Jak to jest z tymi tabletami?

• 276 Odpowiedzi
  • 66177 Wyświetleń

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Jak to jest z tymi tabletami?
« Odpowiedź #90 dnia: Marzec 07, 2012, 09:00:00 »
A właśnie, jeśli już mowa o Prime... Jak w tej chwili wygląda kwestia netbooków. Przestałem śledzić rynek. Jest coś, co gabarytowo i wagowo mogłoby konkurować z takim tabletem wyposażonym w odpinaną klawiaturę czy też wszystko wciąż oscyluje w granicach jednego kilograma?
Moim skromnym zdaniem hybryda pokroju Prime z Androidem na pokładzie nadaje się na netbooka jak widelec do jedzenia zupy. Bawiłem się trochę Prime'm z dockiem i szybko wyleczyłem się z chęci zakupu docka do swojego Asusa. Ni to tablet, ni to netbook, taka dziwna proteza. Chyba, że ktoś pisze powieść w łóżku, to może być alternatywa dla ciężkiego laptopa.
Mi się nie podoba.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
« Odpowiedź #91 dnia: Marzec 07, 2012, 16:34:08 »
Heh... Co do Note, to jednak troche sie go boje. :) Nie jest to przypadkiem powrot do Universala - wygodny komputerek kieszonkowy, ale komorka niezmiernie trudna w uzytkowaniu? Nie przecze, chetnie bym sprobowal, ale jeszcze nie teraz. Za mniejsza kwote moglbym w koncu miec porzadny tablet 10".
Chociaz za jakis czas... Kto wie - moze sprobuje. :)

Czyli mam rozumiec, ze zaden z obecnie produkowanych netbookow nie jest w stanie konkurowac z transformerem prime pod wzgledem wagi i gabarytow?

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #92 dnia: Marzec 07, 2012, 20:11:12 »
Ja mam po Note i chińskim tablecie wyrobione zdanie nt tabletów z androidem - niepotrzebna zabawka.
Już lepiej poświęcić te pół kilo i mieć tabletPC w Windowsem, a nie jakąś hybrydę z Androidem. Po prostu android za mało potrafi. Do telefonu się nadaje, ale do większego sprzętu jednak oferuje za mało.

Oczywiście jeśli komuś nie szkoda kasy i może sobie pozwolić, żeby za wygodę pół kilo mniej do przeglądania internetu zapłacić kilka stówek, to jego sprawa.
Nienawidzę Androida!

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #93 dnia: Marzec 07, 2012, 20:47:33 »
Z doświadczenia wiem, że czasem właśnie to pół kilo robi wielką różnicę. Jeśli do torby wrzuci się tylko mały tablet + jakieś drobiazgi praktycznie wcale tego nie czuć. EeePC z ładowarką w tej samej torbie jest już jak najbardziej odczuwalny, szczególnie jeśli przez cały dzień biega się z nim po mieście (chociaż oczywiście nie ma porównania w stosunku do czasów, kiedy nosiłem w ten sposób T23).
Co do użyteczności Tabletów to też nie do końca mogę się zgodzić. Jeszcze kilka lat temu każdy jak tylko mógł "tuningował" swoje PDA tak, żeby mogło maksymalnie zbliżyć się internetową funkcjonalnością do tego, co teraz oferują tablety. A i tak było mnóstwo problemów - ekranik jednak troszeczkę za mały, rozdzielczość niewystarczająca, pamięci brakowało. To jak najbardziej ma sens, tylko trzeba zdać sobie sprawę z tego, że tablet nie zastępuje laptopa. Tak samo jak Universal albo Athena nie były konstruowane z myślą o zastąpieniu laptopów. Laptopa (a nawet netoobka) nie zawsze jednak można ze sobą taszczyć, tablet już jednak trochę łatwiej mieć (prawie) zawsze przy sobie.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #94 dnia: Marzec 07, 2012, 20:56:52 »
Ja mam po Note i chińskim tablecie wyrobione zdanie nt tabletów z androidem - niepotrzebna zabawka.
Już lepiej poświęcić te pół kilo i mieć tabletPC w Windowsem, a nie jakąś hybrydę z Androidem. Po prostu android za mało potrafi. Do telefonu się nadaje, ale do większego sprzętu jednak oferuje za mało.

