Problemy z zasięgiem

• 14 Odpowiedzi
  • 1644 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z zasięgiem
« dnia: Listopad 03, 2008, 14:39:24 »
Witam
Zauważyłem ostatnio ze moja Omnia ma problemy z zasięgiem. Otóż wcześniej miałem Sony Ericsson D750i, który w miejscach w ktorych teraz Omnia nie łapie zasięgu miał jedna kreskę, a w miejscach w ktorych teraz mam 1-2 on miał full. Czy też zauważyliscie coś podobnego?

Czy Omnia gorzej łapie zasięg???

P.s w tym sony ericssonie nawet aparat był lepszy, mimo ze 2MP (chodzi mi miedzy innymi o to ze dało sie np zrobic zdjecie reki z właczona lampa błyskowa a balans bieli automatycznie sie dostosowywał, w Omni np. ręka wychodzi cała biała i nic nie widać. Tak samo z dokumentami)

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
Odp: Problemy z zasięgiem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2008, 14:57:50 »
U mnie z zasięgiem jest tak samo jak w reszcie moich pozostałych komórek (7650, 6230, N73, E51 itd.), nie zauważyłem jakiś drastycznych spadków zasięgu. I twierdzisz, że aparat robi gorsze zdjęcia od SE? No nie przesadzaj. Kwestia dobrego ustawienia aparatu i zdjęcia wychodzą miodzio. U mnie 0 problemów. Pozdrawiam

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2008, 15:10:45 »
fakt faktem zasieg ma nieco gorszy niz k750i ale daje rade.

a aparat no teraz jak biore k750 i chce fotke zrobic  i musze czekac az ja zapisze  i wogole to omnia wydaje sie byc potworem szybkosci :D

ale takze odnosze wrazenie ze fotki na k750i  nie byly duzo o ile wogole gorsze...  jesli chodzi o swiatlo dzienne bo w nocy to juz kwestia ustawien ale i tak sa szumy a kartki czyli tekst mi na omni bardzo fajnie robi :) z lampa trzeba ustawic odpowiednio aparat bo przeswietli w k750 tego problemu raczej nie bylo.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2008, 15:18:12 »
fakt faktem zasieg ma nieco gorszy niz k750i ale daje rade.

a aparat no teraz jak biore k750 i chce fotke zrobic  i musze czekac az ja zapisze  i wogole to omnia wydaje sie byc potworem szybkosci :D

ale takze odnosze wrazenie ze fotki na k750i  nie byly duzo o ile wogole gorsze...  jesli chodzi o swiatlo dzienne bo w nocy to juz kwestia ustawien ale i tak sa szumy a kartki czyli tekst mi na omni bardzo fajnie robi :) z lampa trzeba ustawic odpowiednio aparat bo przeswietli w k750 tego problemu raczej nie bylo.

Właśnie o to mi dokładnie chodzi, jak dobrze ustawić, żeby dało sie zrobić z lampą i zadziałał automatyczny balans bieli? Ten sam problem jest i przy fotografoweaniu dokumentów i przy fotografowaniu osób z bliska przy włączonej lampie...

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2008, 15:31:46 »
jedyna opcja w ktorej bylo cokolwiek widac przy robieniu zdjecia z flashem na kartce z tekstem to ustawienia  scn jako fajerwerki i wlaczenie flasha.. wtedy jest widac i nie przeswietla.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2008, 16:02:35 »
U mnie wtedy jest tak ciemno że nic nie widac..... możesz przesłać zdjecie tekstu?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2008, 16:58:18 »
faktycznie masz racje, ja robilem testowe zdjecia ale jednak nie bylo wtedy calkiem ciemno... teraz zrobilem i takze obraz czarny :/

a sprobuj dac iso na 50 i zjechac jasnosc na minimum.. jasnosc tym guzikiem pod wyborem autofocus'a

*

Offline jawosz

• *
  • 74
  • Sprzęt: iPAQ 614c, Samsung OMNIA
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2008, 17:13:10 »
Witam
Zauważyłem ostatnio ze moja Omnia ma problemy z zasięgiem. Otóż wcześniej miałem Sony Ericsson D750i, który w miejscach w ktorych teraz Omnia nie łapie zasięgu miał jedna kreskę, a w miejscach w ktorych teraz mam 1-2 on miał full. Czy też zauważyliscie coś podobnego?

a masz wlaczone HSDPA ? wiadomo ze 3G ma gorszy zasieg niz GSM :) Ale i tak jest o niebo lepiej niz w poprzedniku tj. Ipaq 614c kiedy poprostu mi rozmowy rozlaczal jak zmienial zakres :)

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2008, 00:55:07 »
Hmm czyli jak wyłacze HSDPA to myślisz ze powinno sie zmienic?

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2008, 09:07:42 »
Hmm czyli jak wyłacze HSDPA to myślisz ze powinno sie zmienic?

Jeśli wyłączysz HSDPA to nie wyłączysz korzystania z 3G  :P
HSDPA to jest szybka transmisja danych w 3G, w przypadku Omni to do 7,2 Mbps.
Jeśli chcesz tylko korzystać z pasma 2G to musisz to zmienić w ten sposób Telefon -> Opcje -> Więcej -> Wybór Pasma, tam do wyboru masz Automat., GSM 900/1800, GSM 850/1900 (pasmo amerykańskie), WCDMA.

Ja mam ustawione na Automat. Z moich obserwacji wnioskuje, że w porównaniu do poprzedniej Nokii 6120, jeśli oddalam się od nadajników 3G to Omnia znacznie szybciej przełącza się na zasięg 2G niż Nokia :(

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 04, 2008, 09:22:09 »
U mnie jest tak samo. Poza miastem testowalem. Nokia E50, 6230i i Omnia obok siebie.
E50 jedna kreska, 6230i dwie kreski, Omnia - brak usługi.
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 16, 2008, 09:23:45 »
Hm ja zauważyłam że zasięg łapie dużo lepiej niż SE K850i, K800i czy K750i. Z tych tel. o rozmowie na klatce schodowej mogłam zapomnieć bo zaraz mnie rozłączało a z OMNI nawijam przez tel. od parteru na trzecie piętro :)

*

Offline MrW

• 23
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 17, 2008, 11:18:25 »
Moja OMNIA zlapala zasieg w Bieszczadowie w miejscu gdzie trzy inne tel (nokia, se i cos jeszcze) nie byly w stanie dodzwonic sie do naszego kolegi w schronisku.

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 17, 2008, 11:32:14 »
Jaka macie wersje softu i jakiego uzywacie operatora?
3g macie wlaczone czy lecicie na 2g tylko?
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 17, 2008, 18:04:30 »
Witam

jeśli chodzi o zasięg to ciężko powiedzieć, ja tego na swoim i900 nie zauważyłem. natomiast na przyszłość nie patrz na ilość kresek jeśłi porównujesz dwa różne modele telefonów.
to wszystko zależy od programisty jak sobie to wymyśli :E
np. w SE K750 50% zasięg może być oznaczony 3 kreskami, a w np w noki 5310 może być oznaczony tylko 2.
chodzi mi po prostu o proporcje i wartości jakie przyjmie dla siebie programista piszący soft dla danego modelu.
pzdr