Pamięć - znikające 8/16GB, brak miejsca, zwalnianie pamięci

• 201 Odpowiedzi
  • 34543 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline adrnow

• 15
  • Sprzęt: MDA III, HTC Diamond, Samsung OMNIA
Pamięć - znikające 8/16GB, brak miejsca, zwalnianie pamięci
« dnia: Wrzesień 04, 2008, 11:09:51 »
MAm pytanie czy ktos z Was miał problemy z instalowaniem programów w obszarze "moja pamieć". Wiele programów nie działa jeśli nawet na siłe suie je tam zainstaluje??? Wcześniej uzywałem MDA III z kartą pamieci i jakoś wszystko działało. Proszę o o pomoc.

Odp: Pamięć - znikające 8/16GB, brak miejsca, zwalnianie pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2008, 11:17:09 »
Może dlatego, że próbujesz zainstalować programy, które do poprawnego działania muszą byc zainstalowane na pemieci wewnetrznej RAM....

*

Offline adrnow

• 15
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2008, 12:01:56 »
Ale na MDA III z WM2003 jakoś działało ęc nie mam pojęcia dlaczego na OMNI się nie da, może trzeba kupić kartę pamnięci i spróbować na niej?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 04, 2008, 14:26:00 »
Może dlatego, że próbujesz zainstalować programy, które do poprawnego działania muszą byc zainstalowane na pemieci wewnetrznej RAM....

chcesz coś instalować w pamięci RAM???? skąd taki pomysł?

Ale na MDA III z WM2003 jakoś działało ęc nie mam pojęcia dlaczego na OMNI się nie da, może trzeba kupić kartę pamnięci i spróbować na niej?

może te programy nie działają pod WM6.1. MDA III ma przecież stary system.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 04, 2008, 16:33:33 »
Chodzi mi o pamięć wewnętrzną 'Storage', a nie 'Storage card memory', której mamy zależnie od modelu 8 lub 16 GB :)
Napisane: Wrzesień 04, 2008, 16:28:12
Ale rzeczywiście bikekowal ma rację :) Zapewne instalujesz programy niekompatybilne z OMNIĄ. Jest to najbardziej trafne spostrzeżenie, do którego dokładam pióro xD

*

Offline adrnow

• 15
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 04, 2008, 16:49:20 »
Problem w tym , że .... gdy zainstalują się w pamięci ram to działają, tylko...... pamięć jest ograniczona. W WM2003SE było tak , że program instalujący pytał gdzie zainstalować dany plik czy w Storage czy na karcie SD. A w OMNI  niestety brak możliwości wyboru! CABinst też nie pomaga.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 04, 2008, 17:30:10 »
Problem w tym , że .... gdy zainstalują się w pamięci ram to działają, tylko...... pamięć jest ograniczona. W WM2003SE było tak , że program instalujący pytał gdzie zainstalować dany plik czy w Storage czy na karcie SD. A w OMNI  niestety brak możliwości wyboru! CABinst też nie pomaga.

w jakim RAMie Ty to instalujesz? Chyba w storage'u...
WM 6.1 daje możliwość wyboru przy każdej instalacji. Ja obstawiam albo na pliki nie przystosowane do WM6.1 albo pelno śmieci w systemie.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 04, 2008, 23:54:49 »
bikekowal: daje możliość instalowania albo na wewnetrzenj pamieci (mniejszej) albo Storage Card, 8 lub 16 gb) , ale są programy ktore mimo wszyzstko instaluja sie tylko na wewnetrznej. Bo jakby nie bylo pliki w Omni mozna zapisywac na 3. rodzajach pamieci: wewnetrznej, wewnetrznej 8 lub 16 gb lub karcie pamieci :) Moim zdabniem problemem jest, jak wspominałeś, niekompatybilnosc programow do tej wersji Windowsa Mobile :)
Napisane: Wrzesień 04, 2008, 23:53:34
adrnow: Przeciez przy instalacji pyta gdzie zainstalowac....

