TomTom a map NavRoad

• 23 Odpowiedzi
  • 2387 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
TomTom a map NavRoad
« dnia: Lipiec 24, 2007, 12:18:17 »
Przy okazji zainteresowania NavRoad'em rzuciła mi sie w oczy ciekawa sprawa. Jest on oferowany z AM, Destinatorem lub programem/mapami map NavRoad. I to ostatnie jakoś mocno trąci mi TomTom'em. Przeglądnąłem instrukcję - ikonki o nieco innym wyglądzie (w porównaniu do TTN5 - wersji 6 nie znam), nieco inaczej pogrupowane, ale w zasadzie funkcjonalność taka sama, a ekran nawigacyjny również bardzo (nawet bardzo bardzo) podobny. oferują to w wersji Region (PL-SK-CZ-HU) albo EUROPE.

Czy ktos wie cos bliższego na ten temat?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: TomTom a map NavRoad
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2007, 13:35:53 »
Czy ktos wie cos bliższego na ten temat?

Mówisz o tym http://www.navroad.com/navroadmap.php ?

Może warto zapytać samego producenta? Dzwoniłeś do nich - co Ci powiedzieli?

Choć jak popatrzę na to: http://www.navroad.com/navroadmap_mip.php
to już nie za bardzo do TT jest to podobne  :sleepy:

Polska    >99%         67044 w 41 kategoriach
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 15:52:55 wysłana przez emisiu »

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2007, 16:11:09 »
Może warto zapytać samego producenta? Dzwoniłeś do nich - co Ci powiedzieli?

Choć jak popatrzę na to: http://www.navroad.com/navroadmap_mip.php
to już nie za bardzo do TT jest to podobne  :sleepy:

Polska    >99%         67044 w 41 kategoriach

Oczywiście, że dzwoniłem i pytałem :) I oczywiście powiedzieli, że to nie TT (no bo nie jest) :) Ale czy to jest jakiś klon to też nie powiedzieli. Twierdzili, że to ich własny software :D :D :D Już to widzę, firma handlowa nagle z rękawa wytrzepała własny soft z 3D i resztą bajerów :D To na pewno klon czegoś co już jest na rynku bo trudno mi uwierzyć by firma mająca w ofercie 2 PNA miała własny soft. A z wyglądu i funkcji najbardziej przypomina to TT - może jakaś starsza wersja z pomieszanymi ikonkami?

Dowiedziałem się natomiast, że mapy są Navteq'a co by wyjaśniało 99% pokrycia Polski. To pewnie te Navteq'owe 99% dróg, tyle, że bez nazw i adresacji.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2007, 18:56:23 »
Sporo wyjaśnienia znalazłem tu:http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=55312.msg353954#msg353954

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2007, 20:09:08 »
Sporo wyjaśnienia znalazłem tu:http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=55312.msg353954#msg353954
??? Albo ja czegoś nie zauważyłem, albo nie rozumiem co czytam :|
Jest tam owszem trochę urządzeni i o Destinatorze, ale to o co w naszym wątku chodzi to przecież nie Destinator tylko map NavRoad, a o tym tam nie ma słowa. Podejrzewa, że wtedy gdy dział się tamten wątek, a Jakub pisał recenzję to tego softu jeszcze nie było.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2007, 22:32:48 »
mikal Masz rację soft podobny do TTN. Tylko mapy zupelnie inne. TT korzysta wyłacznie z map TeleAtlasa, a ten NavRoad Navteq

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2007, 22:56:59 »
mikal Masz rację soft podobny do TTN. Tylko mapy zupelnie inne. TT korzysta wyłacznie z map TeleAtlasa, a ten NavRoad Navteq

Nieprawda! TT równie dobrze korzysta z Navteqa co z TA. Sam mam w TT mapę Europy zachodniej od Navteqa która jest doskonałej jakości, o wiele bardziej szczegółowa niż ta od TA. A samych map od Navteqa jest co najmniej kilka w ofercie TT.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:30:22 »

Nieprawda! TT równie dobrze korzysta z Navteqa co z TA. Sam mam w TT mapę Europy zachodniej od Navteqa która jest doskonałej jakości, o wiele bardziej szczegółowa niż ta od TA. A samych map od Navteqa jest co najmniej kilka w ofercie TT.

