Procek - parametry, podkrecanie, pytanie.

• 13 Odpowiedzi
  • 3008 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Procek - parametry, podkrecanie, pytanie.
« dnia: Październik 23, 2008, 01:03:12 »
Witam,

Na jaki poziom bezpiecznie mozna podkrecic procek w omni?? Biorac pod uwage doswiadczenia jakie mialem na prophetcie, to mniemam ze 800 mhz omnia powinna spokojnie uciagnac ... Wolalbym jednak nie eksperymentowac na wlasna reke

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
Odp: Procek - parametry, podkrecanie, pytanie.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2008, 10:11:57 »
A posiadasz sprawnie dzialajacy program do overclock'ingu? Czytalem, ze marvel (procek zastosowany w Omni) moze byc taktowany z predkoscia do 800mhz. Tzn tyle jest w stanie wyciagnac w info podanym przez producenta.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2008, 22:00:14 »
Ehhh ... mam wrazenie, ze na tym forum nie ma nikogo kto kiedykolwiek mial jakakolwiek stycznosc z WM ....

Program masz w temacie!! Nazywa sie battery status. Nie zdarzylem jeszcze go do omni wgac, ale nie widze powodow dla ktorych mialby nie dzialac. Zaraz zreszta stestuje. Bo mnie lagi do szalu doprowadzaja na fabrycznym romie.

Edit:
Zaraz zjem moj pokrowiec!!!

Co jest do jasnej cholery. Nie mowcie mi ze na omnie nie ma softu do podkrecania procka! Przeciez to automatycznie telefon o dwie klasy degraduje!
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2008, 22:28:53 wysłana przez kordi666 »

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2008, 17:09:35 »
624mhz jest odpowiedzia. Ano pytalem bo korzystalem z innego programu gdzie kazdemu na tel innym niz Omnia z Wm dzialal bez problemu a na Omni nic sie nie da ustawic, a jesli sie da to zero efektu na dzialanie tel. program ten tez automatycznie resetowal kome i ustawial standardowa prdekosc procka gdy sie troche przekrecilo go.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2008, 17:20:47 »
Ehhh ... mam wrazenie, ze na tym forum nie ma nikogo kto kiedykolwiek mial jakakolwiek stycznosc z WM ....

ale za to jestes ty, master nad masterami!

zalozono, ze omni nikt podkrecac nie bedzie, bo sam procek jest wysoko taktowany i jest intela(teraz marvell).

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2008, 18:24:49 »

ale za to jestes ty, master nad masterami!

zalozono, ze omni nikt podkrecac nie bedzie, bo sam procek jest wysoko taktowany i jest intela(teraz marvell).

Ma rację. Bo po tym co tu się dzieje to tylko kilka osób nie posiadających ułOmni tutaj zagląda...

A co do podkręcania procesora - cóż, jak ma się na todayu wszelkiej maści tałcz flo czyde, łizbar edłens desktop tudzież szajsung łidżet to tak jest...

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2008, 18:53:56 »

Program masz w temacie!! Nazywa sie battery status. Nie zdarzylem jeszcze go do omni wgac, ale nie widze powodow dla ktorych mialby nie dzialac. Zaraz zreszta stestuje. Bo mnie lagi do szalu doprowadzaja na fabrycznym romie.

Edit:
Zaraz zjem moj pokrowiec!!!

Co jest do jasnej cholery. Nie mowcie mi ze na omnie nie ma softu do podkrecania procka! Przeciez to automatycznie telefon o dwie klasy degraduje!

Nie denerwuj się. To, że nikt nie odpowiada na Twoje pytanie, nie oznacza, że nie mieli i nie mają styczności z WM. Poprostu temat podkręcania procka w Omni ich/nas nie interesuje. Dlatego Twój problem zostaje bez odpowiedzi. Rozumiem, że forum jest po to, żeby wymieniać się informacjami, spostrzeżeniami itd, ale uważam, że zabierając głos w dyskusjach, należałoby zachować choć trochę przyzwoitości. Krzykiem napewno nic nie osiągniesz.

Pozdrawiam.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 24, 2008, 18:54:17 »
Bo po tym co tu się dzieje to tylko kilka osób nie posiadających ułOmni tutaj zagląda...

