WM 6.1 - PDXIB1 - i kilka pytań na początek.

• 13 Odpowiedzi
  • 2966 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nowart

• **
  • 144
  • Sprzęt: Omnia II
WM 6.1 - PDXIB1 - i kilka pytań na początek.
« dnia: Lipiec 16, 2009, 12:23:23 »
To mój pierwszy tutaj post więc chciałbym na początek wszystkich przywitać  :)

Po półrocznej przygodzie z WM 5.0 zdobyłem się wczorajszego wieczora na odwagę i zgodnie z poradami w tymże wątku - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=138168.0 - dokonałem szybkiego uaktualnienia do w.w. wersji. Wszystko poszło bez problemu w kilkanaście minut na Windows 7 RC.

Tutaj miałbym kilka pytań, gdyż systemu nie znam zbyt dobrze, wątki przeszukałem już wszystkie i liczę teraz na Waszą pomoc:

1. pytanie pierwsze i najgłupsze ;) wiem, że są porady jak pozbyć się wyświetlania kontaktów z tel i sim jednocześnie. ale ja chciałlbym wykasować z kart sim wszystko co na niej się znajduje bez kombinacji z w.w. poradami i nie mogę tego zrobić... wszystkie kontakty jakie wyświetlane są z karty sim są oznaczone kłódką i są zablokowane. W poprzedniej wersji jakoś sobie z tym poradziłem, tu za diabła nie mogę znaleźć rozwiązania.. Podpowiedzcie proszę jak skasować zawartość karty SIM... ?  :S

2. Poprzez AS i program do obsługi urz. z sys. WM dokonałem przed uaktualnieniem backupu ustawień, zapisanych wiadomości, terminów, zdjęć itd itp. Teraz zsynchronizowałem jedynie kontakty przez Outloka ale jak dotrzeć i odzyskać wszystkie pliki i ustawienia , które gdzieś tam siedzą?
Gdy synchronizuję aparat powtórnie to chce mi (chyba...?) zrzucać znów jako backup to, co teraz mam w tel.a ja chcę ODZYSKAĆ to, co już raz mi gdzieś zapisał...
czy taki backup jest możliwy wogóle po przejściu na inną wersję WM w innym języku i jak to zrobić...?

3. Pole Today - czy i w jaki sposób mogę usunąć te natrętne Miłego dnia/Orange ?

4. Jakiś program notorycznie łączy mi się z GPRS (pokazuje komunikat , że to coś z Orange World). Jak to diabelstwo wyłączyć i cóż to stara się łączyć?

5. Mam spb ms w wersji PL. czy dobrze działa ta nakładka na 6.1 ? Macie już jakieś doświadczenia, dostrzeżone błędy itd?

6. Jak włączyć "stary" widok wiadomości SMS ? bez tego całego czata, wielkiej czcionki pisania (gdy nie widzę, co napisałem jeden wiersz wyżej ), gdy w odebranej wiadomości widać, co na nią odpisywałem itd itp...

z góry dziękuję za podpowiedź.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2009, 12:45:27 wysłana przez nowart »

*

Offline Zer01

• 44
  • Kohaku!
  • Sprzęt: Motorola Razr I
Odp: WM 6.1 - PDXIB1 - i kilka pytań na początek.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 16, 2009, 13:11:06 »
4. - próbowałeś może Modaco NoData? http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=110506.0 Program pozwala na zablokowanie połączeń z komórkowym netem, ja zablokowałem Internet i WAP, zostawiłem tylko MMS i śmiga miło, chociaż nic nie próbowało mi się łączyć samo z siebie...  :mysli: Może i wyda się to zbędne, skoro system świeży, ale próbowałeś hard reseta zrobić? W przypadku i780 trzymasz czerwoną i zieloną słuchawkę i wciskasz przycisk resetu, puszczasz go jak się zapali dioda. Powinno wyskoczyć zapytanie o przywrócenie urządzenia do stanu fabrycznego, spacją się potwierdza.

6. - otwórz edytor rejestru pod WM (TotalCommander powinien spokojnie wystarczyć), przejdź do klucza HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Inbox\Settings, dodaj wartość DWORD SMSInboxThreadingDisabled i ustaw ją na 1. Po soft resecie powinno być dobrze. Ewentualnie użyj programu Advanced Config (pamiętaj tylko o instalacji .Net Compact Framework) :).

2. - tu może być ciężko. Fakt, miałem bardzo krótki kontakt z programem do obsł. urz. na WM (do tego jeszcze w wersji na Vistę, jeśli czymkolwiek się różnią), więc może przeoczyłem taką funkcję, ale nie pamiętam możliwości robienia kopii. Mógłbyś podać trochę więcej informacji? Np. w jakim formacie masz plik(i) z kopią? Ja przy przenoszeniu z WM6.0 zrobiłem kopię aplikacją PIMBackup i przeniosło bardzo ładnie. Jeśli okaże się, że kopii nie da się przywrócić pod 6.1, ale uda się ją wykorzystać na starszej wersji, to możnaby wgrać tymczasowo starszego ROMa, zrobić kopię PIMBackupem, wrócić do WM6.1 i przywrócić :).

