Word Mobile na i780

• 11 Odpowiedzi
  • 1085 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Word Mobile na i780
« dnia: Lipiec 18, 2009, 20:36:13 »
Mam pytanie do użytkowników i780. Planuje kupić ten telefon ale nie jestem do końca przekonany. Najbardziej istotna kwestia do word w którym mógłbym obrabiać duże pliki. Jak zachowuje się i780 przy tekstach na kilka-kilkanaście stron? Nokia przy stronie tekstu czka i trzeba czekać 2 sekundy na wyświetlenie wpisanego słowa i dlatego zmieniam ten telefon. macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: Word Mobile na i780
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 18, 2009, 21:39:07 »
Ten PDA ma dobry procesor i duza ilosc ram, ponadto ma pelna klawiature qwerty dzieki ktorej nie jest potrzebny obciazajacy system slownik T9.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 19, 2009, 10:41:27 »
Aż sobie sprawdziłem z ciekawości.

1. Plik z rozporządzeniem, 1,2MB, 71 stron czcionką 8- nie wczytuje się, wyskakuje błąd na początku wczytywania.
2. Plik z ustawą, 460KB, 51 stron czcionką 12- nie wczytuje się, ten sam błąd, ale pod koniec wczytywania.
3. Plik opisem projektu, 330KB, 30 stron czcionką 12 i 14- wczytuje się ok. 10sek, bez błędów, pisanie i edycja bez najmniejszych lagów.

Wszystkie pliki spod Worda 2003 na PC.

Reasumując do ok. 30 stron tekstu nie powinno być kłopotów.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2009, 17:51:20 »
no to Panowie daliście mi do myślenia... zaraz sprawdzę czy Nokia N95 8GB w ogóle mi coś takiego otworzy.
Napisane: Lipiec 19, 2009, 16:45:02
Teraz to ja już nic nie wiem. Na Nokii otworzyłem plik 18 stron- ustawa pobrana z lexa i wrzucona do worda 2007 i zapisana w formacie kopatybilności ze starszymi. Oworzyła sprawnie i dało się edytować. Potem pomyślałem że zrobię mega test- wrzuciłem ta samą ustawę zapisaną w ten sam sposób tyle że kopiowaną ileś tam razy. Gołego tekstu było 195 stron plik waży 2 mega. Nokia otwierała to chyba z minute, ale w końcu sie udało. Zrobiłem edycję i idź do końca dokumentu i dało się pisać. Po zamknięciu kilku aplikacji otwartych otworzyła tekst w około 10 sekund. Problem pojawia sie dopiero kiedy chce przejść z reading leyout do page leyout. Trwa to około 5 minut- nie mierzyłem.W każdym razie długo jednak udaje sie przejść do widoku stron i przewija dokument. Więc Samsung wypada na tym tle dość blado. Ciekawe od czego to zależy? Ma lepszy procesor, więcej ramu i takie coś robi-a jutro miałem iść i go kupić. Teraz to już naprawdę nie wiem co zrobić.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2009, 18:22:04 »
Mysle ze jesli naprawde nie potrzebujesz "maszyny do obrobki tekstu" w postaci netbooka, i nie bedziesz pisal na tyle dlugich tekstow ze otwieranie ich moze byc klopotem, to komfort pracy z tekstem i tak bedzie duzo wiekszy na i780 z racji posiadanej przez niego klawiatury qwerty czego to nokia nie posiada.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

koldasz

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2009, 19:32:20 »
a ja sobie tak z ciekawosci takze potestowalem. plik 2mb rtf ksiazka stron 288 wczytana poprawnie w 35s. plik 1.2mb doc stron 235 wczytany w 40s. wiec  raczej nie jest problemem liczba stron ale zalaczniki itp. duperele wrzucone do worda. edycja bez problemow z marszu. w tle wlaczony esmertec java z uruchomiana opera mini i palringo .

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2009, 19:34:36 »
Może to wina tego, że dokumenty, które u mnie się nie chciały otworzyć miały naprawdę dużo tabel...

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 20, 2009, 19:57:19 »
A mógłbyś sprawdzić jak to wygląda dla czystego tekstu? Nokia tez zastrajkowała jeśli w dokumencie były zdjęcia i tabele. Mi potrzebna jest edycja tylko dużych dokumentów tekstowych.

*

koldasz

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 20, 2009, 20:02:31 »
?? damed , no przeciez ksiazka to jest dokument czysto tekstowy. a o stronach pisalem takich prawdziwych (mam te ksiazki w formie papierowej i elektronicznej) nie tych na i780 .

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 20, 2009, 21:18:10 »
Przepraszam. Nie zauważyłem Twojej odpowiedzi. W takim razie wygląda to całkiem nieźle i teraz mam dalej dylemat. Nie wiem czy łatwo będzie się przesiąść z N95 8GB i czy to do końca będzie dobra decyzja.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 20, 2009, 22:12:39 »
Nie wiem czy będzie łatwo się przesiąść. Jeśli radzisz sobie z przyswajaniem nowych technologii, lubisz dłubać i eksperymentować z oprogramowaniem i pociąga Cię otwartość systemu i ilość programów- odpowiedź jest tylko jedna ;)
Ale jeśli chcesz od telefonu głównie funkcji typowo telefonicznych plus ewentualnie Word, to sobie odpuść.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2009, 12:01:37 wysłana przez marcinl »

*

koldasz

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 21, 2009, 12:00:15 »
oj za propozycje sprzedazy nie tam gdzie trzeba, bedzie warn od beja. chyba, bo po ilosci spozywanych specjali mniemam ze sie nudzi nad tym morzem wiec i forum sprawdzi dzisiaj :mrgreen:     wracajac do  tematu przesiadka na WM z symbiana to bedzie szok i to raczej olbrzymi , bez samozaparcia w "dlubaniu" to nie jest dobry pomysl. Z odrobina jednak tegoz polecam samsung i780 jako najlepszy PPCfon na poczatek. Mało bugow/wkurzajacych niedorubek znalazlem w fabrycznych romach, a i funkcja tel. nawet działa.