Mapa 850

• 11 Odpowiedzi
  • 5096 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ian

• *
  • 93
  • Sprzęt: TT VIA 62, Samsung Mega, Garmin 2460 L
Mapa 850
« dnia: Lipiec 08, 2010, 12:49:29 »
 Jestem użytkownikiem TT XXL i nowym uczestnikiem tego forum. Przy okazji pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Chciałem podzielić się swoimi wątpliwościami na temat nowej mapy 850. Dla mojego XXL  (2 GB) została ona podzielona na cztery strefy i Polska znalazła się w strefie wschodniej. Problem w tym, że na skutek takiego podziału nie można zaprojektować trasy np. do Francji (Hiszpanii, Portugalii), bo mieszczą się w innej strefie mapy a przecież są to kraje często wybierane przez Polaków na wyjazdy wakacyjne (i nie tylko). Można zapisać w urządzeniu strefę zachodnią a w Polsce jechać na pamięć albo dojechać na nawigacji TT do granicy z Francją. Uważam, że problem (przynajmniej częsciowo) rozwiązywała by piąta strefa - Europa Centralna. Tylko jak namówić firmę TT do takiego rozwiązania? A przecież jest w sklepie TT taka mapa (kosztuje 60 euro) więc technicznie chyba nie ma dużego problemu. Na razie jest tak, że kupiłem TT XXL z mapami Europy a po aktualizacji mam problem z korzystaniem z tej nawigacji. N.b. są kraje występujące we wszystkich czterech strefach i łatwo odgadnąć, że jest to m. in....Holandia! Ciekaw jestem jakie jest Wasze zdanie na ten temat.

*

Offline begus

• *
  • 63
Odp: Mapa 850
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2010, 13:59:56 »
Spójrz do tego wątku http://pdaclub.pl/forum/tomtom/uaktualnienie-mapy-850-w-go-730-kawalek-europy-zamiast-calej/
tam jest jak umieścić pełną mapę na zewnętrznej pamięci flash o pojemności większej niż 2GB.

*

Offline jocek

• 11
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2010, 14:04:38 »
(...) tam jest jak umieścić pełną mapę na zewnętrznej pamięci flash o pojemności większej niż 2GB.
Problem polega na tym, że XXL nie ma zewnetrznej pamieci flash

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2010, 14:40:45 »
Problem polega na tym, że XXL nie ma zewnętrznej pamięci flash

Nie jestem pewien czy dotyczy to również XXL, ale jeśli Tomek nie jest już na gwarancji (albo ci na niej nie zależy) to chyba można to zmienić:
http://pdaclub.pl/forum/tomtom/istnieje-mozliwosc-rozbudowy-pamieci-w-nowych-tt-one-i-one-xl/

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2010, 16:57:25 »
Nie jestem pewien czy dotyczy to również XXL, ale jeśli Tomek nie jest już na gwarancji ...
A jeśli jest (XXL pewnie tak) to przecie był sprzedawany z "ciągłą mapą Europy"
Teraz to podpada pod "niezgodność z umową" ;)

*

Offline Ian

• *
  • 93
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2010, 20:24:47 »
Drodzy Koledzy Forumowicze! Wyjaśniam, że TT XXL nie ma pamięci zewnętrznej a jedynie 2GB wewnętrznej i tu jest pies pogrzebany. Uważam jednak, że firma TT mogła by nieco lepiej zatroszczyć się o realne potrzeby Polaków. Niestety uznano, że nasze wyjazdy odbywają się przede wszystkim na wschód! Jest to dowód jak nas postrzegają i czego potrzebujemy. Wydaje mi się, że powinniśmy bardziej stanowczo walczyć o uznanie nas równoprawnymi obywatelami Europy (nie tylko wschodniej). W sumie nie potrzeba wiele, wystarczy trochę pomyśleć.
 A swoją drogą zawiodłem się na firmie TT kupując ich produkt. Nieopacznie zapłaciłem także za roczną aktualizację map oraz fotoradarów. A tu d...a! (sorry). Nie moim kłopotem powinno być prawidłowe użytkowanie nawigacji (bez np. rozszerzania pamięci itp. zabiegów) zgodnie z jej przedstawionymi parametrami. Pomijam fakt, że jakość  dotychczasowych map w TT przedstawia wiele do życzenia. Np. w mojej miejscowości pokazuje m. in. nazwy ulic których w ogóle nie ma!
Życzę wszystkim jak najmniej takich i podobnych problemów. I jak najdalej od TT.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2010, 11:38:06 »
Akurat to Twoje zdanie. Ja tam zawsze uważam że TT robi dobre mapy - szczególnie na zachodzie. Ja mieszkam w zachodnie Polsce i u mnie nie narzekam - jadąc po niektórych wsiach z mieszkańcami po 500-800 osób mam nazwy ulic i to całkiem poprawne - gdzie nawet Automapa czy emapa nie ma ich w ogóle. Niestety każdemu nie da się dogodzić. Pozostaje Ci ewentualnie wgranie/kupienie mapy Western and Central Europe 2GB 850.2800 na własną rękę :/ ona zmieści się na pewno... Możesz z niej także usunąć pliki cspeech co da ci dodatkowe ponad 100MB przestrzeni.

