Przykładowe zdjęcia z Samsunga i900

• 94 Odpowiedzi
  • 11636 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Odp: Zdjęcia zrobione Omnią
« Odpowiedź #60 dnia: Listopad 17, 2008, 00:02:44 »
Nie piksele sa wazne ale matryca. W Noki jest profesjonalana matryca renomowanego producenta a w Samsungu jest mala, slabej jakosci matryca made in samsung (lub korea jak kto woli). Aparat jest porazka sam w sobie, nawet stabilizator nie jest dobrze wykonany. Dobrze zrobione zdjecie to cud ale chyba nie o to chodzi... Moze kiedys to poprawia w innych modelach bo w takiej Innov nie ma "az takich" problemow... Zauwazylem rowniez ciekawa rzecz:
-nigdy nie zrobi sie tym telefonem dostatecznej jakosci zdjecia z zalaczonym zoom'em
-gdy robimy zdjecia w nocy, lampa jest tak glupio skonstruwana ze czasem zdjecia wychodza cale biale tylko siodek ma jakis ksztalt i bynajmniej nie jest to wina uzytkownika lecz sprzetu... Po za tym jedna dioda LED ma zasieg ok 2metrow (SE K750i ma 2 diody LED) i nigdy nie uzyska tej mocy co Xenon w N82...
W czasie minionego tygodnia, w trakcie urlopu ostro potestowalem aparat w mojej Omni i uwazam, ze zdjecia sa dosc poprawne...oczywiscie zalezy z czym porownac, i tak porownujac z lustrzanka to kaszana, ale porownujac z N95 juz nie wypada tak zle. Napewno w N95 obiektyw jest lepszy, ale jak jak porownamy podobne zdjecia zrobione N95 i Omnia to wielkiej roznicy ja nie widze, a na fotografii troche sie znam. Zoom w Omni jest CYFROWY a nie optyczny, wiec najlepiej wogole go nie uzywac. Zdjecia robione z lampa wychodza u mnie poprawnie ale tylko w malych pomieszczeniach /tzw liczba przewodnia w wbudowanych lampach w aparatach typu debil-camera to kilkanascie <10-15> natomiast w Omni to zaledwie z kilka, wiec nie mozna oczekiwac cudow. Wazne dla poprawnych zdjec jest tez ustawienie parametrow a zwlaszcza czulosci pamietajac, ze im wieksza to beda szumy, natomiast mala wydluzy nam czas naswietlenia i bedziemy mieli rozmycie-poruszenie. Ja mam ustawione na 200. I jeszcze jedna bardzo wazna uwaga - obiektyw w Omnii jest na rowni z tylna sciana co ulatwia jego zabrudzenie /np. w N95 jest lekko schowany/. Jedyny problem jakiego nie rozwiazalem to zdjecia z uzyciem GPS-u...ale musze zerknac do instrukcji, bo u mnie to nie dziala. NO I PAMIETAJMY, ZE JAK COS JEST DO WSZYSTKIEGO TO GENERALNIE JEST DO ... takze Omnia czy N95 nigdy nie zastapi lustrzanki, ALE ZA TO ZAWSZE JA MAMY przy sobie.

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #61 dnia: Listopad 17, 2008, 00:07:31 »
Dodam do tego jeszcze jedno, robiac zdjęcia cyfrą (obojetnie dużą czy małą) pamietajcie o ustawieniu balansu bieli  :grin: .
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #62 dnia: Listopad 17, 2008, 00:16:58 »
Dodam do tego jeszcze jedno, robiac zdjęcia cyfrą (obojetnie dużą czy małą) pamietajcie o ustawieniu balansu bieli  :grin: .
Masz 100% racji, tylko ustawieniu balansu bieli to kilka operacji do wykonania, a zwykle to jedno konkretne zdjecie trzeba zrobic juz i natychmiast, bo za 10-15s potrzebnych do ustawienia balansu ujecie juz nie bedzie aktualne...

« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 17, 2008, 08:40:05 »
Zdjecie pieska w pelnym galopie:
http://img222.imageshack.us/my.php?image=snc00081mh1.jpg
UStawienia standardowe, tylko zmienilem w SCN na Sports.
Generalnie zdjecia wychodza rozne, raz rozmyte a raz ladne i wyrazne. Mi tam sie w ustawienia nie chce bawic a raz mi nawet ladna fotke klubie nocnym udalo ustrzelic:
http://img222.imageshack.us/my.php?image=snc00058be0.jpg
Nie ma co narzekac, to tylko telefon :E

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
  • Sprzęt: mpx200,SDA T-Mobile,HTCWizard,MIOA701,i900,OmniaW
« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 17, 2008, 08:55:23 »
Olik.Rpbilem w trybie"sport" jest faktycznie najlepszy dla zdjec obiektow ruchomych.
Takie wnioski mi sie nasuwaja o tym watku, ze w zasadzie mowimy wszyscy to samo i zgadzamy sie z teza ze wszystkiego miec nie mozna.

*

Offline archibaldi

• *
  • 68
    • Kalkulator kredytowy
  • Sprzęt: xperia
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 17, 2008, 12:02:10 »
No to zdjecie z pieskiem nawet zjadliwe... ale ogolnie spodziewalem sie wiecej po tym aparacie. SE 750i robil mi o niebo lepsze fotki. Omnia robi rozmyte albo widac "ziarnistosc" nawet na tych ostrych.
Mowicie zeby trzymac ISO na 200 i za kazdym razem ustawiac balans bieli recznie? jesli to cos da..

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 17, 2008, 12:06:31 »
No to zdjecie z pieskiem nawet zjadliwe... ale ogolnie spodziewalem sie wiecej po tym aparacie. SE 750i robil mi o niebo lepsze fotki. Omnia robi rozmyte albo widac "ziarnistosc" nawet na tych ostrych.
Mowicie zeby trzymac ISO na 200 i za kazdym razem ustawiac balans bieli recznie? jesli to cos da..
ISO mam na 200, natomiast balans na automacie i chyba nie ma mozliwosci recznego ustawienia...sa tylko tryby sztuczne swiatlo..itd..

*

Offline worren

• 32
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 17, 2008, 13:38:01 »
Nooo właśnie jakie najlepiej poczynić ustawienia aby zdjęcia były ok? :smile:

*

Offline chrupki

• 22
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2 / HTC HD2 / Omnia I900
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 17, 2008, 14:26:02 »
No właśnie mi zdjęcia wychodzą głównie nieostre:( Probowałem wielu kombinacji. Np zdjęcia z fleshem wychodzą przejaskrawione. Bez flesza nieostre. W czym tkwi problem?

« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 17, 2008, 15:14:23 »
No właśnie mi zdjęcia wychodzą głównie nieostre:( Probowałem wielu kombinacji. Np zdjęcia z fleshem wychodzą przejaskrawione. Bez flesza nieostre. W czym tkwi problem?

Problem tkwi w tym, że urządzenie typu Omnia nie służy do robienia zdjęć - wbudowaną funkcjonalność  należy traktować "awaryjnie"  - czyli jako możliwość zrobienia  zdjęcia w sytuacji kiedy nie zabraliśmy "normalnego" aparatu albo kiedy musimy szybko wysłać fotę kogoś lub czegoś mmsem lub mailem.

Mikroskopijna matryca, równie mikroskopijna namiastka obiektywu, brak prawdziwej migawki, brak wbudowanej lampy błyskowej itd - to wszystko sprawia, że zdjęcia z komórki będą z definicji słabe (choć niektóre telefony wypadają tu znacznie lepiej niż omnia)

Wniosek: lepiej wydać choćby 250 zł na najprostszy kompakt  - a foty będą nieporównywalnie lepsze...

np. taki: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/307856

pozdrawiam
P.

