Witam
Sledze temat GPS w Omni od poczatku i choc wiele cennych rad mozna w nim znalesc, to ciagle rozni uzytkownicy maja problemy z GPS i podane rozwiazania nie zawsze odnosza pozadane skutki. Naleze do tej grupy, problem ciagle wystepuje, Wasze wskazowki nie sa skuteczne wiec opisze problem i ewentualne rozwiazania. Moze sie przydac.
Na wstepie dodam, ze do tej pory uzywalem SE P1i z zewnetrznym GPS-em i TomTom-em i dzialalo to wrecz rewelacyjnie. Sygnal lapal w pare sekund, nawet w zamknietych pomieszczeniach a Tom Tom szybkoscia przewyzsza Garmina wielokrotnie. Alo to nie temat do tego postu. Wracajac do Omni. Po kupieniu probowalem uruchomic Garmina i przez 48 godzin nie udalo mi sie zlapac sygnal. Ustawienia oczywiscie mialem takie jakie podawaliscie w tym poscie (port 3 i 9). W koncu zainstalowalem BeeLineGPS i po 2 godzinach udalo mi sie zlapac sygnal. Uruchomilem Garmina i po paru sekundach rowniez zlapal sygnal. Myslalem, ze wszystkie problemy mam za soba. Niestety, kazde nastepne uruchomienie Garmina skutkuje dlugim poszukiwaniem sygnalu. Zalezne to jest glownie od tego, ile czasu minelo od ostatniego dzialania Garmina. Jesli wylacze Garmina i wlacze go za npr. 10 minut, sygnal zlapie po 1-2 minucie. Jesli jednak uruchomie go na drugi dzien, poszukiwanie sygnalu trwa CONAJMNIEJ 10 minut albo nie znajduje go wcale. Jedyna rada to ponowne uruchomienie BeeLineGPS.
I teraz ciekawostka. Ustawienia portu mozna zmieniac (3 na 7, 9 zostawiam) i GPS dziala tak samo jak na 3 porcie. Tzn dziala lub nie dziala. Natomiast najlepiej dziala (co nie znaczy ze dobrze) przy ustawieniach w Garminie na GPS Intermediate Driver (nikt nie wspomnial ze w ogole na tym dziala).
Wniosek z tego jest nastepujacy. Albo moja Omnia jest walnieta (czego oczywiscie nie moge wykluczyc) albo te ustawienia portu nie sa az tak istotne jak podawaliscie.
I jeszcze jedno. Dosc czesto sie zdarza ze po wlaczeniu Garmina ekran sie wylaczy po minucie (takie mam ustawienia w Omnii) i po nacisnieciu klawisza na krotko pojawia sie komunikat, ze GPS nie jest wlaczony po czym znow bezskutecznie szuka sygnalu. Oznacza to, ze Garmin ma problemy z komunikacja z GPS-em (wszystko jedno na jakich ustawieniach portow) i nie zawsze udaje mu sie polaczyc z odbiornikiem GPS. Na koniec jedna pozytywna uwaga. Otoz jesli juz uda sie zlapac sygnal nawigacja dziala bardzo stabilnie, nie przerywa sygnalu i bardzo szybko go znajduje ponownie (np. po wyjechaniu z tunelu).
Jesli ktos mial az tak wielkie problemy z GPS-em i udalo mu sie je rozwiazac to prosze o informacje. Ja w poniedzialek postaram sie zaktualizowac ROM. Byc moze tu lezy problem.
pozdrawiam wszystkich