TeleAtlas 100% pokrycia Polski

• 39 Odpowiedzi
  • 6673 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TeleAtlas 100% pokrycia Polski
« dnia: Listopad 02, 2007, 09:19:50 »
witam,

Zgodnie z opublikowanym InfoSheet'em Multinet 2007.10, edycja mapy 2008.01 będzie zawierała 100% pokrycia naszego pięknego kraju (Basic Attributes). Do stycznia już niedaleko. Howgh.

link do InfoSheet'a
http://www.teleatlas.com/stellent/groups/public/documents/content/ta_ct015795.pdf

pozdr
S

*

Offline begus

• *
  • 63
Odp: TeleAtlas 100% pokrycia Polski
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2007, 20:54:45 »
Chyba wkradła się nieścisłość. Dokument mówi o 100% pokryciu siatki dróg (Street Network (STNW) % population) w 2008.1. Zaś 'Basic Attributed' ma być dla 53,37% populacji.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2007, 21:39:43 »
Chyba wkradła się nieścisłość. Dokument mówi o 100% pokryciu siatki dróg (Street Network (STNW) % population) w 2008.1. Zaś 'Basic Attributed' ma być dla 53,37% populacji.

Chyba nie oczekiwałeś, że w pół roku dorobią 100% punktowych danych adresowych?
Na razie jeśli idzie o numerację domów (punktową lub zakresy) TT i tak wygrywa np. z Automapą. Po nowym roku odpadnie problem z tym, że AM ma dojazdówki do "pipidówek" (też zresztą nie wszystkich), a TT obecnie na prowincji jednak sprawdza się gorzej.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2007, 00:01:32 »

może dlatego że fully attributed = 46,63 + basic attr = 53,37 =~ 100%

pozdr
S

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2007, 01:02:44 »
Kwieto, jestem ciekaw czy używasz TT i Automapy ???? Ja mam te dwa programy legalnie kupione i aktualizowane. TT to zabawka w porównaniu z nową Automapą. Mieszkam w Ciechanowie, może to nie metropolia, ale i nie pipidówka. Niestety, TT jest tu bezużyteczny. Podobnie w trasie. A poza tym punkty użytkownika. Choćby dla nich nigdy nie przejdę na TT na poważnie. W tej chwili mam 65000 POI w Automapie. No i ich ciągła aktualizacja przez serwis internetowy ... Co prawda jeden minus to że program muli gdy korzysta się ze wszystkich jednocześnie. Ale wystarczy ściągnąć edytor do POI i można je sobie skonfigurować tak jak się chce. W czasie pobytu w Warszawie, albo w trasie jest to o wiele ważniejsze, przynajmniej dla mnie, niż inne bajery.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2007, 06:55:36 »
Kwieto, jestem ciekaw czy używasz TT i Automapy ???? Ja mam te dwa programy legalnie kupione i aktualizowane. TT to zabawka w porównaniu z nową Automapą. Mieszkam w Ciechanowie, może to nie metropolia, ale i nie pipidówka. Niestety, TT jest tu bezużyteczny.

Czemu?
TT miał zrobioną numerację Ciechanowa już w zeszłym roku, AM dorobiła się jej dopiero w maju br.
Podobnie z wieloma innymi miastami 20-50 tysięcznymi (nie mówiąc o większych) - TT ma lepsze odwzorowanie siatki ulic, częściej niż w AM spotykamy tam numerację ulic (nawet jeśli jest to numeracja zakresowa)

Podobnie w trasie.

Dokładnie - czyli jak wyżej.

A poza tym punkty użytkownika. Choćby dla nich nigdy nie przejdę na TT na poważnie. W tej chwili mam 65000 POI w Automapie. No i ich ciągła aktualizacja przez serwis internetowy ... Co prawda jeden minus to że program muli gdy korzysta się ze wszystkich jednocześnie. Ale wystarczy ściągnąć edytor do POI i można je sobie skonfigurować tak jak się chce. W czasie pobytu w Warszawie, albo w trasie jest to o wiele ważniejsze, przynajmniej dla mnie, niż inne bajery.

