" jest jedną z opcji menu głównego. Przejdź do właściwego ekranu korzystając z przycisku .

W znanym Ci zestawie opcji określisz punkt wyjściowy (ten wybór nie był oczywiście konieczny w funkcji 'Przejdź do ...')  
Określ punkt wyjściowy, korzystając z dostępnych opcji, a następnie wybierz miejsce docelowe.

...

Tworzenie planu podróży
Wprawdzie opcja "Przejdź do.."  zaspokoi większość Twoich codziennych nawigacyjnych potrzeb, jednak od czasu do czasu może zajść potrzeba zaplanowania bardziej złożonej trasy. Wybierz opcję "Tworzenie planu podróży" , aby utworzyć nowy plan podróży lub zmodyfikować już istniejący.

Plan podróży to nic innego jak lista "punktów na trasie" i "miejsc docelowych". Optymalna trasa jest obliczana z uwzględnieniem wszystkich punktów i miejsc w podanej przez Ciebie kolejności. Zasada jest taka: "miejsca docelowe" to miejsca, w których prawdopodobnie zatrzymasz się na jakiś czas i zależy Ci, aby na ekranie nawigacji wyświetlane były dane o podróży do tego miejsca. "Punkty na trasie" to po prostu miejsca, przez które Twoja trasa ma przebiegać.
Jeśli używasz opcji planowania podróży po raz pierwszy, lista planów podróży jest oczywiście pusta. Wybierz opcję 'Dodaj', która pozwoli w dobrze znany Ci już sposób (czyli przy użyciu opcji "Dom", "Ulubione", "Adres", "Ostatnie miejsa docelowe", itd.) zdefiniować etapy Twojej podróży. Nowa pozycja będzie dodana jako "punkt na trasie," jeżeli poprzedzał ją "punkt na trasie". W przeciwnym razie będzie ona zapisana jako "miejsce docelowe".

Ja po prostu do tej pory sądziłem,  że punkt docelowy ma być jeden, a punkty na trasie to punkty "etapowe", a tu zonk :)

To jest obraz jednej, a nie kilku tras :)
[pic=http://www.tomtom.com/lib/doc/mob5_nav5/refman/PL/img/scritinerary.gif]