TT muli na MD 7200 po wgraniu poi z mobilne.net

• 8 Odpowiedzi
  • 1166 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TT muli na MD 7200 po wgraniu poi z mobilne.net
« dnia: Lipiec 18, 2007, 13:38:13 »
Witam!

Mam Mediona MD 7200 (z wgranym softem do Viewsonica V35) i zainstalowanego na nim TomTom Navigator i Automapę XL.
"Goły" TomTom chodzi jak burza, czas startu oraz płynność prezentowanej trasy jest dużo lepsza niż w Automapie. Ostatnio wgrałem do niego skonwertowane POI z mobilne.net, zawierające fotoradary stacjonarne i przenośne, oraz kontrole drogowe. Po tej operacji TomTom stał się właściwie nie do użytku - odświeżenie obrazu raz na sekundę lub dwie (przedtem było płynnie), zarówno w 2D jak i 3D.
Czy jestem skazany na TT bez POI? To wina sprzętu, czy po prostu ten typ tak ma? Dodam, że Automapa nie jest u mnie demonem szybkości, ale wgranie do niej prawie 13000 POI odbyło się bez większego bólu.

*

Dżeju

Odp: TT muli na MD 7200 po wgraniu poi z mobilne.net
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 19, 2007, 20:40:01 »
Niestety TT tak ma.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2007, 16:31:39 »
Niestety TT tak ma.

Nie do końca, wprawdzie wgranie dodatkowych POI spowalnia nieznacznie TT ale nie powinno być takich efektów jak opisuje Fishman.
Najprawdopodoniej jest źle zrobiona konwersja POI z Automapy do TT.
Spróbuj pliki ov2 które masz, skonwertować jescze raz programami ze strony TT
dumpov2.exe robi konwersję z ov2 -> txt,
makeov2 robi konwersję w drugą stronę txt -> ov2.
Powinno być ok. :)

programy są tutaj:
http://www.tomtom.com/support/ce/support/ov2/ov2tools.zip
opis:
http://www.tomtom.com/support/ce/support/nav_poi.php

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 22, 2007, 21:33:51 »
Doszedłem do pliku Ascii i nie mogę przekonwertować z powrotem na ov2, czyli nie mogę lub nie umiem skorzystać z programu makeov2.Pomocy nie znam angielskiego
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2007, 21:48:24 wysłana przez ceteryg »

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2007, 23:33:12 »
Doszedłem do pliku Ascii i nie mogę przekonwertować z powrotem na ov2, czyli nie mogę lub nie umiem skorzystać z programu makeov2.Pomocy nie znam angielskiego

Uruchamiasz sobie okienko poleceń - cmd, najlepiej gdy w domyślnym katalogu będziesz miał oba programy i pliki do konwersji - nie trzeba wówczas podawać ścieżek dostępu.
Przykładowy plik do konwersji - fotoradary.ov2

dumpov2   fotoradary.ov2 fotoradary.txt

W pliku tekstowym jest  przekonwertowana zawartość fotoradary.ov2 - można zrobić sobie edycję np. opisów :)
następnie w tym samym okienku

makeov2 fotoradary.txt fotoradary.ov2

i masz ponownie plik fotoradary.ov2 ale nie spowalnia on już animacji :D

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2007, 15:07:18 »
Robie tak jak piszesz, ale mi dumpov2  fotoradary.ov2 zamienia na fotoradary.asc i na tym koniec, bo makeov2 nie robi nic.Mam program PoiEdit 2007 którym mogę pliki asc przekonwertować na ov2, ale czy nie będą mulić TT?

*

Dżeju

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 26, 2007, 15:30:25 »
Kolego, ja używam programiku TTPOI (całe 68 KB) i od razu konwertuje *.uam na *ov2 - wszystko działa jak należy, żadnych problemów. Do edycji zaś używam PoiEdit2007. Co do mojej pierwszej wypowiedzi, to może nie rozwinąłem jej do końca, ze zbyt dużą ilością zaimportowanych POI TT zamula (ja mam zaimportowanych ok. 7 tys. pkt i chodzi OK) oraz jeśli wstawisz ikony z AM - przynajmniej u mnie tak było.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2007, 17:23:47 »
U mnie niestety sama konwersja programem ttpoi muli mi TT, ale ja używam PoiEdit 2007 i plik ov2 zmieniam na asc i otwieram go w Word i zamieniam (;) na (spacja) kasuje nagłówek i zapisuje następnie zamieniam na ov2 i tak przekonwertowane POI nie muli, ale jest praco i czaso chłonne, bo każdy plik trzeba robić osobno metoda, jaką podał sbi jest szybka tylko mi nie wychodzi z makeov2  a mieszanie tych dwu metod też nie wychodzi, bo po konwersji dumpov2 plik asc nie mogę w niego ingerować, bo PoiEdit 2007 nie uzna go i nie przekonwertuje na ov2 no i biada musze jeszcze się po edukować i proszę o podpowiedzi

*

Offline Greegi

• 43
  • Sprzęt: MIO P550m, Karta SD GoodRam 2GB
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2007, 20:23:31 »
U mnie niestety sama konwersja programem ttpoi muli mi TT, ale ja używam PoiEdit 2007 i plik ov2 zmieniam na asc i otwieram go w Word i zamieniam (;) na (spacja) kasuje nagłówek i zapisuje następnie zamieniam na ov2 i tak przekonwertowane POI nie muli, ale jest praco i czaso chłonne, bo każdy plik trzeba robić osobno metoda, jaką podał sbi jest szybka tylko mi nie wychodzi z makeov2  a mieszanie tych dwu metod też nie wychodzi, bo po konwersji dumpov2 plik asc nie mogę w niego ingerować, bo PoiEdit 2007 nie uzna go i nie przekonwertuje na ov2 no i biada musze jeszcze się po edukować i proszę o podpowiedzi

A co przeszkadza ';' ??  Dlaczego TT mialby lepiej tolerowac SPACJE niz SREDNIK?
Moze lepiej w ogole wywalic cale opisy. Po co komu opis o fotoradarze. Jak sie jedzie, to potrzebne jest tylko wiedziec gdzie jest Foto, a nie cala jego cenzurka.
Po co sa nr ID w tych plikach? Nie jest to pozostalosc po AM?