Napiszę coś o ustawianiu GPS w Omni - rozgryzienie tego zajęło mi całe popołudnie, może się komuś przyda i zaoszczędzi czasu.
1. GPS wbudowany
wchodzisz do Settings->System->External GPS
wbudowany GPS jest na porcie COM 9, więc na zakładce Hardware musisz wybrać port COM9 (tak jest ustawione fabrycznie), baud rate najlepiej 4800 (pójdzie z automapą i tomtomem, sama automapa powinna działać też na 9600); szybciej nie ma sensu, a może powodować problemy; czyli 'aktywowaliśmy' wbudowany GPS
teraz na zakładce Programs wybieramy port, który prześle dane do softu, wybierasz dowolny wolny port, który obsługuje także Twój program do nawigacji (czyli taki, który możesz sobie wybrać w ustawiniach GPSu Automapy, TomToma, itp.), ja do Automapy mam wybrany COM3 i taki port jest też oczywiście ustawiony w Automapie
na końcu w zakładce Access zaznaczasz ptaka na tak (tak jest fabrycznie), teoretycznie przy jednym uruchomionym sofcie pobierającym dane z GPS nie powinno być problemu nawet przy odhaczonym, ale że to windows to nigdy nie wiadomo
I powinno działać.
Ja sprawdzałem konfigurację i prędkość portów i siłę sygnału i fixa programem BeeLineGPS - jest tam opcja Tools->GPS->Atodetect GPS... która skanuje porty i wyświetli na którym 'nadaje' GPS i potem graficznie pokazuje jak dobrze odbiera satelity
I jeszcze jedna ważna uwaga: moduł GPS jest aktywny tylko wtedy gdy włączone jest radio GSM (włączona jest 'komórka') - upewnij się, że nie masz włączonego trybu samolot, albo coś takiego.
2. Zewnętrzny GPS przez BT
tu prosta sprawa, włączasz GPSa, w Omni w wchodzisz w Settings->Connections->Bluetooth
Mode - włączasz BT
Devices -> Add new device - powinno wykryć urządzenie, może żądać kodu autoryzacji, którym zwykle jest 0000
COM ports->New outgoing port - wybierasz wolny port (ja mam COM2 i na takim dzialała mi Automapa)
Smart pairing - zaptaszkowane
Mój stary dobry no-name-podobno-SirfStarIII łączył się jak burza.
O GPSie Omni dużo jest sprzecznych opinii. Z mojego doświadczenia wynika (w tym momencie około 500 km przejechane), że łapie fixa w akceptowalnym czasie - dziś przy mocno zachmurzonym niebie+deszcz na otwartym dużym parkingu w ciągu mniej niż 2 minut, przy wyłączonym Enhanced GPS (bez aGPS). W porównaniu z tym starym niby-SirfStarIII jest co najmniej tak samo dokładny, ja mam wrażenie, że nawet mniej gubi się na rozjazdach i skrzyżowaniach, zmianach pasów itd. Choć tu trudno porównywać, bo siłą rzeczy w trasie używam teraz w Omni tylko wbudowanego, a tego zewnętrznego jedynie do krótkich testów - więc może te niedokładności SirfStarIII to nie GPS a mułowaty Wizard był...
Ogólnie z GPS w i900 jestem bardzo zadowolony i czeka mnie jeszcze teraz tylko instalacja TomToma, bo Automapa w 5 wersji to jest porażka niestety, albo ja jakiś dziwny jestem...
Może się komuś w/w przyda, albo nawet mnie osobiście po hard resecie