Oczywiście jeśli komuś nie szkoda kasy i może sobie pozwolić, żeby za wygodę pół kilo mniej do przeglądania internetu zapłacić kilka stówek, to jego sprawa.

Zależy do czego tego tabletu potrzebujesz. Ja oglądam głównie www (jak wspomniałeś), czasem poczytam jakaś książkę (choć tu 10" to znów za dużo), czasem oglądnę jakiś serial, czasem dzieciaki w coś pograją lub pooglądają bajki w samochodzie. Tablet z Androidem wystarcza mi do tego w 100% i wcale nie pragnę bardziej zaawansowanych urządzeń czy systemu.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #95 dnia: Marzec 08, 2012, 07:46:04 »
Wlasnie o to chodzi, w pewnych zastosowaniach netbook nie wygra z tabletem. Niby tez mozna przegladac na nim strony lezac na lozku albo ogladac filmy/seriale w komunikacji miejskiej, ale to juz jednak nie to. Poza tym od wyjecia netbooka z torby do momentu, w ktorym mozemy zaczac z niego korzystac mija zdecydowanie wiecej czasu niz w przypadku tabletu. :)

Z drugiej strony czytanie ksiazek na LCD? Nie.. Do tego bym juz nie wrocil odkad przekonalem sie jak niesamowicie wyglada tekst na Kindle. Nie chce byc zle zrozumianym - kiedys przeczytalem dziesiatki ksiazek na roznych PDA, krotsze tresci wciaz czytam na lcd. Mimo wszystko ksiazka w takiej formie juz mnie nie przekonuje. :)

A tak jeszcze wracając do tematu Note, to czy da się go używać jako "normalnego" smartfona? Ja dla przykładu nigdy nie mogłem się przekonać do noszenia takiego sprzętu w kieszeni spodni, tak więc już w czasach Wizarda wyglądało to w ten sposób, że w zimie był trzymany w wewnętrznej kieszeni kurtki lub płaszcza, a w lecie w kaburze przy pasku. Tak samo teraz noszę ze sobą Desire Z. Obawiam się jednak, że note jest za duży nawet na kaburę i trzeba by nosić ze sobą torbę cały czas... Mam rację? A może się mylę?

Szybkie wyjęcie go, pewne wzięcie do ręki i odebranie/wykonanie rozmowy jest rzeczą łatwą czy dość szybko czuje się potrzebę zakupu słuchawki bluetooth?
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2012, 09:15:30 wysłana przez Atlantis »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #96 dnia: Marzec 08, 2012, 09:40:25 »
mój znajomy właśnie kupił sobie kaburę do paska dla Note i jest bardzo zadowolony, wcześniej nosił go w kieszeni koszuli czy tam bluzy
tak samo nie stanowi problemu wielkość urządzenia, przyzwyczaił się i tyle

mnie osobiście nie przestaje to zadziwiać, pamiętam jak ten sam znajomy kilka lat temu kiedy zobaczył mojego nowiutkiego wówczas ipaqa 214 skomentował to słowami "Jaki wielki", bo fakt że 214 przewyższała rozmiarami popularne wtedy palmtopy z ekranem 3,5". A dzisiaj? Dzisiaj sam ma telefon większy od owej 214 (nie licząc grubości) i jest to dla niego normalne  :D

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #97 dnia: Marzec 08, 2012, 11:32:39 »
Jak to mówią: punkt widzenia zależy od d.py położenia :)

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #98 dnia: Marzec 08, 2012, 11:47:33 »
Ja noszę Note jako podstawowy i w sumie jedyny smartfon.
Wcześniej nosiłem ze sobą tablet 7" lub laptopa, zależnie od potrzeby w danym momencie. Jednak od czasu kiedy mam Note, to tablet leży nietykany w szafie, a laptopa też przestałem używać, bo Note mam zawsze przy sobie, więc i plecaka często nie potrzebuję. Czasem tylko zabieram klawiaturę bluetooth dla Note  :ok:
Nienawidzę Androida!