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 17, 2008, 16:50:34 »
Tutaj jakims cudem udało Ci sie zrobic ładne zdjecie.Ale miejsce jakby znane,czyzby okolice Kołobrzegu?;]
[/quote]
Generalnie zdjecia wychodza rozne, raz rozmyte a raz ladne i wyrazne. Mi tam sie w ustawienia nie chce bawic a raz mi nawet ladna fotke klubie nocnym udalo ustrzelic:
http://img222.imageshack.us/my.php?image=snc00058be0.jpg
Nie ma co narzekac, to tylko telefon :E
Tutaj rewelacji nie ma.Mi w lokalach wyjdzie ,może jedno na 10 zdjęć.

Co do aparatu to musze stwierdzic,ze aprat w Nokii N95 8Gb (moj poprzedni telefon) był naprawde świetny.Zdjecia wychodziły czytelne,wyraźne.Wtedy kiedy potrzebowałem mieć fotke to ja miałem.Wystarczy,że włącze sobie swoja galerie na kompie...Z 10 pierwszych zdjec 8 jest naprawde ladnych i czytelnych.Dlatego nie rozumiem ludzi i komentarzy,ze Omnia ma aparat na wypasie.Ostatnio nawet na portalu www.pda.pl jakis ktos zachwycal sie tym aparatem ... Moze tryb makro jest dobry ale reszta wymaga za duzego grzbania w opcjach.Wszystkich zainteresowanych zapraszam na strone serwisu www.flickr.com/cameras (tutaj wybieracie sprzet) i ogladacie zdjecia robione wszystkim co ma taka opcje;].Bardzo ciekawa strona a i jakos niektorych fotek zaskakuje.

Ogolnie podsumowujac ... aparat jest slaby,wymaga zbednych kombinacji i jest grubo przereklamowany.W mojej eks n80 zdjecia wychodzily o wiele lepsze niz tutaj:(Nie wspominajac o N95 8gb. Kupujac telefon/pda/ppc z aparatem nie ma co liczyc na cuda.Wymaga sie tylko mozliwosci zrobienia szybiej fotki,w dobrej ostrosci i kolorach a nie mega pieknego zdjecia porownywalnego z cyfrowka ,ktora np. ma tez 5 mpix.Niestety OMNIA tego nie daje ...

Co do ustawien,moglby sie przydac maly poscik ktory opisywalby jakie ISO ustawic,jak robic fotki w pleneze,przy dobrym /zlym oswietleniu ...

Ponizej przykladowe zdjecia z OMNI z serwisu www.flickr.com .Ten rozowy kwiatek to zdjecie o ktorym tak sie rozpisywano:|Zdjecia w oryginalnej rozdzielczosci dostepne na ww serwisie.
Pozdro

« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 17, 2008, 17:39:02 »
Ja też miałem N95 8G i wiem jakie robiła fotki, to co robi omnia to porażka!

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
Odp: Zdjęcia zrobione Omnią - "TAJNE OPCJE!"
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 17, 2008, 19:21:14 »
Właśnie o to mi chodzi, że niewiele da się zrobić. Dlatego pytałem koolegę czy zna jakieś utajnione opcje;) :
Tak znam utajone opcje   B):
Jedyne co można zrobić w Omni to ustawić najwyższe ISO, akceptowalne dla danych warunków oświetleniowych ze względu na szumy. Czyli działamy jak "tryb sportowy", ale można eksperymentować z wyższymi niż 200 wartościami. Dodatkowo ustawienie parametru ostrości na 2-3.

Cała reszta to typowy fotograficzno-reporterski elementarz nie mający większego związku z Omnią w sensie stricte. Przewidywanie ruchu obiektu i słowo klucz: PANORAMOWANIE. Nie wiem dlaczego wszyscy usiłują wykonać statyczne zdjęcie dynamicznej ekspozycji, takie jak np. prezentowane tu zdjęcie psa.

