VOiP w Omni

• 23 Odpowiedzi
  • 5537 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
  • Sprzęt: HTC TyTN II
VOiP w Omni
« dnia: Styczeń 14, 2009, 08:24:54 »
Witam!
Jakie znacie programy do prowadzenia rozmów VOiP z Omnii? Prosiłbym o podawanie nazw programów wraz z orientacyjną ceną minuty rozmowy.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

*

Offline valdman

• *
  • 79
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: VOiP w Omni
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2009, 10:01:42 »
Używam/testowałem prg x-Lite, działa znakomicie sprawdzałem z halonet’em i voipdiscount

Cennik halonetu masz na stronie www.halonet.pl polecam, korzystam z ich usług od 3lat
http://www.voipdiscount.com/en/ wpłacasz 10euro, lub zasilasz przez aukcje z allegro i możesz dzwonić 120dni za darmo na stacjonarne, pełna lista państw na ich stronie.
Limit to jak mnie pamięć nie myli 300min na 7dni.
g500 > wizard > iphone 2g > i780 > htc touch > htc diamond > omnia > iphone 3g > Hero > HD2

*

Offline josespontana

• *
  • 58
  • Sprzęt: ZTE Blade, Samsung Omnia
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2009, 11:34:25 »
A to x-lite jest na mobile ? Ja osobiście zainstalowałem Fringa i nawet działa, choć na 3G dużo zależy od BTSu

*

Offline valdman

• *
  • 79
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2009, 11:45:49 »
oczywiście, że wersja mobile,
testowałem tylko przez wifi, nie sprawdzałem na 3G
g500 > wizard > iphone 2g > i780 > htc touch > htc diamond > omnia > iphone 3g > Hero > HD2

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2009, 16:07:52 »
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline valdman

• *
  • 79
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2009, 18:14:13 »
freeconet był fajny, lecz musiałem z niego zrezygnować z uwagi na problemy z betamaxami.
chyba że się coś zmieniło.

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2009, 18:36:15 »
windows mobile samo w sobie ma bardzo dobrego klienta voIP (wygoda przedewszystkim z dialpada wybierac przez co ma dzwonić).
Oczywiście tępi operatorzy i producenci telefonów tną windowsa mobile z przydatnych funkcji (msn messenger)  aby wcisnąć gówna typu shozu..

Konfigurator sipa:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=317070

Odblokowywacz:
http://rapidshare.com/files/171417182/wm6voip.cab

REGULAMIN !!

*

Offline valdman

• *
  • 79
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2009, 19:24:20 »
mógłbyś opisać jak to używać?
zainstalowałem "odblokowywacza"
gdzie jest ten prg. do voip, gdzie się go konfiguruje?
czy na samsungowym dialpadzie też będzie działać?
przeglądałem cały katalog programy i ustawienia, ale tam nic nie ma.

niestety z ang. trochę kiepsko.
z góry dziękuję

update:

w wbudowanej manilli2d nie ma w commManager ip phone, znalazłem prg "CMSettings"
http://pda.pl/news/zmodyfikuj_sowj_comm_manager
mam teraz możliwość ustawienia co ma być widoczne w commManager /muszę skórkę zmienić teraz w commManager bo jest jakaś niebieska/

ale nie mogę włączyć przez guzik ip phone, klikam na guzik od ip hone chwile pomyśli ale i tak nie włączy tego.
pokazała się zakładka w ustawieniach "telefon ip" niestety też tam nie mogę wejść.

znalazłem opis http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78380.0
na ekranie dzisiaj wyświetla mi "połączenie internetowe: usługa zablokowana"
po skonfigurowaniu sipa:
wyświetla mi napis "połączenie internetowe: trwa wyszukiwanie" przy wł. wifi
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2009, 03:55:41 wysłana przez valdman »

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 15, 2009, 09:23:27 »
instalujesz caba z linka na rapidshre do głównego katalogu (nie tam gdzie masz 8/16gb)
robisz soft reseta na ekranie today powinno ci sie pokazac internet calling: service blocked

http://www.touchxperience.com/en/setup-voip/downloads.html

potem to ladujesz konfigurujesz sipa soft reset i odpalasz wifi i powinno dzialac.
Musisz jeszcze kliknac na ten element na todayu i zaznaczyc kiedy ma uzywac voip jak bedziesz miał zaznaczone nigdy (tlumacze od siebie bo mam po angielsku softa) to wiadome, ze  voip nie ruszy.

Czy z dialerem omniowskim dziala nie wiem ale powinno sobie poradzic ;-)
REGULAMIN !!

*

Offline josespontana

• *
  • 58
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 15, 2009, 12:37:48 »
I czym to się dalej je? bo zainstalowałem, wyświetla mi, że operator voip jest dostępny i ... nadal dzwonię przez gsm

*

Offline mifal

• 12
    • mifal.net
  • Sprzęt: SGH i900, NC-10, Nokia 500
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2009, 12:43:45 »
Dokładnie jak we wcześniejszym poście...

Dopinam się..  :-?

Na Today'u wyświetla info, że Połączenie Internetowe: Dostępne, ale próba połączenia zawsze kończy się nawiązaniem połączenia prze GSM.

W Nokii z S60v3 była taka opcja, jak możliwość wyboru, którą "drogą" ma być nawiązane połączenie, tu nic takiego nie ma...  :S

pzdr.
Ale to już było.. Asus A696, Nokia E65, Dell Latitude D400

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 15, 2009, 17:12:19 »
Ja także używam X-lite, link: http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-x-lite-soft-sip-voip-phone.html i sprawuje się bardzo dobrze.

Próbowałem też SjPhone, którego z powodzeniem używałem poprzednio na Aximie, ale z Omnią mam problem. Instaluje się OK, ale przy próbie stworzenia profilu - wyświetla komunikat, że nie może zapisać pliku ini i nic nie pomaga.
Mam też Fringa (używam go do połączenia ze Skypem) i tutaj jakoś nie mogę wprowadzić danych dostawcy voip, na zakładce inni dostawcy Sip nie mogę nic edytować, nie mam pojęcia dlaczego  :O.

Od dwóch lat korzystam z dwóch dostawców: ipfon i voipdiscount.

Pozdrawiam

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2009, 17:49:38 »
Mam też Fringa (używam go do połączenia ze Skypem) i tutaj jakoś nie mogę wprowadzić danych dostawcy voip, na zakładce inni dostawcy Sip nie mogę nic edytować, nie mam pojęcia dlaczego  :O.

jest nowa wersja

Najnowsza wersja komunikatora Fring dla Windows Mobile oznaczona cyferkami 3.34 została w pełni dostosowana między innymi dla Samsung Omnia.

Fring komunikator omnia

Poza dostosowaniem najnowsza wersja posiada:
- nowe i ulepszone Fring Add-ons (Gmail, Facebook, itp.)
- możliwość wysyłania plików (bez dodatkowych opłat) do innych osób korzystających z Fring
- ulepszono zarządzanie i nawigacje.

Aplikacja do pobrania na stronie prodycenta - www.fring.com/download/
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 15, 2009, 19:23:07 »
windows mobile samo w sobie ma bardzo dobrego klienta voIP (wygoda przedewszystkim z dialpada wybierac przez co ma dzwonić).
Oczywiście tępi operatorzy i producenci telefonów tną windowsa mobile z przydatnych funkcji (msn messenger)  aby wcisnąć gówna typu shozu..

Konfigurator sipa:

Odblokowywacz:

Testowałeś to osobiście?
Ja dawno temu sprawdzałem i nie bardzo chciało chodzić, tutaj to opisałem.

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 15, 2009, 23:40:18 »
jest nowa wersja

Najnowsza wersja komunikatora Fring dla Windows Mobile oznaczona cyferkami 3.34 została w pełni dostosowana między innymi dla Samsung Omnia.

Mam właśnie wersję 3.34 i za nic nie mogę dodać konta SIP. Skype bez problemu... Jak dam zakładkę SIP, i subscribe do "other SIP" to w widoku "portrait" nie widzę pól do edytowania, tylko ich opisy, a w widoku landscape - widzę pola edycyjne, ale nie mogę nic wpisać i dodatkowo grafika tych pól jest jakby nie odświeżana (nie mam pojęcia jak to lepiej ująć) - np. jak przewinę widok w górę lub w dół, to linie poziome w tych polach mi się mnożą  :|

Pozdrawiam

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 16, 2009, 10:01:20 »

Konfigurator sipa:

Odblokowywacz:

Testowałeś to osobiście?
Ja dawno temu sprawdzałem i nie bardzo chciało chodzić, tutaj to opisałem.

tak.
Musicie być połączeni z wifi i ustawić w ustawieniach telefonu kiedy ma się łączyć przez wifi (ja mam ustawione zawsze kiedy jest dostępne). I tyle. W dialpadzie macie zamiast era/plus gsm/orange napisanego sipa i leci przez voip
REGULAMIN !!

