Omnia. Problem z czujnikiem ruchu.

• 15 Odpowiedzi
  • 2925 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Omnia. Problem z czujnikiem ruchu.
« dnia: Listopad 08, 2008, 16:05:34 »
Od około dwóch dni mam problem z czujnikiem ruchu w swojej Omni.
Nie działa mi funkcja automatycznego obracania ekranu, a właściwie raz działa a raz nie pomimo tego że w ustawieniach jest ustawione żeby  ekran obracał się automatycznie przy zmianie położenia.
Włączenie i wyłączenie telefonu nie pomaga.

Co dalej? Czy to jest kwestia ustawień czy czujnik ruchu się uszkodził i  trzeba oddać telefon do serwisu ?

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
  • Sprzęt: Omnia, desire z, galaxy s 2, xperia t
Odp: Omnia. Problem z czujnikiem ruchu.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2008, 16:20:23 »
Przed oddaniem do serwisu możesz spróbować HR.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2008, 18:03:52 »
Zresetowałem Omnie tym przyciskiem obok tego przycisku  co się włącza i wyłącza telefon.

Chwile po włączeniu obracanie działało, a później znowu nie działało.

Może to coś z softem, trzeba może przeinstalować system, tylko nie wiem jak to zrobić

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2008, 18:12:16 »
Skoro reset na chwilke pomógł to prawdopodobnie chodzi o  soft..tak jak kolega napisał wykonaj hard reset,jesli to nie pomoze proponuje wgrac rom na nowo i ten najnowszy SAHJ1 a jak to zrobic jest opisane tu:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111991.0

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2008, 20:27:54 »
C  B)hyba obejdzie się bez  przeinstalowywania  systemu na Omni.

Oto co odkryłem.
W ustawieniach baterii dla zakładki zasilanie  bateryjne mam odznaczoną opcję " Włącz podświetlanie po naciśnięciu przycisku lub dotknięciu ekranu". Dla przypomnienia opcja ta powoduje że  ekran nie jest podświetlony  dzięki czemu oszczędzamy energię.
Teraz gdy znowu zaznaczyłem tą opcję to  wszystko było w porządku , ekran się obracał  gdy przekręciłem telefonem.
Następnie znowu odznaczyłem tą opcję nacisnąłem ok i ekran dalej się obracał ale jak odłożyłem telefon i wyłączył się ekran który następnie  włączyłem  i wtedy funkcja obracania ekranu już nie działa.

Mówiąc krótko gdy chcemy oszczędzać energię  odznaczając podświetlanie ekranu nie będzie działało obracanie.

I teraz pytanie. 
Czy na waszych Omnia'ch jest tak samo czy to tylko mojej, a może zależy to od wersji WM ? 

Na mojej Omni zainstalowany jest:
  • WM 6.1
    Sys. CE 5.2.20270 (wersja 20270.13.1)

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2008, 17:41:07 »
C  B)hyba obejdzie się bez  przeinstalowywania  systemu na Omni.

Oto co odkryłem.
W ustawieniach baterii dla zakładki zasilanie  bateryjne mam odznaczoną opcję " Włącz podświetlanie po naciśnięciu przycisku lub dotknięciu ekranu". Dla przypomnienia opcja ta powoduje że  ekran nie jest podświetlony  dzięki czemu oszczędzamy energię.
Teraz gdy znowu zaznaczyłem tą opcję to  wszystko było w porządku , ekran się obracał  gdy przekręciłem telefonem.
Następnie znowu odznaczyłem tą opcję nacisnąłem ok i ekran dalej się obracał ale jak odłożyłem telefon i wyłączył się ekran który następnie  włączyłem  i wtedy funkcja obracania ekranu już nie działa.

Mówiąc krótko gdy chcemy oszczędzać energię  odznaczając podświetlanie ekranu nie będzie działało obracanie.

I teraz pytanie. 
Czy na waszych Omnia'ch jest tak samo czy to tylko mojej, a może zależy to od wersji WM ? 

