TeleAtlas 100% pokrycia Polski

• 39 Odpowiedzi
  • 6692 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kwieto

• 2785
Odp: TeleAtlas 100% pokrycia Polski
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 05, 2007, 09:57:08 »
Kwieto jak cię uraziłem to sorki. Ale nie pusz się tak strasznie. Ja napisałem wyraźnie, że obie mapy to wielkie .... ale nie da się bez nich żyć. Używam AM bo ładniejsza. Przed wyjazdem w trasę będę sprawdzał obie - i to też napisałem wcześniej.

Po prostu tak się składa, że w Ciechanowie bywam. Jakoś rok temu zarejestrowałem, że pojawiła się tam numeracja - nawet był wątek na pdaclubie w którym ktoś się żalił, że w AM jej brakuje - stąd mój post o tym, że w TT pojawiła się ona wcześniej. I stąd "oburzenie", kiedy w oparciu o przestarzałe dane forsowałeś stan niezgodny z rzeczywistością.

Jeśli chodzi o wersjęTT to przyznaję się do błędu. Jako, że mało z niego korzystam, nie byłem up to date z jego obsługą. Sądziłem, że jeśli przy próbie aktualizacji melduje, że nie ma dla mnie nowej to mam ostatnie mapy. A tu zonk. Za aktualizację trzeba placić !!!!

Za subskrypcję AM również trzeba płacić.

Tu niestety wygrywa AM. Kupiłem ją w wersji starej 3. Pózniej darmowa aktualizacja do 3.9. Później do 4. i kilka kolejnych 4.

A koszt subskrypcji? Roczna subskrypcja AM kosztuje mniej więcej tyle co aktualizacja map w TT. Jedyna różnica jest taka, że w ramach rocznej subskrypcji masz 3 aktualizacje, podczas gdy w TT mapy są aktualizowane mniej więcej raz na pół roku (i jeśli chciałbym skorzystać z obu aktualizacji, musiałbym zapłacić dwa razy)

KWIETO  MASZ  RACJĘ  - są te ulice, o które pytałem. Przepraszam. Niestety gamoń ze mnie. Szczęście, że są takie fora i można sobie poukładać troszkę te fałdy na mózgu.

:")

Tyle, że teraz zasialiście we mnie niepokój bo może faktycznie, skoro Kwieto jest skłonny oddać życie za TT , to może jest on lepszy i warto zapłacić kolejny raz i go aktualizować.

Ja nie "oddaję życia" za TT. Jeśli znajdzie się lepsza alternatywa dla moich potrzeb, nie będę się specjalnie wahał i TT pójdzie w odstawkę.
Nie lubię natomiast dyskusji opierających się na przekłamanych danych (vide Ciechanów). Dyskutujmy, porównujmy, ale odnosząc się do rzeczywistej sytuacji, a nie stanu sprzed lat.
Napisane: Listopad 05, 2007, 09:48:45
Nieprawda!
Kwieto przestań wreszcie w dyskusjach posługiwać się prehistorycznymi mapami AM z czasów, gdy nie byłeś na nią obrażony (v3n).

Pokaż screenshoty.

Niestety jak widzę Aqurat bardzo się wstydzi swoich map i nie udostępnia aktualnych wersji w sieci. W przypadku TeleAtlasa mamy GoogleMaps, które jest zwykle dość na bieżąco (teraz ich mapy odpowiadają v680 TomToma).
Nie mam AM i nie będę jej kupował tylko po to, by sprawdzić parę uliczek w Ciechanowie (czy innym mieście). Ale myślę sobie tak: skoro numeracja w Ciechanowie pojawiła się w AM w maju br., oraz numeracja Ciechanowa jest dostępna np. w Targeo, to wnioskuję, że mapa w Targeo przedstawia stan map AM co najmniej na maj 2007. I tam uliczek o których pisałem nie ma.

Może się mylę, natomiast jakoś to tak dziwnie jest, że gdy powołuję się na Targeo to słyszę iż "tam są stare mapy", ale jakoś nikt nigdy nie zapostował screenshota z aktualną sytuacją, ani nie podał linka do strony gdzie mógłbym zobaczyć aktualniejszy stan.
Dlatego póki nie zobaczę zrzutów z AM, póty wam po prostu nie wierzę :")

Dopisek:
A po prawdzie, to cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa. Za parę miesięcy (styczeń 08 ?) pokrycie TA skoczy do 100% i wszystkie pipidówki do których brakuje dojazdówek w TT, będą te drogi miały. To już nie jest pytanie "czy", ani "kiedy" - to jest kwestia nadejścia ściśle określonej daty w kalendarzu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 10:09:44 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 05, 2007, 10:39:59 »
Ha ha ha ale numer - no tak miałem grzecznie kupionego TT z mapą 650. Teraz oświecony przez Kwieta mam 680. I co ???? Tak jak przypuszczałem - pojawiła się Asnyka , ale już to co miałem w 650 - cała ulica Kargoszyńska i przejazd przez Kargoszyn zostało jednym machnięciem wymazane z powierzchni mapy. Co ciekawe to przez ostatatnie 5 lat cały ten rejon przeszedł totalną metamorfozę. Kiedyś były tu szczere pola - i były obecne w TT - teraz jest wielkie osiedle, a w TT zrobiono niwelację gruntow. Ha Ha Ha

W AM sukcesywnie pojawia się całe osiedle łącznie z uliczkami, które niestety można nazwać szczególnie po doszczu i jesienią, drugą Wenecją.

Ciekawi mnie polityka TT?
Napisane: Listopad 05, 2007, 10:26:34
Kwieto, ale przyznaję, że będę teraz częściej korzystał z TT. Przekonało mnie pojawienie się w Ciechanowie wielu uliczek, których wcześniej nie było. Sądze, że to samo jest w całej Polsce.

AM szczególnie od 4 stała się mniej przyjazna. Ładniejsza ale mniej przyjazna. Ostatnio mało nie rozbiłem auta bo mi ciągle się gubiła, a ja ją resetowałem. Okazuje się, że to już nie mapa dla normalnego użytkownika. Żeby z niej korzystać , najpierw trzeba zadeklarować wiele ustawień, które odpowiadają ze jej prawidłowe działanie. Myślę, że profesjonalizm wydawcy i programu powinien polegać na tym, że Kowalski włącza aplikację i ta działa idealnie, a kolega informatyka grzebie w ustawieniach i dopiero ma zabawę. A tu niestety o ile w 3 wszystko działało OK , o tyle w 4 najpierw przeżyłem stres w Warszawie, dopiero ją ustawiłem na tyle, że teraz działa ok.
Napisane: Listopad 05, 2007, 10:34:49
A jeśli chodzi o subskrypcję AM , no to przecież po kupnie mam rok darmowych aktualizacji. Dopiero za kolejny muszę wyjąć kasę. Przyznaję , że AM zaskoczyła mnie tym, że przejście z 3 na 4 również zmieściło mi się w ramach darmowej aktualiacji.
Kupując ją razem z urządzeniem dodatkowo dostałem b.dużą zniżkę.

Jeśli chodzi o TT to miałem preinstalowany w wersji map 650, która okazuje się w momencie kupna była mocna podstarzała. Sądze, że choć przy pierwszej rejestracji przez internet powina być możliwoś aktualizacji do stanu obecnego. A tu niestety - zaskoczenie.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 05, 2007, 10:51:47 »
Ha ha ha ale numer - no tak miałem grzecznie kupionego TT z mapą 650. Teraz oświecony przez Kwieta mam 680. I co ???? Tak jak przypuszczałem - pojawiła się Asnyka , ale już to co miałem w 650 - cała ulica Kargoszyńska i przejazd przez Kargoszyn zostało jednym machnięciem wymazane z powierzchni mapy. Co ciekawe to przez ostatatnie 5 lat cały ten rejon przeszedł totalną metamorfozę. Kiedyś były tu szczere pola - i były obecne w TT - teraz jest wielkie osiedle, a w TT zrobiono niwelację gruntow. Ha Ha Ha

To ciekawe, nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby ulica która była na mapie, całkowicie zniknęła po aktualizacji.
Hmmm - może zgłoś do supportu (na stronie mają moduł do zgłaszania błędów, można też zgłosić bezpośrednio na stronie TeleAtlasa)

Kwieto, ale przyznaję, że będę teraz częściej korzystał z TT. Przekonało mnie pojawienie się w Ciechanowie wielu uliczek, których wcześniej nie było. Sądze, że to samo jest w całej Polsce.

Owszem. Mnie zawsze dziwiło, że AM potrafi mieć numerację w miawsteczkach 5-10 tys. mieszkańców, a jednocześnie w 50-cio tysięcznikach pojawia się ona wolniej niż w TT.

AM szczególnie od 4 stała się mniej przyjazna. Ładniejsza ale mniej przyjazna. Ostatnio mało nie rozbiłem auta bo mi ciągle się gubiła, a ja ją resetowałem. Okazuje się, że to już nie mapa dla normalnego użytkownika. Żeby z niej korzystać , najpierw trzeba zadeklarować wiele ustawień, które odpowiadają ze jej prawidłowe działanie. Myślę, że profesjonalizm wydawcy i programu powinien polegać na tym, że Kowalski włącza aplikację i ta działa idealnie, a kolega informatyka grzebie w ustawieniach i dopiero ma zabawę. A tu niestety o ile w 3 wszystko działało OK , o tyle w 4 najpierw przeżyłem stres w Warszawie, dopiero ją ustawiłem na tyle, że teraz działa ok.

Miałem podobne doświadczenia z 3-ką - dlatego zresztą zaryzykowałem przesiadkę na TT. Wtedy (2 lata temu) wyszedłem z założenia że nawigacji potrzebuję poza Polską, w PL wystarczą mi główne drogi. I póki co nie żałuję tego wyboru, choć TT również ma swoje narowy i również zdarzają się sytuacje kiedy mam ochotę go wyrzucić za okno (na szczęście rzadko :"P ). TT wygrywa prostotą obsługi oraz tym, że mam do niego większe zaufanie niż do AM (która kiedyś np. wyprowadziła mnie samochodem na piesze przejście graniczne)

A jeśli chodzi o subskrypcję AM , no to przecież po kupnie mam rok darmowych aktualizacji. Dopiero za kolejny muszę wyjąć kasę. Przyznaję , że AM zaskoczyła mnie tym, że przejście z 3 na 4 również zmieściło mi się w ramach darmowej aktualiacji.

Owszem, i TT ma tu trochę do nadrobienia (np. podobnie jak Ty uważam, że powinna być darmowa aktualizacja do najnowszej wersji w przypadku "pudełkowych" wersji programu).
Aczkolwiek dla mnie nie ma specjalnej różnicy, czy wykupię aktualizację na rok, czy zapłacę dopiero przy zakupie nowej mapy.
Teoretycznie AM daje częstsze update'y, ale zdarzało jej się robić np. dwie aktualizacje pod rząd, pod koniec roku...
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 05, 2007, 10:56:11 »

Pokaż screenshoty.

Załączam na końcu

mapa w Targeo przedstawia stan map AM co najmniej na maj 2007.

Dużo wcześniejsze, myślę, że jeszcze z 2006r.

A po prawdzie, to cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa. Za parę miesięcy (styczeń 08 ?) pokrycie TA skoczy do 100% i wszystkie pipidówki do których brakuje dojazdówek w TT, będą te drogi miały. To już nie jest pytanie "czy", ani "kiedy" - to jest kwestia nadejścia ściśle określonej daty w kalendarzu.

Jest więcej niż pewne, że wszystkie mapy, niezależnie od wydawcy zmierzają do 100% pokrycia. Pytanie kiedy to nastąpi, bo nie tylko TA wydaje nowe mapy (np. nowe mapy AM powinny się pojawić na dniach), a te 100% dotyczy siatki dróg. Pokrycie 100% adresów jeszcze długo żaden program nie osiągnie.
Jeśli TT będzie miał 100% siatki dróg, to rzeczywiście dużo zyska, bo obecnie często wypada żenująco.

Napisane: Listopad 05, 2007, 10:53:53
Jeszcze kilka - ostatnie 2 są w większym oddaleniu, stąd brak szczegółów.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 05, 2007, 11:13:38 »
A wy w innym watku nie możecie porównywać tych map ?

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 05, 2007, 11:20:44 »
A wy w innym watku nie możecie porównywać tych map ?

Już się zamykam.
Akubit - dzięki za screenshoty.

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 05, 2007, 12:21:01 »
Nie no ale dyskusja wpłynęła na mnie pozytywnie. Może troszkę nie w temacie wątku ale jedna (moja) duszyczka została uratowana. Tak żyłbym w nieświadomości, że AM albo śmierć. Teraz przychylniej patrzę na TT.

A tak z ciekawości zapytam - widzę, że głęboko siedzicie w temacie. Ja niestety mam czas na komputer tylko sporadycznie. Jak TT i AM ma się do innych programów ??? Jakieś tam MioMap IGo Destinator itp. ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 05, 2007, 12:53:16 »
Cytat: kwieto
Napisane: Listopad 05, 2007, 06:59:42
Co Wy sie tak napinacie.
Ktos napisze zle o TT, to kwieto sie oburza,

Tylko wtedy, kiedy ktoś pisze ewidentne bzdury. Tak jak to zrobił Tjank.

