GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady

• 389 Odpowiedzi
  • 137192 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Xanth

• **
  • 159
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Tab
Odp: GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 02, 2008, 18:30:32 »

Jaka jest najlepsza wersja automapy dla OMNI???

Kupiona.

X.

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #91 dnia: Październik 02, 2008, 18:52:11 »
Kupiona ... w wersji ?:P

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 02, 2008, 18:55:51 »
Kupiona ... w wersji ?:P
w wersji legalnej

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
« Odpowiedź #93 dnia: Październik 02, 2008, 18:58:31 »
Cyniczni jestescie,ja naprawde chce ja kupic:| Powie mi ktos w koncu jaka wersje wybrac?:|

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 02, 2008, 19:02:15 »
Jesli kupujesz to oczywiscie najnowszą. Cracowane sa starsze wersje.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 02, 2008, 21:51:58 »
To nie jest najlepszy pomysl, aby chwalic sie tym ze posiadasz piracka wersje AM. Jesli uzywasz piratow to Twoja sprawa, ale na forum PDAclub nie rozmawiamy na temat pirackiego oprogramowania. Ponowny post tego typu skonczy sie zawieszeniem konta.

« Odpowiedź #96 dnia: Październik 02, 2008, 21:53:39 »
a czy mozna wiedziec gdzie to mozna kupic? sorry ale jestem zielony w tym temacie....

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 02, 2008, 22:23:09 »
a czy mozna wiedziec gdzie to mozna kupic? sorry ale jestem zielony w tym temacie....
Jak dokladnie zrobic fixa o ktorym tyle piszecie. Mam wszyskie potrzebne programy ale oco dokladnie chodzi ? Thnx

Załamka...  brak słów. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.

Czy naprawdę to taki wielki problem przeczytać wątek od początku gdzie było napisane już chyba z pięć razy jak to wszystko ustawić? A już pytanie o to gdzie kupić AutoMapę to rozwałka na łopatki...
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 22:26:05 wysłana przez ..k..l..m..n.. »
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 03, 2008, 00:51:43 »
Sciągasz z  linku najnowszą działającą wersję z najświeższą wersją map
A w linku tym znajdziesz miejsca gdzie bez problemu zakupisz.
Oczywiście mozesz znaleźć czasami w pełni legalne wersje znacznie taniej ( na Alledrogo niektórzy pozbywają się zestawów nabytych w ramach promocji od operatorów telekomunikacyjnych .
A co najważniejsze posiadając legala masz dostęp do najświeższych aktualizacji - nawet online www.miplo.pl z największą bazą POI ( mozesz znaleźć nawet prawie wszystkie dziury w polskich drogach ( a jest ich dużo)
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #99 dnia: Październik 04, 2008, 12:55:11 »
Witam zainstalowałem AutoMapa 5.1 i czekam 5 minut i ciągle szuka sygnału Gps jak to zrobić zęby był sygnał

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 04, 2008, 13:15:57 »
Czytac forum.
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 04, 2008, 13:51:49 »
upewnij sie ze porty com   w programie automapa  i  w telefonie sa takie same... np com 3
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #102 dnia: Październik 04, 2008, 14:40:28 »
Czekać dłużej! :) Mi za pierwszym razem łapało fixa 20 min. teraz trwa to ok 5-10s.

« Odpowiedź #103 dnia: Październik 04, 2008, 15:07:49 »
Karolczak a zmieniales jakies ustawienia

*

Offline igor_wsc

• **
  • 190
  • Sprzęt: Hp 614c
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 04, 2008, 15:18:05 »
Regulamin !!!

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 04, 2008, 17:04:56 »
Na forum w dziale OMiną jest temat, który idealnie opisuje jak ustawić gps i ORYGINALNĄ Auto mape :P

*

Offline igor_wsc

• **
  • 190
  • Sprzęt: Hp 614c
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 04, 2008, 17:33:11 »
to wlasnie ten ktory wyslalem
Regulamin !!!

*

Offline zoki

• 26
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 04, 2008, 23:09:37 »
Witam

Sledze temat GPS w Omni od poczatku i choc wiele cennych rad mozna w nim znalesc, to ciagle rozni uzytkownicy maja problemy z GPS i podane rozwiazania nie zawsze odnosza pozadane skutki. Naleze do tej grupy, problem ciagle wystepuje, Wasze wskazowki nie sa skuteczne wiec opisze problem i ewentualne rozwiazania. Moze sie przydac.

