do zamknietego watku <PROZBA O POMOC>

• 24 Odpowiedzi
  • 1676 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
do zamknietego watku <PROZBA O POMOC>
« dnia: Listopad 25, 2008, 23:53:25 »
Brawo Ajed, brawo ..K..L..M..N
W pelni popieram decyzje o zamknieciu takiego watku, tym bardziej, ze odpowiedz na to pytanie jest na samym wierzchu Forum, ale nasuwa mi sie taki wniosek, ze albo wyszukiwarka jest slaba /ja nie mam z nia problemow/, albo spolecznosc totalnie leniwa i ciagle sie beda powtarzaly pytania typu co to SR, jak zrobic HR...itd. Proponuje zrobic przyklejony watek  podstaw dla obslugi Omni i FAQ i bezwzglednie usuwac lub zamykac tego typu watki, a takze proponuje czyscic watki z smieci i wymiany wzajemnych "uprzejmosci"... no ale to moze zadanie dla nowego moderatora.
Pozdrawiam

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: do zamknietego watku <PROZBA O POMOC>
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2008, 00:09:56 »
Jest cały przewodnik PDAstart, ktoś się nad tym kiedyś napracował i wystarczy na początek sobie go poczytać żeby mieć wstępne rozeznanie (http://pdaclub.pl/old/info.php?id=7289).

Jest też szukajka (fakt, coś się jej ostatnio zmieniło i działa inaczej niż kiedyś, ale mimo wszystko spełnia swoją rolę).

Jest w końcu sterta działów, w tym kilka ogólnych odnoszących się po prostu do urządzeń z WM oraz tysiące postów z ogromem informacji.

Jest więc praktycznie wszystko, co nawet największemu laikowi potrzebne jest na początek.

Dlatego odpowiadając na Twoje - jak się domyślam tylko retoryczne - pytanie obstawiam, że tak, to po prostu chodzi o lenistwo...
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 26, 2008, 00:18:06 »
Jest cały przewodnik PDAstart, ktoś się nad tym kiedyś napracował i wystarczy na początek sobie go poczytać żeby mieć wstępne rozeznanie (...)

Nie wiesz jak to jest? Najwygodniej iść na łatwiznę...   :mad:
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2008, 00:46:28 »
hmm.. ja powiem moze inaczej, pewnie wiekszosc to z lenistwa i tutaj sie zgadzam, ale ja bylbym bardzo zadowolony i wdzieczny gdyby ktos umiescil tutaj w dziale doklejony temat o podstawach obslugi OMNII, moze tez raczej WM, bo np. bo moze wiele osob tak jak ja np. ma watpliwosci czy te same dzialania na innym sprzecie odzwierciedlaja to samo na OMNII, ja nigdy takiego sprzetu nie mialem, OMNIA bedzie pierwsza i pewnie tak jak ja wiele osob mogloby skorzystac z tych informaji zgromadzonych przez doswiadczonych uzytkownikow w jednym miejscu.
Oczywiscie mozna szukac itp. watki sa troche porozrzucane i czesto zawarte jest w nich duzo innych informacji oprocz tytulowych w watku, poza tym tak jak juz pisalem, jesli ktos ma problem to nie ma pewnosci, ze odpowiedz na to pytanie znajdujaca sie w dziale HTC czy czyms innym dotyczy rownie dobrze jego OMNII i "boi" sie probowac albo tworzy nowy watek zasmiecajac forum.

To tylko oczywiscie moja opinia ale wg mnie fajnie by bylo miec w jednym miejscu podstawy uzytkowania omnii i WM, instalacji, SR,HR, mini slowniczka, FAQ :)

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 26, 2008, 00:47:16 »
Jest cały przewodnik PDAstart, ktoś się nad tym kiedyś napracował i wystarczy na początek sobie go poczytać żeby mieć wstępne rozeznanie (http://pdaclub.pl/old/info.php?id=7289).

Jest też szukajka (fakt, coś się jej ostatnio zmieniło i działa inaczej niż kiedyś, ale mimo wszystko spełnia swoją rolę).

Jest w końcu sterta działów, w tym kilka ogólnych odnoszących się po prostu do urządzeń z WM oraz tysiące postów z ogromem informacji.

Jest więc praktycznie wszystko, co nawet największemu laikowi potrzebne jest na początek.

