GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady

• 389 Odpowiedzi
  • 136622 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« dnia: Sierpień 26, 2008, 20:33:17 »
Pomocy!!! Właśnie zakupiłem i900 i co po pierwszych super wrażeniach zaczęły się problemy. Nie mogę połączyć się z GPS. Naipierw zainstalowałem AutoMapę 4.5, ale okazało się, że nie obsługuje formatu 240x400. Następnie przyszła kolei na Ozi Explorera i co prawie sukces, prawie bo obrócz wczytania map nic się nie dzieje, tzn. nie zbiera danych z GPS. Zaczęłem się zastanawiać czy oby napewno posiada on antenę GPS? W Google Map uparcie chce się łączyć z internetem. Próbowałem zmieniać ustawienia w OMNII ale bez rezultatów. Może mój Ozi jest nie aktualny, bo do tej pory używałem go w MIO z WM 5.0 teraz mam WM 6.1. Co się dzieje? Pomocy!!!

*

Offline DK

• 27
Odp: GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2008, 20:56:37 »
Witam

Właśnie miałem napisać gdzieś posta jakiego darmowego softu użyć żeby sprawdzić jak działa (albo czy wogóle działa) odbiornik GPS w Omni. Ten Ozi explorer to darmowy soft? Postaram się coś zainstalować żeby sprawdzić także GPS.

Pzd

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2008, 21:17:47 »
Ja użyłem do sprawdzenia tego:   http://www.visualgps.net a AutoMapa też działa.

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 26, 2008, 21:21:51 »
Niestety nie posiadam jeszcze  :E Omni ale czytałem, że jako navi sprawuje się całkiem dobrze.
Tu możesz przeczytać króciutki test m.in. z AutoMapą:
http://smartmobile.pl/samsung-i900-omnia-test-gps-cz-3-omnia-jako-pna

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline DK

• 27
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 26, 2008, 22:50:29 »
Ja użyłem do sprawdzenia tego:   http://www.visualgps.net a AutoMapa też działa.

Właśnie zainstalowałem beeLineGPS. Program znalazła GPS bez problemu (COM3), ale cały czas próbuje złapać fix'a.
Coś zmieniałeś czy poszło ci na ustawieniach domyślnych?

Pzd
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2008, 23:18:40 wysłana przez DK »

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 27, 2008, 00:42:03 »

Właśnie zainstalowałem beeLineGPS. Program znalazła GPS bez problemu (COM3), ale cały czas próbuje złapać fix'a.
Coś zmieniałeś czy poszło ci na ustawieniach domyślnych?

Pzd
Nic nie zmieniałem i nie wykorzystywałem wspomagania A-GPS bo miałem włożoną kartę SIM bez środków do celów testowych dlatego trochę to trwało zanim złapał fixa. Jutro sprawdzę szybkość łapania fixa ze wspomaganiem.

*

Offline marekmars

• 25
  • Apple freak
  • Sprzęt: HTC X7500, iPhone, Samsung i900 OMNIA, MacBookPro
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2008, 08:29:57 »
Ja jak narazie testowalem:

Automape 5 - Dziala bez problemu i szybko lapie fixa
iGO8 - Dziala tylko po obroceniu ekranu i wtedy mozna ja uruchomic.

do tego instalowalem VisualGPSce:
http://pdaclub.pl/index.php?option=com_files&Itemid=54&cid=49&fid=187&srv=2

trzeba mu ustawic porto COM3 i rate 4800. tez dziala.

Marek.

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 27, 2008, 08:59:37 »
ja uzywam garmina i dziala bez problemu a ze wspomaganiem lapie fixa praktycznie zaraz po uruchomieniu programu.. zlapal mi nawet w budynku moze dlatego ze bylem blisko okna :) ale zlapal :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 27, 2008, 09:28:57 »
Automapa działą w wersji 5.1 na pewno - ta wersja dopasowuje się do rozmiaru ekranu Omni bez problemu.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline DK

• 27
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 27, 2008, 22:26:23 »

do tego instalowalem VisualGPSce:
http://pdaclub.pl/index.php?option=com_files&Itemid=54&cid=49&fid=187&srv=2

trzeba mu ustawic porto COM3 i rate 4800. tez dziala.

Udało Ci się ten program zainstalować? Mi nie, ta wersja z powyższego linka nie chodzi na WM.

Pzd

*

Offline marekmars

• 25
  • Apple freak
  • Sprzęt: HTC X7500, iPhone, Samsung i900 OMNIA, MacBookPro
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 28, 2008, 08:44:43 »
Zainstalowalem wersje taka jak podaje teraz w zalaczniku i dziala bez problemu.

Marek.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 28, 2008, 09:42:10 »
Czy znacie jakieś dobre programy do obsługi map rastrowych? Bo OZI też nie najlepiej mi działa, łapie pozycje po dłuższym czasie, i po kilku sekundach gubi satelity

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 29, 2008, 08:08:28 »
a ja uzywalem garmina na P1i i teraz tez go uzywam oczywiscie inna wersje na WM :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 31, 2008, 19:13:26 »
Napiszę coś o ustawianiu GPS w Omni - rozgryzienie tego zajęło mi całe popołudnie, może się komuś przyda i zaoszczędzi czasu.

