pierwsze wrazenia po zmianie ROM-u z ...I1 na ...J1

• 18 Odpowiedzi
  • 4802 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
pierwsze wrazenia po zmianie ROM-u z ...I1 na ...J1
« dnia: Październik 28, 2008, 17:58:53 »
Wczoraj wieczorem z przygodami, ale w koncu dobrze sie skonczylo /opisuje w przyszpilonym watku o ROM-ach/ zmienilem I1 na J1 i juz widac znaczaca roznice...bateria jeszcze dzisiaj mocno katowana roznymi ustawieniami pokazuje 80%, w poprzedniej wersji juz bym ja musial ladowac, i druga zauwazalna zmiana, to poprawa jakosci dzwieku w trakcie polaczen glosowych, takze wydaje mi sie, powtarzam wydaje mi sie, ze lepiej dziala ekran dotykowy...i to chyba tyle tak na swiezo. Jak zobacze cos wiecej to dorzuce do tego watku.
Takze wszytkim, ktorzy maja problem z krotkodzialajacym akumulatorem, a maja wersje I1 sugeruje zmiane na J!
A przy okazji to moze ktos robil BACKUP przy uzyciu SPB...bo moj nie wiem dlaczego ale sie rozsypal i powrocily rozne dziwne i niechciane ustawienia, a wiem z poprzedniego PocketPC, ze to dobry program.

*

Offline antonib

• 423
Odp: pierwsze wrazenia po zmianie ROM-u z ...I1 na ...J1
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2008, 13:00:01 »
Juz prawie dwie doby od ladowania a bateria ma 60%

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2008, 22:53:30 »
nowy rom nic nie daje!!! zwykłe sciemy.. niby lepsza bateria , lepszy aparat . NIC!!!
Naładowałem omnie na fulla , słuchałem muzy przez okolo 1godzin i 30 min zostało mi 60% baterii zal.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2008, 00:11:20 »
nowy rom nic nie daje!!! zwykłe sciemy.. niby lepsza bateria , lepszy aparat . NIC!!!
Naładowałem omnie na fulla , słuchałem muzy przez okolo 1godzin i 30 min zostało mi 60% baterii zal.
Kolego nie masz racji przekroczylem dwie doby i dalej ma 60%, na ROM-ie <...I1> juz dawno mialbym 0 totalne zero...przynajmniej u mnie jest roznica, na temat aparatu sie nie wypowiadam, bo nie mam zdania..jeszcze nie mam zdania,napewno zauwazalna jest poprawa jakosci dzwieku przy polaczeniach telefonicznych... natomiast nie napisales z jakiego ROM-u zmieniles...i na jaki

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2008, 12:56:43 »

Hmm,
W/g mnie - daje i to sporo.
Fakt, ze nadal przy zabawie z telefonem ( Wifi / GPS/filmy/muzyka) bateria szybko pada ale w trybie telefonu dziala naprawde dluzej. Juz poltorej doby od odlaczenia telefonu od ladowania a ja nadal mam ok 70-80% bateryjki. W tym czasie bylo jakies 25 minut rozmow i z 20 SMS + jakies 15 min na GPS
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2008, 17:58:03 »
Ja mam pytanie.

Jeżeli ktoś z was może sporo korzysta z wifi to czy przy wyłączonym oszczędzaniu energii wifi (wifi power-saving mode) pda zawsze się wybudza?
Mam DXHI2 i czasami zdarza się, że niestety mam tylko czarny ekran.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2008, 18:41:16 »
Ja mam pytanie.