Dlatego odpowiadając na Twoje - jak się domyślam tylko retoryczne - pytanie obstawiam, że tak, to po prostu chodzi o lenistwo...
Zgadzam sie w pelni, ale mam malutkie ALE...
PDA sie miedzy soba jednak roznia i uwazam ze FAQ dla konkretnego modelu to byloby dobre rozwiazanie.
Szukajka jest, ale jak wpiszesz haslo typu SR to bedzie caly stos..a jak sie sie zada pytanie to prawie zawsze ktos odpowie nim Global zdazy zamknac
Sterta dzialow jest...ale trzeba to czytac..a zwykle sie nie chce bo i po co...mozna isc na latwizne
WNIOSEK: zeby uniknac w przyszlosci infantylnych  postow, czesto sztucznie dmuchanych, zeby osiagnac <CLUBOWICZ> chyba niezlym pomyslem jest przyklejony OMNIA FAQ i twardy moderator zamykajacy takie watki...nawet jak ten.
Pozdrowienia

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2008, 01:13:06 »
w sumie jesl iktos bedzie mial chwile czasu to mozna popracowac nad takims FAQ specjalnie dla omni zeby rozwiac jakiekolwiek watpliwosci, a co do uzytkownika cobra- to zastanawia mnie czy jak by mu  dac linka z programami potrzebnymi do flashowania z linkem do softu to czy by znalazl tą informacje tam ? jak mozna zakladac watek majac przed oczami jak byk napisane how to wgrywanie romu :D z pytaniem jak wgrac rom :D pomyślunku życze na mikołaja każdemu juz teraz , a co :D
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2008, 01:58:17 »
ale z wyszukiwarką coś jest nie tak, znaczy jest słaba.

zanim udało mi sie pierwszy raz coś wyszukać przez tą wyszukiwarkę to przeszukiwałem to forum przez google ;).
zazwyczaj tutejsza wyszukiwarka pusty wynik zwracała. Używam Opery, natomiast pod firefox'em dla tego samego zapytania zwracała więcej wyników.

mam nadzieję, że to nie tylko moje zwidy i problemy  :P

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 26, 2008, 08:07:18 »
FAQ jest zawsze dobrym pomysłem. I jeśli któryś z posiadaczy Omni coś takiego napisze, to my chętnie podkleimy temat.

Tylko, że FAQ to nie jest remedium. Przykłady innych działów uczą, że wielu użytkowników ich nie czyta. Nawet w Omni, często powtarzają się pytania o rzeczy które są w wątkach przyklejonych (jak np. o ROM-y i sposób ich wgrywania).

*

Offline archibaldi

• *
  • 68
    • Kalkulator kredytowy
  • Sprzęt: xperia
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 26, 2008, 11:02:48 »
a propos opcji SZUKAJ to wg mnie dziala zle (albo ja nie wiem jak szukac choc na innych forach nie mialem nigdy problemu)
wpisujac 2 lub 3 wyrazy kluczowe w 95% przypadkow wyskakuje mi:
"Twoje zapytanie nie jest wystarczająco specyficzne. Spróbuj użyć dłuższych słów. " no i potem o folawarku orwella
Wyrazy sa wystarczjaco dlugie..

Inny przyklad: wpisuja w zaawansowane szukanie "wyświetlacz omnia" pokazuje mi 1 (slownie jeden) wynik a wiem ze postow i watkow jest ze 40 z tymi slowami..
no chyba ze szuka tylko slow w tematach

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 26, 2008, 12:47:40 »
a propos opcji SZUKAJ to wg mnie dziala zle (albo ja nie wiem jak szukac choc na innych forach nie mialem nigdy problemu)
wpisujac 2 lub 3 wyrazy kluczowe w 95% przypadkow wyskakuje mi:
"Twoje zapytanie nie jest wystarczająco specyficzne. Spróbuj użyć dłuższych słów. " no i potem o folawarku orwella
Wyrazy sa wystarczjaco dlugie..

Inny przyklad: wpisuja w zaawansowane szukanie "wyświetlacz omnia" pokazuje mi 1 (slownie jeden) wynik a wiem ze postow i watkow jest ze 40 z tymi slowami..
no chyba ze szuka tylko slow w tematach

mam to samo,szukajka jest stanowczo za słaba/zepsuta/inny powód..nie wiem co z nia jest nie tak,ale coś jest napewno.

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
  • Sprzęt: i900, Mio A701
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 26, 2008, 12:56:41 »
A moja propozycja jest taka.
Na jednego człowieka to może za duże wyzwanie.
Zróbmy to razem.
Opracujmy najpierw spis tego co miałoby sie w tym FAQ znaleźć.
Podział na działy i poddziały.
Następnie niech każdy określi swoją gotowość do wykonania (tłumaczenia) pewnych części.
Złóżmy to w jedną całość. Można dodać obsługę html.
Co Wy na to ?
Omna wróciła z "serwisu". Nigdy wiecej RR.