No patrz. To mnie zaskoczyłeś. Ja jakoś zawsze utożsamiałem TT z Teleatlasem.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:39:41 »
No patrz. To mnie zaskoczyłeś. Ja jakoś zawsze utożsamiałem TT z Teleatlasem.

A teraz to już jak najbardziej prawidłowe skojarzenie skoro TT kupuje TA. Ciekawe czy nadal TT będzie miał w ofercie mapy od Navteqa ? Czytałem, że jeszcze w tym roku miała się ukazać Europa Wschodnia i Środkowa do Navteqa jako uzupełnienie tej już wydanej Europy Zachodniej.

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 25, 2007, 15:42:33 »

Możesz dać linka tej mapy w sklepie TomToma? Ładnie proszę, bo nie wiem która jest od NT(?)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2007, 17:02:03 »
Ale nie wiem na jakie urządzenie chcesz kupić mapę - musisz sobie wybrać sam, a mapa nazywa się "TomTom Western Europe Map 675.1322 By NavTeq".

Teraz jest na nią 20% zniżka, a więc kosztuje  79.95 EURO  (309.17 PLN)    :smile:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 17:04:43 wysłana przez emisiu »

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2007, 19:22:57 »
Ale nie wiem na jakie urządzenie chcesz kupić mapę - musisz sobie wybrać sam, a mapa nazywa się "TomTom Western Europe Map 675.1322 By NavTeq".

Teraz jest na nią 20% zniżka, a więc kosztuje  79.95 EURO  (309.17 PLN)    :smile:

MapaTomTom Western Europe Map 675.1322 By NavTeq pochodzi od TT Raider 2 i jest sprzedawana tylko razem z tym urządzeniem. Tomtom prawdopodobnie nie oferuje tej mapy jako samodzielnego produktu.

Pozdrawiam

Dariusz-s

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2007, 20:04:13 »
Po pierwsze jest w sklepie TT, po drugie jest min. w wersji o wymogach "Windows Mobile Pocket Pc with TomTom 6 (or above)" - a więc nie tylko dla TT Raider 2.

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 25, 2007, 20:49:26 »
Po pierwsze jest w sklepie TT, po drugie jest min. w wersji o wymogach "Windows Mobile Pocket Pc with TomTom 6 (or above)" - a więc nie tylko dla TT Raider 2.

Według moich informacji w sklepie TT jest oferowana Mapa Western Europe v675.1409 od TeleAtlasu. Jeżeli twierdzisz. że jest inaczej to podaj link, który prowadzi do sprzedaży map NavTeq.

Podobna sytuacja była z mapą Western Europe v660.1256 by NavTeq, również byla dostępna tylko z TT Raider1.

Pozdrawiam

Dariusz-s
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 21:06:03 wysłana przez dariusz-s »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 25, 2007, 21:05:34 »
Według moich informacji w sklepie TT jest oferowana Mapa Western Europe v675.1409 od TeleAtlasu. Jeżeli twierdzisz. że jest inaczej to podaj link, który prowadzi do sprzedaży map NavTeq.

Ale tak się nie da, musisz się zalogować na stronie TT i przejrzeć ofertę promocyjną. Czy masz zarejestrowanego TTN w wersji 6 lub jakieś urządzenie np. XL?

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 25, 2007, 21:28:32 »

Ale tak się nie da, musisz się zalogować na stronie TT i przejrzeć ofertę promocyjną. Czy masz zarejestrowanego TTN w wersji 6 lub jakieś urządzenie np. XL?

