Przesiadka z automapy na tomtoma.

• 56 Odpowiedzi
  • 11047 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
Odp: Przesiadka z automapy na tomtoma.
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 11, 2009, 19:16:22 »
odwzorowanie zakretow to szesciany:) w AM

:-)

to ze duzo gada mozna wylaczyc w ustawieniach zaden problem

Wiem o tym.

za to z poziomu ekranu w AM mozna przyblizac oddalac przesuwac przelaczac predkosc czas km itp
co nie daje TT
no i najwazniejsze numeracja budynkow w AM pomaga sie odnalezc w gaszczu osiedli

Tak, w mieście wolę AM. Tym bardziej, że moje poprawki są ekspresowo uwzględniane :)
Przydaje się też następny manewr.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 11, 2009, 19:18:17 »
Cytat: cakp
to ze duzo gada mozna wylaczyc w ustawieniach zaden problem

Można znacznie ograniczyć, ale całego niepotrzebnego gadania nie wytniesz, AM jest tu wyraźnie 'nadopiekuńcza'
TT z kolei czasem gada za mało, np. przy skrzyżowaniach typu T gdy dojeżdżasz 'od nóżki'
(przynajmiej tak było w TT6, który miałem okazję swego czasu przetestować)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 16, 2009, 19:39:04 »
hmm. odkad pamietam w tt mozna oddalac i przyblizac mape w trakcie nawigacji. ale w trakcie jazdy nie polecam.
co do przelaczania predkosci etc... w tt to wszystko mam pod mapa wiec po co przelaczac
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline rpzem

• **
  • 127
  • iPhone TT GO Mobile
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 16, 2009, 20:34:02 »
hmm. odkad pamietam w tt mozna oddalac i przyblizac mape w trakcie nawigacji. ale w trakcie jazdy nie polecam.
co do przelaczania predkosci etc... w tt to wszystko mam pod mapa wiec po co przelaczac
W Go930 przełączanie 2D/3D oraz powiększanie i pomniejszanie świetnie działą przy użyciu pilota. :mrgreen:

*

Dżeju

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 18, 2009, 16:44:10 »
hmm. odkad pamietam w tt mozna oddalac i przyblizac mape w trakcie nawigacji...

Tiaaaa, ale tylko na chwilę, bo później wraca do domyślnej skali  >:( 
Dlatego ten TT jest dla mnie nie do użytku ...

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 18, 2009, 17:27:04 »
Tiaaaa, ale tylko na chwilę, bo później wraca do domyślnej skali  >:(  

A co byś chciał zmienić ? Powiększyć, czy oddalić ?

Jak dla mnie domyślna skala w TT jest OK, bo widać wszystko dobrze.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 19:13:12 wysłana przez Bankier »

« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 18, 2009, 17:48:31 »
Tiaaaa, ale tylko na chwilę, bo później wraca do domyślnej skali  >:(  

Wystarczy wyłączyć żeby nie powracał i nie powraca :)
Oczywiście od >TT6
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 17:50:38 wysłana przez yaroslavv »

*

Dżeju

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 18, 2009, 19:14:32 »
...A co byś chciał zmienić ? Powiększyć, czy oddalić ?

Oddalić  :wink:  Po co mi na 5 calowym ekranie (poza miastem), widok kreski drogi - to widzę przed sobą  :E  
A chcę widzieć, co jest np. za 5 km i 2 km po bokach  :)   A to daje AM  :ok:  
Nie wiem jak jest w wersji > TTN6, ponieważ jak na razie, na stronach TT - PL nie ma dostępnej wersji legalnej TTN7  :(

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 18, 2009, 19:20:30 »
A chcę widzieć, co jest np. za 5 km i 2 km po bokach  :)   A to daje AM  :ok:  

A ja lubię widzieć najbliższe zakręty z właściwymi kątami. Tego nie daje AM :P

;-)

*

Dżeju

« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 18, 2009, 19:30:19 »
Dlatego mamy wybór ...

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 18, 2009, 19:46:37 »
Dlatego mamy wybór ...

Tak. I dlatego przedłużę subskrypcję na AM. Bo te dwa programy fajnie się uzupełniają.

*

Dżeju

« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 18, 2009, 19:51:36 »
Dokładnie, często w obcym mieście, gdzie jestem po raz pierwszy odpalam "Staruszka" TTN6, bo... staruje "z buta" i rzadziej "świruje", ale poza miastem, to tylko AM - dlatego też, tak mnie wkurza polityka TT z N7, ale może w końcu na Polskiej stronie też ukaże się do kupienia.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 18, 2009, 19:59:03 »
Dokładnie, często w obcym mieście, gdzie jestem po raz pierwszy odpalam "Staruszka" TTN6, bo... staruje "z buta" i rzadziej "świruje", ale poza miastem, to tylko AM - dlatego też, tak mnie wkurza polityka TT z N7, ale może w końcu na Polskiej stronie też ukaże się do kupienia.

Ja mam GO 740, więc nie narzekam na aplikację, ani mapy :)
AM mam teraz na Beckerze, i wreszcie mam urządzenie na którym AM działa stabilnie - nie świruje, szybko łapie fix.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 19, 2009, 00:42:05 »
A możecie mi powiedzieć czy mapy z RoutePlannera to te same, najnowsze mapy do TomToma?
I czy RP liczy takie same trasy jak TT?

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 19, 2009, 07:55:40 »
A możecie mi powiedzieć czy mapy z RoutePlannera to te same, najnowsze mapy do TomToma?

Tak.

I czy RP liczy takie same trasy jak TT?

Na pierwszy rzut oka tak. Ale nie ma możliwości wyboru trasy np. krótkiej. Nie ma możliwości przeciągania trasy/zmiany etc. Generalnie to slaby ten planner.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 19, 2009, 09:35:57 »
Przeglądałem mapy dostępne na RP i jestem trochę w szoku, szczegółowość map
(do poziomu nazwanych ulic) powala na kolana, postęp w stosunku do map z TT6
jest niesamowity, niemal w każdej dziurze jesy pełna siatka nazwanych ulic.
Ale oprócz ulic jest też mnóstwo dróg/ścieżek polnych, leśnych, wyglądających na drogi
tej samej kategorii co te lokalne uliczki - przynajmniej tak wygladają na mapie z RP.
Co gorsza sprawdziłem kilka znanych mi miejsc i bez problemu znalazłem trasy
gdzie RoutePlanner bez oporów prowadzi przez pola i lasy.
np. Olszowa-Donaborów, Mroczeń-Smardze, Cynków-Zendek.

Jeśli TT będzie prowadzić tak samo jak RP to wkrótce wyrobi sobie nową opinię o jakości tras ... jak eMapa czy CNE.
Czy mógłbyś sprawdzić jak te trasy które wymieniłem wyglądają bezposrednio w TT?
Pierwsze dwie to Wielkopolska, powiat kępński, a trzecia Śląsk nieco powyżej Pyrzowic.
Jeśli wyliczone trasy będą na oko wyglądać normalnie (prosta droga od-do) to znaczy, że jest źle,
że prowadzą przez pola i lasy, a jeśli będą zawierać 'dziwne' objazdy, znaczy że są liczone prawidłowo.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 19, 2009, 10:09:28 »
Przeglądałem mapy dostępne na RP i jestem trochę w szoku, szczegółowość map
(do poziomu nazwanych ulic) powala na kolana, postęp w stosunku do map z TT6
jest niesamowity, niemal w każdej dziurze jesy pełna siatka nazwanych ulic.
Ale oprócz ulic jest też mnóstwo dróg/ścieżek polnych, leśnych, wyglądających na drogi
tej samej kategorii co te lokalne uliczki - przynajmniej tak wygladają na mapie z RP.

Aktualnie mapy 8.30 są w miarę OK. Jak już jest pokrycie, to tak jak piszesz bardzo dokładne - łącznie z drogami wewnętrznymi etc. Szczególnie małe miejscowości są bardziej aktualne od AM.

Co gorsza sprawdziłem kilka znanych mi miejsc i bez problemu znalazłem trasy
gdzie RoutePlanner bez oporów prowadzi przez pola i lasy.

Jak już pisałem - ten planner jest słaby. Nadaje się tylko do tego żeby zobaczyć jak będzie np. wyglądać trasa szybka z Poznania do Włoch, albo coś podobnego.
Ten planner nie ma przede wszystkim wszystkich opcji z TT. Nie ma ostrzeżeń o drogach gruntowych etc.

Jeśli TT będzie prowadzić tak samo jak RP to wkrótce wyrobi sobie nową opinię o jakości tras ... jak eMapa czy CNE.
Czy mógłbyś sprawdzić jak te trasy które wymieniłem wyglądają bezposrednio w TT?
Pierwsze dwie to Wielkopolska, powiat kępński, a trzecia Śląsk nieco powyżej Pyrzowic.
Jeśli wyliczone trasy będą na oko wyglądać normalnie (prosta droga od-do) to znaczy, że jest źle,
że prowadzą przez pola i lasy, a jeśli będą zawierać 'dziwne' objazdy, znaczy że są liczone prawidłowo.

Mogę sprawdzić, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że TT w 99,9% prowadzi głównymi drogami przy trasie szybkiej. Nie zdarzyło mi się żeby poprowadził mnie drogami polnymi lub gruntowymi :)
Nawet w przypadku gdy początek trasy jest gdzieś na polu, to wyznacza trasę głównymi drogami.

Trasa krótka jest zbliżona do trasy krótkiej AM, ale też nie powinna prowadzić polami :)

Generalnie - ja nie mam zastrzeżeń do tras TT, poza jednym - nie ma możliwości wyboru trasy optymalnej podobnej z AM. Natomiast kategoryzacja dróg jest bez zarzutu.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 19, 2009, 11:04:59 »

Proszę bardzo:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 19, 2009, 12:24:39 »
To są właściwe trasy, wszystkie trzy, czyli jednak RoutePlanner ma też inne (starsze?) mapy niż TT.
Jedna z tras w TT (ta z Mroczenia) omija nawet drogę, która w RP jest oznaczona jako asfaltowa.
(a w rzeczywistości jest gruntówką -patrz załącznik).
Jedyne zastrzeżenie mogę mieć do trasy z Olszowy, lepsza (krótsza i szybsza) byłaby przez Świbę,
tam od kilku lat (jakieś 5 lat) jest asfaltowa droga do Donaborowa, czyli ptwierdzałoby się,
że podstawowy feler map TA, to ich słaba aktualność.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2009, 12:33:55 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 19, 2009, 13:17:41 »
To są właściwe trasy, wszystkie trzy, czyli jednak RoutePlanner ma też inne (starsze?) mapy niż TT.

Mówiłem, że ten planner jest do kitu ;) On pewnie szuka tras jednego typu, bez zaostrzeń, co do rodzaju drogi etc.

Jedyne zastrzeżenie mogę mieć do trasy z Olszowy, lepsza (krótsza i szybsza) byłaby przez Świbę,
tam od kilku lat (jakieś 5 lat) jest asfaltowa droga do Donaborowa,

Trasa krótka jest identyczna.

czyli ptwierdzałoby się, że podstawowy feler map TA, to ich słaba aktualność.

Ale jest coraz lepiej. Obecne mapy 8.30 nie zawierają danych które są np. w AM 03.09, więc można powiedzieć, że obecne opóźnienie, to jakieś 6 miesięcy.
Pamiętaj też że ostatnio dodali w mapach polski: pasy ruchu, IQroutes, fotoradary, a następna mapa powinna zawierać poprawki użytkowników (już na większą skalę).

Ciekawie, to też wygląda w przypadku map polski navteq - na pewno są bardziej aktualne od TA; miejscami nawet bardziej aktualne od AM.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2009, 13:22:11 wysłana przez Bankier »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 19, 2009, 14:27:56 »
Cytat: Bankier
Obecne mapy 8.30 nie zawierają danych które są np. w AM 03.09, więc można powiedzieć, że obecne opóźnienie, to jakieś 6 miesięcy...
Ciekawie, to też wygląda w przypadku map polski navteq - na pewno są bardziej aktualne od TA; miejscami nawet bardziej aktualne od AM.