Jeżeli ktoś z was może sporo korzysta z wifi to czy przy wyłączonym oszczędzaniu energii wifi (wifi power-saving mode) pda zawsze się wybudza?
U mnie nie ma z WIFI problemu, ale to dotyczy ROM-u <...J1> nie wiem co bylo na <...I1>, ale raczej wiekszych problemow z WIFI nie mialem.
I juz coraz dluzsza moja obserwacja baterii z nowym ROM-em i jest na 100% WYRAZNIE LEPIEJ!!! Teraz laduje na maksa i zobacze kiedy mi padnie, w weekend moge sobie pozwolic na padniecie telefonu. Zakladam, ze do niedzieli wieczorem wytrzyma, chociaz bede sie sporo przemieszczal, a to jak wiadomo ciagnie prad.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2008, 19:50:40 »
Ja mam ROM SAHH7 i gdy mam włączone oszczędzanie energii wifi i gdy telefon wejdzie w stan uśpienia to aby go wybudzić naciskam przycisk on/off i telefon wybudza się ale dopiero po jakiś 10 sekundach. Natomiast gdy mam wyłączone oszczędzanie energii to telefon w ogóle nie chce przejść w stan uśpienia. Wygląda to tak że na chwilę całkowicie wyłączy się wyświetlacz i po bardzo krótkiej chwili zaraz się włącza i tak co minutę tak jak jest ustawione w opcjach baterii. Nie wiem dlaczego tak jest że telefon nie chce przejść w stan uśpienia.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2008, 21:05:36 »
Ja mam pytanie.

U mnie dzieje się dokładnie tak samo - jak mam włączone Wi-Fi, to telefon czasami nie wybudza się ze standby'a  :cry:
Przy wyłączonym Wi-Fi to zjawisko raczej nie występuje, albo jest mocno zredukowane. Oszczędzanie energii Wi-Fi mam cały czas WYŁĄCZONE.
Nie próbowałem tego inwestygować z tą opcja włączoną, ale teraz jak zwróciłeś na to uwagę to spróbuję.
Tak mam na DXHI2 i tak samo miałem na ??HH5.

Jest to w zasadzie jedyna wada/usterka która mnie wkurza w mojej Omnii....

Pzdr,
AnarioN

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 30, 2008, 21:19:34 »
Dzięki za informacje, wygląda no to, że trzeba tylko aktualizować rom i będzie po problemie.

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 30, 2008, 22:12:39 »
Jeśli chodzi o problemy z wybudzaniem Omni przy aktywnym Wifi to ja też miałem z tym do czynienia, szczegóły tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113635.msg798684#msg798684

Mam pytanie do osób, które uzyskują długie czasy działania na baterii: czy w tym czasie macie aktywną transmisję danych, tj. korzystacie np.  z Opery i automatycznego sprawdzania poczty?

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 31, 2008, 00:58:32 »
Mam pytanie do osób, które uzyskują długie czasy działania na baterii: czy w tym czasie macie aktywną transmisję danych, tj. korzystacie np.  z Opery i automatycznego sprawdzania poczty?

No nie, wszystko wylaczone, zamiast Opery wole IE, transmisja danych wylaczona, automatyczne sprawdzanie poczty wylaczone, 3G wylaczone HDPA wylaczone..wlaczam te funkcje jak potrzebuje cos konkretnego.
Ale niezaleznie od zdania kolegi troche powyzej zmiana ROM-U na <...J1> WYRAZNIE wplynela na czas pracy bez ladowania. Wczoraj okolo 21 naladowalem sieciowa do zielonego koloru i przez weekend zobacze do kiedy pociagnie i napisze o tym w niedziele wieczorem, albo w poniedzialek
Pozdro

*

Offline chrupki

• 22
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2 / HTC HD2 / Omnia I900
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 31, 2008, 13:41:38 »
zadam lamerskie pytanie (od nie dawna raczkuje) jak sprawdzic jaki mam rom w omni ?:P

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 31, 2008, 13:46:56 »

No to chyba nie mowisz o Omni :) Wlasnie sluchalem przez dwie godziny empetrojki i po powrocie mam prawie 100%. Kreska nieznacznie przesunela sie w lewo, a mam starszy rom SAHI1.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 31, 2008, 14:17:24 »
A NIBY O CZYM noki 3210...

