Jak to jest z tymi tabletami?

• 276 Odpowiedzi
  • 66199 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Odp: Jak to jest z tymi tabletami?
« Odpowiedź #120 dnia: Marzec 12, 2012, 11:55:22 »
System owszem fajniejszy, ale jak sam powiedziałeś aplikacji mało. A zgodność z tymi z Andka, jak wspomniałem też nie jest pełna, więc dobrze byłoby mieć pełnego Androida, zwłaszcza tabletowego (ICS), ponieważ emulacja na Playbooku nie obsługuje aplikacji pisanych dla wersji nowszych niż 2.3.

Prawda jest taka, że sam Android i tak w niektórych bardziej specjalistycznych dziedzinach ma mało aplikacji w porównaniu z takim WM. Choćby w tematyce radiowej/krótkofalarskiej jak na razie dość mocno kuleje (choć trzeba przyznać, że zrobiono np. klienta EchoLinka na Adroida). Dlatego gdy pytam o użyteczność mam na myśli najbardziej podstawowe funkcje multimedialne, internetowe i komunikacyjne. Bo w przypadku Maemo na n800 nawet to dość mocno kulało. Przeglądarka potrafiła mulić (trzeba było doinstalować Operę Mobile), systemowy player nie odtwarzał filmów z napisami, doinstalowany klient YouTube'a działał jak mu się w danej chwili chciało działać (zwykle nie działał, lub wysypywał się w połowie filmiku) a znaczna część programów prezentowała po prostu niski poziom dopracowania. I co z tego, że platforma była całkiem fajna, obiecująca i przyszłościowa?

Dlatego jeśli z miejsca (po wyjęciu urządzenia z pudełka albo doinstalowaniu dopracowanej aplikacji) da się wygodnie korzystać z elementarnych, najczęściej wykorzystywanych usług, to już jest wielka zaleta sprzętu.

*

Offline Progressive

• 251
  • Heavy Reggae!
  • Sprzęt: HP iPAQ 214; iPad2; Milestone; iPhone 4S
« Odpowiedź #121 dnia: Marzec 16, 2012, 14:01:13 »
Podepnę się pod temat, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zakup tableta. Rozważałem zamianę iPhone'a na Galaxy Note, ale po krótkich testach uznałem, że chyba mam za małe ręce na Note'a, a jako że iP jak dla mnie sprawdza się świetnie jako telefon, to decyzja była oczywista. Co do samego tabletu, chciałbym go głównie użytkować do przeglądania internetu leżąc w łóżku, tudzież obejrzenia jakiegos serialu czy poczytania książki/przeglądania PDF podczas jazdy MPK. Tylko nie wiem na jaki się zdecydować. Po głowie chodzi mi iPad2, Galaxy Tab p75xx lub 73xx(póki co mój główny faworyt ze względu na rozmiary), Transformer i Transformer Prime. Mógłby ktoś powiedzieć coś więcej konkretnego na temat tych tabletów, głównie chodzi mi o wygodę użytkowania i sprawność działania.

Pozdrawiam.

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
« Odpowiedź #122 dnia: Marzec 16, 2012, 15:07:38 »
Mam Galaxy Taba 7" p1000. Wybrałem go po małym wywiadzie i zasadniczo jestem zadowolony (choć myślałem, że będę używał go częściej...)

Wg mnie 7" to minimalna wielkość, żeby czytać pdf-y (bez powiększania czytam 90-95%; rzadko trzeba lekko powiększyć czcionkę; ostrzegam jednak, że mam dość dobry wzrok...);
na mniejszym ekranie trzeba wciąż wszystko powiększać (a zdarzało mi się czytać "przymusowo" coś na HD2 ;)
większy ekran, to już większe gabaryty i ciężar - chyba dość kłopotliwe w komunikacji miejskiej (Taba mam w futerale przypominającym nieco książkę i niezbyt chyba zwraca uwagę współpasażerów)

Najczęściej używam go podczas krótkich wyjazdów (2-5 dni) - do przeglądania internetu czy rss-ów jest wygodniejszy niż smartphone;
ponadto oczywiście w łóżeczku (można wytrzymać trzymając go dłużej w rękach [waga!], choć pewnie lepszy obraz byłby na 8-10")