Najwdzięczniejsze obiekty do nauki panoramowania: dziecko na rowerku jadące lub biegnące od naszej lewej do prawej lub odwrotnie, samochody na ulicy.

Przy parametrach obiektywu w Omni ostre może być niemal wszystko od "zera do nieskończoności" i to przy przysłonie 2,8. Nie bójmy się podejść bliżej, aby podobnie jak pokazany piesek nie zajmował on 5% sceny. Ogromną frajdę sprawi Wam ruch na zdjęciu przy ostrym lub akceptowalnie ostrym głównym obiekcie.
inżynier Mamoń, bardzo mi przykro...

*

Offline packer

• *
  • 61
  • Sprzęt: Acer n50 oraz Samsung I900 Omnia - na sprzedaż; Nokia N82, Nokia E51, Nokia E75, Motorola Milestone
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 17, 2008, 22:10:48 »
Co do aparatu to musze stwierdzic,ze aprat w Nokii N95 8Gb (moj poprzedni telefon) był naprawde świetny.Zdjecia wychodziły czytelne,wyraźne.Wtedy kiedy potrzebowałem mieć fotke to ja miałem.

I tu się zgadzam - tak samo mam w N82. Jeśli chcę mieć dobre zdjęcie (nieważne czy obiektu w ruchu, czy w zamkniętym pomieszczeniu) muszę:
1. palcem wskazującym odsunąć przesłonę obiektywu
2. tym samym palcem nacisnąć spust migawki.

Konieczność wyboru ISO, trybu ekspozycji i balansu bieli żeby zrobić znośne zdjęcie Omnią jakoś mnie nie przekonuje.

« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 17, 2008, 22:41:54 »
Ja w Omni zawsze przed robieniem zdjęcia ustawiam balans bieli na "słoneczny dzień" - zdjęcia wychodzą niezłe, trochę jakby za jasne, ale to można nawet irfanem poprawić.
Co do spustu to zauważyłem że o wiele lepiej zdjęcia wychodzą jak się używa 'dżojstika' jako spustu - prawdą jest, iż gdy używamy zwykłego spustu to zdjęcia wychodzą nieostre.
A więc - spróbujcie 'dżoja' - u mnie nieźle działa.
A oto zdjęcia:
http://img123.imageshack.us/my.php?image=snc00127vf3.jpg
http://img98.imageshack.us/my.php?image=snc00139fj4.jpg

Teraz - zdjęcia z tego samego miejsca
a. z ustawieniami automatycznymi:
http://img230.imageshack.us/my.php?image=snc00147uy6.jpg
b. z ustawieniami bieli jako "słoneczny dzień" (naprawdę był słoneczny)
http://img528.imageshack.us/my.php?image=snc00148ml1.jpg

Soft: SAHJ1
pozdrawiam
r
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2008, 22:44:50 wysłana przez remmyhi »

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
« Odpowiedź #75 dnia: Listopad 17, 2008, 22:58:09 »
Ja w Omni zawsze przed robieniem zdjęcia ustawiam balans bieli na "słoneczny dzień" - zdjęcia wychodzą niezłe, trochę jakby za jasne, ale to można nawet irfanem poprawić.
Co do spustu to zauważyłem że o wiele lepiej zdjęcia wychodzą jak się używa 'dżojstika' jako spustu - prawdą jest, iż gdy używamy zwykłego spustu to zdjęcia wychodzą nieostre.
A więc - spróbujcie 'dżoja' - u mnie nieźle działa.
A oto zdjęcia:
http://img123.imageshack.us/my.php?image=snc00127vf3.jpg
http://img98.imageshack.us/my.php?image=snc00139fj4.jpg

Teraz - zdjęcia z tego samego miejsca
a. z ustawieniami automatycznymi:
http://img230.imageshack.us/my.php?image=snc00147uy6.jpg
b. z ustawieniami bieli jako "słoneczny dzień" (naprawdę był słoneczny)
http://img528.imageshack.us/my.php?image=snc00148ml1.jpg