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 01, 2008, 21:10:43 »
No nie, wszystko wylaczone, zamiast Opery wole IE, transmisja danych wylaczona, automatyczne sprawdzanie poczty wylaczone, 3G wylaczone HDPA wylaczone..wlaczam te funkcje jak potrzebuje cos konkretnego.
Ale niezaleznie od zdania kolegi troche powyzej zmiana ROM-U na <...J1> WYRAZNIE wplynela na czas pracy bez ladowania. Wczoraj okolo 21 naladowalem sieciowa do zielonego koloru i przez weekend zobacze do kiedy pociagnie i napisze o tym w niedziele wieczorem, albo w poniedzialek
Pozdro

U mnie po 3 ładowaniu bateria trzyma 3 dobę i jeszcze jest ok 30%.
Używam Opery oraz IE, nie wyłączam telefonu na noc, rozmawiam średnio pół godziny dziennie,
pisze sms-y jak normalny człowiek...
No i gram w bąble średnio godzinę dziennie bo ta gra mnie wciąga :-)

Z  mojego doświadczenia najwięcej prądu żre GPS - bateria siada w ciągu 1 dnia jak by sie postarac.

Mam SAHH7.

Pozdrówka.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 01, 2008, 22:15:36 »
Pozwolę sobie lekko zejść z tematu.
Dzisiaj sprawdzałem kilka romów z modaco. Ostatecznie zostałem z dthj6/lte01 (wersja lite)

Wracałem do domu i przez około 1,5 godziny był włączony gps (igo 8), wyświetlacz i wifi.
Nie używam ładowarki samochodowej. Teraz mam około 80%/90% procent baterii.

Najpierw miałem saahh5 to bateria trzymała bardzo krótko, potem chyba dxhi2 - myślałem, że jest dobrze,
ale po zainstalowaniu tej wersji jestem mile zaskoczony :)

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 01, 2008, 22:44:56 »
Dzisiaj sprawdzałem kilka romów z modaco. Ostatecznie zostałem z dthj6/lte01 (wersja lite)

Wracałem do domu i przez około 1,5 godziny był włączony gps (igo 8), wyświetlacz i wifi.

Najpierw miałem saahh5 to bateria trzymała bardzo krótko, potem chyba dxhi2 - myślałem, że jest dobrze,
Napisz cos wiecej o tym ROM-ie, czego nie ma...itd

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 01, 2008, 23:44:29 »

Napisz cos wiecej o tym ROM-ie, czego nie ma...itd

Storage - wolne 72.66 MB, zajęte 33.48 MB, całość 106.13 MB
Program - wolne 63.90 MB, zajęte 33.37 MB, całość 97.27 MB

Dwie standardowe gry są, pozatym:
activsync, kalkulator, call log, camera, clock, contacts, fm radio, file explorer, ie, internet sharing, java, media album, messenger, notes, simextra, search, smart converter, smart reader, streaming player, tv out viewer, task manager, tasks, touch player, video editor, windows live, windows media

usunięte aplikacje:
- DigitalFrame
- FlashLite2
- GoogleLauncher
- NetCF2.0
- PhotoSlides
- Podcasts
- RssReader
- Samsung Today 1
- Samsung Today 2
- Samsung Widget
- Samsung Main Menu / Launcher
- Shozu
- SliverInbox
- TaskSwitcher
- Welcome Center

Dodane:
- NetCF3.5
- Działający FlashLite3.1
- HTCSensor .dlls'
- kilka zmian w rejestrze

Opera ma inny skin (niebieski).
Wifi sprawia wrażenie, że działa sprawniej, chociaż czasami potrafi nie połączyć się za pierwszym razem.
Wyłączenie oszczędzania energii wifi zdaje się nie powodować już problemów z wybudzaniem urządzenia.

Część aplikacji jest tu http://sultanaa.com/awg/CABs/Omnia%20software/ w plikach cab do instalacji.
Task switcher: http://www.modaco.com/index.php?act=attach&type=post&id=25660
...

Reszty wątku jeszcze nie doczytałem...