Niestety, ma też swoje wady: IMHO niezbyt dobra bateria i pewna "ociężałość" (choć to może wynika też z większej liczby zainstalowanych programów; no i tylko 0,5 GB RAMu)
Choć Tab jest dość mały (ok. 1/2 iPada) i lekki, to nie zawsze mam go ochotę nosić (plecaczek? kurtka?). "Wybrnąłem" w ten sposób, że mały i lekki telefonik z Androidem noszę jako mp3-ke i "awaryjnie" jako nośnik przydatnych programów (np. rozkład jazdy MZK) [niemal nie da się na nim poczytać internetu z racji malutkiego wyświetlacza], Taba wożę na kilkudniowe wyjazdy...
Choć zbierałem się już kilka razy, żeby go sprzedać, to jakoś ciągle żal się go pozbyć...
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #123 dnia: Marzec 16, 2012, 15:10:47 »
Z doświadczenia Ci powiem, że 10" jest zdecydowanie za wielkie i niewygodne do czytania. Trzymanie w ręce 700 gramowego tabletu jest męczące na dłuższą metę. Ja już wolę czytać na swoim Note i czasem coś powiększyć, niż taszczyć Asusa...

*

Offline Progressive

• 251
  • Heavy Reggae!
« Odpowiedź #124 dnia: Marzec 16, 2012, 15:40:14 »
No właśnie waga jest dość ważna, dlatego chyba Transformer odpadnie, najbardziej kuszące wydają się iPad2, Galaxy Tab P7500(faktycznie waży 565g?) oraz Galaxy Tab P7300(chyba idealne wymiary, mała waga). Który byłby najlepszy do podanych przeze mnie zastosowań?

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #125 dnia: Marzec 16, 2012, 15:44:23 »
Też wolę czytać na Note, niż na 7" tablecie.
Note przewracam poziomo i jest więcej przewijania, ale czyta się komfortowo.
Miałem 10" tabletPC i bardzo pozytywnie go wspominam, pomimo, że był 3x grubszy niż iPad. Tyle, że to był laptop i co za tym idzie możliwości i wygoda dużo większe niż na iPadzie.
Ja bym się na iPada nie zdecydował. Za duże na mobilny tablet, a na sprzęt stacjonarny za małe możliwości w porównaniu do tabletPC.
Jako mobilny tablet do czytania, MPK, na wyjazd, film w łóżku itp to 7" wystarczy.
Nienawidzę Androida!

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
« Odpowiedź #126 dnia: Marzec 16, 2012, 15:49:51 »
Wymiary, waga + bateria
IMHO iPad odpada z dwóch pierwszych powodów (choć ma wiele innych argumentów)
Doradzałbym ok. 7" jako najbardziej mobilne (a rozumiem, że to jest jednym z głównych kryteriów)

[Note miałem w rękach, ale za krótko. Wydaje mi się, że do pdfów może być czasem za mały;
jeśli jednak będziesz czytał głównie inne formaty ebooków, a nie tylko pdfy, to warto nad nim się chyba zastanowić...]

PS.
Może warto przerzucić ten wątek do innego działu? "Tablety z Androidem"? "UMPC...tablety"? "Zakupy"?
Sam nie wiem, gdzie najlepiej...
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2012, 15:53:47 wysłana przez jareklie »
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

*

Offline Progressive

• 251
  • Heavy Reggae!
« Odpowiedź #127 dnia: Marzec 16, 2012, 16:14:33 »
Gdyby P1000 miał lepsze parametry techniczne to zdecydowałbym się na niego bez wahania, ale chciałbym żeby sprzęt posłużył troszkę czasu, a nie np po kilku miesiącach zaczął przycinać itp.  :) Co do Note, tak jak mówilem, raczej nie ma większego sensu posiadanie jednocześnie 2 smartfonów(iP i Note), a iP jest bardzo wygodny jako telefon i odtwarzacz muzyki, od czasu do czasu przejrzeć jakiegoś pdfa czy sprawdzić coś w internecie. Są może jeszcze inne tablety które trafiałyby w moje wymagania a które przeoczyłem ?

edit;
Zadałem pytanie tutaj, żeby nie śmiecić nowym wątkiem na forum, jeśli jakiś mod uważa, że miejsce tematu jest w innym dziale to śmiało niech przeniesie/wydzieli.
edit;
Co powiecie na temat HTC Flyera?
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2012, 18:24:58 wysłana przez Progressive »

