TT Go 730 - aktualizacja map po długim czasie

• 13 Odpowiedzi
  • 21729 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Greegi

• 43
  • Sprzęt: MIO P550m, Karta SD GoodRam 2GB
TT Go 730 - aktualizacja map po długim czasie
« dnia: Październik 06, 2010, 09:30:07 »
Witam,

Zostałem poproszony przez szefa, aby pomóc mu zrobić aktualizacje map w TT 730. Sprzęt został zakupiony ze 2 lata temu, ale dopiero ja podłączyłem go wczoraj do komputera.
W urządzeniu był soft w ver. 8.002 i mapy Western and Central Europe 2GB ver. 800.1765
Zrobiłem aktualizację softu do aktualnej wersji 8.396 i mam pytanie co do aktualizacji map. Wcześniej nic nie było aktualizowane i nie wiem jakie teraz opcje wchodzą w grę.
Dodam, że nie jestem bardzo wdrożony w system aktualizacji map.
Czy jest jakaś opcja bez kosztowego uaktualnienia, czy radzicie coś innego?

Z góry dzięki za pomoc
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2010, 10:01:34 wysłana przez Greegi »

*

Offline Darkph

• 493
Odp: TT Go 730 - aktualizacja map po długim czasie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2010, 10:22:02 »
Należy założyć konto na stronie : http://www.tomtom.com/ , następnie pobrać i zainstalować aplikacje TomTom Home.
W TomTom Home zalogować się na utworzone wcześniej konto.
Wybrać opcję "gwarancja najnowszych map" albo coś w tym rodzaju z górnego menu.
Jeżeli program stwierdzi że nie ma się prawa do "gwarancji najnowszych map" - pozostaje jedynie zakup mapy - również z poziomu programu TomTom Home.
powodzenia

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2010, 10:22:37 »
Przez Tomtom home możesz zakupić nowe mapy. Przy okazji zaopatrz się w kartę 4GB bo cała europa na wewnętrznej pamięci GO730 sie zmieści. koszt samej mapy to coś ponad 300zł. Można też wykupić abonament na 2 lata - wychodzi nie wiele drożej a masz 8 aktualizacji map przez 2 lata.

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2010, 12:04:09 »
Gwarancja map juz jest nieaktywna.
Co do karty SD, to chyba bedzie niepotrzebna. Tam jest tylko mapa Western and Central EU, wiec zmiesci sie do pamieci wewnetrzenej

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2010, 13:09:07 »
Co do karty SD, to chyba bedzie niepotrzebna. Tam jest tylko mapa Western and Central EU, wiec zmiesci sie do pamieci wewnetrzenej

Europa Zachodnia i Środkowa 2GB v8.55 - 2309.8 MB

Raczej się nie zmieści ;)

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 06, 2010, 14:15:54 »
Jak wyżej przedmówca napisał na 100% się nie zmieści. Zaufaj doświadczonym forumowiczom, którzy na tomtom'ach nie jedne paznokcie obgryźli  :E

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2010, 09:09:04 »
Jak wyżej przedmówca napisał na 100% się nie zmieści. Zaufaj doświadczonym forumowiczom, którzy na tomtom'ach nie jedne paznokcie obgryźli  :E

Luzik, przyjąłem do wiadomości.

Ale mam inne pytanie. Jest usługa 1 roczna subskrypcja aktualizacji map (np. 4 aktualizacje za 36,50zł). Ale jest tam między innymi taki zapis:
"usługa aktualizacji map nie jest obsługiwana przez następujące urządzenia: Carminat, Navigator 7 i mapy zainstalowane fabrycznie na karcie SD"

Czy to oznacza, że jeżeli kupie mapę na karcie SD i będę ją używał w TT Go 730, to ta aktualizacja będzie niemożliwa? Mowa tu jest o mapie z "fabrycznie" zainstalowaną mapą.
Bo oczywistym już jest, że taka mapa do pamięci wewnętrznej nie wejdzie w 730-tce.
A co z sytuacją gdy kupie oddzielnie mapę i sam ją nagram na własną kartę?

I jeszcze jedno, czy te 35,50zł liczone jest za jedną aktualizację (czyli 4 aktualizacje za 4x36,50 = 146zł), czy cena dotyczy czterech aktualizacji?

*

Offline kolczan

• *
  • 92
  • Sprzęt: GO Premium - były GO 500, 825 LIVE, GO 920, PDA
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2010, 11:22:24 »
Sprawdź, czy te zł to przypadkiem nie EUR ;)
Jeśli natomiast jest w opisie, że to roczna subskrypcja to znaczy, że masz na jej podstawie 4 aktualizacje w ciągu roku :)
Pozdrawiam - Mirek

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 07, 2010, 11:46:06 »
I jeszcze jedno, czy te 35,50zł liczone jest za jedną aktualizację (czyli 4 aktualizacje za 4x36,50 = 146zł), czy cena dotyczy czterech aktualizacji?