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #99 dnia: Marzec 08, 2012, 12:53:59 »
A jak wyglada kwestia tej klawiatury BT? Moge zapytac o model?
Dziala normalne wprowadzenie pl liter, przez prawy alt, czy trzeba wprowadzac je przez przytrzymywanie klawisza i wybieranie na ekranie dotykowym?

Oczywiscie klawiatura zadziala tez z innymi urzadzeniami, nawet starymi eksponatami na wm?

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #100 dnia: Marzec 08, 2012, 13:32:42 »
Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000

PL znaczki przez przytrzymanie klawisza i strzałki na klawiaturze, więc nie trzeba dotykać ekranu.
Niestety alt+litera nie działa...
Właśnie chciałem sprawdzić czy z Universalem zadziała, ale baterie padły w klawiaturze i nie działa nawet z Note teraz :P
Ah ta złośliwość rzeczy martwych...  :?
Nienawidzę Androida!

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #101 dnia: Marzec 09, 2012, 20:22:21 »
PL znaczki przez przytrzymanie klawisza i strzałki na klawiaturze, więc nie trzeba dotykać ekranu.
Niestety alt+litera nie działa...

Nie wiecie może czy ktoś aktualnie nad tym pracuje? To trochę irytujące, że tworzy się urządzenia o mocy obliczeniowej mogącej konkurować z pecetami (może nie z tymi najnowszymi i z najwyższej kategorii cenowej, ale jednak), mogące współpracować ze normalnymi klawiaturami (po BT albo USB, niekiedy nawet klawiatury należą do normalnego wyposażenia, jak w Transformerze Prime) a sam system nie może sobie poradzić z obsługą takiej klawiatury w standardowy sposób...

BTW ktoś z was miał może do czynienia z HP TouchPadem? Wiem, że platforma została skasowana, ale do tego czasu jak bardzo zdążyła się rozwinąć? Jak wiele użytecznych aplikacji powstało? Wiem, że jakiś czas temu HP wyprzedawało te tablety po bardzo niskich cenach. Jest szansa, że za jakiś czas zaczną być odprzedawane na Allegro za niewielkie pieniądze?

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
  • Sprzęt: spełnia normy
« Odpowiedź #102 dnia: Marzec 09, 2012, 20:44:53 »
Wątpię, żeby w ciągu najbliższego roku kto kolwiek sprzedawał Touchpada poniżej 700 (aktualnie 800) zł.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #103 dnia: Marzec 09, 2012, 20:50:53 »
Wątpię, żeby w ciągu najbliższego roku kto kolwiek sprzedawał Touchpada poniżej 700 (aktualnie 800) zł.

Hmm... To już i tak dosyć tanio. W tej chwili widzę na Allegro jedną sztukę po 1,3k zł.
Te oferty po 800 zł to jakieś wyjątkowe okazje czy raczej standard?
Jak wygląda kwestia używalności tego sprzętu w stosunku do Androida? Ilość aplikacji (tych użytecznych) jest wystarczająca czy co najwyżej można na nim oglądać filmy i przeglądać www przez WiFi?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #104 dnia: Marzec 09, 2012, 23:33:39 »
Nie wiecie może czy ktoś aktualnie nad tym pracuje? To trochę irytujące, że tworzy się urządzenia o mocy obliczeniowej mogącej konkurować z pecetami (może nie z tymi najnowszymi i z najwyższej kategorii cenowej, ale jednak), mogące współpracować ze normalnymi klawiaturami (po BT albo USB, niekiedy nawet klawiatury należą do normalnego wyposażenia, jak w Transformerze Prime) a sam system nie może sobie poradzić z obsługą takiej klawiatury w standardowy sposób...
Ja używam klawiatury Logitech Tablet Keyboard (BT) z iPadem i pliterki normalnie działają z klawiszem alt.

Przetestowałem też przed chwilą pełnowymiarową klawiaturę Logitech diNovo - również działa bez żadnych problemów.