Dopóki istniało mobilne.net, punkty z tego serwisu można było bez problemu wrzucić do TT. Teraz jest miplo, acz słyszę o projektach konkurencyjnych (darmowych) serwisów.
AM natomiast kompletnie leży w Europie. Ja sporo jeżdżę za granicą (jeśli robię 30-40k km rocznie, to 6-10k km jest poza granicami Polski). Natomiast ściągnięcie TomTom'owych POI dla Niemiec, Austri, Słowacji, Czech, Węgier, Grecji, Belgii, Holandii.... i wielu innych państw nie jest żadnym problemem.

Wracając do siatki dróg:
Przerzuciłem się na TT kiedy miał raptem 18-23% pokrycia kraju. Do większości moich potrzeb to wystarczało i nigdy nie żałowałem tego wyboru. Teraz, widząc jaką drogę przez ostatnie 2 lata przeszedł TT, tym bardziej uważam że była to właściwa decyzja. I tylko tyle.
Jeśli Tobie bardziej odpowiada AM - w czym problem?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2007, 09:41:47 »
Nie jestem zaciekłym obrońcą AM, ale mieszkam przy jednej z głównych ulic w Ciechanowie i jej "dzielnicy", która istnieje od czasów Książąt Mazowieckich a w TT jest to czarna? biała? plama. Ani jednej uliczki !!!!! A już wielkie było moje zdziwienie kiedy chciałem rozładować baterię i włączyłem TT wioząc Żonę do pracy. Nie było drogi krajowej biegnącej przez centrum miasta na długości ok 2 km !!!!!!

Dla porównania : pobudowałem dom przed 5 laty wtedy jeszcze w szczerym polu. Teraz jest to duże osiedle domków. W TT nawet główna droga biegnąca koło mojego domu była koślawa.
W AM od wersji 3.9. jest pełna siatka uliczek !!!!!

Nie chcę nikogo przekonywać do AM czy TT - dla mnie liczą się fakty. Śmieszne są dla mnie argumenty, że TT jest bardziej intuicyjny itp. Wystarczy skromna znajomość obsługi komutera, aby AM skonfigurować dla własnych potrzeb. Ja miałem ostatnio problem bo 65 000 POI powodowało mulenie AM. Ale wystarczy wyłączyć kilka znytecznych kategorii albo zawęzić obszar do kilku województw i wszystko śmiga. Rozwiązaniem najlepszym zmiana urządzenia....

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2007, 11:18:34 »
46,63 to pełne dane (ulica + numer budynku) 53,37 to sama nawa ulicy bez numeracji - dane są podane w stosunku % do populacji ludzi. Czyli nie można sobie dodać 46,63 + 53,37. Moim zdaniem jest to i tak bardzo dużo. Automapa w mapach 2007.04 posiada 52% pełnych danych (ulica + nr budynku) więc róznica to tylko 5-6%. Oczywiście Automapa w mapach 2008.01 pewnie będzie miałą pokrycie powyżej 60% ale wątpię żeby utrzymała tą przewagę do połowy 2008 roku.

*

Offline qbus

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC Topaz
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2007, 12:43:48 »
Kwieto, jestem ciekaw czy używasz TT i Automapy ???? Ja mam te dwa programy legalnie kupione i aktualizowane. TT to zabawka w porównaniu z nową Automapą. Mieszkam w Ciechanowie, może to nie metropolia, ale i nie pipidówka. Niestety, TT jest tu bezużyteczny. Podobnie w trasie. A poza tym punkty użytkownika. Choćby dla nich nigdy nie przejdę na TT na poważnie. W tej chwili mam 65000 POI w Automapie. No i ich ciągła aktualizacja przez serwis internetowy ... Co prawda jeden minus to że program muli gdy korzysta się ze wszystkich jednocześnie. Ale wystarczy ściągnąć edytor do POI i można je sobie skonfigurować tak jak się chce. W czasie pobytu w Warszawie, albo w trasie jest to o wiele ważniejsze, przynajmniej dla mnie, niż inne bajery.

A ja się boję jeździć na Automapie. Posiadam legalnego TomToma, a ostatnio, gdy AM została zcukierkowana chciałem sprawdzić co i jak w nowej czwórce. Owszem Automapa jest dokładniejsza, ale strach się zapędzać z nią w tereny nieznane. Przede wszystkim chce prowadzić pod prąd, skręcać na zakazach (spróbujcie w Krakowie ustawić trasę z mostu Dębnickiego na ulicę Kościuszki - planuje trasę każąc skręcać ewidentnie na zakazie (TomTom prawidłowo wytycza trasę przez przełączkę). Sprawdzałem wiele takich newralgicznych punktów (fakt - w samym Krakowie, ale ten znam jak własną kieszeń) - połączenie ulicy Jazowej z Opolską, drogi z zakazem oznaczone jako przejezdne. I pomyśleć jakbym miał jechać np. do Wrocławia. W TomTomie (przynajmniej w Krakowie) nie znalazłem ANI JEDNEGO takiego babola.
Automapa ma duże pokrycie, ale z błędami. TomTom odwrotnie. Wybieram tego drugiego, bo z całym szacunkiem dla Ciechanowa, do jazdy po nim nie potrzeba mi GPSa (bo to w porównaniu z Katowicami czy Gdańskiem trzy ulice na krzyż), a jadąc do takiego Wrocławia oczekuję tego, że mapa nie pokieruje mnie pod prąd.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 03, 2007, 12:58:24 »
Jeśli ktoś nie zauważył, ten wątek dotyczy map TeleAtlasa i ich pokrycia w wersji 2008.1, a nie porównania TTN i AM.

Od tej pory wszystkie posty dotyczące porównań AM i TTN będą kasowane jako Offtopic.
Przypominam, że jest na forum kilka wątków typu "co lepsze AM czy TTN". Tam można porównywać AM i TTN. A nie tutaj.

*

Offline qbus

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC Topaz
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 03, 2007, 13:23:52 »
Jeśli ktoś nie zauważył, ten wątek dotyczy map TeleAtlasa i ich pokrycia w wersji 2008.1, a nie porównania TTN i AM.

Od tej pory wszystkie posty dotyczące porównań AM i TTN będą kasowane jako Offtopic.
Przypominam, że jest na forum kilka wątków typu "co lepsze AM czy TTN". Tam można porównywać AM i TTN. A nie tutaj.

Przy wątkach dotyczących nowych map, dodatkowego pokrycia itp porównania niestety "przychodzą" same, ale żeby wpisać się w faktyczny temat tego wątku napiszę tak:
Jeżeli TeleAtlas nie odwalił fuszery (a firma ta raczej nie ma tego w zwyczaju) to szykuje się naprawdę bomba. Czekam z niecierpliwością (chociaż to pewnie jeszcze z pół roku minie albo i lepiej zanim dostaniemy ją w TomTomie).

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 03, 2007, 13:42:58 »
W TomTomie (przynajmniej w Krakowie) nie znalazłem ANI JEDNEGO takiego babola.
Automapa ma duże pokrycie, ale z błędami. TomTom odwrotnie. Wybieram tego drugiego,
bo ... oczekuję tego, że mapa nie pokieruje mnie pod prąd.

Niestety, nie każde miasto w TT jest tak idealne jak Kraków (w tą idealność i tak nie wierzę),
w Katowicach o których tu wspomniałeś, jest już znacznie gorzej,
w samym centrum mogę wskazać kilka, może nawet kilkanaście ulic, gdzie TT poprowadzi Cię właśnie pod prąd,
albo wymyśli objazd, bo jego zdaniem ulica jest jednokierunkowa, czy też zaproponuje skręt w lewo na zakazie
przez podwójną ciągłą.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 03, 2007, 14:11:30 »
Panowie nie zaczynajcie od nowa sporu o wyższości TT nad AM lub odwrotnie - taki wątek już istnieje http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79231.0
 :-|
Cash

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 03, 2007, 14:33:14 »
Nie ma co się roczulać - póki co mamy nowe mapki 2007.07 od TeleAtlasa z siatką dróg 69,5% i o nich powinniśmy otworzyć wątek i pisać co poprawili a co spier****** względem map 2007.04 (51%)

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 03, 2007, 17:56:18 »
Może nie zostałem przekonany do tego, żeby przesiąść się na TT , ale od dziś przed wyjazdem w trasę uruchomię szukanie tras i w AM,  i w TT. Osobiście myślę, że duże podświadome znaczenie w wyborze programu ma chyba jego wygląd , głos Chołka .... Przyznaję się bijąc w pierś.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 04, 2007, 07:48:34 »
Nie jestem zaciekłym obrońcą AM, ale mieszkam przy jednej z głównych ulic w Ciechanowie i jej "dzielnicy", która istnieje od czasów Książąt Mazowieckich a w TT jest to czarna? biała? plama. Ani jednej uliczki !!!!!

Bzdura.
Przynajmniej na legalnych, zaktualizowanych mapach TT (co deklarujesz). Jak napisałem, siatka dróg (z numeracją) w TT pojawiła się około roku temu (nie pamiętam, chyba to była mapa v652). Przed chwilą porównałem sobie plan Ciechanowa na Targeo i na Google (korzystają z TeleAtlasa, aktualność mają podobną do TT) - i niestety, ale TeleAtlas (TT) ma zarówno większą siatkę dróg (są uliczki których na Targeo brak, albo istnieje tylko połowa), jak również dokładność.

I tak jest w innych miastach o wielkości od 20 tys. mieszkańców, które miałem okazję sprawdzić (np. Wyszków, Ostrów Mazowiecka).
I tyle, kończąc offtopa (jeśli chcesz screenshoty konkretnych miejsc to zapraszam na priv)
Napisane: Listopad 04, 2007, 07:36:19

Ciężko jest dyskutować o pokryciu, którego się nie widziało :"P
Napisane: Listopad 04, 2007, 07:38:29
Nie ma co się roczulać - póki co mamy nowe mapki 2007.07 od TeleAtlasa z siatką dróg 69,5% i o nich powinniśmy otworzyć wątek i pisać co poprawili a co spier****** względem map 2007.04 (51%)

Proszę bardzo:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83379.0

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 04, 2007, 14:51:45 »
Cytat: kwieto
Bzdura.
Przynajmniej na legalnych, zaktualizowanych mapach TT (co deklarujesz). Jak napisałem, siatka dróg (z numeracją) w TT pojawiła się około roku temu (nie pamiętam, chyba to była mapa v652). Przed chwilą porównałem sobie plan Ciechanowa na Targeo i na Google (korzystają z TeleAtlasa, aktualność mają podobną do TT) - i niestety, ale TeleAtlas (TT) ma zarówno większą siatkę dróg (są uliczki których na Targeo brak, albo istnieje tylko połowa), jak również dokładność.

Taaa, jedną bzdurę zastępujesz drugą bzdurą, ładnie to tak?
Zarzucasz tjankowi, że korzysta z nieaktualnych map TT, po czym (po raz kolejny) dokonujesz porównania
wzgledem równie nieaktualnych map Targeo, które pochodzą z AM3 z zeszłego roku.
A tu trafiłeś jak kulą w płot, bo Ciechanów ma już mapy zweryfikowane, aktualniejsze i bardziej dokładne
niż w TT (np rondo Płońska/Sońska/Kasprzaka) oraz punktową numerację budynków.

A ile może być warta przybliżona numeracja w TT doskonale widać choćby na przykładzie budynków
z ulicy Kargoszyńskiej 48-56, gdzie TT doprowadzi Cię w miejsce odległe o 600-800m
od prawdziwej lokalizacji tych budynków.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 04, 2007, 16:52:42 »
Cytat: kwieto
Bzdura.

Taaa, jedną bzdurę zastępujesz drugą bzdurą, ładnie to tak?
Zarzucasz tjankowi, że korzysta z nieaktualnych map TT, po czym (po raz kolejny) dokonujesz porównania
wzgledem równie nieaktualnych map Targeo, które pochodzą z AM3 z zeszłego roku.
A tu trafiłeś jak kulą w płot, bo Ciechanów ma już mapy zweryfikowane, aktualniejsze i bardziej dokładne
niż w TT (np rondo Płońska/Sońska/Kasprzaka) oraz punktową numerację budynków.

A ile może być warta przybliżona numeracja w TT doskonale widać choćby na przykładzie budynków
z ulicy Kargoszyńskiej 48-56, gdzie TT doprowadzi Cię w miejsce odległe o 600-800m
od prawdziwej lokalizacji tych budynków.

Marku mógłbym Ci napisać, że jedną bzdurę zastępujesz drugą i zapytać do której wersji map TT się porównujesz, ale darujmy sobie te pyskówki, wycieczki osobiste i opinie nie dotyczące meritum (/... ile może być warta przybliżona numeracja .../). Czy mogę prosić WSZYSTKICH o odnoszenie się do tematu wątku bądź podwątków z nim zbieżnych, a nie wykopywanie kolejny raz topora wojennego (AM czy TT) - ten topór jeszcze nie ociekł z krwi w ramach innego wątku.

dziękuję i pozdrawiam
S

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 04, 2007, 21:41:28 »
Kwieto poprosze o screeny z TT ulicy Asnyka i ulicy Orylskiej. Ulica Asnyka - odpuszczę, mniej ważna istnieje tylko jakieś 20 lat, ulica Orylska troszkę więcej , łączy wzajemnie dwie drogi krajowe w kierunku Płocka i Warszawy.U mnie brak - dziura. Wykaż proszę, że jestem gamoń i nie potrafię aktualizować map od 20 lat. Każdy jest ułomny poza braćmi i Gosiem.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 04, 2007, 21:52:53 »
Marku mógłbym Ci napisać, że jedną bzdurę zastępujesz drugą i zapytać do której wersji map TT się porównujesz, ale darujmy sobie te pyskówki, wycieczki osobiste i opinie nie dotyczące meritum (/... ile może być warta przybliżona numeracja .../). Czy mogę prosić WSZYSTKICH o odnoszenie się do tematu wątku bądź podwątków z nim zbieżnych, a nie wykopywanie kolejny raz topora wojennego (AM czy TT) - ten topór jeszcze nie ociekł z krwi w ramach innego wątku.

Widzisz gdybyś mi zarzucił, to bym się obruszył i zapytał:
Jeżeli źle napisałem, udowodnij, co było złego. A jeżeli dobrze, to dlaczego mnie oskarżasz?
A gdybyś zapytał, to bym odpowiedział, że do najnowszej wersji dostępnej na PDA (czyli EE v.680)
Ale na szczęście nie napisałeś i nie zapytałeś, mie muszę więc z toporem bronić swego dobrego imienia  :D

Gdyby zaś ściśle trzymać się tematu, to zawartość informacyjna tego wątku wyczerpała się po czwartym poście,
po tym jak uściśliłeś czym w rozumieniu TT jest owe 100%.
Z podwątków zbieżnych z tematem głównym, a nie zahaczających o porównania,
widzę jeszcze tylko część postu radoskura traktująca o tym że procenty pokrycia TT odnoszą się
do procentów populacji (dzięki czemu TT chwali się np. że osiągnął poziom 100% Major Road Network
choć do tych 100% jeszcze mu troche kilometrów brakuje), oraz ewentualnie mój pierwszy post
w którym 'sprowadzam na ziemię' oczekiwania qbusa wierzącego, że TT nie wyśle go nigdy ulicą pod prąd.

Czy jeśli zapytam Cię w tym wątku, czy w najnowszych mapach TT znalazły się już 2 odcinki dróg
bez wątpienia kategorii 'Major Road' a mianowicie oddanych do użytku w zeszłym roku:
- tunelu pod rondem na DTŚ w Katowicach, oraz
- ponad 10km drogi ekspresowej łączącej port lotniczy Pyrzowice z węzłem Podwarpie (E75,1 K-ce - W-wa)
zmieszczę się jeszcze w ramach 'podwątku zbieżnego', czy już zaczynam kolejny offtop?

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 04, 2007, 21:54:14 »
No i na koniec. Kwieto jest Tak bardzo Mocher TT jak wyznawcy Radia Ojca Dyrektora. Postaram się jeszcze raz podsumować. Po przeczytaniu wszystkich postów jestem przekonany, że obie mapy są bardzo ułomne. Nie staram się wykazać, która jest lepsza. A nawet napisałem, że przed wyjazdem w trasę będę sprawdzał trasę w obu programach. Tymczasem obszczekujesz mnie jak rudą kotkę. Kupiłem legalnie TT i AM. Korzystam z obu programów i widzę jak wół, że w TT nie ma ulicy Orylskiej i Asnyka. Są to dwie ulice w kierunku pracy mojej Żony. Po włączeniu TT obśmiała mnie strasznie. AM uratowała honor w drodze powrotnej. Postaraj się przyjąć do wiadomości, że tak TT jak i AM to wielkie ..... choć bardzo pomocne. Ja np. nie wyobrażam sobie wyprawy do Wawy bez AM czy TT - jeden Burek

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 04, 2007, 22:04:39 »
To może ja:

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 04, 2007, 22:36:14 »
O matko Jedyna leżę na kolanach i przyznaję się do swojej ułomności. Co to za wersja TT????
Napisane: Listopad 04, 2007, 22:09:21
A co z ulicą Asnyka - b.b. ważna ????
Napisane: Listopad 04, 2007, 22:10:16
A no i moja wersja TT 6.100 (8330) - to ostatnia, dostępna na moje urządzenia na stronie producenta.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 04, 2007, 22:54:14 »
O matko Jedyna leżę na kolanach i przyznaję się do swojej ułomności. Co to za wersja TT????
Napisane: Listopad 04, 2007, 22:09:21
A co z ulicą Asnyka - b.b. ważna ????
Napisane: Listopad 04, 2007, 22:10:16
A no i moja wersja TT 6.100 (8330) - to ostatnia, dostępna na moje urządzenia na stronie producenta.

Piszesz o wersji programu, a tu chodzi o wersję map - na screenach 6.75 (do ściągnięcia tutaj  :E).
Asnyka załączam:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 04, 2007, 22:55:41 »
Asnyka też jest, w tym rejonie brakuje tylko przedłużenia Kargoszyńskiej  i  Wyspiańskiego
w kierunku Kargoszyna (wg AM obie częściowo gruntowe utwardzone).
A co to za urządzenie? Nie zaszkodziłoby gdybyś uzupełnił w profilu.
To co podałeś to raczej wersja programu a nie map.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 04, 2007, 23:17:02 »
Co Wy sie tak napinacie.
Ktos napisze zle o TT, to kwieto sie oburza, a jak ktos zle slowo powie o AM, to juz nocnyMarek skacze do gardla i tak na zmiane...
Kazdy uzywa tego, co mu sie podoba i tyle :) i pisanie, ze "Automapa jest the best a TT ssie" (nikt doslownie tego nie pisze, ale wiekszosc wypowiedzi uzytkownikow AM do tego zmierza) jest nie na miejscu :)
Wiadomo, ze na tym forum AM ma wiecej zwolennikow, bo sa w wiekszosci :) a niestety im wiecej ludzi tym wiecej szumu moga robic i zawsze przekrzycza swoich adwersarzy.
Ja wole AM, bo jest ladniejsza graficznie :) choc bawilem sie TT i ma o wiele wygodniejsze sterowanie (palcem po ekranie) i jakos lepiej sie zachowuje w drodze jak zjedzie sie z wyznaczonej trasy :)

PS. Poczekajmy az TT bedzie mial pokrycie AM i wtedy zacznijcie sie klocic na powaznie, bo na razie, to TT powolutku prze do przodu z pokryciem, ale ciagle ma wiele bialych plam :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 04, 2007, 23:41:13 »
Dobra, dobra, na niczyim gardle (jeszcze) śladów moich zębów nie ma  :E

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 05, 2007, 07:48:57 »
Kwieto poprosze o screeny z TT ulicy Asnyka i ulicy Orylskiej. Ulica Asnyka - odpuszczę, mniej ważna istnieje tylko jakieś 20 lat, ulica Orylska troszkę więcej , łączy wzajemnie dwie drogi krajowe w kierunku Płocka i Warszawy.U mnie brak - dziura. Wykaż proszę, że jestem gamoń i nie potrafię aktualizować map od 20 lat. Każdy jest ułomny poza braćmi i Gosiem.

Proszę bardzo, wykazuję:

Screeny z GoogleMaps a nie z TT, bo chwilowo jestem bez Palma, podmienię wieczorem. GoogleMaps ma mapy mniej więcej 07.04, czyli odpowiednik v680 (nie ma na nich ostatnich zmian, dodanych na mapach v710).
Jak widzisz, obie ulice są... jak będę miał w rękach palmtopa, sprawdzę również starsze mapy. przypuszczam, że obie ulice będą również na mapach sprzed roku.
Napisane: Listopad 05, 2007, 06:52:48
No i na koniec. Kwieto jest Tak bardzo Mocher TT jak wyznawcy Radia Ojca Dyrektora.

