Brak wolnego portu COM dla ActiveSync problem

• 3 Odpowiedzi
  • 1434 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gba

• 8
Brak wolnego portu COM dla ActiveSync problem
« dnia: Listopad 25, 2008, 10:03:24 »
Dzien dobry,

Program ActiveSync wymaga portu COM o numerze mniejszym od 20. A u mnie pierwszy wolny port ma numer 34. Na  komputerze byly przegrywane dane dla wielu urzadzen a obecnie jest podlaczona Nokia N73 przez PCSuite.
Nie wiem jak zwolnic jakis uzywany wczesniej port. Wyrzucenie modemu telefoniii stacjonarnej, odinstalowywanie portow nic nie dalo. Serwisant jest bezradny i proponuje mi reinstalacje Windows.

Pozdrowienia,
Grzegorz

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
Odp: Brak wolnego portu COM dla ActiveSync problem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2008, 17:59:16 »
mialem kiedys takie problem na xp (teraz vista) nie pamietam dokladnie ale sprobuj :moj komupter wlasciwosci,menazdzer urzadzen,porty com i lpt, zaznacz port, ustawienie portu, zawansowane i sprobuj ustawic na port1 zapisz ustawianie... nie wiem czy to cos Ci pomoze bo nie pamietam czy to dokladnie robilem... no ale moze akurat pozdrawiam

*

Offline szybki

• *
  • 75
  • Sprzęt: ..:: Do wyboru do koloru ::..
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2008, 19:52:26 »
PPM na Mój Komputer ==> Zakładka "Sprzęt" ==> Menadżer urządzeń == > Porty (COM i LPT ) ==> Rozwiń drzewo i na porcie który jest CI potrzebny PPM --> Właściwości -->Zakładka "Ustawienia Portu "  na dole opcja Zaawansowane i z listy rozwijanej możesz wybrać numer portu który Cie interesuje , przed zabiegiem odinstaluj niepotrzebny i nieużywany port który mieści się w zakresie którego potrzebujesz dokładnie jak wyżej do momentu Rozwijania drzewa z portami i na tym niepotrzebnym PPM --> odinstaluj .
Pozdrawiam.

P.S.
Powyższe czynności wykonuj najlepiej z trybu awaryjnego systemu :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2008, 21:31:14 wysłana przez szybki »

*

Offline gba

• 8
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2008, 11:10:30 »
Probowalem tricku ze zmiana nazwy portu.  Nie wychodzi.   Dlaczego do licha ten program musi miec port o numerze nizszym od 20...