Wersja ROM : PDA: i900SAID2/BARR2 v5.5 TELEFON:i900DXID1
Opis problemu :
Moj problem to brak uslugi operatora . Jak juz pisalem wczesniej , zgodnie z instrukcja:
1. Pobierz ZIPa z załacznika
2. Skopiuj zawartość na PPC
3. odpal Lock.lnk
4. wpisz dowolny PRAWDZIWY kod MCC/MNC (ja wpisałem kod mojego “autora”(operatora) SIMLocka; lista kodów:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Network_Code ; np. 26001 dla Plusa Era 26002, Orange 26003, Play 26006)
5. Jako NCK, wpisz 12345678
6. kliknij OK (powinien wyskoczyć komunikat że LOCKED)
7. Odpal Status.lnk by sprawdzić, czy lock jest (Druga pozycja powinna byc na enabled)
8. odpal Unlock.lnk
9. wpisz kod NCK z punktu 5 (12345678)
10. gotowe; Możesz odpalić Status.lnk by sprawdzić, czy simlock zdjęty (Powinno być wszystko na disabled)
Metoda alternatywna (bez kopiowania czegokolwiek na PPC):
- w pkt 3 zamiast odpalać jakiśtam plik, z klawiatury telefonu wpisz *7465625*638*#
- w pkt 7 zamiast odpalać jakiśtam plik, z klawiatury telefonu wpisz *#7465625#
- w pkt 8 zamiast odpalać jakiśtam plik, z klawiatury telefonu wpisz #7465625*638*#
wylaczylem blokade network , teraz mam wszystkie pozycje disabled .
u mnie nie moglem zrobic tego metoda pierwsza ale metoda alternatywna zadzialala od razu . Nie bylo by mnie na forum gdyby nie to , ze gdy wkladam karte innego operatora nie moge zadzwonic poniewaz pisze : brak uslugi , wylaczenie 3G+ tez nie pomaga , gdy recznie ustawiam tego operatora to po dlugim czasie wyszukiwania pisze komunikat: nie mozna polaczyc z wybranym operatorem . Jak wkladam karte vodafone , bo taki operator byl oryginalnie przy zakupie telefonu dziala od razu . Powiedzcie mi prosze , co jest nie tak , czy tam sa jeszcze jakies inne blokady . Prosze o kontakt z kims kto juz spotkal sie z podobnym problemem, acha co do polskich znakow to ale nie moge ich uzywac poniewaz mam hiszpanski system operacyjny i nie ma tu takich mozliwosci . Dzieki za pomoc .