Wspaniale. Czyli mam obowiązek siedzieć w weekend z nosem przy komputerze i patrzeć co tam Tjank napisał. A i nawet wtedy nie wiem czy bym się wyrobił - między prośbą o screenshoty a "podsumowaniem", wyzywającym mnie od "moherów" jest AŻ 10 minut przerwy:/
Zapostowałem screenshoty, choć widzę że inni zdążyli mnie ubiec. Tak jak przypuszczałem, na starszych mapach (v675) również obie ulice są. Pierwszy raz Ciechanów pojawił się bodaj na mapach v652, sprawdzę to wieczorem. I podejrzewam, że obie ulice tam będą.

Oczekuję przeprosin - a na razie jedyne co byłeś w stanie wykrztusić to "o matko jedyna leżę na kolanach"... i czepiać się dalej.
Napisane: Listopad 05, 2007, 06:59:42
Co Wy sie tak napinacie.
Ktos napisze zle o TT, to kwieto sie oburza,

Tylko wtedy, kiedy ktoś pisze ewidentne bzdury. Tak jak to zrobił Tjank.
Napisane: Listopad 05, 2007, 07:02:31
Asnyka też jest, w tym rejonie brakuje tylko przedłużenia Kargoszyńskiej  i  Wyspiańskiego

Za to w AM nie ma przedłużenia Gostkowskiej, Dom przy ul. Morawskiej da się znaleźć ale samej uliczki już nie ma.
W okolicach Monte Cassino jedne uliczki są "krótsze" w AM inne w TT - przy czym TT wydaje się mieć per saldo lepsze odwzorowanie (więcej ulic jest całych niż nie ma :"P )
Itd., itp. - czyli porównywalnie, choć jeśli miałbym ocenić tylko na podstawie mapy (w Ciechanowie bywam, ale nie na tyle często by ocenić która z map jest bardziej zgodna z rzeczywistością) to stawiałbym na TT - właśnie dlatego że więcej ulic jest tam "pełnych", są połączenia których na mapie w AM brak, itp.

Niech ktoś napisze - czy prawidłowy przebieg jednej z głównych dróg (615 zbiegająca się z 60) to jest:
A. Sienkiewicza - Tatarska - 17-go Stycznia
B. Sienkiewicza - 17-go Stycznia ?

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 05, 2007, 08:50:37 »
Kwieto jak cię uraziłem to sorki. Ale nie pusz się tak strasznie. Ja napisałem wyraźnie, że obie mapy to wielkie .... ale nie da się bez nich żyć. Używam AM bo ładniejsza. Przed wyjazdem w trasę będę sprawdzał obie - i to też napisałem wcześniej.

Jeśli chodzi o wersjęTT to przyznaję się do błędu. Jako, że mało z niego korzystam, nie byłem up to date z jego obsługą. Sądziłem, że jeśli przy próbie aktualizacji melduje, że nie ma dla mnie nowej to mam ostatnie mapy. A tu zonk. Za aktualizację trzeba placić !!!!

Tu niestety wygrywa AM. Kupiłem ją w wersji starej 3. Pózniej darmowa aktualizacja do 3.9. Później do 4. i kilka kolejnych 4.

KWIETO  MASZ  RACJĘ  - są te ulice, o które pytałem. Przepraszam. Niestety gamoń ze mnie. Szczęście, że są takie fora i można sobie poukładać troszkę te fałdy na mózgu.

Tyle, że teraz zasialiście we mnie niepokój bo może faktycznie, skoro Kwieto jest skłonny oddać życie za TT , to może jest on lepszy i warto zapłacić kolejny raz i go aktualizować.

Pozdrowionka

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 05, 2007, 09:01:03 »

Za to w AM nie ma przedłużenia Gostkowskiej,

Wręcz przeciwnie, TT nie ma przedłużenia do Kargoszyna.

Dom przy ul. Morawskiej da się znaleźć ale samej uliczki już nie ma.

Nieprawda!

W okolicach Monte Cassino jedne uliczki są "krótsze" w AM inne w TT - przy czym TT wydaje się mieć per saldo lepsze odwzorowanie (więcej ulic jest całych niż nie ma :"P )

Nieprawda!
Kwieto przestań wreszcie w dyskusjach posługiwać się prehistorycznymi mapami AM z czasów, gdy nie byłeś na nią obrażony (v3n).