*

Offline Ian

• *
  • 93
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2010, 20:58:21 »
Radoskur zgadzam sie z Tobą, nie wszystkim da się dogodzić. Tylko, że ja nie wymagam zbyt wiele. Chciałbym używać nawigacji zgodnie z jej przeznaczeniem i obietnicami producenta, czyli np. nawigować do Francji, Hiszpani czy Potugali, o Anglii już nie wspomnę. Niestety po obecnej aktualizacji map na 850 jest to niemożliwe! Czy tak wiele wymagam? Zw        łaszcza, że za to zapłaciłem. Dlaczego mam wykupywać dodatkowe mapy skoro kupując TT XXL miałem mieć taką możliwość? Po prostu firma TT gra z nami w "gumę",  uważając, że Polska należy do niższej kategorii i powinna podróżować jedynie na wschód. Zle mi się to  kojarzy, zwłaszcza że inne kraje po tej aktualizacji nie mają takich problemów.
 Krótkie pytanie; jak wyznaczyć trasę z Polski do Francji po aktualizacji map do wersji 850?
  TWUMVNKto mi odpowie?

Połączone: Lipiec 09, 2010, 21:13:15
Przepraszam za dość dziwne błędy w tekscie ale to edytor tekstu sam je stworzył  :-?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 21:13:15 wysłana przez Ian »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 10, 2010, 22:33:45 »
Muszę się zgodzić z przedmówcą. Ten podział na regiony to jakiś idiotyzm i w ogóle zakrawa mi na nie całkiem legalne zagranie ze strony TT. Sam mam XL IQ tylko dlatego, że miał całą Europę w jednym kawałku. A co teraz mam zrobić? Nie aktualizować? Właśnie wróciłem z Włoch, gdzie zrobiłem ponad 3tys. km z 8.45 i mnóstwo jest brakujących rond, nowych ulic, a ograniczenia prędkości są nagminnie źle pokazywane.
Zawiodłem się srodze na TT i mój egzemplarz właśnie leci na allegro.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 10, 2010, 22:54:30 »
Mogli zrobić to inaczej i umożliwić zmontowanie elastycznej mapy (coś a'la map source z garmina) Wtedy np. jak jadę z Polski do Hiszpani nie instaluję Skandynawii i spokojnie na 2GB się mieści. Całą winę oczywiście ponosi producent. Dobrze, że jest forum i ludzie mogę wymienić się doświadczeniami i ostrzec innych. Moim zdaniem do tych urządzeń powinna być z automatu proponowana mapa Western_and_Central_Europe_2GB 2834 która zajmuje 1.79GB bez żadnych kombinacji, ma w sobie IQ routes i asystenta pasa ruchu - czyli to co tomtom XXL oraz XL ma - więc nic ludziom by nie odebrali. Ręce idzie załamać...

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 10, 2010, 23:14:01 »
Pytanie tylko czemu to wszystko służy ?!
Sam dotąd broniłem TT, ale ten czas się skończył. Słabe mapy, teraz jakiś podział na fragmenty. TT idzie ku upadkowi!
I jeśli czegoś porządnego nie wymyślą to klientów będzie coraz mniej!
Sam już sie trochę zniechęciłem, oby się zmieniło...

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 10, 2010, 23:51:26 »
Ale trzeba przyznać, że wschód jest zaniedbywany (jeżeli chodzi o aktualność map) na zachodzie jest całkiem OK! (kraje BeNeLux-u Austria, Niemcy) są bardziej aktualizowane. 2 lata temu jak byłem w Hiszpanii też było super. Polska, Czechy i wschodnia EU niestety od lat opóźnienia sięgające roku czasem nawet dłużej. Dla mnie to dziwna sprawa. TeleAtlas otworzył w Polsce swoje biuro - tylko po co? Kto tam pracuje i jakiemu celu to służy??? Chyba tylko obsłudze gwarancyjnej - bo szkoda zatrudnić kilka osób, które mogłyby monitować konieczne zmiany w mapach. Całe szczęście, że Euro 2012 za pasem. Mam nadzieje, że to da do myślenia wszystkim producentom map (nie mowie tylko o Navteq i TeleAtlas a także o naszych rodzimych emapie, imagisie, i geosystems). Mam nadzieje że wtedy Polska i Ukraina będą priorytetami a dla nas jako klientów konkurencja jakościowa i cenowa będzie bardzo pozytywna.