Soft: SAHJ1
pozdrawiam
r

Pierwsza fotka super wyszła. Normalnie jak z cyfraka. ISO 50 i dlugi czas naswietlania:) MI niestety fotki slabo wychodza (narazie testuje tylko w domu a nie na dworze) ale bawie sie ustawieniami:)
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 18, 2008, 06:46:58 »
Tutaj jakims cudem udało Ci sie zrobic ładne zdjecie.Ale miejsce jakby znane,czyzby okolice Kołobrzegu?;]

Łódź, okolice ŁSSE;) ale blisko

*

Offline gucio9377

• 27
  • Sprzęt: Omnia 8GB
« Odpowiedź #77 dnia: Listopad 18, 2008, 16:51:39 »
Ludzie co wy chcecie od tych zdjęć?  Żal mi się robi ludzi którzy mówią że aparat w omni to porażka bo nie robi zdjęć tak dobrych jak zwykły aparat, jeżeli ktoś kupił omnie żeby zastąpiła mu aparat - to radzę się udać do jakiegoś specjalisty niektórzy na tym forum liczą ze  telefon (nawet jeden z najlepszych na świecie jakim jest omnia) zastąpi mu aparat fotograficzny notebooka i telewizor(najlepiej FULL HD). Koniec końców , ja jako ktoś kto nie ma bladego pojęcia o fotografowaniu uważam że aparat w omni robi ładne zdjęcia
SAHJ3

omnia prześwietla zdjęcia
« Odpowiedź #78 dnia: Grudzień 25, 2008, 16:27:47 »
jak w temacie, dodam tylko, że robi to tragicznie.. po prostu wszystko co fotografuje wychodzi jako biala plama. mialem N95 i mozna bylo spokojnie urzywać aparatu jak skanera a teraz ani tego nie moge zrobić, ani portretu.. jak tylko cos nie jest 3-4m od obiektywu to zdjecie jest kompletnie zje... już mnie cos trafia, bo wypróbowałem wszystkie kombinacje ustawień i nic.. :///

« Odpowiedź #79 dnia: Grudzień 25, 2008, 18:59:08 »
Zdjęcia z Omni są naprawde dobrej jakości, na pewno porównywalne z n95 (wiem bo miałem), broblem jednak w tym, że nie na ustawieniach automatycznych - tutaj faktycznie nie jest dobrze. Żeby fotki były dobre niestety trzeba znać się trochę na parametrach i wiedzieć jak to wykorzystać, ale do rzeczy:

- proponuje na stałe przełączyć pomiar światła na centralny lub matrycowy (domyślnie jest punktowy - czyli najtrudniejszy do opanowania, dlatego często foty są przepalone)

- obiektyw zasłania niestyty dość grubę "szkieło" w dodatku bez filtra, więc aparat jest bardzo wrażliwy na zdjęcia pod światło. Jakiekolwiek źródło swiatła będące przed obiektywem powoduje rozproszenie światła we wnętrzu "szkiełka " co powoduje spadek kontrastu i taką mgłę na zdjęciu. W przypadku wykonywania takich fot trzeba zasłonic ręką obiektyw -zrobić taki "daszek" (jak tulipan w lustrzankach) - foty wyjdą dużo lepsze.

- co do skanowania dokumentów to: pomiar matrycowy, iso50, załączona lampa - trzeba olać brak potwierdzenia ostrości i białą plamę na ekranie - fota będzie ok - sprawdzone

-  Aby nie przepalić nieba ponownie - pomiar centralny lub matrycowy, blokada ekspozycji prawidłowo naświetlonej foty (przycisk do połowy - zablokuje ekspozycję i ostrość, ale ze względu na mały fizyczny rozmiar matrycy wszystko i tak bedzie ostre), przekadrowanie na właściwe ujęcie i dociskamy guzik. Przy dużym kontraście sceny można dodatkowo załączyć "WDR" w menu.

- zdjęcia sportowe - światło jak wyżej, ISO w zależności od warunków trzymamy wysoko, fotkę lepiej zrobić guzikiem touchpada niż bocznym, ponieważ zdjęcie zrobione jest natychmiast po ustawieniu ostrości

Jak coś się jeszcze przypomni to dopiszę, mam nadzieje, że to trochę pomoże w uzyskaniu lepszych wyników z naszych sprzętów.

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #80 dnia: Grudzień 25, 2008, 20:38:52 »
Tylko jak ustawić na matrycowy-w moim aparacie ta funkcja nie jest nawet podświetlona(czyli nie można jej ustawić)?
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

« Odpowiedź #81 dnia: Grudzień 25, 2008, 20:44:02 »
U mnie jest w ustawieniach  - druga strona na dole "Pomiar" i  jest aktywna.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #82 dnia: Grudzień 25, 2008, 20:56:31 »
Zdjęcia z Omni są naprawde dobrej jakości, na pewno porównywalne z n95 (wiem bo miałem), broblem jednak w tym, że nie na ustawieniach automatycznych - tutaj faktycznie nie jest dobrze. Żeby fotki były dobre niestety trzeba znać się trochę na parametrach i wiedzieć jak to wykorzystać, ale do rzeczy:

- proponuje na stałe przełączyć pomiar światła na centralny lub matrycowy (domyślnie jest punktowy - czyli najtrudniejszy do opanowania, dlatego często foty są przepalone)

- obiektyw zasłania niestyty dość grubę "szkieło" w dodatku bez filtra, więc aparat jest bardzo wrażliwy na zdjęcia pod światło. Jakiekolwiek źródło swiatła będące przed obiektywem powoduje rozproszenie światła we wnętrzu "szkiełka " co powoduje spadek kontrastu i taką mgłę na zdjęciu. W przypadku wykonywania takich fot trzeba zasłonic ręką obiektyw -zrobić taki "daszek" (jak tulipan w lustrzankach) - foty wyjdą dużo lepsze.

- co do skanowania dokumentów to: pomiar matrycowy, iso50, załączona lampa - trzeba olać brak potwierdzenia ostrości i białą plamę na ekranie - fota będzie ok - sprawdzone

-  Aby nie przepalić nieba ponownie - pomiar centralny lub matrycowy, blokada ekspozycji prawidłowo naświetlonej foty (przycisk do połowy - zablokuje ekspozycję i ostrość, ale ze względu na mały fizyczny rozmiar matrycy wszystko i tak bedzie ostre), przekadrowanie na właściwe ujęcie i dociskamy guzik. Przy dużym kontraście sceny można dodatkowo załączyć "WDR" w menu.

- zdjęcia sportowe - światło jak wyżej, ISO w zależności od warunków trzymamy wysoko, fotkę lepiej zrobić guzikiem touchpada niż bocznym, ponieważ zdjęcie zrobione jest natychmiast po ustawieniu ostrości

Jak coś się jeszcze przypomni to dopiszę, mam nadzieje, że to trochę pomoże w uzyskaniu lepszych wyników z naszych sprzętów.

Dzieki za cenne rady, widac ze masz pojecie na temat fotografii :) Tez mialem N95 i mysle ze Omnia prezentuje zblizony poziom zdjec, tylko ze znacznie trudniej jest osiagnac to z automatu.