Jest to cena za jedną aktualizację, ale musisz kupić subskrypcję na cały rok czyli razy 4.
Dodatkowo jest to podana cena aktualizacji z ostatniej (najnowszej) wersji mapy - czyli jeśli masz mapę np. sprzed 2 lat  to będziesz musiał zapłacić nie tylko za subskrypcję aktualizacji na rok do przodu, ale również za aktualizację starej mapy do najnowszej wersji. Cena za stare  aktualizacje jest podobna jak za subskrypcję, dokładną cenę dla danej mapy wyliczy ci TTH. Jednak kupowanie przez TTH ma jedną wadę - nie dostaniesz faktury którą będziesz mógł rozliczyć w urzędzie skarbowym (przynajmniej tak było jeszcze kilka miesięcy temu).

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 07, 2010, 12:13:10 »
Dobrze, a jak jest z tą aktualizacją mapy na karcie SD?
Bo widać już, że nie da zmieścić mapy do navi. Będzie się dało aktualizować mapę na własnej karcie SD (dajmy na to 4GB)?
Pisze to w nawiązaniu do pewnego punktu który przytoczyłem wcześniej.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 07, 2010, 13:46:08 »
Skopiuj całą zawartość pamięci tomtom'ana kartę 4GB wraz ze starą mapą - włóż kartę do tomtom'a i go zresetuj a następnie podepnij do kompa i uruchom tomtom home - jako ścieżkę do urządzenia wybierz kartę 4GB (tomtom home wykryje jakby dwie pamięci 2GB i 4 GB) i na nią zakupisz i zainstalujesz odpowiednią mapę.

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 13, 2010, 12:35:00 »
Zrobiłem tak jak napisałeś. Zakupiłem kartę 4GB, a mapę kupiłem poprzez stronę TomToma (miałem kod promocyjny na 10 Euro rabatu).
Podłączyłem TT do kompa i włączyłem go.  TT home zapytał się która z pamięci ma być docelowa.
Wybrałem kartę SD i program sam przeszedł do uaktualniania zawartości. Były 3 opcje:
- GPS fix
- nowa zakupiona mapa C&W Europe (ok 2,3GB)
- maps share

Wybrałem fix i nową mapę i kliknąłem dalej. No i pokazało się okno, że w urządzeniu jest za mało pamięci. Potem odpaliło się okno z wyborem fragmentów mapy. Dla testów wybrałem Europę Centralna. Ta część mapy się ściągnęła i zainstalowała na karcie SD (kasując przy okazji skopiowaną wcześniej tarą mapę C&W Europe). Zawartość pamięci TT nie uległa zmianie. Dalej jest tam stara cała mapa.
Przy przegrywaniu mapy, program niestety zburzył się, że w pamięci wewnętrznej nie ma wystarczająco miejsca i chciał to zgłosić do supportu.

No i teraz pytanie. Jak zrobić aby cała mapa C&W Europe ściągnęła się i wgrała na kartę SD?
Wygląda na to, że TT home w jakiś głupi sposób dalej bierze pod uwagę pamięć wewnętrzną. Mimo, że wybrałem  jak miejsce docelowe kartę SD!

Pomocy :)

Skopiuj całą zawartość pamięci tomtom'ana kartę 4GB wraz ze starą mapą - włóż kartę do tomtom'a i go zresetuj a następnie podepnij do kompa i uruchom tomtom home - jako ścieżkę do urządzenia wybierz kartę 4GB (tomtom home wykryje jakby dwie pamięci 2GB i 4 GB) i na nią zakupisz i zainstalujesz odpowiednią mapę.

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 13, 2010, 13:01:25 »
Nie tak, panowie nie tak!
Po co ręcznie rzeźbić i miec potem kłopty z eksploatacją?
Tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/tomtom/uaktualnienie-mapy-850-w-go-730-kawalek-europy-zamiast-calej/
jest wszystko dokładnie opisane krok po kroku.
Tak zrobiłem i poszło od pierwszego strzału.

*

Offline Greegi

• 43
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 14, 2010, 21:01:51 »
Wiem juz o co chodzi.
Cala sprawa jest w tym, ze w TT moze byc tylko jedna wgrana mapa. Jeżeli mamy mape (nawet taka sama) na karcie SD i w TT, to mimo aktywnej tylko karty jako miejsce docelowe, to i tak TT home bedzie chcial wgrac mape na urzadzenie.

Jak wykasowalem mape z TT, to TT home instalowal mape tylko na SD :)