Na wstepie dodam, ze do tej pory uzywalem SE P1i z zewnetrznym GPS-em i TomTom-em i dzialalo to wrecz rewelacyjnie. Sygnal lapal w pare sekund, nawet w zamknietych pomieszczeniach a Tom Tom szybkoscia przewyzsza Garmina wielokrotnie. Alo to nie temat do tego postu. Wracajac do Omni. Po kupieniu probowalem uruchomic Garmina i przez 48 godzin nie udalo mi sie zlapac sygnal. Ustawienia oczywiscie mialem takie jakie podawaliscie w tym poscie (port 3 i 9). W koncu zainstalowalem BeeLineGPS i po 2 godzinach udalo mi sie zlapac sygnal. Uruchomilem Garmina i po paru sekundach rowniez zlapal sygnal. Myslalem, ze wszystkie problemy mam za soba. Niestety, kazde nastepne uruchomienie Garmina skutkuje dlugim poszukiwaniem sygnalu. Zalezne to jest glownie od tego, ile czasu minelo od ostatniego dzialania Garmina. Jesli wylacze Garmina i wlacze go za npr. 10 minut, sygnal zlapie po 1-2 minucie. Jesli jednak uruchomie go na drugi dzien, poszukiwanie sygnalu trwa CONAJMNIEJ 10 minut albo nie znajduje go wcale. Jedyna rada to ponowne uruchomienie BeeLineGPS.
I teraz ciekawostka. Ustawienia portu mozna zmieniac (3 na 7, 9 zostawiam) i GPS dziala tak samo jak na 3 porcie. Tzn dziala lub nie dziala. Natomiast najlepiej dziala (co nie znaczy ze dobrze) przy ustawieniach w Garminie na GPS Intermediate Driver (nikt nie wspomnial ze w ogole na tym dziala).
Wniosek z tego jest nastepujacy. Albo moja Omnia jest walnieta (czego oczywiscie nie moge wykluczyc) albo te ustawienia portu nie sa az tak istotne jak podawaliscie.
I jeszcze jedno. Dosc czesto sie zdarza ze po wlaczeniu Garmina ekran sie wylaczy po minucie (takie mam ustawienia w Omnii) i po nacisnieciu klawisza na krotko pojawia sie komunikat, ze GPS nie jest wlaczony  po czym znow bezskutecznie szuka sygnalu. Oznacza to, ze Garmin ma problemy z komunikacja z GPS-em (wszystko jedno na jakich ustawieniach portow) i nie zawsze udaje mu sie polaczyc z odbiornikiem GPS.  Na koniec jedna pozytywna uwaga. Otoz jesli juz uda sie zlapac sygnal nawigacja dziala bardzo stabilnie, nie przerywa sygnalu i bardzo szybko go znajduje ponownie  (np. po wyjechaniu z tunelu).
Jesli ktos mial az tak wielkie problemy z GPS-em i udalo mu sie je rozwiazac to prosze o informacje. Ja w poniedzialek postaram sie zaktualizowac ROM. Byc moze tu lezy problem.

pozdrawiam wszystkich

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 04, 2008, 23:36:05 »
Sygnal lapal w pare sekund, nawet w zamknietych pomieszczeniach
Hmmm??? A po co nawigować w zamkniętym pomieszczeniu? Z pokoju do kuchni?
Technologia GPS służy do nawigacji w otwartym terenie i to, że coś złapie w męczarniach fixa przy oknie, pod wiatą, itd. nie znaczy o czymkolwiek poza szczęściem. Dostępność (czyt. siła) sygnału w terenie w jakim próbujemy ustalić naszą pozycję ma decydujące znaczenie o szybkości fixa. Do poprawnej pracy odiornik GPS ma WIDZIEĆ niebo w sensie dosłownym i tyle. Poza tym każde urządzenie GPS (także i900) ma 3 rodzaje startu (czyli czasu do ustalenia pozycji) - zimny, ciepły i gorący start - więcej do poczytania w odpowiednich miejscach o GPS w internecie.

Garmina nie znam w ogóle, ale na przykładzie TomToma widać, że omniowy chip GPS Qualcomma ma jakiś swoisty sposób przekazywania danych do softu (choć to niby standardowy protokół NMEA) i nie wszystkie programy się z Omnią dogadują - TomTom wymaga tłumacza w postaci GPSGate + częstych soft resetów. Na szczęście dla polskiej społeczności najpopularniejsza Automapa wykazuje się 100% kompatybilnością z Omnią i jest to najprostszy sposób na bezproblemową nawigację.

