TeleAtlas 2009.02

• 37 Odpowiedzi
  • 9542 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
Odp: TeleAtlas 2009.02
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 03, 2009, 22:27:51 »
AM niszowy ? Dobre  :E 

Zobacz sobie ile urządzeń PNA __rocznie__ (albo kwartalnie) sprzedają takie firmy jak Tomtom, Garmin, Mio... Podpowiem: około 10-12 milionów. I teraz porównaj to do AM - która w 2008 sprzedała 150tys licencji. Póki co pewnie udział w rynku (ale tylko Polskim) jest dość wysoki... Pytanie jak długo :)
Napisałem, że udział w rynku AM w Polsce __będzie__ spadał... aż w końcu AM __będzie__ produktem niszowym.

*

Dżeju

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 03, 2009, 22:39:19 »
Ty piszesz o PNA, a ja o PDA - nie dogadamy się  :-|
W obszarze PDA, to TT jest już MARGINALNY.

*

kichu1979

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 03, 2009, 23:04:20 »
Ty piszesz o PNA, a ja o PDA - nie dogadamy się  :-|
W obszarze PDA, to TT jest już MARGINALNY.

Tyle, ze dowcip polega na tym, ze jesli porownac ze soba ilosc sprzedanych PNA do PDA, to jednak PDA wystepuja tutaj w roli urzadzen marginalnych :)

To nie segment PDA ma jakiekolwiek znaczenie jesli chjodzi o rozwoj nawigacji, ale wlasnie PNA.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 23:06:05 wysłana przez kichu1979 »

*

Dżeju

« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 04, 2009, 11:37:18 »
Jak już sobie dyskutujemy   B)  To jakoś Navigon potrafi utrzymać segment softu na PDA i to na odpowiednim poziomie.
A znaczenie w rozwoju navi, który będzie miał szerokie powodzenie w przyszłości, to navi standardowo dostępne w sprzęcie multimedialnym w mobilku, a więc nie może to być czyste PNA typu TT. Dla wielu Klientów będzie obojętne, czy jest to TT czy coś innego, ale czy na tym samym monitorze obejrzy DVD, TV, odbierze pocztę i być może coś naskrobie za pomocą klawiatury poprzez BT na przykład. I to jest właściwy kierunek, a nie jakiś dzyndzel na szybie  :E
Ale to już na inny wątek dyskusja  :)

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 04, 2009, 13:12:53 »
No nie wiem czy TT na PDA jest taki marginalny   B) Przecież HTC od momentu wprowadzenia Diamonda i nastepnych nowych modeli sprzedał na pewno kilkaset tysięcy urządzeń jak nie parę milionów licząc sprzęt brandowany dla operatorów komórkowych z preinstalowanym oprogramowaniem TT z możłiwością pobrania 1 darmowej mapy  :mrgreen: coprawda że nie całego państwa ale wybranego dużego miasta   B)

@nocnymaren

Automapa the best 4 ever !!!  :ok: :ok: :ok: :ok: i te 78% też  :mrgreen:

To niby jak mam policzyć że 61% wg danych demograficznych to ludność miejska (zurbanizowana) to pozostałe 39% nie. proste i logiczne. Skoro producent podaje 78% ogółu poulacji i 100% ludności miejskiej to niby ile wg Ciebie % to ludność pozamiejska ??????????? Mi wychodzi 17% jak nic. Może nie kończylem studiów z matematyki i nigdy z niej dobry nie byłem. Ale chętnie poznam Twój tok myślenia matematycznego. Na chwilę obecna to Ty nie przedstawisz jakichś konkretnych argumentów tylko piszesz jak to zle ktos liczy itp.  Zresztą innej odpowiedzi się po Tobie nie spodziewałem, bo jak dochodzi do obrony Automapy to zawsze wymyślasz historie i odpowiedzi na skraju zrozumienia przez prostego człowieka.
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 13:34:17 wysłana przez radoskur »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 04, 2009, 13:53:27 »
Cytat: radoskur
@nocnymarek

Automapa the best 4 ever !!!  :ok: :ok: :ok: :ok: i te 78% też  :mrgreen:
Nudzisz :sleepy:
Największe pokrycie siecią nazwanych ulic deklaruje eMapa: 82%, podałem to kilka postów wcześniej.
Może zamiast pieprzyć jakim to jestem fanatykiem AM zaczniesz trochę samodzielnie myśleć?
Cytat: radoskur
To niby jak mam policzyć że 61% wg danych demograficznych to ludność miejska (zurbanizowana) to pozostałe 39% nie. proste i logiczne. Skoro producent podaje 78% ogółu poulacji i 100% ludności miejskiej to niby ile wg Ciebie % to ludność pozamiejska ??????????? Mi wychodzi 17% jak nic. Może nie kończylem studiów z matematyki ...