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
« Odpowiedź #105 dnia: Marzec 10, 2012, 02:13:37 »

Hmm... To już i tak dosyć tanio. W tej chwili widzę na Allegro jedną sztukę po 1,3k zł.
Te oferty po 800 zł to jakieś wyjątkowe okazje czy raczej standard?
Jak wygląda kwestia używalności tego sprzętu w stosunku do Androida? Ilość aplikacji (tych użytecznych) jest wystarczająca czy co najwyżej można na nim oglądać filmy i przeglądać www przez WiFi?
1300zł to jest cena wręcz niepoważna. Średnia cena to 900zł, czasami trafiają się za 800zł. Moim zdaniem lepiej polować w tej kwocie na playbooka.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #106 dnia: Marzec 10, 2012, 07:52:31 »
1300zł to jest cena wręcz niepoważna. Średnia cena to 900zł, czasami trafiają się za 800zł. Moim zdaniem lepiej polować w tej kwocie na playbooka.

Hmm... Temat PlayBooków jest mi kompletnie nieznany, poza samą nazwą. Jak to jest z tymi tabletami? Jak się mają w stosunku do HP TouchPadów oraz całej reszty urządzeń z Androidem na pokładzie?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #107 dnia: Marzec 10, 2012, 10:57:43 »
A może zajrzyj od czasu do czasu na główną? Dopiero co ukazało się omówienie najnowszego Playbook OS...

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #108 dnia: Marzec 10, 2012, 11:34:16 »
A może zajrzyj od czasu do czasu na główną? Dopiero co ukazało się omówienie najnowszego Playbook OS...

A faktycznie. Od jakiegoś czasu nie zaglądałem regularnie na główną i umknął mi ten tekst...
Hmm... Czyli mam rozumieć, że istnieje jakaś zależność między tym systemem z PlayBooków a normalnym Androidem? Można w nim widzieć rodzaj dystrybucji systemu Google czy po prostu na wierzchu pracuje inna maszyna wirtualna Dalvika zdolna do odpalania niektórych aplikacji z Andka?

Jak się do tego wszystkiego ma WebOS?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #109 dnia: Marzec 10, 2012, 11:50:02 »
chyba jest to coś w rodzaju emulacji, o czym świadczy to o czym pisał Revan, że androidowe aplikacje nie są do końca zintegrowane z Playbook OS
wcześniej wspominano coś o kwestiach patentowych stojących na przeszkodzie zaimplementowaniu Dalvika w systemie RIM, nie mam pojęcia jak to ostatecznie rozwiązano skoro uruchamianie przynajmniej części aplikacji Androida jest faktem

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #110 dnia: Marzec 11, 2012, 09:32:34 »
A natywnych aplikacji (zarówno pod system RIM jak i WebOS) jest na tyle, by zaspokoiły podstawowe wymagania? Wiadomo: jakiś sensowny odtwarzacz multimediów, IM, e-mail, obsługa społecznościówek, jakieś sensowne mapy, streaming filmów i audio z Internetu itp.). Czy może raczej wygląda to jak w przypadku Maemo na n800 - dostajemy fabrycznie kilka fajnych funkcji, ale większość zewnętrznych aplikacji to proste, często nawet niedopracowane programiki?

I jeszcze zastanawia mnie jedna sprawa: instalacja softu z obejściem sklepu. W Androidzie można wrzucić APK z karty pamięci albo PenDrive'a, A taki WebOS albo system BB? Co się stanie, gdy urządzenie stanie się platformą o znaczeniu muzealnym i sklepy poznikają z sieci? Będzie można liczyć na kolekcję plików instalacyjnych zapisaną na dysku (tak samo, jak dzisiaj ma to u mnie mniejsze w przypadku starych Palmów i Pocketów z WM) czy raczej nie ma na to wielkich szans?

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #111 dnia: Marzec 11, 2012, 10:54:34 »
A natywnych aplikacji (zarówno pod system RIM jak i WebOS) jest na tyle, by zaspokoiły podstawowe wymagania? Wiadomo: jakiś sensowny odtwarzacz multimediów, IM, e-mail, obsługa społecznościówek, jakieś sensowne mapy, streaming filmów i audio z Internetu itp.). Czy może raczej wygląda to jak w przypadku Maemo na n800 - dostajemy fabrycznie kilka fajnych funkcji, ale większość zewnętrznych aplikacji to proste, często nawet niedopracowane programiki?

