Podwójne SMSy w tej samej sieci

• 8 Odpowiedzi
  • 2604 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Podwójne SMSy w tej samej sieci
« dnia: Kwiecień 21, 2009, 20:01:31 »
Witam
Od pewnego czasu mam pewien problem a mianowicie jak wysyłam smsa do osoby w tej samej sieci co ja mam (orange) to odbiorca dostaje 2 smsy. Czasami jeden po drugim a czasem ten drugi dochodzi później. Oczywiście co za tym idzie to również opłata za 2 smsy. Czy to może być wina oprogramowania ponieważ kiedyś nie miałem tego. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
Odp: Podwójne SMSy w tej samej sieci
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:01:30 »
U mnie instalacja HomeScreen PlusPlus UI 1.06 powodowała powyższy problem z podwójnymi SMSami. Odinstalowanie pomogło.
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:05:24 »
takiego programu nie instalowałem chyba że jest w rom już wbudowany ale jakoś nie kojarzę. Poza tym dotyczy to tylko smsów do tej samej sieci jak wysyłam do innej to jest normalnie wszystko 

*

Offline SeBoLeX

• 646
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:08:43 »
Hmm.. może jakiś błąd systemu w Orange. Pamiętam, że w Erze kieedyś też coś takiego było i się przyznali do błędu systemu, i oddali kase za te podwójne SMSy.

Spróbuj zrobić HR, może to pomoże.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:14:41 »
hmm nom z tym że nikt inny ze znajomych nie ma tego problemu wysyłają normalnie. I tak miałem sobie zobaczyć nowy soft od ryrzego ale tak jakoś kasować mi się nie chce wszystkiego a nawet nawet jeżeli zadziała HR a wrzucę wszystko z backup`u to może problem powrócić. Tak czy tak muszę to wszystko sprawdzić bo raczej wina sieci to nie jest ;/

*

Offline SeBoLeX

• 646
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:19:59 »
Zrób sobie backup najważniejszego: kontakty i wiadomości. Najlepszy do tego będzie PIM Backup.

*

Offline Yoda1313

• 22
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2009, 23:12:17 »
Witam

Miałem podobny problem z MIO A701... po wysłaniu SMS'a zbyt wcześnie zamykałem program... łup i dwa leciały... okazało się że jak poczekam do potwierdzenia (oczywiście jak przyszło) i po tym zamykałem to wszystko było Ok. Wystarczyła odrobina cierpliwości. Fakt – działo się to w przypadku SMS'ów do wszystkich sieci. Może to jest problemem – może nie... Oby było - bo problem z głowy.

ps. Nie mam już tych problemów od czasu zmiany ROM'u.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 24, 2009, 18:40:26 »
ja właśnie od czasu zmiany romu mam ten problem ;p ale zrobiłem HR przywróciłem wszystko z backup`u i działa normalnie jak narazie więc nie wiem :)

*

Offline pawjas21

• *
  • 80
  • Sprzęt: Samsung i900 OMNIA / HTC HD2 PL / SGS 2
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2009, 12:11:51 »
W moim przypadku powodem tego, że OMNIA wysyłała podwójne sms'y był program QuickMenu v.2.8.414.1614. a konkretnie opcja "przycisk x na ekranie: tapnij by zamknąć, przytrzymaj by zminimalizować" w zakładce "Ogólne". Gdy po wpisaniu treści sms'a nacisnąłem wyślij i zaraz po tym,nie czekając na raport doręczenia, zamknąłem aplikację wiadomości i menu, sms do odbiorcy docierał dwa razy. Tak samo było z raportem. Odhaczenie tej opcji rozwiązało problem ale troszkę się naszukałem :E Dziwna przypadłość :O Pozdrawiam  :mrgreen: