Co wybrac ??

• 9 Odpowiedzi
  • 1147 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Co wybrac ??
« dnia: Lipiec 17, 2006, 22:36:45 »
Czesc !

Chce kupic nawigacje do auta. Od kilku tygodni choruje na Tomtom 910 ale w Polsce w sklepie oferuja mi nawigacje na Asus za 1600 PLN na ktora chca nagrac mape tomtoma lub automapy.

Co wybrac ?? Ja juz mam mentlik w glowie... :terrified:

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Co wybrac ??
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2006, 23:18:32 »
ja bym wybrał Asusa + Automape i tomtoma. Jeden ogromny argument...

Asusa schowasz do kieszeni i pójdziesz gdzie chcesz. TT 910 musisz nosić w plecaku... chyba że masz Autoalarm w samochodzie w postaci agresyenego Rottwilera, Pirbulla lub Amstaffa na przednim siedzeniu  :))

Ponadto Asus jak każdy inny pocket PC poza nawigacja przyda Ci się do rozmaitych innych rzeczy o których w TT910 możesz zapomnieć.

Pozdrowionka

Co wybrac ??
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2006, 23:51:35 »
dzieki za odpowiedz!

Musze sie dowiedziec na jakiego tomtoma mozna nagrac (czy ta najnowsza wersje z 26% pokryciem polski) pozatym chcialbym zeby byla mapa D,A,CZ... :)

pozdrawiam serdecznie

Co wybrac ??
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2006, 13:39:29 »
Cytat: "Mbele"

... chcialbym zeby byla mapa D,A,CZ... :)

Wiec jesli juz to rozpatruj TT710 ktory jest wystarczajacy
na Europe

Niemniej oczywiscie rowniez polecam zakup PocketPC + GPS

pozdro
Emil

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Re: Co wybrac ??
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2006, 15:16:11 »
Cytat: "Mbele"
(...)w sklepie oferuja mi nawigacje na Asus za 1600 PLN na ktora chca nagrac mape tomtoma lub automapy(...)

Jak to "chcą nagrać"??? To nie chcą Ci sprzedać licencji + dysk(i) instalacyjne + dokumentacja programu tylko "nagrać"? Coś mi tu pachnie czarno taki "sklep"... To może też PDA mają "z okazyjnej dostawy"...?!?

*

Offline kwieto

• 2785
Co wybrac ??
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 19, 2006, 15:21:06 »
Cytat: "radoskur"
Asusa schowasz do kieszeni i pójdziesz gdzie chcesz. TT 910 musisz nosić w plecaku...

A w schowku sie nie da? Zwlaszcza jesli zamykany na klucz?
"czego oczy nie widza..." :"P Cenniejsze rzeczy zdarzalo mi sie zostawiac w bagazniku, i glowny stres byl nie o to ze wybija szybe i ukradna, tylko ze "niechcacy" ukradna wraz z samochodem :"P

IMO jesli urzadzenie ma sluzyc wylacznie do nawigacji, to nie ma sensu kupowanie palmtopa - odpadnie konfigurowanie tego ustrojstwa, klopoty z wieszaniem sie itd., itp.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline rkolo

• *
  • 76
Co wybrac ??
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2006, 11:29:50 »
IMO jesli urzadzenie ma sluzyc wylacznie do nawigacji, to nie ma sensu kupowanie palmtopa - odpadnie konfigurowanie tego ustrojstwa, klopoty z wieszaniem sie itd., itp.

Jeśli cena jest podobna to z czystym sumieniem polecam ASUSA + mapy
Palmtop zawsze ci sie do czegoś przyda (predzej czy póżniej ale napewno)
I nie ma najmniejszych problemów z "konfigurowaniem" cokolwiek by to miało być ;) -jest intuicyjnie dziecinnie prosty w obsłudze -jesli umiesz obsługiwać PC...  ;)
Sam mam taki zestaw i jestem z niego w 100% zadowolony i nie miałem jak do tej pory żadnego nawet najmniejszego problemu z tym sprzętem

Polecam dział ASUS
i poczytaj o tym modelu  :))

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Co wybrac ??
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 23, 2006, 10:09:03 »
A w schowku sie nie da? Zwlaszcza jesli zamykany na klucz?
"czego oczy nie widza..." :"P Cenniejsze rzeczy zdarzalo mi sie zostawiac w bagazniku, i glowny stres byl nie o to ze wybija szybe i ukradna, tylko ze "niechcacy" ukradna wraz z samochodem :"P

No właśnie ostatnio rozmawiałem dłużej z jednym klientem który schował w schowku urządzenie TomTom (nie wiem jaki model konkretnie). Stracił szybę i ma rozpierdzielony panel na około schowka (wytrych)...

Złodzieje pewnie dużo wcześniej upatrzyli co wozi i gdzie chowa. Jestem zwolennikiem przysłowia "dmuchaj na zimne" i jednak wolałbym Palmtopa + Mape lub najlepiej Palmtopo-telefona + mape wtedy w kieszeni noszę tylko jedno urządzenie.

*

Offline kwieto

• 2785
Co wybrac ??
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 23, 2006, 10:58:46 »
Cytat: "rkolo"
I nie ma najmniejszych problemów z "konfigurowaniem" cokolwiek by to miało być ;) -jest intuicyjnie dziecinnie prosty w obsłudze -jesli umiesz obsługiwać PC...  ;)

Uhmmmm, i pewnie z powodu tej "dziecinnej prostoty" na forum jest tyle watkow pt: "program X nie widzi GPS", "ratunku jak skonfigurowac GPS zeby widzial go program Y", itd.; oraz tylez bardzo intuicyjnych i oczywistych rad w stylu: "ustaw polaczenie jako 'inne polaczenie kablowe' [a caly czas mowa o GPS na bluetooth]"...

O tym ze na problemy z nawigacja moze miec wplyw wlasciwie dowolny [no dobra, przesadzam] program zainstalowany na pockecie, juz nawet nie mowie...

Cytat: "radoskur"

No właśnie ostatnio rozmawiałem dłużej z jednym klientem który schował w schowku urządzenie TomTom (nie wiem jaki model konkretnie). Stracił szybę i ma rozpierdzielony panel na około schowka (wytrych)...

no dobra, tyle ze takie przypadki to wyjatki. Nie sadze zeby zlodzieje ganiali za mna gdy jestem na wakacjach i czekali na moment kiedy wreszcie zatrzymam sie (moze za nastepne pareset kilometrow) i wysiade z samochodu.
A jesli idzie o "stale miejsca postoju" (praca, dom), to nawigacje mozna spokojnie zabierac ze soba.
Nie wiem, moze to kwestia okolicy. Mi, odpukac, nikt nic jeszcze z samochodu nie ukradl, radio mam fabryczne, bez zdejmowanych paneli czy innych takich (za to niestandardowej szerokosci, hehe), a pod domem (Warszawa) mam na tyle spokojnie ze nawet gdy zostawilem kiedys otwarty samochod, albo lezacy w samochodzie telefon, nigdy mi sie nikt nie wlamal...
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline b98

• 541
Co wybrac ??
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 23, 2006, 11:42:39 »
podsumowując Kwieto Twoje mądrości mamy jak następuje:

- dla usera, który nie wie co to PDA najlepszy jest urządzonko zintegrowane, tak samo dla usera który nie lubi elektronicznych gadżetów jak i w ogóle nie lubi komputerów (lub nie umie się nimi posługiwać na poziomie powyżej sekretarki).
Dla zwolenników Palm/Mak oczywiście urządzenia zintegrowane.
A poza tym Kwieto nawet największy imbecyl by zrozumiał, że ilość pytań i problemów mnoży się - tak jak powiększa się dostępność nawigacji w stosunku do siły nabywczej jak i zwiększa się zainteresowanie nią szerokiego (nie-komputerowego) grona ludzi.
A PDA jest dla wybrańców :lol, nie dla wszystkich  :proud:
Wczoraj gadałem z taxówkarzem, który miał N35 na bujającym się jak cholera pałąku :lol. Nie wiedział o Ampoisync - i bardzo dobrze - nie wszystko jest dla wszytkich. Jak się ktoś nie uczył to niech czyta gazety i korzysta z kajetu.

- jeśli chodzi o chowanie urządzonka za 3-y koła w schowku to wybacz ale głupoty piszesz - włamują się po radia za 4/5 stówek albo jeszcze tańsze złomy.
Natomiast oczywiście jeśli dany user ma bezpieczną okolicę domu/pracy oraz wykazuje się pewną chytrością (schowanie urządzenia przed dojazdem w nieznane miejsce) to może chować w schowku.
Wszystko zależy - natomiast generalna rada o chowaniu w schowku jest debilizmem - szczególnie w Wa-wie (i mówimy o Wa-wie a nie jej pipidówkowych chatkach na przedmieściach) - jak raz włamywacz nie daj Boże spostrzeże, że chowasz w schowku to się włamie nawet jeśli innym razem urządzonko z sobą zabierzesz - TomToma puszcza z pocałowaniem ręki za 1500 i może 2-a tygodnie leżeć do góry brzuchem, względnie nie kraść 5-10 radioodbiorników (a "koszt" włamu ten sam)