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #83 dnia: Grudzień 25, 2008, 21:40:26 »
U mnie jest w ustawieniach  - druga strona na dole "Pomiar" i  jest aktywna.
Dzieki :O~
Napisane: Grudzień 25, 2008, 21:39:40

Dzięki :O~
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline Silver8

• *
  • 85
  • PDA: i900SAHJ3/SAHJ3 TELEFON: i900XXHJ1
  • Sprzęt: SGH-i900 OMNIA 8GB+8GB SDHC Sandisk
« Odpowiedź #84 dnia: Grudzień 26, 2008, 09:45:31 »
Zdjęcia z Omni ... nie na ustawieniach automatycznych ... Żeby fotki były dobre niestety trzeba znać się trochę na parametrach i wiedzieć jak to wykorzystać, ... Jak coś się jeszcze przypomni to dopiszę, mam nadzieje, że to trochę pomoże w uzyskaniu lepszych wyników z naszych sprzętów.
Witam
emerceen, wielkie dzięki za wskazówki, kawał dobrej roboty (proste i często podstawowe rzeczy, a nie wszyscy wiedzą, ja nie wiedziałem).
Tak to już jest że sprzęty oferują wiele możliwości ustawień (nie zawsze i nie we wszystkich warunkach jest O.K. na automacie), niestety trzeba wiedzieć co i jak, wielokrotnie, nawet najlepszej klasy sprzęt w rękach osoby bez doświadczenia/znajomości pewnych zasad (ja się do nich zaliczam, niestety) wykona zdjęcia marnej jakości, natomiast, sprzęt o nieporównywalnie gorszych (teoretycznie) parametrach w rękach profesjonalisty, wykona "o niebo lepsze" fotki.
Zatem Twoje zalecenia są (przynajmniej dla mnie) bardzo cenne i przynoszą zamierzone efekty, jeśli znalazłbyś jeszcze chwilę, aby opisać od A do Z ustawienia / triki mające na celu "wyciągnięcie maxa" z aparatu w naszych PDA Omnia, to temat ten byłby godny "przyszpilenia".
Ja swoją przygodę z fotografią dopiero zaczynam, ale obecnie powiem że, aparat w Omni robi całkiem niezłe fotki jak na PDA, oczywiście, po Twoim instruktarzu.
Pozdrawiam
Piotr
American Staffordshire Terrier -  AL BASCO Yakamoz

*

Offline kak

• 46
  • Sprzęt: SHG-I900 OMNIA 16GB - SAHJ1
« Odpowiedź #85 dnia: Styczeń 27, 2009, 17:56:47 »
hej, gdzie określa się dokładną ścieżkę zapisu zdjęć robionych Omnia? W ustawieniach aparatu da się tylko określić dysk.

« Odpowiedź #86 dnia: Luty 20, 2009, 16:59:36 »
witam

a ja mam prawie wszystkie zdjecia ostre i dobrze naswietlone - jak to robie ? - normalnie

1. wiem iż jest to aparat w telefonie ( nie lustrzanka )
2. wyzwalacz zawsze ustawiam na 2 s wiec go nie zrusze
3. odpowiednio do otoczenia ustawiam program zdjecia - jak słońce to słońce a nie widok nocą.

4. nigdy sie nie podniecam w trakcie robienia zdjec i mam zawsze chwilke by pomyslec nad ustawieniami

5. jakość filmów z Omni - niestety tragiczna ( zwłaszcza dzwięk - lae można temu zaradzić - *#0002*28346# wklepane tak jakbyśmy wybierali nr tel )
Samsung I900 Omnia 16 GB + 16 GB

*

Offline MCRavel

• *
  • 62
  • THE MUSIC F@CTORY
  • Sprzęt: Samsung I8000 OMNIA II (8GB)
« Odpowiedź #87 dnia: Luty 20, 2009, 18:46:59 »
WiTaM
A oto kilka fotek strzelonych na działce.

PozDraWiaM
Samsung I8000 Omnia II (8GB)

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #88 dnia: Luty 21, 2009, 14:01:46 »
Fotki zrobione dzisiaj (21.02.2009) moja omnią :P

« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 14:26:50 wysłana przez Patrynio84 »

« Odpowiedź #89 dnia: Luty 21, 2009, 16:07:00 »