Problem z wygaszającym się ekranem

• 10 Odpowiedzi
  • 2185 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z wygaszającym się ekranem
« dnia: Październik 27, 2008, 18:24:13 »
Witam!

Mam pewien problem z moja Omnia, chodzi o to, ze od pewnego czasu wyświetlacz po prostu się wygasza i potem nie daje się rady go włączyć ponownie, nie pomaga przycisk uruchamiania, jedyne co pomaga to wyjęcie baterii i ponowne uruchomienie urządzenia - wtedy jest wszystko ok.

Co najciekawsze, zdarzyło mi się, że podczas rozmowy wyświetlacz się wygasił, rozmowa trwała jednak nadal a po rozłączeniu ekran już się nie włączył a telefon nie reagował, trzeba było wyciągać baterię.

Pewnie się zastanawiacie czemu nie oddałem mojej Omni do serwisu, tutaj kolejne pytanie. Mam Omnie z PLUSa, wgrałem soft PDA: SAHJ1/SAHJ1 telefon: XXHI4 z forum xxxxxxx, wszystko przebiegło ok, problem nie pojawił się od razu po update ROMu tylko nie dawno, czy straciłem w takim razie gwarancje na swoją Omnie? Słyszałem, że muszę wgrać oryginalny soft PLUSa i dopiero potem iść na gware, czy to prawda? Jeśli pójdę teraz i nie przyznam się, że wgrywałem nowy ROM to połapią się i anulują gwarancje?

Czy może to być problem sprzętowy? Dodam, że żadnych innych problemów z wyświetlaczem nie mam, może nawilgł? Czy soft/hard reset może coś pomóc?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź!

Pozdrawiam,

nie reklamuj [copymaker]

zmieniłem temat na bardziej czytelny
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2008, 00:20:32 wysłana przez copymaker »

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Odp: Problem z Omnia...
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2008, 18:26:32 »
Odpowiedz sobie na pytanie : co zyskales wgrywajac nieoryginalny soft ?

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2008, 18:51:49 »
Takiego pytania nie zadałem...

Ale poza szybciej działającym urzadzeniem, mniejsza iloscia zwiech(wczesniej Windows sie wieszal), lepszymi zdjeciami, dluzej trzymajaca bateria i paroma bzdurkami to nic...

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2008, 19:01:39 »
 mniejsza iloscia "zwiech(wczesniej Windows sie wieszal)"
Sam z siebie sie wieszal ? Normalnie to raczej trudno osiagnac. Moze tu jest problem egz. ?

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2008, 19:05:19 »
Sprawdź jakie programy zainstalowałeś po zmianie ROMu, usuwaj je po kolei i sprawdź czy prolblem dalej występuje. Ja teź miałem podobne przypadki (na starym i na nowym ROMie), tzn. Omnia nie chciała się budzić ze stanu uspienia lub po zakończeniu rozmowy ale był to chyba problem zainstalowanych niektórych programów, bo po ich usuięciu problem zniknął.
Czasami tylko problem pojawia się ale tylko wtedy gdy uśpienie następuje z aktywnym Wifi.

Aha, zamiast wycągać baterię zrób po prostu soft reset.

Poczytaj też o podobnych problemach tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=109058.0
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=108877.0
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 19:07:10 wysłana przez scarab »

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2008, 20:43:08 »
Wlasnie, ostatnio uzwalem czesto MobilGaduGadu i po wygaszeniu ekranu WiFi sie wyłączało, odhaczyłem opcję w ustawieniach i problem sie pojawił, zobaczę teraz czy będzie działać.

*

Offline scarab

• **
  • 137
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 28, 2008, 00:59:56 »
Wlasnie, ostatnio uzwalem czesto MobilGaduGadu i po wygaszeniu ekranu WiFi sie wyłączało, odhaczyłem opcję w ustawieniach i problem sie pojawił, zobaczę teraz czy będzie działać.

Z Mobile GaduGadu GG teź miałem problemy z zawieszaniem się Omni w trybie uśpienia.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 28, 2008, 05:54:11 »
Wlacz w mobile gadu : Konfiguracja /Zaawansowane/Zapobiegaj wylaczaniu urzadzenia.
A po drugie wylacz tryb oszczedny w WiFi. Wtedy nie ma problemow z niekontrolowanym zawisnieciem z powodu gg i wifi.

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 28, 2008, 08:26:34 »
a jak to nie pomoze to sproboj znow wgrac ROM
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

*

Offline scarab

• **
  • 137
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 28, 2008, 09:02:49 »
A po drugie wylacz tryb oszczedny w WiFi. Wtedy nie ma problemow z niekontrolowanym zawisnieciem z powodu gg i wifi.
Zawsze mam wylaczony tryb oszczedny w Wifi
 a mimo to zdarzaly mi sie zwisy (bez GG) na starym ROMie.
Na nowym mialem na razie tylko raz, z tym ze rzadko
zdara mi sie uspic Omnie z wlaczonym Wifi.

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 26, 2008, 09:56:42 »
No właśnie, wczoraj wieczorem mi się to przytrafiło...

włączyło się przypomnienie o jakimś wydarzeniu, ale zignorowałem je... telefon popiszczał z minutę i chyba się wyłączył... przypomniałem sobie o nim za ok. 30 minut, ale nie udało mi się już włączyć go... pomyślałem, że padła bateria, ale podłączenie do ładowarki nic nie dało...
pomogło jedynie wyjęcie i włożenie baterii...
jak tylko uruchomiłem telefon, znowu włączyłem przypomnienie, żeby sprawdzić, czy sytuacja się powtórzy i niestety się powtórzyła - telefonu nie udało się włączyć....
później katowałem telefon jeszcze kilkanaście razy, dzisiaj też od rana i wszystko jest ok...
rozumiem jeszcze pierwszy zwis, telefon nie był resetowany conajmniej od tygodnia, ale drugi miał miejsce zaraz po SR.

to pierwszy taki przypadek odkąd mam telefon (ok. 2 tygodnie)...
mój soft to HH7 (od nowości)...