Nowy TomTom XL Europa + USA

• 12 Odpowiedzi
  • 2801 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline oops2k

• **
  • 124
Nowy TomTom XL Europa + USA
« dnia: Maj 29, 2008, 13:45:47 »
Witam,

Mam takie pytanie. Chce kupic tego nowego Tomtoma ale mam takie pytanie. Poniewaz ta nowa wersja nie ma gniazda na karty pamieci (chyba nie ma) wiec czy mozna zrobic cos takiego:
- kupuje z mapa europy
- dokupuje mape USA i w razie potrzeby zmieniam sobie jedna albo druga.

Rozumiem, ze nie ma z tym problemu?
Moze pytanie glupie ale wole sie upewnic.

Pozdrawiam
Maciek

*

Offline dariusz-s

• 433
  • Sprzęt: LG-E900 (WP7) > TomTom Go 940 Live > TomTom Go 720
Odp: Nowy TomTom XL Europa + USA
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2008, 16:28:58 »
Witam,

Mam takie pytanie. Chce kupic tego nowego Tomtoma ale mam takie pytanie. Poniewaz ta nowa wersja nie ma gniazda na karty pamieci (chyba nie ma) wiec czy mozna zrobic cos takiego:
- kupuje z mapa europy
- dokupuje mape USA i w razie potrzeby zmieniam sobie jedna albo druga.

Rozumiem, ze nie ma z tym problemu?
Moze pytanie glupie ale wole sie upewnic.

Pozdrawiam
Maciek

Oczywiscie nie ma problemu, można mapę dokupić i instalować w pamięci wewnętrznej na przemian. Tylko moim zdaniem, lepiej zrobisz kupując odrazu np. TT GO 920 (obecna cena nowego urządzenia z gwarancją na alegro wynosi 1055 zł) i odrazu masz najnowsze mapy całej Europy oraz Ameryki Północnej. Jezeli kupisz nowego XL (cena detaliczna 950 zl wersja Regionalna i 1150 zl. wersja Europa) i dokupisz mapę USA (koszt ok. 188 zł) to całkowity koszt urządzenia wraz z dodatkową mapą USA będzie wiekszy od (moim zdaniem) dużo lepszego urządzenia tz. GO 920.

:mrgreen:

Pozdrawiam

Dariusz-s

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2008, 14:31:42 »
Dzieki za info. Tylko 920 nie ma TMC ... w Polsce nie dziala ale to potrzebne mi na zachodzie. Dlatego wlasnie chcialem XL Traffic.

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2008, 15:41:37 »
Dzieki za info. Tylko 920 nie ma TMC ... w Polsce nie dziala ale to potrzebne mi na zachodzie. Dlatego wlasnie chcialem XL Traffic.

Oczywiscie odbiornik TMC możesz dokupić do GO 920 osobno, koszt orginalnego nowego odbiornika TMC to ok. 120 zł. (allegro)

Pozdrawiam

dariusz-s
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2008, 15:45:47 wysłana przez dariusz-s »

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2008, 16:15:03 »
Aaa... czyli rozumiem, ze dokupic mozna :)
No to fajnie bo sadzilem, ze nie ma to znaczy, ze TMC po prostu z nim nie dziala.

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2008, 16:54:49 »
@oops2k

Oczywiście, że odbiornik RDS TMC działa z urządzeniem TT GO 920, co więcej urządzenia x20 posiadają możliwość odbioru  TMC Pro (ulepszona wersja TMC), tylko TomTom nie oferował go w Polsce w pakiecie, ponieważ jak już zauważyłeś TMC w Polsce nie działa. Przy zakupie trzeba tylko zwrócić uwagŁ aby kupić najlepiej najnowsza wersję odbiornika TMC. Aktualna wersja anteny RDS TMC do modeli GO x20 to 4V00.013.

:smile:

Pozdrawiam

Dariusz-s
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2008, 17:44:53 wysłana przez dariusz-s »

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 30, 2008, 18:16:58 »
Tak wlasnie przegladalem teraz co moze 920 wiecej niz te nowe ONE XL i ... no wlasnie - czy oplaca sie dac wiecej ...
Wiec mam takie 2 pytania jeszcze:
- czy dobrze dziala zestaw glosnomowiacy do telefonu czy tez to tylko taki bajer, a rozmowa wcale wyrazna nie jest
- czy jesli dobrze mysle mozna polaczyc tak: nadajnik FM nadaje do radia, zestaw glosnomowiacy jak ktos dzwoni przekazuje audio do glosnikow samochodowych :D - mozna tak zrobic?