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 26, 2008, 13:01:45 »
Może sie udac ale z doświadczenia wiem ze nie wszyscy podejda do tego z nalezytym zaangarzowaniem i bedą problemy,część się nie wywiąże,część zapomni,tylko co niektórzy zrobią co do nich należy.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 26, 2008, 14:12:23 »
FAQ jest zawsze dobrym pomysłem. I jeśli któryś z posiadaczy Omni coś takiego napisze, to my chętnie podkleimy temat.

Tylko, że FAQ to nie jest remedium. Przykłady innych działów uczą, że wielu użytkowników ich nie czyta. Nawet w Omni, często powtarzają się pytania o rzeczy które są w wątkach przyklejonych (jak np. o ROM-y i sposób ich wgrywania).
Moje wymagania w stosunku do Omni to oprocz typowych funkcji tego typu urzadzenia to duzy, czytelny wyswietlacz /wada wzroku/ i mozliwosc obslugi palcem. Jak do tej pory z tych dwu wymagan jestem srednio zadowolony i nie wiem czy Omnia bedzie ze mna przez najblizsze miesiace, czy przeskocze na HTC HD. I wlasnie wczoraj spedzilem kilka godzin czytaja dzial HTC HD i stwierdzam, ze jest lepiej poukladany niz nasz Omni, jakis taki przyjemniejszy do czytania, wiec trzeba sie zastanowic jak poprawic dzial Omni.
I druga mysl, kiedys uzywajac N560 juz kilka miesiecy potrzebowalem nagle i pilnie przeslac plik przez IRDE, z ktorej nigdy wczesniej nie korzystalem i nie moglem jej znalezc. Wiec  poszukalem na Forum N560 i nic, wiec po 15 min rzucilem proste i oczywiste pytanie...odpowiedzi mozna sie domyslic, choc w koncu problem rozwiazalem. Wiec troche nie dziwie sie kolegom, ktorzy rzucaja proste i wielokrotnie omawiane problemy, ale zwykle ta informacja jest nam potrzebna JUZ I NATYCHMIAST i po kilku minutach nieudanego szukania wpisuja post typu <jak zrobic HR>...Ale teraz wracam do swojego watku - proponuje takie rozwiazanie - Forumowicze wysylaja PW do moderatora dzialu Omnia piszac pytanie i rozwiazanie problemu - on biedaczek to czyta, analizuje, wycina, uzupelnia i w koncu zamieszcza i przykleja. A nastepnie bezwzglednie usuwa nowe posty, na ktore odpowiedzi sa w FAQ-u. Jezeli pomysl sie spodoba i chwyci to moge miec kilka podstawowych pytan wraz z odpowiedziami. Uwazam, ze im lepiej to zrobimy to wyjdzie z korzyscia dla nas wszystkich.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 26, 2008, 17:02:40 »
zgadzam sie z przedmowca w 100% :) ja sam bym pomogl tylko, ze jeszcze tej OMNII nie mam a pojecie o WM tez slabe, ale za to moge zajac sie zadawaniem pytan ;)

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
  • Sprzęt: Omnia, desire z, galaxy s 2, xperia t
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 26, 2008, 17:22:31 »
Ja w miarę sił również pomogę przy pisaniu FAQ.

*

Offline sabina

• 3
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 26, 2008, 17:34:08 »
zgadzam sie ze trzeba uporzadkowac (po kobiecemu  :mrgreen:) to forum! Ale najpierw wnioskuje o poprawienia "szukajki"

*

Offline COBRA218

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 26, 2008, 17:44:38 »
jesli chodzi o pytanie takie samo to jest cos nie tak z tym forum na forum diamanda poprostu mi odpisuja na moje pytania albo daj mi link z gory a nie za kazdym razem uzyj szukaj jak by to cos dzialalo to bym uzyl ale nie dziala wiec zakladajac jeden nowy watek chcialem odpowiedz na trzy pytania  a i tak nie otrzymalem ani jednego
co  i jak fakt jak wgrac rom to jest moze i nawet opisanie jakos zeby zrozumiec
ale jaki jest najnowszy rom do omni to juz naprawde trudno doczytac wiec nie miejcie za zle ze chcialbym poprostu miec to w jednym miejscu a nie w 3 roznych i to na dodatek opisanych tak jak kto wszedl tak napisal
za przyklad dobrego forum dam forum htc