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 05, 2008, 08:53:30 »
bikekowal: daje możliość instalowania albo na wewnetrzenj pamieci (mniejszej) albo Storage Card, 8 lub 16 gb) , ale są programy ktore mimo wszyzstko instaluja sie tylko na wewnetrznej. Bo jakby nie bylo pliki w Omni mozna zapisywac na 3. rodzajach pamieci: wewnetrznej, wewnetrznej 8 lub 16 gb lub karcie pamieci :) Moim zdabniem problemem jest, jak wspominałeś, niekompatybilnosc programow do tej wersji Windowsa Mobile :)
Napisane: Wrzesień 04, 2008, 23:53:34
adrnow: Przeciez przy instalacji pyta gdzie zainstalowac....

super, ale pamięć wewnętrzna - i nie mam tutaj na myśli pamięci magazynowej 8/16GB - nie jest pamiecią RAM. To jest zwykła pamięć Flash ROM.

*

Offline marekmars

• 25
  • Apple freak
  • Sprzęt: HTC X7500, iPhone, Samsung i900 OMNIA, MacBookPro
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 05, 2008, 09:42:05 »
Tylko z definicji to jest flash rom.
zachowuje sie jak random access memory.

Poinstalowalem juz troche programow i zadnego z nich nie instalowalem w pamieci partycji systemowej.

Mimo wszytsko czesc plikow z roznych instalacji i tak wedruje do tej pamieci.

Jesli jednak masz bledy w instalacji to niezaleznie od wyboru miejsca instalacji instalujesz po prostu program ktory badz nie jest kompatybilny z WM6.1 (choc wiele starszych dziala mimo wszystko) albo tez program nie obsluguje takiej rozdzielczosci wyswietlacza.

Marek.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 15, 2008, 17:06:42 »
Dzień dobry
Jestem użytkownikiem Omni od trochę i mam mały problem...każdorazowo jak coś wgrywam przez bluetooth (inaczej jeszcze nic nie instalowalem) to sprzęt pyta mnie czy zapisać przychodzący plik i to rozumiem. po zaakceptowaniu plik się zapisuje a ja nie wiem gdzie?. I chyba pamięć podręczna mi się już zapchała! i nie wiem jak ustawić żeby zapisywał automatycznie na pamięć 16GB.
Proszę o pomoc osoby, które wiedzą co gdzie i jak ustawić.    (szukałem w wyszukiwarce ale nic mi to nie pomogło)

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 15, 2008, 17:44:44 »
Spróbuj
http://freewareppc.com/communication/dryarbluetooth.shtml

Jest jeszcze ObexInboxEx (wrzuć w google to wyszuka skąd ściągnąć) - ale tu chyba trzeba nieco w rejestrze pogrzebać, żeby w Omnii zapisywał do my storage a nie na kartę.

Ja osobiście żadnego nie testowałem...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2008, 18:49:24 wysłana przez marsden »

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 15, 2008, 21:01:25 »
nie chce mi się wierzyć, że nie można "normalnie" w systemie ustawić na zapisywanie na "moja pamięć"....ale chyba tak jest!

*

Offline MariuszNM

• 29
  • Sprzęt: Newton ->  Psion Series3 -> Psion Series 5 -> Zaurus -> Simpad -> Mio P550 -> Mio A701 -> SGH I900 Omnia
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 15, 2008, 21:12:25 »
Dzień dobry
Jestem użytkownikiem Omni od trochę i mam mały problem...każdorazowo jak coś wgrywam przez bluetooth (inaczej jeszcze nic nie instalowalem) to sprzęt pyta mnie czy zapisać przychodzący plik i to rozumiem. po zaakceptowaniu plik się zapisuje a ja nie wiem gdzie?. I chyba pamięć podręczna mi się już zapchała! i nie wiem jak ustawić żeby zapisywał automatycznie na pamięć 16GB.
Proszę o pomoc osoby, które wiedzą co gdzie i jak ustawić.    (szukałem w wyszukiwarce ale nic mi to nie pomogło)
Spróbuj zmienić ścieżkę w Ustawienia->Bluetooth tam na zakładce FTP można ustawić ścieżkę do udostępnianiego katalogu.