1. GPS wbudowany
wchodzisz do Settings->System->External GPS

wbudowany GPS jest na porcie COM 9, więc na zakładce Hardware musisz wybrać port COM9 (tak jest ustawione fabrycznie), baud rate najlepiej 4800 (pójdzie z automapą i tomtomem, sama automapa powinna działać też na 9600); szybciej nie ma sensu, a może powodować problemy; czyli 'aktywowaliśmy' wbudowany GPS

teraz na zakładce Programs wybieramy port, który prześle dane do softu, wybierasz dowolny wolny port, który obsługuje także Twój program do nawigacji (czyli taki, który możesz sobie wybrać w ustawiniach GPSu Automapy, TomToma, itp.), ja do Automapy mam wybrany COM3 i taki port jest też oczywiście ustawiony w Automapie

na końcu w zakładce Access zaznaczasz ptaka na tak (tak jest fabrycznie), teoretycznie przy jednym uruchomionym sofcie pobierającym dane z GPS nie powinno być problemu nawet przy odhaczonym, ale że to windows to nigdy nie wiadomo
I powinno działać.

Ja sprawdzałem konfigurację i prędkość portów i siłę sygnału i fixa programem BeeLineGPS - jest tam opcja Tools->GPS->Atodetect GPS... która skanuje porty i wyświetli na którym 'nadaje' GPS i potem graficznie pokazuje jak dobrze odbiera satelity

I jeszcze jedna ważna uwaga: moduł GPS jest aktywny tylko wtedy gdy włączone jest radio GSM (włączona jest 'komórka') - upewnij się, że nie masz włączonego trybu samolot, albo coś takiego.

2. Zewnętrzny GPS przez BT
tu prosta sprawa, włączasz GPSa, w Omni w wchodzisz w Settings->Connections->Bluetooth
Mode - włączasz BT
Devices -> Add new device -  powinno wykryć urządzenie, może żądać kodu autoryzacji, którym zwykle jest 0000
COM ports->New outgoing port - wybierasz wolny port (ja mam COM2 i na takim dzialała mi Automapa)
Smart pairing - zaptaszkowane

Mój stary dobry no-name-podobno-SirfStarIII łączył się jak burza.

O GPSie Omni dużo jest sprzecznych opinii. Z mojego doświadczenia wynika (w tym momencie około 500 km przejechane), że łapie fixa w akceptowalnym czasie - dziś przy mocno zachmurzonym niebie+deszcz na otwartym dużym parkingu w ciągu mniej niż 2 minut, przy wyłączonym Enhanced GPS (bez aGPS). W porównaniu z tym starym niby-SirfStarIII jest co najmniej tak samo dokładny, ja mam wrażenie, że nawet mniej gubi się na rozjazdach i skrzyżowaniach, zmianach pasów itd. Choć tu trudno porównywać, bo siłą rzeczy w trasie używam teraz w Omni tylko wbudowanego, a tego zewnętrznego jedynie do krótkich testów - więc może te niedokładności SirfStarIII to nie GPS a mułowaty Wizard był...

Ogólnie z GPS w i900 jestem bardzo zadowolony i czeka mnie jeszcze teraz tylko instalacja TomToma, bo Automapa w 5 wersji to jest porażka niestety, albo ja jakiś dziwny jestem...

Może się komuś w/w przyda, albo nawet mnie osobiście po hard resecie :)

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 02, 2008, 20:24:11 »
I jeszcze mały update dotyczący TomToma na Omnii. Jak wieść gminna niesie po forach i900 i TomTom się nie lubią, tj. TomTom nie potrafi prawidłowo odczytać sygnału GPS z wbudowanego w Omnię chipa.
Po bezszelestnym zainstalowaniu TT7.45, pomimo prawidłowej konfiguracji, TT cały czas zgłaszał za słaby sygnał i nie mógł złapać fixa. Przy zabawie w zmienianie szybkości transferu na chwilę złapał pozycję, ale stracił ją szybko.
Nie pozostało mi więc nic innego jak powszechnie stosowane obejście z wykorzystaniem proramu GPSGate, u mnie w wersji 2.26, który służy za 'tłumacza' sygnału pomiędzy Qualcommem a TomTomem. I wszystko ruszyło pięknie. Choć muszę uruchamiać 2 programy (najpierw GPSGate potem TT) to i tak jest to lepsze niż taszczenie ze sobą osobnego odbiornika GPS.

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 05, 2008, 21:56:30 »
witam, mam pytanko mam zainstalowana automape 5.0.5 wszystko pieknie zalancza sie ale ciagle wyswietla mi sie na ekranie komunikat trwa szykanie sygnalu i tak szuk i szuka, poradzcie co mam zrobic albo co doinstalowac. z gory dziekuje za pomoc.

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 06, 2008, 16:17:00 »
witam, mam pytanko mam zainstalowana automape 5.0.5 wszystko pieknie zalancza sie ale ciagle wyswietla mi sie na ekranie komunikat trwa szykanie sygnalu i tak szuk i szuka, poradzcie co mam zrobic albo co doinstalowac. z gory dziekuje za pomoc.