Pozdrawiam
Maciek

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 30, 2008, 18:47:20 »
Wbudowany zestaw głośnomówiący może nie jest najwyższej jakości, ale działa i z powodzeniem można go używać, natomiast rozmowy za pomocą FM Transmitera niestety chyba się nie da przekazać na głośniki samiochodowe.

Pozdrawiam

Dariusz-s

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 30, 2008, 22:11:12 »
To jesli mozna ... jeszcze jedno pytanie. Czy da sie przed zakupem jakos sprawdzic jaka mapa jest wgrana? Chodzi o to czy mozna dostac juz 920'ki z wgranymi mapami 7.20?
Czy to raczej niemozliwe i dopiero po zakupie bede wiedzial jaka mapa jest zainstalowana? Wiem, ze mozna uaktualnic ale nie chcialbym od razu aby zaczely biec te 30 dni :D
No i pytanie jak czesto Tomtom uaktualnia mapy ... 2-3 razy do roku czy jakos inaczej?

Pozdrawiam
Maciek

*

Offline dariusz-s

• 433
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2008, 00:02:07 »
Niestety, jeżeli kupisz nowe orginalnie zapakowane urządzenie to dopieru po rozpakowaniu i włączeniu dowiesz się jakie mapy są zainstalowane, na opakowaniu nie ma żadnej informacji na ten temat. Urządzeni z zainstalowanymi mapami v720.xxx narazie raczej nie są dostępne. Nawet najnowsze modele ONE 2008 oraz XL 2008, które weszły na rynek w połowie maja, posiadają fabrycznie zainstalowane mapy v715.xxx. Go 920 będzie prawdopodobnie posiadał mapy WCE oraz NA v710.xxx (no chyba, że w międzyczasie TomTo wyposażył te urządzenia w nowsze mapy, ale osobiście w to wątpie).
Obecnie TomTom wydaje nową wersję 4 razy w roku tz. raz na trzy miesiące, czyli należy się spodziewać kolejnej aktualizacji map na początku sierpnia.

:smile:

Pozdrawiam

Dariusz-s

*

Offline scuz

• 39
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2008, 01:21:12 »
Oczywiscie Darius-S ma racje, aczkolwiek niektore sklepy specjalizujace sie przede wszystkim w sprzedazy nawigacji udzielaja informacji dotyczacych wersji map zainstalowanych w urzadzeniu.
Kupując niedawno TomToma uzyskalem ze sklepu dokladne dane na temat preinstalowanej wersji.
Prawodopodobnie gdy przychodzi im partia towaru, otwieraja w celach demonstracyjnych jeden z egzemplarzy i stad wiedza.
Proponuje zapytac, to nic nie kosztuje.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 31, 2008, 08:37:56 »
Witam
Zapytam nieco z "innej beczki". Otóż mam TomTom-a Go 700 (dysk twardy) i w zasadzie on mi wystarcza do celu do którego został zaprojektowany. Dziwi mnie tylko dlaczego firma TomTom nie uaktualnia oprogramowania starszych typów o nowe funkcje. Wydaje mi sie, że ich główny zarobek to mapy. Mapy kupuję. Brakuje mi w moim oprogramowaniu w zasadzie dwóch funkcji:
1. Brak możliwości odtwarzania plików mp3.
2. Telefon poprzez bluetooth mógłby puszczać na głośnik tryb wybierania numeru i ewentualne komunikaty. Aktualnie słychać głos po uzyskaniu połączenia i nie wiadomo czy tel. do którego dzwonimy jest zajęty, poza zasięgiem, nie chce rozmawiać itp.
Może istnieje jakies oprogramowanie do TT GO 700 zawierające choć jedną z w/w funkcji. TT Home tutaj nie radzi.
Pozdrawiam
Tomasz

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 02, 2008, 15:09:02 »
Znalazlem w Vobisie 920 za 1199zl . :)
Dzisiaj ide kupic ... zobaczymy jak bedzie sie sprawowac bo jutro jade do Wawy.  :mrgreen:
Aa.. nie znacie moze jakiegos sklepu w stolicy gdzie mozna kupic anteny TMC w dobrej cenie. Bo moglbym przy okazji zakupic?