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 26, 2008, 17:53:04 »
COBRA218 używaj znaków interpunkcyjnych bo tego się czytać nie da !  :mad:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 26, 2008, 18:06:49 »
dokładnie, oczekiwania i wymagania to masz wielkie, ale żeby czytelnie i zrozumiale sformułować swoją wypowiedź to już Ci się nie chce

*

Offline COBRA218

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 26, 2008, 18:15:58 »
jak bym nie uzywal internetu przez komorke i tyle za to placil to bym czytal i pisal szybko i wmiare jasno

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 26, 2008, 18:38:04 »
Panowie wiec ja mam taki pomysl, zeby skonczyc z dogryzaniem sobie i zbednymi uwagami i przejsc z teorii w praktyke. Co do poprawienia szukajki to (tak mi sie przynajmniej wydaje) moze to byc bardziej pracochlonne i ogolniej wydaje mi sie bardziej skomplikowana i czasochlonna sprawa a pewnie wielu leniwych ludzi i tak bedzie rzadko z niej korzystac wolac zalozyc nowy temat. Tak jak juz pisalem pomysl mam taki aby po prostu zglosily sie osoby, ktore maja pojecie juz o OMNII i najczesciej wystepujacych problemach ze sprzetem jak i samym WM, nie tylko wady ale trudnosci, ktore moga sprawic te rzeczy przecietnemu uzytkownikowi. Mozna zrobic jeden podklejony temat z rozdzialami miedzy innymi HOW TO, przeniesc tam kalibracje, i wgrywanie romow dodatkowo mozna napisac dla calkowicie nowych uzytkownikow jak zaczac przygode z OMNIA, w sensie co od poczatku zrobic tak zeby urzadzenie w miare mozliwosci sprawnie chodzilo, mozna zrobic rozdzial aktualnosci gdzie beda umieszczane najnowsze info o wersjach aktualnych ROMow tych oficjalnych jak i nieoficjalnych z linkami, bez mozliwosci dodawania komentarzy, tylko czysto informacyjny rozdzial. Kolejny dzial jak juz wspomniane bylo dotyczacy FAQ, wiadomo o co chodzi, mozna zebrac tez kilka najistotniejszych watkow juz napisanych z pytaniami i wkleic linki jako odpowiedzi na pytania. Dodatkowo mozna by taka krotka instrukcje obslugo WM, jak instalowac, czego nie instalowac, jak usuwac, jak aktualizowac itp. Ostatnie co mi przychodzi do glowy to moze rozdzialik o POLECANYCH I SPRAWDZONYCH ! programach, czyli tez bez zbednych komentarzy, to co juz sprawdziliscie i wg was jest przydatne, np. z linkiem i screenem programu:)

To takie moje sugestie co do tego wstepnego "projektu". Mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos zainteresowany stworzeniem tego typu watku :)

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 26, 2008, 20:53:29 »
jak bym nie uzywal internetu przez komorke i tyle za to placil to bym czytal i pisal szybko i wmiare jasno

Tak na marginesie, to ciagnac net przez komorke nie ma znaczenia czas polaczenia, tylko ilosc danych pobrana...
A wracajac do sedna sprawy, tak wyglada dzial kazdego forum jak forumowicze pisza..jezeli pisza bzdury i powtarzaja cigle podstawowe pytania to dlatego to tak wyglada. Krytykowac bardzo latwo, tylko z tego nic, dokladnie nic nie wynika. Potrzebna jest tzw.konstruktywna krytyka, czyli uwazam, ze krytykowac mozna, ale trzeba starac podac sposob na poprawe /co uczynilem/ i jak zostanie to zaakceptowane to ktos to musi /konkretnie my/ zrobic, a pozniej moderator powinien zamykac takie watki, a forumowicze nie powinni na nie odpowiadac.
Zalozylem ten watek, podalem pomysl i mam chec w pomocy jego realizacji - teraz ruch ze strony GLOBALI /akceptacja lub nie, i powolanie moderatora tego dzialu/

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 26, 2008, 20:57:27 »
odnośnie moderatora tego działu to rekrutacja chętnych zakończyła się dziś, a może już jutro będzie nowy moderator :)

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 26, 2008, 21:17:38 »
odnośnie moderatora tego działu to rekrutacja chętnych zakończyła się dziś, a może już jutro będzie nowy moderator :)
No i super i oby mial ... i zrobil troche porzadku, troche poukladal, a jak bedzie chcial to moze liczyc na moja pomoc.

MYSLE, ZE TEN WATEK JUZ SIE NADAJE DO ZAMKNIECIA, TERAZ CZAS NA DZIALANIE.
Pozdrawiam

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 26, 2008, 21:27:47 »
no więc zamykam wątek dotyczący zamkniętego wątku :P