Jak skonfigurowac internet?

• 16 Odpowiedzi
  • 2648 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Olik

• **
  • 142
Jak skonfigurowac internet?
« dnia: Październik 16, 2008, 00:25:03 »
Myslalem ze dobrze to zrobilem. Wykupilem pakiet 20Mb w Plusie i po godzinie dostalem esa ze mam zablokowane rozmowy... Zrzarlo mi 13zl zamiast pobierac z pakietu... Moze mi ktos napisac co mam zrobic by zabieralo mi pakiet a nie kase?

Edit:
Poprawka, teraz mam 23zl na minusie...
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 00:27:59 wysłana przez Olik »

Odp: Jak skonfigurowac internet?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 16, 2008, 00:39:03 »
a poczekałeś na sms że pakiet został aktywowany?

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 16, 2008, 00:54:38 »
Pewnie ze tak. Czekalem az przyjdzie sms. Dostalem go o 20 a na neta wszedlem o 23 na godzine i mam po kasie... Cos czuje ze zakup tego telefonu nie byl trafioni i moglem zostac przy symbianie...

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2008, 07:14:35 »
Tak, wróć na Symbiana bo z takim podejściem to z WM długo nie pociągniesz.
A z netem najprawdopodobniej łączyłeś się nie przez GPRS tylko przez GSM i dlatego taki masz rezultat. Wystarczyło poświęcić chwilę na skonfigurowanie i przetestowanie poprawności połączenia. Zresztą podobny wątek był już w tym dziale, poczytaj sobie.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline mephi100

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 16, 2008, 07:19:45 »
Polecam przesiadkę na starą dobrą Nokię 3310 :D
Tam takich problemów miał nie będziesz...

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 16, 2008, 07:54:58 »
Sorry ponioslo mnie... Zauwazylem ze gdy laczy sie z internetem to wyskakuje mi Polaczenie WAP a powinno byc GPRS... Gdzie mam to zmienic? Po za tym jesli zamklem strone internetowa oraz zrobilem to w menadzerze zadan to na ikonie zasiegu nadal widnieje "E" i pisze ze polaczony z netem. Czyzbym zle wylaczal strone?

*

Offline turzol

• **
  • 149
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 16, 2008, 11:24:09 »
Po za tym jesli zamklem strone internetowa oraz zrobilem to w menadzerze zadan to na ikonie zasiegu nadal widnieje "E" i pisze ze polaczony z netem. Czyzbym zle wylaczal strone?

Jest w porządku, gorzej jakbyś ręcznie zakończył sesje bo wtedy zaokrągla ściągnięte/odebrane dane w góre.
i900DXIA2 by Taril

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 16, 2008, 11:31:07 »
no właśnie, u mnie po zakończeniu połaczeniu z internetem pozostaję widoczne E, a czas cały czas jest mierzony, czy nie powinien się rozłączać sam? Do tej pory ręcznie to robiłem...

*

Offline turzol

• **
  • 149
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 16, 2008, 11:39:31 »
no właśnie, u mnie po zakończeniu połaczeniu z internetem pozostaję widoczne E, a czas cały czas jest mierzony, czy nie powinien się rozłączać sam? Do tej pory ręcznie to robiłem...

To jest normalne, sesja jest aktywna ale nie pobiera/wysyła danych, w ten czas nie należy rozłączać sesji.
W momencie kiedy rozłączysz połączenie ręcznie dane pakietowe są zaokrąglane w góre, do pełnych jednostek, tym samym rachunek się zwiększa.

Łatwo można się o tym przekonać instalująć jakiś progs do monitoringu połączeń - np SBP GPRS Monitor, tam masz jak na dłoni wykorzystanie pakietów
i900DXIA2 by Taril

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 16, 2008, 11:44:40 »

To jest normalne, sesja jest aktywna ale nie pobiera/wysyła danych, w ten czas nie należy rozłączać sesji.
W momencie kiedy rozłączysz połączenie ręcznie dane pakietowe są zaokrąglane w góre, do pełnych jednostek, tym samym rachunek się zwiększa.

Łatwo można się o tym przekonać instalująć jakiś progs do monitoringu połączeń - np SBP GPRS Monitor, tam masz jak na dłoni wykorzystanie pakietów
Czyli po jakimś czasie połączenie samo się zakończy? Widocznie nie czekałem wystarczająco długo...

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 16, 2008, 17:25:06 »
Czyli jest to mozliwe ze przez reczne wylanczanie tego E (czyli telefon w tryb Offline) wyjechalo mi caly pakiet 20Mb i wlanelo mi taki rachunek?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 16, 2008, 18:31:46 »
Nie, to niemożliwe. Musiałbyś mieć w tle włączony jakiś program, który stale korzystał (pobierał/odbierał dane) z internetu i uciągnął aż tyle. Sama literka E czy G mówi jedynie, że jesteś w zasięgu Edge/Gprs i tylko tyle.

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 16, 2008, 18:34:15 »
Nie, to niemożliwe. Musiałbyś mieć w tle włączony jakiś program, który stale korzystał (pobierał/odbierał dane) z internetu i uciągnął aż tyle. Sama literka E czy G mówi jedynie, że jesteś w zasięgu Edge/Gprs i tylko tyle.
A skąd wiadomo, że tel wykorzystuje HSDPA, oczywiście oprócz tego, że jest włączone w ustawieniach?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 16, 2008, 18:42:48 »
Możesz np. kliknąć właśnie na tą literkę i pojawi się dymek z informacją z jakiego aktualnie połączenia urządzenie korzysta. Innym przykładowym sposobem - choć trochę naokoło - jest obserwacja licznika gprs: jeśli podczas korzystania z internetu, np. przeglądania stron ilość pakietów nie zmienia się to pewnie połączenie idzie innym posobem (gsm, wifi...). To tylko dwa przykłady, pewnie jest wiele innych.

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 16, 2008, 18:47:28 »
Czyli musze na poczatek zalaczyc HSDPA a pozniej Opere?  A czy to nie przez to ze zamiast laczyc sie przez Internet GPRS laczy mi sie przez WAP?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 16, 2008, 19:10:40 »
1. Jeśli chcesz korzystać z przeglądarki głównie przez gprs a nie przez wifi to zdecydowanie korzystniej używać nie Opery a Opery Mini (to zupełnie różne programy). Opera Mini krótko mówiąc przetwarza sobie stronę do rozmiaru PDA i dodatkowo kompresuje dane przed przesłaniem do urządzenia co daje w efekcie mniejsze zużycie pakietów do przeglądnięcia tej samej srony.
2. Konfigurujesz połączenie gprs a to przez wap najlepiej w ogóle wywalić albo chociaż zablokować programem NoData
3. Połączenie gprs możesz mieć cały czas nawiązane - pakiety zużywane będą tylko podczas korzystania z przeglądarki.
4. Warto zainstalować jakiś licznik gprs żeby móc śledzić wykorzystanie pakietów i wiedzieć ile jeszcze zostało do wykorzystania.

*

Offline cRet

• *
  • 81
  • Omnia 8GB HTC HD2
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 17, 2008, 09:46:57 »
Jak masz problem ze skonfigurowaniem OMNII pod GPRS to:
1 Wywal wszyskie połączenia