*

Offline shady

• 32
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 15, 2008, 22:49:50 »
przerabiałem to na MIO no nie da sie niestety tak standardowo, nie pamietam juz dokladnie ale mozliwe ze w pocket mechanik mozna to jakos bylo zmienic a jezeli tak to zapewne i w rejestrze gdzies mozna pogrzebac...

*

Offline p@vlo

• 7
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 23, 2008, 17:27:47 »
W rejestrze? Mógłby ktoś pomóc i poprowadzić co nie co..
Chciałem zrzucić film na telefon i nie moge bo wyskauje ciągle brak wolnego miejsca.. :/

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 23, 2008, 19:43:16 »
Witam!
Stałem się posiadaczem tego sprzętu i mam mały problem związany z pamięcią
Chodzi o to ze wgrałem 5 piosenek przez kabelek po prostu je skopiowałem do moje muzyki i nie ma więcej miejsca a telefon ma 8GB
o co zabardzo chodzi, bo nie wiem proszę o pomoc

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 23, 2008, 19:47:38 »
Nie wiem na 100% jak jest w Omni, ale podejrzewam, że oprócz pamięci Storage powinna być w nim pamięć Flash Disk albo nazwana jakoś podobnie - i to właśnie ten Flash ma zapewne te 8 GB - tam wgraj te piosenki a ze Storage skasuj.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline budyn78

• *
  • 90
  • Sprzęt: OMNIA
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 23, 2008, 20:55:13 »
Wrzucaj do Mojej Pamięci - tam masz najwięcej GB  B)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 23, 2008, 21:16:23 »
(...) powinna być w nim pamięć Flash Disk albo nazwana jakoś podobnie (...)
Wrzucaj do Mojej Pamięci - tam masz najwięcej GB  B)

Flash Disk, Moja Pamięć - whatever :)  Generalnie pakować pliki tam gdzie jest to 8GB  :ok:

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 24, 2008, 20:19:48 »
Jako że to mój pierwszy post na forum to Witam Wszystkich serdecznie!   B)

Mam pytanko czy pliki na "Moją Pamięc" wrzuca się przez ActiveSync?- bo ja na "moją pamięc" pliki wrzucałem przez mój komputer -> dysk wymienny (F)
Czyżby cos mi umkneło ?  :S
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 20:49:36 wysłana przez zborek »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 24, 2008, 20:37:47 »
W sumie sam sposób wrzucenia plików do Mojej Pamięci jest nieistotny o ile przynosi pożądany efekt, tzn. jeśli pliki rzeczywiście lądują w Mojej Pamięci to nie ma chyba znaczenia w jaki sposób się tam znalazły - czy to przez ActiveSync czy to jakimkolwiek innym sposobem :)  Wystarczy sprawdzić, czy trafiły do Mojej Pamięci, na przykład za pomocą jakiegokolwiek eksploratora plików na PDA.

PS. Witamy  :ok:

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 24, 2008, 20:54:19 »
dzięki wielkie za szybką odpowiedz  :ok:

A moglibyś mi jeszcze powiedziec w jaki sposób robi się to w ActiveSynk ?  -bo chętnie spróbuje i w ten sposób  :smile:

Pozro !
Paweł 

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 24, 2008, 21:12:17 »
Jak już masz nawiązane połączenie ActiveSync między Omnią i PC to w programie ActiveSync na PC klikasz ikonkę Eksploruj - pojawi się okno, w którym możesz przeglądać system plików w Omni - w pierwszej kolejności sugeruję wklikać się w "Moje urządzenie z systemem Windows Mobile'. Kopiowanie plików do Omni realizujesz tak jak to się odbywa w PCtowym Windowsie, czyli "Kopiuj" na wybranym pliku na PC i "Wklej" w wybranym folderze w Omni.

Polecam poczytanie działu dla początkujących oraz FAQ - jest tam sporo przydatnej wiedzy  :ok:  Powodzenia.

« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 24, 2008, 22:22:23 »
I wszystko jasne. Wielkie dzięki!  :ok:

za FAQ się zaraz wezmę   :proud:

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 25, 2008, 00:10:43 »
Witam wszystkich....    mam pytanko i bardzo prosze o pomoc...  moj problem to:  nie moge zainstalowac nic na telefonie poniewaz telefon nie widzi zadnego pliku po wrzuceniu go na pamiec telefonu lub tez na karte pamieci.kuzyn posiada ten sam telefon i u niego dziala programik np.  spbMobileshell a u mnie telefon go nie widzi...czy ktos wie moze dlaczego? co z tym zrobic?

*

Offline matulek

• *
  • 79
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 25, 2008, 09:55:40 »
nie RAM tylko ROM!! bosz... RAM (ang. Random Access Memory) - Pamięć o dostępie swobodnym czyli operacyjna. Nie siać propagandy:D:D
Samsung OMNIA 8GB
PDA: i900SAHH6/CXHH6
TELEFON: i900XXHH4
WM6.1 + SPB Mobile Shell 2.1.2

« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 25, 2008, 18:29:19 »
WITAM SERDECZNIE

A JA MAM PYTANKO ODNOŚNIE USUWANIA APLIKACJI Z MOJEJ PAMIĘCI - CZY ODBYWA SIĘ TO ZA POMOCĄ CZEGOŚ PODOBNEGO JAK NA KOMPIE "DODAJ USUŃ PROGRAMY" CZY JAKIEJŚ IKONY ODINSTALUJ? ZAPCHAŁEM TELEFON CHOCIAŻ WGRAŁEM TYLKO TRZY APLIKACJE MOBILE GADU, GOOGLE MAPS I ROZKŁAD JAZDY AUTOBUSÓW. NIE MOGĘ ROBIĆ ZDJĘĆ, BO JEST BRAK WOLNEJ PAMIĘCI, WIĘC ZAPEWNE WGRAŁEM NIE W TO MIEJSCE. JAK POUSUWAĆ TE APLIKACJĘ

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 25, 2008, 19:09:15 »
WITAM SERDECZNIE

A JA MAM PYTANKO ODNOŚNIE USUWANIA APLIKACJI Z MOJEJ PAMIĘCI - CZY ODBYWA SIĘ TO ZA POMOCĄ CZEGOŚ PODOBNEGO JAK NA KOMPIE "DODAJ USUŃ PROGRAMY" CZY JAKIEJŚ IKONY ODINSTALUJ? ZAPCHAŁEM TELEFON CHOCIAŻ WGRAŁEM TYLKO TRZY APLIKACJE MOBILE GADU, GOOGLE MAPS I ROZKŁAD JAZDY AUTOBUSÓW. NIE MOGĘ ROBIĆ ZDJĘĆ, BO JEST BRAK WOLNEJ PAMIĘCI, WIĘC ZAPEWNE WGRAŁEM NIE W TO MIEJSCE. JAK POUSUWAĆ TE APLIKACJĘ

to nie to.. przestartuj telefon..
jest w ustawieniach cos podobnego do tego na kompie :) tyle ze bez dodawania tylko usuwa :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 25, 2008, 19:19:36 »
WITAM SERDECZNIE

to nie to.. przestartuj telefon..
jest w ustawieniach cos podobnego do tego na kompie :) tyle ze bez dodawania tylko usuwa :)

dziękuję bardzo, a czy mógłbym poprosić jeszcze o konkretniejszą lokalizację tego cuda?;) - i co oznacza "przestartuj telefon"? przepraszam ale dopiero zaczyna z WM;/