Co do portów liczy się tylko to co masz ustawione w zakładce Hardware - tu musi być port 9. Porty w zakładce Program możesz sobie wybrać dowolne - liczy się tylko to, aby one były wolne (tzn. nic innego oprócz nawigacji ich nie używało) i aby ten sam port co w zakładce Program był ustawiony w programie nawigacyjnym (jeśli ustawiasz manualnie a nie masz w sofcie autodetekcji). Dla prawidłowej współpracy pomiędzy GPSem a softem dużo większe znaczenie od portu ma baud rate, czyli szybkość transmisji. I tu szybciej wcale nie znaczy lepiej, co więcej pewne programy są dosyć wybredne, np. starsze wersje tomtoma. Co do garmina pojęcia nie mam co mu najlepiej służy, zapewne można to znależć w sieci.

*

Offline zoki

• 26
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 04, 2008, 23:46:29 »
Marsden przyklad z P1i i lapaniem sygnalu w domu mial tylko ukazac roznice w czulosci samego urzadzenia,co nie znaczy ze uzywam GPS-u by trafic do WC w celu wyproznienia sie.
Szybkosc transmisji mam ustawiona na 9600 (testowalem wszystkie).
Co do goracych i zimnych startow to nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale jeszcze raz podkreslam co napisalem powyzej. Zewnetrzny GPS podlaczony do P1i (testowalem tez z Omnia) lapie sygnal w pare sekund, niezaleznie od tego czy poprzednio byl wlaczony 10 minut temu czy 2 tygodnie wczesniej. GPS w Omni niestety (przynajmnije u mnie) lapie sygnal straszliwie wolno.   

« Odpowiedź #110 dnia: Październik 05, 2008, 02:03:15 »
Karolczak a zmieniales jakies ustawienia

Ustawiłem w AutoMapie port COM3 odpowiadający temu ustawionemu w telefonie: Zewnętrzny GPS->Port programu GPS.
Powiem więcej - wczoraj wrzuciłem również TomTom7 i działa wyśmienicie - potrzebny oczywiście dodatkowo GPSGate (ustawienia do tego programiku również były podawane na forum). Także posprawdzaj dokładnie czy masz dobre ustawienia i musi złapać fix-a!

« Odpowiedź #111 dnia: Październik 05, 2008, 21:04:55 »
czy jakakolwiek odpowiedz na tym watku komus pomogla?
mam omnie, zainstalowalem beelineGPS (wczesniej mialem automape 5 ale ja wywalilem na wszelki...)
laczy mi sie z GPRS (po co? wczesniej mialem mda compact III i tak nie cudowal a smigal az milo)
pokazuje 'satellites in view 8' a 'satellites tracked 0' i tak chocbym na glowie stanal nie chce nawet cienia
sygnalu zobaczyc nie mowiac o fixie
telefon zostawilem na 3h na zewnatrz, zeby nie bylo ze w domu szukam
porty tez przecwiczylem
wczesniej automapa tez nie mogla zadnego sygnalu znalezc, najgorsze ze na tych slupkach nawet cien
sygnalu sie nie pojawia
serwis???

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 05, 2008, 21:28:16 »
laczy mi sie z GPRS (po co?
masz włączone XTRA w Enhanced GPS Settings?
ja mam to cholerstwo wyłączone

pokazuje 'satellites in view 8' a 'satellites tracked 0'
nawet cienia sygnalu zobaczyc
skoro masz satellites in view to musisz mieć cień sygnału - czyli szare paski na słupkach oznaczających satelity
nie może złapać fixa bo ich sygnał jest zbyt słaby i Omnia pewnie traci je co chwilę z oczu
moja Omnia gdy jestem na balkonie, blisko ściany, w bardzo wąskiej ulicy jest wybredna co do położenia, np. na leżaco widzi tylko 2 satelity i o fixie nie ma mowy, w pionie nagle mam 10 satelit i momentalnie łapie pozycję.

Napisz też może jakie masz ustawienia w External GPS
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 21:31:31 wysłana przez marsden »

« Odpowiedź #113 dnia: Październik 05, 2008, 21:43:54 »
faktycznie mam xtra
to w takim razie ok
co do sygnalu satelit
myslalem ze wyglada to tak:

ja mam tylko szare paseczki odpowiadajace ilosci 'satellites in view' but nothing more  :S
Napisane: Październik 05, 2008, 21:36:10
w zasadzie to zeby bylo jasne, te paseczki nie sa szare tylko biale, czyli niczym sie nie wypelniaja
tak jakby nie bylo sygnalu z satelit,
'satellites in view' chyba niespecjalnie cos oznaczaja jesli odpalilem teraz fona w domu i pokazuje mi
(zdala od okna) '6 satellites in view" oj nawet 10 bylo przed chwila  :S

ustawienia z zewnetrznego gps:
programy: com3
sprzet: com9 transmisja 4800
dostep:odhaczone

