Działanie edge/umts???
Sądząc ze specyfikacji, dokładnie identyczne w obu przypadkach. Oprócz tego, różnica jest prawdopodobnie w ilości wolnej pamięci: 6280 - ok. 7MB, N70 - 32MB (! - chyba najwięcej ze wszystkich telefonów Series 60 i nie tylko - nawet 9300/9500 ma mniej pamięci operacyjnej (nie mylić z dyskową)).
Z drugiej strony jest pytanie czy rzeczywiście da się sensownie wykorzystywać komórkę do czegoś więcej niż telefon? - osobiście w to wątpię
Polemizowałbym

(wiedziałeś o tym, prawda?

). Wszystko zależy od tego
jaki model smartphone wybierzesz. W niektórych przypadkach miałbyś rację, w innych raczej nie. Drugą istotną rzeczą jest
do czego konkretnie miałoby to być wykorzystywane - w niektórych dziedzinach smartphone (nie tylko Symbian, Win Mobile for Smartphone czy Palm OS też), jest moim zdaniem równie dobry jak klasyczny PDA.
W takiej sytuacji zdecydowanie wolę mieć prostą komórkę - 100% niezawodną bo nie wyobrażam sobie straty czasu i nerwów na wizyty w serwisie.
Z opinią o awaryjności też bym polemizował

. Nie wiem jak w innych systemach, ale w Symbianie z mniej więcej 99% problemów możesz sobie poradzić samodzielnie. Jeśli trzeba jechać do serwisu, to tak jak w przypadku każdego innego telefonu: w razie sprzętowego uszkodzenia. Najnowsze telefony z Symbianem nie są już również tak wolne w działaniu. Zmiana jest już widoczna w przypadku Nokii E61 (Series 60 3.0), a zapewne będzie to również zauważalne w następnych komunikatorach. Szybki jest również SE P990i. Procesory pozostają jak na razie te same, ale znacznie zoptymalizowano Symbian OS 9.1. Osobiście, moja 9300 już jest dla mnie akceptowalnie (podkreślam: akceptowanie, czyli idealnie to nie jest) szybka.
No to się teraz naraziłem Bretowi... 
Nie, dlaczego? Nie uważam się za nieomylnego czy fanatyka jedynie słusznego systemu

. Po prostu w pewnych kwestiach najwyraźniej się nie zgadzamy

- cóż, normalna rzecz na tym świecie

. I może to nawet dobrze - wiesz jak nudny byłby ten świat (włączając w to fora dyskusyjne

gdyby wszyscy zgadzali się ze wszystkimi?

Strach pomyśleć...