W wypadku Playbooka wygląda to raczej jak w wypadku Maemo na N800 :) Możesz oczywiście samemu konwertować aplikacje z Andka (w App Worldzie ciągle jest ich mało i często są to jakieś mało znane programy), ale sporo i tak nie zadziała (np. Palringo czy Opera Mini się sypią).
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #112 dnia: Marzec 11, 2012, 11:04:17 »
A w przypadku WebOS-a wyglada to jakos szczegolnie lepiej? System przed smiercia zdolal zgromadzic troche uzytecznych aplikacji?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #113 dnia: Marzec 11, 2012, 12:44:27 »
Z nawigacją to i u RIMa i na WebOSie kiepściutko...

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #114 dnia: Marzec 11, 2012, 15:26:47 »
Z nawigacją to i u RIMa i na WebOSie kiepściutko...

Akurat TouchPad nie ma wbudowanego GPS-a, więc tutaj trudno spodziewać się jakiejś wyrafinowanej nawigacji.
W obydwu przypadkach pytałem raczej o coś w rodzaju GoogleMaps, a nie pełną nawigację samochodową. Chociaż oczywiście przy dołączonym odbiorniku GPS to żadna wygoda...

A jak z pozostałymi zastosowaniami? Wygodne oglądanie filmów, przeglądanie stron, obsługa maila/IM itd.?
Niewątpliwą zaletą TouchPada jest duży ekran...

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #115 dnia: Marzec 11, 2012, 16:28:53 »
W sumie tylko z ciekawości zapytam - nikt nie przeportował androida na tego touchpada? Nawet na iPhone wcisnęli andka, a to by rozwiązało kilka problemów  :ohreally:
Nienawidzę Androida!

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 11, 2012, 17:09:50 »
W sumie tylko z ciekawości zapytam - nikt nie przeportował androida na tego touchpada? Nawet na iPhone wcisnęli andka, a to by rozwiązało kilka problemów  :ohreally:
Ależ trwają ciągle prace nad CyanogenModem 9 :) To Playbook ma gorzej, bo nikt nie pracuje (a przynajmniej się tym nie chwali) nad odpaleniem zwykłego Andka na nim.
Google+

*

Offline I_Mat

• **
  • 217
  • dunno
« Odpowiedź #117 dnia: Marzec 11, 2012, 17:15:31 »
Gorzej? Z tego co się orientuję, to mimo wszystko system od rim jest lepszy niż ten od google, przegrywa "jedynie" pod względem ilości aplikacji.
Poza tym jest on ciągle żywy a nie porzucony jak webOS

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #118 dnia: Marzec 11, 2012, 17:27:17 »
WebOS może i jest porzucony, ale nasłuchałem się sporo dobrego odnośnie tego systemu od ludzi używających Palmów Pre. Na filmikach też całkiem fajnie to wygląda. ;) Na tablecie nie potrzeba też w końcu nie wiadomo jakiej biblioteki aplikacji - SETI@Home nikt na tym liczył nie będzie przecież.

A poza tym ten system ciekawi mnie z innego względu - jakby nie patrzeć jest to ostatnie tchnienie Palma, do którego produktów zawsze będę miał sentyment. Niby pod marką HP, ale jednak. :) Za BlackBerry jakoś nigdy szczególnie nie przepadałem.
BTW nie mogę doczytać. TouchPad nie ma hosta USB ani żadnego wyjścia wideo?
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2012, 18:37:09 wysłana przez Atlantis »

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 11, 2012, 19:16:18 »
Gorzej? Z tego co się orientuję, to mimo wszystko system od rim jest lepszy niż ten od google, przegrywa "jedynie" pod względem ilości aplikacji.
Poza tym jest on ciągle żywy a nie porzucony jak webOS
System owszem fajniejszy, ale jak sam powiedziałeś aplikacji mało. A zgodność z tymi z Andka, jak wspomniałem też nie jest pełna, więc dobrze byłoby mieć pełnego Androida, zwłaszcza tabletowego (ICS), ponieważ emulacja na Playbooku nie obsługuje aplikacji pisanych dla wersji nowszych niż 2.3.
Google+