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #128 dnia: Marzec 17, 2012, 13:19:23 »
Co do taba jest plus
http://www.samsung.com/global/microsite/galaxytab/7.0/index.html?type=find
pewnie cena kosmos

http://www.tabletowo.pl/2012/03/17/walka-dnia-nowy-ipad-vs-asus-transformer-prime-wideo/
Recenzent z Ritchie’s Room wykorzystał tester GL Benchmark 2.1.2, który zainstalował zarówno na nowym iPadzie, jaki i Asusie Transformer Prime. Program sprawdza, jak urządzenie radzi sobie z trójwymiarową grafiką. Wynik tabletu z Tegrą 3 to 6836 klatek przy 60 fps i 3669 przy 73 fps, podczas gdy iPad ukończył ukończył testy z rezultatem 15764 klatek przy 140 fps oraz 12488 przy 250 fps. Jak widać, przewaga tabletu Apple jest miażdżąca
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
  • Sprzęt: spełnia normy
« Odpowiedź #129 dnia: Marzec 17, 2012, 13:53:39 »
Ogólnie nowa tegra to kolejny niewypał, który jedynie może uratować niska cena lub dobry marketing.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #130 dnia: Marzec 17, 2012, 14:21:29 »
Wynik asusa moim zdaniem jest dobry, ciekawe jak przy takiej mocy na ipadzie 3 siada bateria.

Mnie też cały czas meczy zakup tabletu ale po znajomych widzę, że tablety nadają się do wyrka i do kibla ogólnie nadal jeszcze słabo z mobilnością , ewentualnie 7cali

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #131 dnia: Marzec 18, 2012, 18:38:40 »
Mnie też cały czas meczy zakup tabletu ale po znajomych widzę, że tablety nadają się do wyrka i do kibla ogólnie nadal jeszcze słabo z mobilnością , ewentualnie 7cali

Słabo z mobilnością? Tableta wrzuconego do torby nie czuję wcale. O netbooku z ładowarką nie mogę niestety już tego samego powiedzieć... Oczywiście w moim przypadku mówimy o 7", ale wersje 10" też miałem okazję mieć w ręce (niestety tylko trzymać przez chwilę, bardziej w system i oprogramowanie się nie zagłębiałem) i jakoś szczególnie tragicznej różnicy nie widzę.
A tak w ogóle na użyteczność tabletów można narzekać, moim zdaniem nie ma to jednak wielkiego sensu. Większość malkontentów zestawia je z komputerami PC. Przypomnijmy sobie jednak sytuację sprzed kilku lat. Kupowało się PDA z dużym (jak na tamte czasu) ekranem i mocnym procesorem. Ile trzeba było się namęczyć, żeby zrobić z niego urządzenie internetowo-multimedialne. Najpierw poszukiwania stabilnego ROM-u, który pozostawi odpowiednią ilość wolnej pamięci operacyjnej, dobieranie przeglądarki internetowej, kompresowanie filmów do mobilnego formatu itp.
A teraz zestawmy to z takim współczesnym tabletem, nawet nie najwyższej klasy...

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #132 dnia: Marzec 18, 2012, 20:36:16 »
Notebook to się nawet nie nadaje do wyrka,
Jak się nosi torbe albo teczke to tablet jest idealnym rozwiązaniem, nawet 10cali
Ale jak mam nosić torbę dla tabletu to mi to nie leży, jakbym miał nadmiar gotówki kupiłbym sobie chociaż do łóżka.
Po przemyśleniach jednak odpuszczam sobie, wole coś co mieści się w kieszeni i co raz bardziej przymierzam się do galaxy note albo sgs 3 jak będzie rozmiarów galaxy nexusa 

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #133 dnia: Marzec 19, 2012, 09:07:20 »
Ja sobie wczoraj uświadomiłem, że od 3 tygodni nie miałem swojego Asusa w rękach. Wieczorem w wyrku wszystko robię na Note, nawet mi się nie chce wstawać po Transformera.
Gdyby nie to, że dzieci lubią na nim oglądać bajki z YT i grać w jakieś swoje gierki, to bym go sprzedał.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #134 dnia: Marzec 19, 2012, 13:14:20 »
Ja sie męcze na 3,5 cala i też daje radę ale 5.3 to będzie już rewelacja . Czekam jeszcze tylko na Twoją recenzję , cena też mi już odpowiada 1800zł

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #135 dnia: Marzec 19, 2012, 16:47:11 »
Gdyby P1000 miał lepsze parametry techniczne to zdecydowałbym się na niego bez wahania, ale chciałbym żeby sprzęt posłużył troszkę czasu, a nie np po kilku miesiącach zaczął przycinać itp.

