Bluetooth - katalog docelowy, połączenie z PC itp.

• 84 Odpowiedzi
  • 17454 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline McSpeed

• 23
  • Sprzęt: Samsung sgh-i900 OMNIA
Bluetooth - katalog docelowy, połączenie z PC itp.
« dnia: Wrzesień 29, 2008, 11:54:34 »
Witam przeszukałem forum pod kątem odpowiedzi na moje pytanie ale nic nie znalazłem dlatego zadam je tu :). Chodzi mi mianowicie o to jak zmienić katalog docelowy plików przesyłanych z jednego telefonu na drugi przez funkcje bluetooth. Chodzi mi o dzwonki zdjęcia itp. Grzebałem trochę w opcjach ale ciągle pliki zapisują sie na pamięci telefonu w My Documents a nie na karcie pamięci. 
McSpeed

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: Bluetooth - katalog docelowy, połączenie z PC itp.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 29, 2008, 14:16:55 »
byc moze uda sie zmienic ta sciezke poprzez zmiane wpisu w rejestrze.. musisz miec do teg owgrany programik do edycji rejestru w telefonie.
ja uzywam REGEDIT.EXE i jak juz skopiujesz ten plik do telefonu to sobie mozesz przegladac rejestr  i poszukac cos o blutucz. chyba kiedys widzialem sciezke zapisu .. ale nie jestem pewien na 100%
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2008, 14:45:16 »
Spróbuj, może wystarczy ten programik: moBlue  (nie na każdym sprzęcie chce działać, ale może akurat na Omni pójdzie).
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 30, 2008, 14:46:45 »
ja znalazlem taki
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Obex\Services\{f9ec7bc4-953c-11d2-984e-525400dc9e09}
wpis w rejestrze  i tam byl plik o nazwie  BaseDir i w nim jest wpisana wlasnie nazwa My Documents, zmienilem ją na Moja pamięć ale nadal zapisuje w My documents :/ nie wiem why ?
Napisane: Wrzesień 29, 2008, 21:30:21
hmm ani zmiana w rejestrze ani ten programik nie dzialaja jak nalezy :/ nadal zapisuje do my document.. hmm dziwne.. :/

*

Offline McSpeed

• 23
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 30, 2008, 15:51:01 »
no to czekamy dalej na kolejne propozycje. W sumie to dziwne że nie ma takiej opcji w ustawieniach urządzenia.
McSpeed

*

Offline budyn78

• *
  • 90
  • Sprzęt: OMNIA
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 30, 2008, 16:36:19 »
Menu -> Ustawienia -> Połączenie -> Bluetooth - > zakładka FTP i zmieniasz sobie "Moje dokumenty" na jaki chcesz folder  B) Napisz czy działa bo ja jak na złość nie mam teraz drugiego urządzenia z bluetooth :S

*

Offline McSpeed

• 23
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 30, 2008, 17:42:46 »
nie działa. próbowałem już tak wcześniej. to ustawienie powoduje udostępnienie tego folderu dla innych urządzeń które się połączą a nie zapis tam.
McSpeed

*

Offline lukwol

• 27
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2008, 09:44:17 »
to ja się podłączę do tematu.

u mnie można zmienić folder docelowy w zakładce Bluetooth FTP na kartę pamięci. i nawet pliki otrzymywane zapisują się w tym folderze. z tym, że przy każdym pliku telefon krzyczy, że nie ma miejsca (pomimo, że na karcie jest). w komunikacie chodzi miejsce na Bluetooth FTP - po sprawdzeniu w "pamięci" ten folder ma 0 Kb pojemności i nie wiem jak to zmienić.

da się coś z tym zrobić? proszę o pomoc.

PS. i opczywiście witam wszystkich i pozdrawiam :)
SAHH5 -> SAHJ1 -> SAIC1/RyM2D4 -> SAID2/R6.5v4 -> SAHJ5/PMHJ4 -> SAID2/R6.5v5

*

Offline McSpeed

• 23
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 13, 2008, 15:54:57 »
no to czekamy na kogoś mądrego kto nam odpowie....
McSpeed

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 13, 2008, 16:37:16 »
ale jak zmieniasz folder docelowy ? bo jak ja zmienie to i tak zapisuje mi w my documents.. zmieniam na moja pamiec i lipa .. nie gadaj ze ci zapisuje w moja pamiec ?:D

*

Offline lukwol

• 27
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 13, 2008, 22:42:22 »
ustawienia Bluetooth->zakładka FTP->można zapisywać: "ptaszek" / Katalog udostępniony: i tu podałem katalog główny na karcie pamięci.

Przesłałem 3 zdjęcia i przed każdym był komunikat, że nie ma miejsca na Bluetooth FTP (nie pamiętam dokładnie komunikatu) ale i tak zapisał na karcie pamięci.

Nie sprawdzałem, gdzie zapisze jak zmienię na moją pamięć.