Direx, mam to samo na automapie 5.0.5 . udalo ci sie problem rozwiazac?

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 06, 2008, 16:27:52 »
A ustawiliście wszystkie porty tak jak to opisałem wyżej (prościej nie umiem)?
Macie włączone 'radio GSM" - czyli możliwość dzwonienia komórką?
Próbujecie złapać sygnał na zewnątrz budynku pod gołym niebem?

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 06, 2008, 16:44:47 »
a gdzie sprawdzic czy jest wlaczone to radio GSM?

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 06, 2008, 17:01:12 »
jak możesz dzwonić i odbierać rozmowy
lub jak jest ikonka zasięgu na górnej belce
lub jak wejdziesz w wireless manager i phone jest on (sorry mam wersję angielską systemu - więc piszę jak jest u mnie)
to znaczy, że jest włączone

radio GSM=część smartphona odpowiedzialna za telefonię komórkową

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 07, 2008, 13:23:49 »
niestety wszysko jest ON, moge rozmawiac itp. a dalej nie dziala GPS :(

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 07, 2008, 14:44:42 »
niestety wszysko jest ON, moge rozmawiac itp. a dalej nie dziala GPS :(

no to pozostaje serwis
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 07, 2008, 14:47:01 »
nie strasz prosze. czytam na forach ze wielu osobom nie dziala wiec jakos mi sie chce wiezyc ze to problem z telefonem. poczytam i pokombinuje dalej.

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 07, 2008, 15:32:52 »
A podaj może swoje ustawienia z menu Settings->System->External GPS oraz ustawienia GPS Automapy.

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 07, 2008, 21:32:20 »
hardaware com9, software com3
automapa com3
wiec wszystko powinno banglac, ale nie bangla

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 07, 2008, 23:18:51 »
Rozumiem, że po zmianie portów zrobiłeś soft reset (wyłączyłeś i włączyłeś tel). Że nie masz żadnego softu chodzącego w tle, który korzysta z GPS (tj. w task menagerze nie chodzi nic oprócz automapy, jak np google maps).
Spróbuj zainstalować BeeLineGPS (jest 30 dniowy trial) i zobacz czy on po skanowaniu portów znajdzie Tobie nna którymś sygnał GPS - http://www.visualgps.net/BeeLineGPS/Download.htm
To musi dziaać!

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 07, 2008, 23:55:02 »
Rozumiem, że po zmianie portów zrobiłeś soft reset (wyłączyłeś i włączyłeś tel). Że nie masz żadnego softu chodzącego w tle, który korzysta z GPS (tj. w task menagerze nie chodzi nic oprócz automapy, jak np google maps).
Spróbuj zainstalować BeeLineGPS (jest 30 dniowy trial) i zobacz czy on po skanowaniu portów znajdzie Tobie nna którymś sygnał GPS - http://www.visualgps.net/BeeLineGPS/Download.htm
To musi dziaać!
tak,tak,tak,tak wszystko tak. sciagnalem belineGPS i co prawda znajduje GPS na comie 3cim ale nic pozatym, nie podaje mojej pozycji i generalnie nie dziala. probowalem tez inne wersje AutoMapy jak na przyklad 5.1 i tysz nic. moze za niecierpliwy jestem i za ktotko czekam az mi zlapie fixa albo inne [ ile sie powinno czekac? ]. a moze powinienem pojsc na zewnatrz [ testuje w mieszkaniu] ale przeciez w domu tez powinno dzialac chyba? nie?

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 07, 2008, 23:57:53 »
No i wszystko jasne  :P
Pod ŻADNYM dachem, ba nawet pod drzewem, a w skrajnym przypadku nawet przy wyjątkowo gęstej warstwie chmur nie będziesz miał sygnału GPS!!! MUSISZ BYĆ NA ZEWNĄTRZ BUDYNKU!!!

*

Offline Palka

• **
  • 114
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 08, 2008, 00:14:28 »
marsden dzieki, wyszedlem na balkon i hula jak ta lala. czlowiek glupi myslal ze jak technologia poszla tak do przodu to i GPS dziala wszedzie. naiwny jestem :) ale mi ulzylo. pozdrawiam i dziekuje za wsparcie duchowe oraz oraz douczenie w zakresie gdzie GPS dziala a gdzie nie :)

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 08, 2008, 08:44:44 »
No i wszystko jasne  :P
Pod ŻADNYM dachem, ba nawet pod drzewem, a w skrajnym przypadku nawet przy wyjątkowo gęstej warstwie chmur nie będziesz miał sygnału GPS!!! MUSISZ BYĆ NA ZEWNĄTRZ BUDYNKU!!!
Dziwny ten GPS w Omni. Ten co jest w i780 (w Omni pewnie to samo) spokojnie łapie fiksa przy oknie w mieszkaniu (pomagaja dane Xtra). Pod drzewem też, a co do chmur, to się nie wypowiadam, bo może są takie chmury, które by skutecznie GPS zablokowały. Musi to na Rusi :P