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 05, 2008, 22:04:33 »
Ustawienia wyglądają OK, zakładam, że BeeLineGPS po instalacji wykrył co trzeba i potwierdził, że sprzęt GPS jest OK.
Tu masz screenshoty BeeLineGPS w akcji
http://smartmobile.pl/porownanie-gps-qualcomm-7200-vs-sirf-star-iii
Ja mam nieco inne kolory, dokładnie takie jak na zdjęciu, które załączyłeś: szare dla satelit 'in view' brązowe dla satelit 'tracked'
Jak masz coś 'in view' to musisz mieć jakiś sygnał czyli właśnie takie jasno szare paski pokazujące siłę odbieranego sygnału.
Wyjdź na ewidentnie otwartą przestrzeń, usiądź sobie na czymś z Omnią w dłoni i zobacz co się wydarzy - fix w takich warunkach musi być w ciągu 5 minut.

« Odpowiedź #115 dnia: Październik 05, 2008, 22:22:25 »

beeline wykryl przetestowal i wszystko ok, powyzszy rysunek jest podobny do tego co jest u mnie,
z jedna roznica nie ma sladu na tych prostokacikach granatowych slupkow, sa same ramki
 :S :S :S :S
poza tym jak to mozliwe za w pokoju pokazuje mi "10 satelites in view"?
gdzies przeczytalem ze 'satellites in view' to 'potencjalne satelity' czy to moze oznaczac ze
one wscale nie sa 'in view"?? zwariowac mozna
czy gps moze byc trzasniety jesli beeline go testuje i pisze "ok", czemu na tych cholernych slupakch
nic mi sie nie pojawia?

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 05, 2008, 22:34:14 »
'in view' to potencjalne satelity do stałego śledzenia przez urządzenie,
jeśli GPS dojdzie do wniosku, że sygnał z nich jest silny na tyle, że widzi je ciągle i mu nie znikają oznacza je jako 'tracked' czyli śledzone, w przeciwnym razie sygnał z nich zapewne pojawia się i znika i nie może służyć za źródło do ustalania pozycji
jeśli masz 3 'tracked' satelity to w tym momencie łapiesz fixa 2D, jeśli 4 to masz fixa 3D, przy 5 'tracked' masz nieprzerwaną i dokładną nawigację w samochodzie
więc myślę, że w Twoim przypadku wszystko rozbija się o siłę sygnału z satelit, czyli zabierz jutro Omnię na spacer :)

*

Offline andbet

• 4
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 05, 2008, 22:39:26 »
witam na poczatek,mam omnie i sledze wasze wypowiedzi stosowalem sie do waszych wskazówek i niewiem co jest.beelinegps.dziala bez problemu lapie satelitki po paru sekundach,a AM nie chce zastartowac dwa razy tylko zlapal sygnal i zaraz go zgubil. Tak ze teraz nie wiem czy mam jeszcze cos zle ustawione czy z AM jest cos nie tak prosze o pomoc z góry dzieki.

« Odpowiedź #118 dnia: Październik 05, 2008, 22:42:39 »
calkiem sprytnie to sobie wymysliles  :ok:
dzieki za pomoc, faktycznie pokazuje mi ilosci satelit "in view" dosc "dynamicznie"
od 4 do 10 i od 10 do 4,
pytanie jak to mozliwe ze w chacie dochodzi mi do 10 satelit?

*

Offline marsden

• *
  • 95
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 05, 2008, 22:54:34 »
do andbet:
no to pytanie jak wygląda siła satelit w AM?
jak naciśniesz na mapie komunikat 'szukam sygnalu' otwiera się okno ze słupkami (podobne jak w beelinegps, tyle, że poziome)
żółte to satelity w polu widzenia, zielone to śledzone, a fix zgłaszany jest dżwiękiem i zmianą nagłówka ekranu z 0D na 2/3D.
I teraz kombinuj tak, aby sygnał przyanjmniej 3 zółtych był na tyle silny, żeby zmieniły sie na zielone = złapać fixa.
Ot i tyle.

do pawlap:
jedyne wyjaśnienie to takie, że jak masz duże okna/balkon to sygnał od satelit wpada do środka i się odbija (to są w końcu fale elektromagnetyczne), co pozwala omnii na chwilowe odczytanie sygnału po czym zaraz go traci, w ten sposób pewnie namierzyła ślad aż 10 satelit, ale to, że te satelity się 'zameldowły' oczywiście nia ma nic wspólnego ze stałym i silnym sygnałem bezpośrednio z nieba