Nie wiem gdzie widzisz braki, w czerwcu będzie rok jak Tab mi służy, jakieś max miech po zakupie przeflashowany na 2,3,3 i do tej pory lata bez żadnych problemów bez przywracania fabrycznych, czyszczenia i jakichkolwiek innych dupereli.
Instaluje wszystko co mi w oko wpadnie w różnych źródeł, ciągnie wszystko co potrzebuję, obecnie po kupieniu BT stereo używam go też jako odtwarzacza poza domem, specjalnych zamuleń nie ma, nie laguje bardziej niż dwukrotnie mocniejsze maszyny.
Baterię fakt że ostatnio zacząłem łądować codziennie ale to tylko dlatego że użycie mi zwrosło znacząco.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #136 dnia: Marzec 19, 2012, 17:43:41 »
Dokladnie. Moim zdaniem w dzisiejszych czasach takie podejscie nie ma sensu. Platformy zdecydowanie za szybko sie zmieniaja, jednoczesnie caly czas rosna wymagania sprzetowe systemow operacyjnych i softu. Taba moim zdaniem jeszcze ladnych kilka lat bedzie mozna spokojnie pouzywac (o ile naszym celem nie jest szpanowanie sprzetem najnowszej generacji). Potem jednak stopniowo sytuacja zacznie przypominac cos takiego, jak uparte obstawanie przy Universalu w 2012 r. ;)

*

Offline czarekfcb

• **
  • 223
  • Sprzęt: HTC Desire / HTC G1
« Odpowiedź #137 dnia: Marzec 19, 2012, 19:23:07 »
Swoją drogą mogliby wypuścić nową wersje Uniego bo z tego co się orientuje to chyba nie ma nowych urządzeń z takim układem klawiatury/ekranu.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #138 dnia: Marzec 19, 2012, 19:51:32 »
Przy obecnej czułości ekranów klawiatura nie ma sensu, do tego ekrany urosły taki telefon 4,3 plus klawiatura to by było monstrum, do tego element ruchomy na mda pro latał mi ekran luzów nie szło już kasować, a xperia sie rozleciała od ciągłego otwierania.

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #139 dnia: Marzec 19, 2012, 20:17:22 »
Przy obecnej czułości ekranów klawiatura nie ma sensu....
Zawsze krew mnie zalewa jak słyszę takie teksty!
Właśnie przez takie ignoranckie podejście muszę się męczyć nawet na 5,3" ekranie Note żeby coś napisać na bezużytecznej klawiaturze ekranowej. Dobrze chociaż że ktoś wymyślił, żeby dodać rysik do Note, prynajmniej można jakoś zrekompensować wady ekranu pojemnościowego.
Klawiatura ekranowa to mordęga! Wiele bym dał za odpowiednik Universala na nowoczesnych podzespołach...
Nienawidzę Androida!

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #140 dnia: Marzec 19, 2012, 20:51:27 »
Mam ip4 i pisanie na nim jest porównywalne z unim.
a na sgs ze swype pisalem juz duzo szybciej
co tam na Note się słabo pisze ? Jakie są wady ekranu pojemnościowego ? (pomijam rekawiczki i dlugie paznokcie)

Połączone: Marzec 19, 2012, 21:13:41
http://pdadb.net/index.php?m=pdacomparer&id1=3150&id2=3138&id3=3196&id4=3022&id5=2956&id6=2870&id7=2817&id8=2787&id9=2775&id10=2734&id11=2722
A coś z tego nie brałeś pod uwagę ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2012, 21:13:41 wysłana przez slawrumia »