Oj więcej, 3-6 miesięcy to ma AM, szybciej pojawiają się tylko 'spektakularne kawałki'
ponadto w TA to opóźnienie dramatycznie rośnie wraz ze spadkiem kategorii dróg,
a jeśli chodzi o Navteq, czy możesz podeprzeć swoje zdanie jakimiś przykładami?

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 19, 2009, 14:40:57 »
ponadto w TA to opóźnienie dramatycznie rośnie

zgadzam się,np:niektóre ulice które TT wprowadził pół roku temu, rok, dwa lub trzy i więcej często się porozrastały, czy to nowe bloki czy biura itd, niewspominając o tych których jeszcze niema.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 19, 2009, 17:36:00 »
Oj więcej, 3-6 miesięcy to ma AM, szybciej pojawiają się tylko 'spektakularne kawałki'
ponadto w TA to opóźnienie dramatycznie rośnie wraz ze spadkiem kategorii dróg,
a jeśli chodzi o Navteq, czy możesz podeprzeć swoje zdanie jakimiś przykładami?

Ja myślałem o głównych drogach i miastach. W stosunku do AM jest to około 3 miesiące opóźnienia (czyli jedna mapa). Następna mapa TT, powinna zawierać ważniejsze poprawki które już są w AM 03.09.

Z kolei w przypadku mniejszych miast, to jest różnie. Miejsca popularniejsze np. turystycznie maja często w miarę aktualne mapy. Mam wrażenie, że Polska zachodnia i północna jest mniej zaniedbana przez TA.
Ostatnio bylem na szkoleniu w Poraj/Jastrząb k/Częstochowy. Zobacz jak wygląda to miasteczko w TT, a jak w AM.

Odnośnie map navteq. Niestety nie mam najnowszych map navteq w Beckerze/iGO - chyba 10.08. Tam potrafią znaleźć się ulice w dużym mieście których w najnowszych mapach TA nadal nie ma. Za to trasy wyliczane przez iGO.....
Na stronie: http://www.navteq.com/language/en/ mapa polski wygląda całkiem, całkiem...
tylko pytanie, w jakim wydaniu map, to się pojawi.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2009, 17:37:32 wysłana przez Bankier »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 19, 2009, 18:43:32 »
Ostatnio bylem na szkoleniu w Poraj/Jastrząb k/Częstochowy. Zobacz jak wygląda to miasteczko w TT, a jak w AM.

Znam dość dobrze tę wieś (nie ma praw miejskich), mapa TA owszem jest tam bardzo szczegółowa
ale widzę jednak trochę błędów i braków, np. droga z Dębowca do Osin, na długim odcinku przez las
jest to stary przedwojenny dukt, w w takim stanie, że nigdy dobrowolnie bym się nim nie wybrał,
a na mapie TA cała wygląda na drogę tej samej, wysokiej kategorii.

A czy pozwolisz, że poczekam jeszcze odrobinę z tym porównaniem? (na mapy 0906 w AM)
Spodziewam się, że wtedy wyniki porównania będą nieco inne niż w tej chwili   B)

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 19, 2009, 19:03:39 »
A czy pozwolisz, że poczekam jeszcze odrobinę z tym porównaniem? (na mapy 0906 w AM)
Spodziewam się, że wtedy wyniki porównania będą nieco inne niż w tej chwili   B)

Hehe - ja mam subskrypcję AM, więc sam sobie sprawdzę :) Właśnie przedłużyłem na kolejny rok.
A abonament na TT też mi się kończy i się zastanawiam, czy warto przedłużać... Ostatnie dwie mapy są b.słabe pod względem zmian.

BTW TT też powinien wypuścić nowe mapy lada chwila... Wydaje mi się też że zaczną sprzedaż serii x40 w Polsce.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 23, 2009, 10:59:09 »

No, już porównałem, generalnie stawiam na remis, jednak z lekkim wskazaniem na AM :ok:

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 23, 2009, 12:05:47 »

No, już porównałem, generalnie stawiam na remis, jednak z lekkim wskazaniem na AM :ok:

po wydaniu wersji Beta AM, mam wrażenie że TT stoi dalej na zielonych światłach i niezauważył że stoi sam  :mrgreen: (mapy)