Na mojej Omni zainstalowany jest:
  • WM 6.1
    Sys. CE 5.2.20270 (wersja 20270.13.1)

mogę potwierdzić, jest tak samo. jak ekran jest częściowo wygaszony, przyciemniony to ekran się nie obróci - jest to dobra opcja jeśli chodzi o oszczędnośc bateri. wystarczy tylko przebudzić ekranik aby rotacja działała.
mam natomiast pytanie czy ciebie rotacja nie denerwuje. mnie doprowadzała do szału, więc w opcjach ją wyłączyłem natomiast podpisałem ją pod klawisz menu przy dłuższym przytrzymaniu klawisza.
pzdr

*

Offline HAHA

• *
  • 77
  • Sprzęt: Nokia 3310 -  Nokia 6610i - Nokia 5500 Sport - Samsung i900 OMNIA
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2008, 18:32:41 »
Hej no obracane ekranu czasem wkurza . Ustawione mam na ręczne ale jak manualnie obrucić ekran ??? jaest jakaś sekwencja klawiczy ktora to umozliwia jak mam zaznaczone ręcznie ??

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 16, 2008, 20:51:19 »
Ustawienia>> przyciski i tam sobie wybierasz pod co ma być podmapowane obracanie.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2008, 21:28:48 »
Reczne odwracanie to byla pierwsza rzecz ktora zmienilem .... Nie wiem co za polglowek wymyslil ten gadzet marketingowy.... Akcelerometr ma po prostu zero przydatnosci.  Cieszcie sie ze w WM mozecie to wylaczyc, bo na iphonie z tym g.....nem nie da sie nic zrobic.

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 16, 2008, 21:33:59 »
Lub pozostaje zmienic czulosc akcelometru na nizsza wartosc. Mnie tec zasami wkurza, ale generalnie przydatna funkcja.

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 16, 2008, 21:55:13 »
.... Nie wiem co za polglowek wymyslil ten gadzet marketingowy.... Akcelerometr ma po prostu zero przydatnosci. 
Mnie się przydaje do gierek.  :P

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 17, 2008, 11:57:31 »
Akcelerometr ma po prostu zero przydatnosci.  Cieszcie sie ze w WM mozecie to wylaczyc, bo na iphonie z tym g.....nem nie da sie nic zrobic.

Przydaje sie i to BARDZO opcja wyciszania dzwonka po obroceiu fona ekranem do dołu. Rewelacyjna sprawa. Nie trzeba zmienic ustawienia glosnosci. Po prostu - idziesz na spotkanie, kladziesz omnie na ekraniku i masz spokoj.
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 17, 2008, 14:07:12 »

Przydaje sie i to BARDZO opcja wyciszania dzwonka po obroceiu fona ekranem do dołu. Rewelacyjna sprawa. Nie trzeba zmienic ustawienia glosnosci. Po prostu - idziesz na spotkanie, kladziesz omnie na ekraniku i masz spokoj.
        ale bajer :O~ a jak to sie robi ??

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 17, 2008, 14:15:43 »

ale bajer :O~ a jak to sie robi ??

Hmmm, pomyślmy, czyżby w ustawieniach czujnika ruchu?!
Menu - Ustawienia - System - Czujnik Ruchu - Etykieta  :wink:
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 17, 2008, 16:37:32 »
Akcelerometr ma po prostu zero przydatnosci.  Cieszcie sie ze w WM mozecie to wylaczyc, bo na iphonie z tym g.....nem nie da sie nic zrobic.

jeśli chodzi o wyciszenie to się zgadzam, bardzo mi to się podoba, natomiast co do rotacji ekranu to kiszka. dlatego też w ustawieniach przycisków podpisałem sobie rotację pod przycisk menu (długie przytrzymanie) a w opcjach czujnika ruchu ustawiłem sobie na ręczne...

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 17, 2008, 19:54:39 »

Biorac pod uwage, ze dokladnie to samo mozesz zrobic jednym kliknieciem dowolnego klawisza to sorry, ale naprawde jest to przerost formy nad trescia. Zas glowna opcj tego badziewia, czyli obracanie ekranu, jest totalnie bezuzyteczna i frustrujaca. 

Zazwyczaj scenariusze sa dwa. Albo ci sie to cholerstwo obraca jak tego nie chcesz albo.... nie chce sie obrocic jak tego chcesz ...