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #141 dnia: Marzec 20, 2012, 00:01:03 »
Nie brałem, bo żadne z tych urządzeń nie ma rysika  :P
Każdego denerwuje coś innego. Mnie na przykład to, że lekko musnę ekran i już reaguje, zazwyczaj inaczej niż bym potrzebował. Szkicowanie to koszmar, przeglądanie internetu i co chwilę powiększanie żeby w coś trafić też strasznie wkurza. Generalnie palcem to masakra obsługiwać PDA... Nie wyobrażam sobie robić cokolwiek wygodnie palcem na mniejszym ekranie niż Note.
Niestety dużo piszę na pda, teraz to akurat Note i nie mogę się przyzwyczaić, że gdziekolwiek musnę palcem to się wstuka, nie mogę wyczuć osobnych klawiszy, przez co często wychodzi klawisz obok i trzeba poprawiać i można zapomnieć o pisaniu bezwzrokowym, jak to robiłem na Universalu  :|
Gdyby Note nie miał rysika, to bym został przy b7610

Za raz, to wątek o tabletach! Ale się rozpisałem nie na temat  :E
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2012, 00:03:12 wysłana przez Paveu69 »
Nienawidzę Androida!

*

don.kamillo

« Odpowiedź #142 dnia: Marzec 20, 2012, 00:09:06 »
Ech.. Od dziś miałem być lepszym człowiekiem, ale tak patrzę na tych ludzi, gadam z nimi i cisną mi się najgorsze cynizmy i złośliwości na usta, na to ich kretyńskie zachowanie... :sleepy:

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #143 dnia: Marzec 20, 2012, 00:16:31 »
Co ja znowu zrobiłem?
Nienawidzę Androida!

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #144 dnia: Marzec 20, 2012, 00:38:23 »
Tak się przewija - tablet, czytanie, czytanie, tablet, tablet, czytanie, czytanie.

Ludzie.. zastanówcie się. Do czytania, to jest Kindle. Raz, że jest tani, dwa, że nic go w czytaniu nie przebije. Kindle, przy obecnej cenie, to warto kupić nawet oprócz tableta czy tam Note jak kto woli.  Każda książka na Kindle czyta się o wiele lepiej. Zwłaszcza, że idzie wiosna, a później lato i człowiek to czasem chciałby na łonie natury poczytać. Tam Kindle jest absolutnie bezkonkurencyjny.

Co do tabletów: miałem przez dłuższy niż parę minut czas w rękach Galaxy Tab 10.1,  iPada, iPada2 i iPada3. Technicznie - Tab 10.1 jest niesamowitym urządzeniem i dużo fajniejszym.  Niestety, tablet to nie jest coś, co się używa w stanie takim, w jakim się go wyjmuje z pudełka (jak Kindle). Wypadałoby mieć jakieś programy. A tu jest żenada. Programów optymalizowanych pod tableta jest około 200-300 sztuk, z czego połowa to gry, połowa reszty to różne programy do pierdzenia, później jakieś badziewia i kilka użytecznych aplikacji.
Tak, są tysiące aplikacji na telefony. Ale jest z nimi jeden problem - one wyglądają jak na telefonie. Nosić tableta, którego programy wyglądają jak na telefonie? Bez sensu. Więc Android gdzieś maksymalnie do Note. Powyżej tego sprzęt świetny, ale bez softu. Jak komuś wystarczy poczta, wuwuwu i prognoza pogody - proszę bardzo. Tylko, że do tego wystarczy też telefon.
Jak ktoś chce próbować zastąpić laptopa albo netbooka - to z bólem serca mówię - iPad. Nie jestem fanem tej firmy, ale przynajmniej ma jakieś oprogramowanie w wersji na tableta.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #145 dnia: Marzec 20, 2012, 08:34:06 »
Jest czytanie i czytanie. Czytać można równie dobrze książkę, jak artykuł na stronie internetowej albo szkic projektu napisanego w Wordzie. Do tego pierwszego tablet definitywnie się nie nadaje. Do drugiego - jak najbardziej. Nie zaprzeczam, w ciągu ostatnich lat przeczytałem ładnych kilkadziesiąt książek na wczesnych smartfonach z Symbianem, Palmach czy też PDA z Windowsem Mobile. Wówczas nie narzekałem, ale czasy się zmieniają. Dzisiaj wiedząc co oferuje Kindle zwyczajnie bym już nie wrócił do czytania długich tekstów z ekranu LCD.