No tak, prawo pisania ewidentnych bzdur jest nierozłącznie związane z Twoją osobą. Tobie wolno je pisać, innym nie.  :evil:

w AM nie ma przedłużenia Gostkowskiej,

Bzdura,
Gostkowska jest cała, a nawet więcej niz cała*, można nią dojechać aż do Kargoszyna, a wg TT ten odcinek jest ślepy,
*prawdopodobnie część ulicy, która w AM nosi nazwę Gostkowskiej to już ul. Komunalna,
 w TT nazwa jest prawidłowa, za to brak połączenia z Kargoszynem.

Dom przy ul. Morawskiej da się znaleźć ale samej uliczki już nie ma.

Następna bzdura,
można znaleźć zarówno ulicę jak i adresy domów.

W okolicach Monte Cassino jedne uliczki są "krótsze" w AM inne w TT - przy czym TT wydaje się mieć per saldo lepsze odwzorowanie (więcej ulic jest całych niż nie ma :"P )

Jeszcze jedna bzdura,
ten rejon jest niemal identyczny, jedynie w TT brak odcinka ul.Modrzejewskiej pomiędzy Krupińskiego, a Różyckiego.
Jedyny prawdziwy zwrot w tym zdaniu to 'wydaje się', prawdziwy choć niekompletny, brakuje tam słowa 'mi'.

Jeśli chcesz udowadniać jaki to TT jest wspaniały i lepszy od AM, ja nie mam nic przeciwko temu, pisz sobie na zdrowie  :P
pod jednym warunkiem, że zadasz sobie trud i użyjesz prawdziwych argumentów,
i skończysz porównywać aktualne mapy TT z archiwalnymi mapami z AM3.

ps. może jednak znajdzie się jakiś litościwy mod  :) i skasuje albo przeniesie te posty porównawcze do innego wątku?
Napisane: 05-11-2007, 12:45:55
pps.
Widzę, że niepotrzebnie się naprodukowałem, akubit dzielnie mnie zastąpił  :ok:
tak to jest jak się człowiek bierze za pisanie odpowiedzi, nie przeczytawszy wpierw całego wątku  :|
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 05, 2007, 14:11:45 »
No tak, prawo pisania ewidentnych bzdur jest nierozłącznie związane z Twoją osobą. Tobie wolno je pisać, innym nie.  :evil:

No cóż, ale przynajmniej mój post odniósł efekt i dostałem screenshoty, o które generalnie ciężko się jest doprosić :"P

Napisane: Listopad 05, 2007, 14:03:24
A tak z ciekawości zapytam - widzę, że głęboko siedzicie w temacie. Ja niestety mam czas na komputer tylko sporadycznie. Jak TT i AM ma się do innych programów ??? Jakieś tam MioMap IGo Destinator itp. ?

iGo miał mapy od TeleAtlasa (to samo co TomTom), natomiast ostatnio kolaboruje z Emapą. Dzięki temu ma pono lepsze pokrycie od Automapy, za to ma dużą ilość błędów (zła kierunkowość ulic, kategoryzacja, itd.). Siłą iGo jest to, że niektóre mapy otrzymywane są od lokalnych dostawców (np. Węgry, Rumunia), więc ma tam lepsze pokrycie niż TeleAtlas.
MioMap to to samo co iGo.

Jest jeszcze Garmin, który AFAIK ma również pokrycie co najmniej porównywalne z AM, a do tego stosunkowo dobrą jakość tych map. kuleje natomiast obsługa programu, więc nie jest zbyt popularny. Tutaj opieram się głównie na zasłyszanych opiniach, bo mapę Garmina miałem w ręku może ze dwa razy w życiu.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 05, 2007, 16:09:02 »
...natomiast ostatnio kolaboruje z Emapą. Dzięki temu ma pono lepsze pokrycie od Automapy, za to ma dużą ilość błędów (zła kierunkowość ulic, kategoryzacja, itd.).

Zgadza się. MioMap (tego aktualnie używam) jeśli chodzi o Polskę ma mapy z Emapy, które mają chyba najlepsze pokrycie z map omawianych w tym wątku. Te wszystkie uliczki i inne zakamarki, którymi dyskutanci tu walczą (AM contra TT) tak jak patrzę to w MioMap (Emapa) są. Ale tak jak Kwieto napisał, niestety posiadają pewne błędy, głównie w kategoryzacji dróg i kierunkowości, ale nie tragizujmy - nie jest tak źle, żeby nie można było jej używać. Ja jestem póki co zadowolony i jeszcze nie zdarzyło się, żebym miał gdzieś w trasie przez nią problemy.
Jeśli chodzi o Europę Zachodnią to mapy głównie z TeleAtlasa, czyli to samo co w TT.