No i nie wiem co zrobić z tym folderem FTP, który jak sprawdzam w Ustawienia->System->Pamięć->Karta pamięci /  po rozwinięciu: Bluetooth FTP u mnie ma całkowitą pojemność 0,00 MB. Przypuszczam (nie wiem czy slusznie), że to przez to krzyczy przy przesyłaniu.
SAHH5 -> SAHJ1 -> SAIC1/RyM2D4 -> SAID2/R6.5v4 -> SAHJ5/PMHJ4 -> SAID2/R6.5v5

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 13, 2008, 22:48:51 »
to bt ftp to jest chyba po tto ze jak bys mial urzadzenie posiadajace pamiec [podlaczone do omni pzrez bt i wtedy bedzie miala  jakas pojemnosc teraz ma zero bo nic tam nie ma ... ustaw moja pamiec  i zlukaj czy tam zapisze ..

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 16, 2008, 14:57:06 »
Witajcie,
Jest ktoś mądry? kto posiada działający program lub sposób aby przesłane pliki przez BT zapisać tam gdzie chcemy, Moblu-nie działa, Dr. YAR tyż nie, więc co?
czekamy na konstruktywną odpowiedź ...
Pozdrawiam dłubaczy w OMNI.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 17, 2008, 03:26:33 »
uzywam blue soleil, był razem z odbiornikiem i dopiero dziś doszedłem co i jak w omni w eksploratorze plików otwieramy bluetooth ftp i widzimy napęd (u mnie był akurat d:) nie znalazłem tu opcji pobrania tego co widziałem, ale dopiero wtedy w blue uruchomi się zakładka transfer plikówi uzywając na kompie jeszcze total comandera normalnie przeciągnąłem plik i poszło film 400 mb nie dał się skopiować bo coś wywalało,ale teledyski bez problemu, na omni do ftp nie da sie wejść "małym" totalcmd wywala błąd, tak więc tylko eksplorator w ustawieniach oczywiście "mozna" zapisać i jak cel najlepiej dać kartę bo jak jest cokolwiek w "mojej pamięci" to cały czas daje brak miejsca

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 24, 2008, 09:28:35 »
Witajcie,
Czy orientuje sie ktoś czy da sie połączyć Omnie z kompem (activesync) po bluetoothie?
Przy wyszukiwaniu urzadzen z poziomu kompa, omnia pokazuje tylko port komunikacji sieciowej a nie pokazuje żadnego dostępnego portu COM.

Przydalaby sie mozliwosc polaczenia w ten sposób. Chociażby w miejscach gdzie nie ma WiFi .. no i nie trzebaby było zawsze nosić kabelka.
Pozdrowienia, Radek
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 24, 2008, 09:45:43 »
Czy orientuje sie ktoś czy da sie połączyć Omnie z kompem (activesync) po bluetoothie?

Da sie. Otwierasz AS (Active Sync) na Omni i z prawego menu wybierasz "Polacz przez Bluetooth". Dalej wybierasz kompa z listy urzadzen, albo najpierw go dodajes i robisz parowanie.
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 24, 2008, 10:04:25 »
Da sie. Otwierasz AS (Active Sync) na Omni i z prawego menu wybierasz "Polacz przez Bluetooth". Dalej wybierasz kompa z listy urzadzen, albo najpierw go dodajes i robisz parowanie.

No kurcze, próbowałem tak i nic.
Klikam polacz rzez blue...
To mi wyskakuje komunikat ze nie polaczenia z komputerem obslugujacym AS. Niby sparowalem kompa ale uslugi jakie mam na kompie to port szeregowy, audio i obex. Wybieram port szeregowy ale nic to nie daje :[

Moze mi ktos rozjasnic co w Omni znaczy polaczenie z innym urzadzeniem i gdzie mam skroty do polaczen blue? Przesiadlem sie z WM2003 i troche nie do konca łapie obsluge blue w tych nowym windowsach. w WM2003 po prostu mialem skrot do AS com port - wystarczylo kliknac i sie laczyl a tu w opcjach blue nie widze nic takiego...
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 02, 2008, 00:01:12 »
Witam wszystkich. Jako, że Omnia to mój pierwszy PDA to sporo rzeczy jeszcze nie ogarniam, Symbian to jednak pikuś przy WM  :grin: Jak to wygląda z tą pamięcią wewnętrzną ? Jest niby te 8GB, dzieli się ona na cały telefon czy tylko ten "folder" "Moja pamięć"? Jest jeszcze jakiś Bluetooth FTP. Gdy instaluję programy mam do wyboru Moje urządzenia lub Moja pamięć, w Moim urządzeniu zostało mi jedynie 40MB więc gdzie te 8GB? Proste pytanie więc zbytnio się nie wysilicie a sporo ułatwicie mi tą rozkminę. Pozdrawiam  :)