A jeśli chodzi o programy, to moim zdaniem nie jest wcale tak tragicznie. Przynajmniej na 7" soft pisany z myślą o smartfonach jeszcze się sprawdza. Poza www i mailem można spokojnie znaleźć inne zastosowania. Podcasty, muzyka, streaming mediów, oglądanie filmów - to najważniejsze, które wchodzą w grę w moim przypadku.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #146 dnia: Marzec 20, 2012, 09:48:18 »
Przynajmniej na 7" soft pisany z myślą o smartfonach jeszcze się sprawdza.

To prawda, ale tablety 7" i tak z reguły nie wykraczają poza Androida w wersji Gingerbread. Inna sytuacja jest z urządzeniami 10" o których pisał WaldekGo i programów zoptymalizowanych pod nowsze systemy jest rzeczywiście mało. Można więc tę granicę o której wspomniał przesunąć z Note na tablety 7", ale nie dalej.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #147 dnia: Marzec 20, 2012, 19:39:11 »
No fakt, ale z drugiej strony Androida 3 albo 4 w wydaniu tabletowych nalezy uznac za wzglednie mloda platforme. Programy zapewne bede sie pojawialy, zwlaszcza ze przeciez same urzadzenia maja calkiem niezle parametry i w perspektywie troche mozna bedzie z nich wycisnac.
Na razie ogol widzi w tablecie szpanerski gadzet, ale moim zdaniem to sie zmieni. Kilkanascie lat temu w taki sam sposob traktowano telefon komorkowy.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #148 dnia: Marzec 20, 2012, 20:12:50 »
tablet to uzupełnienie pustki pomiędzy laptopem a telefonem, niestety nie zastąpi ani laptopa ani telefonu trzeba dokupić kolejny gadżet  :S ,

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #149 dnia: Marzec 20, 2012, 21:35:34 »
No fakt, ale z drugiej strony Androida 3 albo 4 w wydaniu tabletowych nalezy uznac za wzglednie mloda platforme. Programy zapewne bede sie pojawialy, zwlaszcza ze przeciez same urzadzenia maja calkiem niezle parametry i w perspektywie troche mozna bedzie z nich wycisnac.

Nie oczekiwałbym tego. Rok temu na tablety było niecałe 40 programów. Jesienią, dokładnie w październiku, kiedy miałem Taba, było 75 programów. Obecnie jest niecałe 200.
Jak Google rozwiązało problem? Metodą "stłucz termometr, nie będziesz mieć temperatury" - z marketu, wrróć, Play zniknęła kategoria "tablet optimised". Istnieje jeszcze w dziale "Polecane", ale tam jest tylko mały wybór. Nie da się więc policzyć ile tego teraz jest. Zwłaszcza, że to dokładnie nie było "tablet optimised" ale "Android 3.x optimised" czy jakoś tak. Wraz z wprowadzeniem ICS który ma obsługiwać zarówno tablety jak i telefony, podział jakby stracił sens. Teraz faktycznie powinno być "tablet optimised" przy czym wypadałoby jeszcze dodać jakiego rozmiaru tablet. Kompletny burdel.
Developerzy nie mają motywacji, a Google jeszcze psuje sytuację - ostatnio własnie czytałem o awanturze Google z nimi, bo developerzy są wściekli, że Google nie dość, że zabiera im 30% kasy za samo prowadzenie Marketu, to jeszcze obciąża ich 100% kosztem fraudów, mimo, że developer nie ma ŻADNEJ kontroli które płatności zostaną zautoryzowane a które nie. I które będą reklamowane jako fraud.

Na dzień dzisiejszy wygląda, że więcej aplikacji zostało zoptymalizowanych pod ekran nowego iPada 3, niż w ogóle istnieje aplikacji tablet Androida.  Po 2 tygodniach od zapowiedzi i 5 dniach od wprowadzenia do sprzedaży. To jest smutne i żenujące (bo - jak napisałem - zupełnie nie przepadam za Apple i podobają mi się sprzęty Androidowe, np. Tab 10.1) I naprawdę nie wróży dobrze rynkowi.
Bo skoro iPad ma 80% rynku i jego udział raczej rośnie niż spada, to jaki system wybierze wahający się developer?