Właśnie się zalogowałen;
Dostepna mapa w sklepie TT ma 944 MB, a wiec jest to Mapa Western Europe v675.1409 od TeleAtlasu,
natomiast mapa TomTom Western Europe Map 675.1322 By NavTeq ma 912 MB i ta nie jest oferowana w sklepie TT

Pozdrawiam

Dariusz-s
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 21:30:13 wysłana przez dariusz-s »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 25, 2007, 22:08:27 »
Może inaczej. Darku, a jaki produkt TT masz zarejestrowany?

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 25, 2007, 22:32:21 »
Zarejstrowany ma TT Navigator 6, ale nie ma to znaczenia, ponieważ niezależnie od tego można kupować wszystkie dostępne mapy. Pozatym wcześniej pisałeś, że mapa TomTom Western Europe Map 675.1322 By NavTeq jest również oferowana do TTN 6  :mrgreen:

Pozdrawiam

Dariusz-s

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 25, 2007, 22:56:35 »
Zarejstrowany ma TT Navigator 6, ale nie ma to znaczenia, ponieważ niezależnie od tego można kupować wszystkie dostępne mapy. Pozatym wcześniej pisałeś, że mapa TomTom Western Europe Map 675.1322 By NavTeq jest również oferowana do TTN 6

Ma znaczenie, nie wszystkie mapy są dostępne dla klientów z europy środkowo-wschodniej, tak jak nie wszystkie urządzenia są dla nich dostępne. A rejestruje się posiadaną mapę (lub mapy). Ja pytałem właśnie o to: jakie mapy masz zarejestrowane?

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 25, 2007, 23:00:01 »

Odwrócę pytanie... Jakie masz urządzenie tt, że masz tę mapę?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 25, 2007, 23:07:59 »
HP6915 - tyle że wersja angielska (bo sprzedawana dla partnerów handlowych HP przez TechDatę).

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 25, 2007, 23:38:00 »
Zarejstrowany ma TT Navigator 6, ale nie ma to znaczenia, ponieważ niezależnie od tego można kupować wszystkie dostępne mapy. Pozatym wcześniej pisałeś, że mapa TomTom Western Europe Map 675.1322 By NavTeq jest również oferowana do TTN 6

Ma znaczenie, nie wszystkie mapy są dostępne dla klientów z europy środkowo-wschodniej, tak jak nie wszystkie urządzenia są dla nich dostępne. A rejestruje się posiadaną mapę (lub mapy). Ja pytałem właśnie o to: jakie mapy masz zarejestrowane?

Zarejstrowaną mam mape WE&CE Eueopa v675.1409 (jak w opisie). Co do urządzeń mogę się zgodzić, rzeczywiście nie wszystkie są tu oferowane, natomiast co do map mam wątpliwości ? To podaj przykąad jakie mapy nie są tu oferowane, tylko nie pisz mi, że właśnie te Navteq! Pozatym możesz wejść również na zagraniczne strony TT i tam dokonać zakupów, tylko że wszędzie są dostępne te same mapy, dlatego też twoja teoria się nie sprawdza.

Pozdrawiam

Dariusz-s

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 26, 2007, 07:51:33 »
Dobra Panowie kończymy OT, bo dyskusja trochę się "rozłazi".
Napisane: Lipiec 26, 2007, 07:49:21
A wracając do pytania mikala, co to za program, to rzekomo jest to jakiś OEM Navteq'a.
Jest też planowany test na PDAClubie, tego właśnie urządzenia.

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 26, 2007, 11:31:27 »
Cytat: ajed link=topic=75486.msg4
A wracając do pytania mikala, co to za program, to rzekomo jest to jakiś OEM Navteq'a.
Jest też planowany test na PDAClubie, tego właśnie urządzenia.

No to z ciekawością oczekuję wyników testu. Kiedy można się spodziewać publikacji?

Po ponownym przeglądnięciu instrukcji obsługi programu utwierdzam sie w przekonaniu, że to jakiś pociotek TT. Jeśli tak jest to sytuacja jest ciekawa! :) TT kupuje TeleAtlas, a sprzedaje soft NavTeq'owi!!! :]