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 02, 2008, 00:08:09 »
Witam wszystkich. Jako, że Omnia to mój pierwszy PDA to sporo rzeczy jeszcze nie ogarniam, Symbian to jednak pikuś przy WM  :grin: Jak to wygląda z tą pamięcią wewnętrzną ? Jest niby te 8GB, dzieli się ona na cały telefon czy tylko ten "folder" "Moja pamięć"? Jest jeszcze jakiś Bluetooth FTP. Gdy instaluję programy mam do wyboru Moje urządzenia lub Moja pamięć, w Moim urządzeniu zostało mi jedynie 40MB więc gdzie te 8GB? Proste pytanie więc zbytnio się nie wysilicie a sporo ułatwicie mi tą rozkminę. Pozdrawiam  :)

Też przeszedłem z symbiana :)
"Moją pamięć" możesz traktować jak "wbudowaną kartę".
Możesz tam instalować wszystkie programy, chociaż te które wyświetlają Ci się na ekranie today lepiej wrzuć do "Mojego urządzenia".
W ustawieniach masz "Pamięc" i możesz sprawdzić ile wolnego miejsca masz w "moim urządzeniu", "mojej pamięci" i pamieci (operayjnej).
"moją pamięć" możesz używać jako dysk usb (ustawienia -> zakładka połączenia -> typ połączenia usb) po podłączeniu do komputera.

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 02, 2008, 00:12:51 »
Ok teraz rozumiem. Czyli "Moje dokumenty" są w "Moim urządzeniu"? Jeśli tak to deko z dupy to zrobili bo 120MB to zbyt mało na multimedia. A mówisz o przeniesieniu programów z ekranu Today czyli co? Mam tam tylko aplikacje systemowe (ich się chyba nie da przenieść?)

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 02, 2008, 00:23:35 »
Ok teraz rozumiem. Czyli "Moje dokumenty" są w "Moim urządzeniu"? Jeśli tak to deko z dupy to zrobili bo 120MB to zbyt mało na multimedia. A mówisz o przeniesieniu programów z ekranu Today czyli co? Mam tam tylko aplikacje systemowe (ich się chyba nie da przenieść?)

W "Moje dokumenty" ja wrzuciłem sobie jedynie skina. Tak, czy inaczej wszystkie multimedia będziesz trzymał w tych 8 gb i nie będzie z tym problemu.
Nic nie musisz przenosić, ja np. wszystkie programy mam w "mojej pamięci" (8 gb), oprócz kilku które są w "moim urządzeniu" jak np. phonealarm (ponieważ pokazuje czas, pogode itp. na ekranie today).
Żeby było jasne to w "mojej pamięci" też działały, zajrzyj tutaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=107677

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 02, 2008, 00:40:11 »
No wreszcie kumam co jest 5. Dzięki za pomoc

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 02, 2008, 08:42:18 »
No i jak zabraknie tych 8gb mozesz dokupic karte microsd i wlozyc w wolny slot kolo baterii.
A karty teraz b. tanie.

*

Offline Airbolt

• 16
  • Sprzęt: I900SAHJ1    i900XHI4
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 02, 2008, 14:13:11 »
Witam jak chcę wysłać jakiś plik przez eksploratora plików daje wyślij i wyskakuje że plik za duzy aby wysłać mmsem ale ja chce wyslac przez bluetooth a jak mniejszy jest to przechodzi do wiadomosci tak aby wysłać mmsem ktoś wie co jest nie tak?

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 02, 2008, 14:20:13 »
Zamiast Wyślij wybierz Transmituj plik (przytrzymaj rysik/palca na pliku i pojawi się okienko z opcjami) ;)

*

Offline Airbolt

• 16
  • Sprzęt: I900SAHJ1    i900XHI4
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 02, 2008, 14:22:52 »
Dzięki wielkie:)

*

Offline gerwazy22

• 39
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 02, 2008, 18:50:44 »
Ja także mam problem z bluetooth otóż moj komputer nie  moze sie z nim połączyc widzi go lecz nie moge nic wysłac do niego za to z tel na komputer bez problemu

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 02, 2008, 18:57:09 »
A czy w Ustawienia>Połączenie>Bluetooth>FTP masz zaznaczone "Można zapisywać" ?

*

Offline Olik

• **
  • 142
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 02, 2008, 20:29:46 »
Menu-> Ustawienia -> Polaczenie-> Transmisja i tu zaznacz " Odbieraj wszystkie nadchodzace transmisje" i po klopocie ;)

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 03, 2008, 17:20:20 »
Witam,
mam ten sam problem. Dodam, że telefon uznaję za zesparowany z kompem ponieważ działa udostępnianie internetu z telefonu do komputera poprzez Bluetooth oraz przesyłanie plików. Tylko podczas próby połączenia mam takie same komunikaty.
Może komuś to sie udało? Podkreślę delikatnie "udało" a nie widział opcje w menu.... ;-) będę (będziemy ) wdzięczny bo to chyba jedyny problem, którego rozwiązania nie udało mi sie znaleźć lub nie wyjaśnił się po zmianie ROM`u

Pozdrawiam!