TeleAtlas i mapy PL

• 9 Odpowiedzi
  • 2673 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kichu1979

TeleAtlas i mapy PL
« dnia: Czerwiec 13, 2008, 18:45:58 »
Czyzby TeleAtlas bral sie za aktualizacje map i dorabianie danych adresowych. Zobacznie co dzis spotkalem
zaparkowanego w moim miescie, a to w koncu zwykle miasto powiatowe i to na obszarze, na ktorym TeleAtlas
od jakiegos czasu mial pokrycie 'basic attributes'.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: TeleAtlas i mapy PL
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2008, 18:55:15 »
Też niedawno widziałem ten samochód, a jakiś rok temu podziwiałem bardziej "wypasiony" wóz Navteqa na Mazurach.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 14, 2008, 11:47:24 »
A dlaczego piszesz bardziej wypasiony? Był większy czy miał więcej kamer ?  :mrgreen:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 14, 2008, 13:41:37 »
A dlaczego piszesz bardziej wypasiony? Był większy czy miał więcej kamer ?  :mrgreen:

Znacznie więcej kamer (doliczyłem się chyba 12 szt. w tym 4 ponad dachem ze stabilizatorami żyroskopowymi), na czterech rogach dachu miał anteny kopułowe gps - takie same jak w profesjonalnych gps-ach geodezyjnych. Rozmiary samochodu były bardzo zbliżone. Zrobiłem mu fotkę komórka, jak ją odnajdę to wkleję.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 14, 2008, 16:57:02 »
Navteq ma też małe samochody - widziałem takowy jakiś rok temu w W-wie, ale to była po prostu "miejska terenówka" z anteną w kształcie półksiężyca na dachu.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

kichu1979

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2008, 17:01:08 »
TA tez. Wyglada to tak

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2008, 20:23:05 »
Panowie to normalne, że takie samochody są widywane na ulicach. Przecież mapy 7.20 i 8.05 nie będą ostatnimi mapami w ofercie TT. Co do aktualizacji numeracji danych adresowych to mi się nie wydaje, żeby były potrzebne do tego samochody z taką ilością kamer.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2008, 13:46:58 »
U nas w Polsce chyba jest bo czasami numeracja nie ma nic wspólnego z logicznym algorytmem. Zmiast po kolei parzyste nieparzyste to nasrane wszędzie po trochu.

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 15, 2008, 20:28:20 »
Ten samochod to akurat wykorzystywany jest do robienia "widoku ulic" jaki mozna zobaczyc w niektorych miastach na maps.google.com. Ale najpewniej danie z niego roznie sa wykorzystane.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 15, 2008, 20:31:22 »
U nas w Polsce chyba jest bo czasami numeracja nie ma nic wspólnego z logicznym algorytmem. Zmiast po kolei parzyste nieparzyste to nasrane wszędzie po trochu.

Nie wspominając już o słynnej ulicy w Sokolnikach koło Ozorkowa gdzie jednakowa numeracja biegła po jednej i po drugiej stronie ulicy.  :D :D :D
Ulica była (i nadal jest) graniczna miedzy dwoma gminami i każda wprowadziła swoja numerację (1,3,5....). Całe szczęście że w końcu się dogadali, bo nawigacje by tam całkiem zgłupiały.