Do tego miejsca jeszcze rozumujesz dobrze, tylko że 17% ludności pozamiejskiej to nie jest 17% ilości wsi.
Tak samo jak W-wa ze swoim 1.7 mln mieszkańców, co daje 7% ludności miejskiej nie stanowi 7% liczby miast,
bo patrząc liczbowo jest tylko jednym z 892 miast, co stanowi zaledwie 0.11% liczby miast czyli ponad 60 razy mniej,
niż wynika z jej udziału w populacji ludności miejskiej.
Do tego nie trzeba kończyć studiów, wystarcza solidna podstawówka.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Dżeju

« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 04, 2009, 14:57:38 »
No nie wiem czy TT na PDA jest taki marginalny   B) Przecież HTC od momentu wprowadzenia Diamonda i nastepnych nowych modeli sprzedał na pewno kilkaset tysięcy urządzeń jak nie parę milionów licząc sprzęt brandowany dla operatorów komórkowych z preinstalowanym oprogramowaniem TT z możłiwością pobrania 1 darmowej mapy  :mrgreen: coprawda że nie całego państwa ale wybranego dużego miasta ...

Ale HTC, to nie jest jedynie słuszny sprzęt (choć obecnie akurat tą markę posiadam)  :E  Bo o dalej sprzedawanym jeszcze TTN6 (gdzie niegdzie), to nawet nie ma co mówić. Tak więc z punktu widzenia innych PDA, jest marginalny i oficjalnie niedostępny  :mrgreen:

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 04, 2009, 15:58:10 »
Tylko teraz należałoy porównać ilość "innych" sprzedawanych PDA do PDA od HTC. Na chwilę obecną chyba jednak jest jedynym słusznym i oficjalnym sprzętem - chyba że ktoś woli jeździć na Navigatorze 6 z mapami sprzed 3 lat...

Tak, zgadza się że emapa ma największe ale może nie rozmawiajmy o produktach mapo-podobnych.

17% To wsie oraz miejscowości nie posiadające statusu miasta - jak kolwiek byśmy tego nie nazywali są to tereny niezurbanizowane. Oczywiście będą się zdarzały taki miejscowości w których będzie kilka tysięcy mieszkańców może nawet i kilkanaście. Więc mogą mieć jakiś większy procent czy promil w tych 17% - ale po tym co ludzie piszą to Automapa wyraźnie kuleje w właśnie takich małych wichurach - i to mnie właśnie dziwi skąd te 17%...

Marku ale teraz sam zakręciłeś
7% ludności miejskiej nie stanowi 7% liczby miast
Ja cały czas odnosiłem się i odnoszę do % populacji a nie % miast w Polsce. Automapa podaje swoje dane w % do populacji całkowitej. Jezeli 78% całkowitej to zawiera w sobie te 61% terenów zurbanizowanych TAK czy NIE??? więc dalej zostaje te 17% pozostałej populacji. Więc co można podpiąć pod te 17% ? Miasteczka, osady, wsie, których jest kilkadziesiąt tysięcy. Przyjmując że odpuścimy sobie osady i wsie to te nazy ulic powinny być w naprawdę sporej liczbie miasteczek - a Automapa np. się legitymuje zaledewie 2500 planami nawigacyjnymi.  To tylko moja opinia Ty się z nią nie zgadzasz wielu innych też nie. Dla mnie ta liczba 78% jest troszeczkę na wyrost - tyle chcialem napisać.

PS. Może Automapa korzysta z jakiegos innego źródła danych demograficznych i wg niego jest 75% terenów zurbanizowanych  :ohreally:
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 15:59:45 wysłana przez radoskur »