To jeszcze tylko tak dla rozwiania ewentualnych wątpliwości dopowiem, że "tutaj", czyli dział Omnia a nie Forum jako całość...
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 24, 2008, 19:30:52 »
To nie jest kwestia denerwowania, czy wywyzszania ... Odkad tylko zaczalem odwiedzac dzial Omni (Omni i konkretnie Omni) mam troche wrazenie, ze przez reklamy telewizyjne zakupila go cala masa osob, ktore po prostu nie mialy nigdy w rece czegos z WM... No i na tym forum jest ich istna inwazja... Oczywiscie przyczynia sie do wzrostu popularnosci platformy, ale z drugiej strony, jak juz ktos mial stycznosc z WM i szuka rozwiazan na konkretne problemy, to  po prostu nie chce sie czlowiekowi przedzierac przez gaszcz watkow i wypowiedzi "o niczym"w nadziei znalezienia czegos uzytecznego..... Ja po prostu nie mam na to czasu i jestem przyzwyczajony do troche innego oblicza pdaclub.pl/forum .

Odbierajcie jak chcecie. Dla mnie jest to EOT.

Wracajac do Meritum ... to co mi z 624 mHz jak (do znudzenia bede to powtarzal) na fabrycznym sofcie omnia jest 3 razy wolniejsza od mojego HTC prophet, ktory lezy obok niej i ma procesor 200 mHz. Mnie tam wisi gwarancja i predzej czy pozniej zmienie rom jak chwile czasu znajde. Ale pamietajcie, ze jest masa ludzi, ktorzy nie chca i tego nie zrobia i beda sie na tymfabrycznym sofcie meczyli z lagujacym menu.

Dalej uwazacie ze podkrecenie jest niepotrzebne?

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 24, 2008, 20:45:31 »
Tak naprawdę, to nawet nie wiem, jak zachowywała się moja omnia na fabrycznym ROMie. Kupiłem ją bodajże w piątek, a w niedzielę zmieniłem jej ROMka. Od tamtej pory, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Oczywiście nie używam żadnych widgetów i tym podobnych wynalazków Samsunga. Poprostu zainstalowałem sobie te programy, których używałem do tej pory w Mio A701 a bez których ciężko mi się obyć i zaiwania jak mały samochodzik. Może spróbuj ustawić sobie na Today typowy WM i sprawdź wtedy, czy też masz jakieś znaczące spowolnienia systemu.

Co do podkręcania procka. Czy napewno będzie aż tak odczuwalna różnica między 624 a 800MHz? A co z baterią, grzaniem się urządzenia, a być może nawet uszkodzeniem go. Dla mnie ważniejszą rzeczą jest stabilność, długi czas pracy na baterii niż to, że zamiast aplikacja, która otwiera mi się np. w półtorej sekundy będzie otwierała mi się w sekundę. Poprostu uważam to za bezsens.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2008, 20:54:25 wysłana przez sp4xkp »
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2008, 23:45:55 »
kitor- ja zagladam, teksty jakie tu sie pojawiaja niekiedy sa bezcenne.
omnia jak nokia czyli programy pod konkretny model(wiem, ze rozdzialka no ale bez przesady:) ), rzeczy omawiane 100 razy itd :)
az lubie poczytac :) sory za OT

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 06, 2010, 21:32:07 »
xcpuscalar - kochany i lubiany program do podkrecania procka, wszędzie jest napisane, że i900 ma 624mhz... Tymczasem w xcpuscalarze max mam 500mhz... Jak dobrze pamietam, była opcja w tym progsie w stylu: pokaz taktowanie, ktore jest nie zalecane czy coś takiego... Ale nie umiem tego znalezc  :-| Krótka piłka: Jednen: Wiecie o jakiej opcji mowie i czy ona jest dostepna w zuuuomni? Dwa: Ona ma 400mhz czy 624? Trzy: Na wszelkie odpowiedzi typu: po co podkrecac itd odpowiadam: G900, 663mhz, czasem sie zawieszała wtedy, ale była rakietą i to uczucie, gdy się pociła w łapach ech...  :evil:

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 06, 2010, 23:14:00 »
624 Mhz ma, ale w stresie... normalnie sobie smiga  przy ok 200 Mhz aby oszczedzac energie i nie wydzielac za duzo ciepla... heh odpal  sobie film i jesli jest taka opcja sprawdz wtedy to taktowanie :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 06, 2010, 23:24:47 »
624 Mhz ma, ale w stresie... normalnie sobie smiga  przy ok 200 Mhz aby oszczedzac energie i nie wydzielac za duzo ciepla... heh odpal  sobie film i jesli jest taka opcja sprawdz wtedy to taktowanie :)

No jest mozliwosc sprawdzenia, ale podkrecic mogę tylko do 5 stowek... Swiadomosc tego, ze mogę wiecej "bezepiecznie" mieć jest kusząca i dlatego... Może znacie jakies inne programy do tego typu działań? A to z oszczedzaniem energi... Heh chyba kazdy siedzacy w temacie ma 100mhz ustawione w trybie czuwania  :)