*

Offline mifal

• 12
    • mifal.net
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 16, 2009, 10:26:29 »
Jesteś w stanie wrzucić jakiegoś screen'a... ??

Ja niestety w dialpadzie nie mam żadnej opcji SIP...

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 16, 2009, 10:42:13 »
nie nie nie, zle mnie zrozumiales. po skonfigurowaniu sipa tym sipcontrolem co dalem wyzej i zainstalowaniu w urządzeniu caba z linka rapidshare podanego wyzej robisz softreseta.

potem wchodzisz w start > ustawienia > telefon I zakładka internet,

Ustawiasz zeby się łączył kiedy jest dostępne i tyle. Odpalasz wifi czekasz az się połączy i voip działa :). W dialpadzie zamiast nazwe operatra masz nazwe sipa i tyle.
REGULAMIN !!

*

Offline mifal

• 12
    • mifal.net
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 16, 2009, 13:38:40 »
ano tak... teraz to rozjaśniłeś...

aczkolwiek dalej mam problem.. nie łączy się z SIP serwerem...

przypadkiem się składa, że pracuje w firmie telekomunikacyjnej i mam dostęp do platformy VoIP od strony administracyjnej i podglądając logi ani razu mi się nie zapiął do SIP'a.. niestety..  :S

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 16, 2009, 14:24:21 »
moze porty zle ? Moze omnia nie ma połaczenia? Niewiem ;-)
REGULAMIN !!

*

Offline mifal

• 12
    • mifal.net
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 16, 2009, 14:39:08 »
Port 5060, czyli tak samo jak konfiguruje bramki głosowe czy IPPhony więc to "raczej" nie to...

Zastanawiam się nad Dial Planem, w programie konfiguracyjnym jak wejdę na tą zakładkę to mam pusto, ale plik konfiguracyjny w katalogu Windows jest i NIE jest pusty...

*

Offline josespontana

• *
  • 58
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 16, 2009, 22:16:42 »
Mi niby zadziałało, ale działa tylko na wifi ( mimo że mam włączone voip over 3G ). Poza tym działają mi poprawnie tylko połączenia wychodzące. W przychodzących nie ma kanału głosowego.  I jeszcze jedno - czy można w jakiś sposób wybierać sobie jak chce się realizować połączenie ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 22:46:21 wysłana przez josespontana »

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 17, 2009, 13:12:31 »
Mi niby zadziałało, ale działa tylko na wifi ( mimo że mam włączone voip over 3G ). Poza tym działają mi poprawnie tylko połączenia wychodzące. W przychodzących nie ma kanału głosowego.  I jeszcze jedno - czy można w jakiś sposób wybierać sobie jak chce się realizować połączenie ?

chyba nie, trzeba przełączać ;)

co do połączeń przychodzących nie testowałem.

3G testowałem, w plusie chodzi ALE potrzebny jest bardzo dobry zasięg, u mnie w pokoju mam 2 kreski i przy tym wywala błąd, ze siec niedostępna
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2009, 14:23:04 wysłana przez puchaty »
REGULAMIN !!

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 03, 2009, 19:34:37 »
3G testowałem, w plusie chodzi ALE potrzebny jest bardzo dobry zasięg, u mnie w pokoju mam 2 kreski i przy tym wywala błąd, ze siec niedostępna
W PLUSIE 3G Ci dziala ? Na jakich portach  5060 i UTP ? Bo mi nie dziala, lączy sie i zrzuca polaczenie lub wywala blad ze siec niedostepna bez wzgledu na sygnal. Obawiam sie ze jest blokada na 5060 i voipdiscount, a na innych portach np. 3830 (bezp i proxy) od razu jest komunikat ze usluga sieciowa niedostepna.