Zdjęcia z Omni są naprawde dobrej jakości, na pewno porównywalne z n95 (wiem bo miałem), broblem jednak w tym, że nie na ustawieniach automatycznych - tutaj faktycznie nie jest dobrze. Żeby fotki były dobre niestety trzeba znać się trochę na parametrach i wiedzieć jak to wykorzystać, ale do rzeczy:
- proponuje na stałe przełączyć pomiar światła na centralny lub matrycowy (domyślnie jest punktowy - czyli najtrudniejszy do opanowania, dlatego często foty są przepalone)
- obiektyw zasłania niestyty dość grubę "szkieło" w dodatku bez filtra, więc aparat jest bardzo wrażliwy na zdjęcia pod światło. Jakiekolwiek źródło swiatła będące przed obiektywem powoduje rozproszenie światła we wnętrzu "szkiełka " co powoduje spadek kontrastu i taką mgłę na zdjęciu. W przypadku wykonywania takich fot trzeba zasłonic ręką obiektyw -zrobić taki "daszek" (jak tulipan w lustrzankach) - foty wyjdą dużo lepsze.
- co do skanowania dokumentów to: pomiar matrycowy, iso50, załączona lampa - trzeba olać brak potwierdzenia ostrości i białą plamę na ekranie - fota będzie ok - sprawdzone
- Aby nie przepalić nieba ponownie - pomiar centralny lub matrycowy, blokada ekspozycji prawidłowo naświetlonej foty (przycisk do połowy - zablokuje ekspozycję i ostrość, ale ze względu na mały fizyczny rozmiar matrycy wszystko i tak bedzie ostre), przekadrowanie na właściwe ujęcie i dociskamy guzik. Przy dużym kontraście sceny można dodatkowo załączyć "WDR" w menu.
- zdjęcia sportowe - światło jak wyżej, ISO w zależności od warunków trzymamy wysoko, fotkę lepiej zrobić guzikiem touchpada niż bocznym, ponieważ zdjęcie zrobione jest natychmiast po ustawieniu ostrości
Jak coś się jeszcze przypomni to dopiszę, mam nadzieje, że to trochę pomoże w uzyskaniu lepszych wyników z naszych sprzętów.