Pewnie już to zrobiłeś, ale polecam zapoznanie się z przypiętym tematem Beja, bardzo dobry zbiór informacji dotyczących i780 :).
C35i=>6310=>K300i=<K700i=>K750i=>i780, Visor TCM, N73, 6310i=>Desire Z=>Razr I

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 16, 2009, 13:20:02 »
5. Mam spb ms w wersji PL. czy dobrze działa ta nakładka na 6.1 ? Macie już jakieś doświadczenia, dostrzeżone błędy itd?

Jeśli masz wersję 3, to działa, pod warunkiem ustawień 128DPI. Przy 96 się sypię i AFAIK nie ma na to lekarstwa.

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2009, 22:32:19 »
Dziękuję za wskazówki.
ZerO1 - z pkt 4, 5 oraz 6 jakoś się uporałem ale Twoja porada z rejestrem nie działa. Instalować NF nie chcę.
Cały czas mam te bezsensowne "conversation with...". Na dodatek gdy wyślę sms-a to pojawia się on w skrzynce Inbox w formie tego czata a nie w outbox... o co tu chodzi? Zna ktoś rozwiązanie jak powrócić do starej wersji wysyłania wiadomości?

Pozostałe punkty jak najbardziej aktualne - pomoc nadal potrzebna ;)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2009, 23:10:34 »
Chat SMS wylaczysz za pomoca "advanced configuration tool".
Pobierzesz go z tad:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=133500.0
Wymaga net compact framework w wersji przynajmniej 2.0
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2009, 23:14:55 wysłana przez beju »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2009, 00:03:45 »
przepraszam ale nie mogę go zainstalować... ściągnąłem najnowszą wersję 3.5 w pliku msi., skopiowanie na tel i uruchomienie wyrzuca błąd, instalacja na PC nic nie dała - mimo zsynchronizowania z tel. nic się na nim nie istaluje. Mogę prosić o pomoc?

edit - ok, musiałem zmienić ustawienia zaawansowane w zakladce USB to PC.
dzięki za linka beju.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2009, 00:30:07 wysłana przez nowart »

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2009, 11:08:37 »
beju - czy możesz mi jak dziecku wytłumaczyć w jaki sposób wyłączyć ten cholerny czat bo zaraz mnie szlag trafi...
poza tym zaznaczam aby kontakty z karty SIM nie były wyświetlane i po resecie... wyświetlane są znowu a ustawienie to ( i wiele innych) wraca do poprzedniego ustawienia !!
Poza tym ponowię pytanie - dlaczego wysłana wiadomość pojawia się w skrzynce Inbox a nie w Outbox?? Gdzie i czy wogóle mogę to poprzestawiać bo wyjdę z siebie zaraz..?

*

Offline Zer01

• 44
  • Kohaku!
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 20, 2009, 11:58:17 »
U mnie z kontaktami SIM było podobnie, w końcu straciłem cierpliwość i użyłem programiku Zenyee HideSim, który przy każdym restarcie to ustawia, zmiana w advancedconfig lub ręczna zmiana w rejestrze nie dały u mnie żadnego skutku. Link do programiku: http://journal.zenyee.com/2008/08/21/hidesim-another-windows-mobile-professional-hack/

A z czatem SMS - pojawianie się wysłanego w inboxie jest akurat normalne przy włączonym czacie. Bejem zdecydowanie nie jestem, ale najprostsza metoda na wyłączenie to chyba advancedconfig i zmiana w sekcji messaging threaded sms na disabled. Potem dajesz yes przy pytaniu o softreset (jak dałem no i zresetowałem ręcznie, to nie zmieniło) i powinno być dobrze. Właśnie u siebie sprawdziłem i działa ładnie :).

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 20, 2009, 13:03:19 »
Dokladnie takie czynnosci musisz wykonac jak mowi Zer01. Mozesz tez edytowac rejestr, sa gdzies informacje jak to zrobic na forum, niestety z glowy ci teraz nie podam, bo jestem na urlopie :P
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 20, 2009, 18:24:49 »
Panowie, dziękuję. Czat wyłączony. Sądziłem, że funkcja ta nazwana jest jakoś bardziej domyślnie a te ciągłe resety i powracanie do poprzednich ustawień wystarczająco mnie zniechęciły :)

Poza tym - macie może jakieś swoje patenty, tricki zwiększające użyteczność, wydajność i780 dzięki funkcjom dostępnym w programie ACT ?

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 20, 2009, 20:32:43 »
Poprobuj sam, ja ustawilem minimalny czas podswietlenia ekranu i nie podswietlanie klawiszy w ogole (znam je na pamiec) tak by oszczedzac baterie :) ustawien jest multum, znajdziesz napewno wszystko czego bedziesz potrzebowal :)

Pozdrawiam.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Zer01

• 44
  • Kohaku!
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 20, 2009, 20:54:58 »
Ja z tego co pamiętam niczego nadzwyczajnego w ACT nie robiłem, głównie używam go wtedy, gdy i780 znowu zmieni mi nazwę bluetooth z nazwy urządzenia na nazwę właściciela. W sumie pockecik działa mi sprawnie, ustawienia mi pasują, a nie znalazłem czegoś, co koniecznie musiałbym poprawić, by osiągnąć sprzętowy zen, stąd mała ilość grzebania w AdvancedConfig :). Myślę jedynie nad zrezygnowaniem z S2U2 na rzecz zmiany podświetlenia w zablokowanym urządzeniu, w S2U2 podoba mi się to, że jak wybudzam telefon, to podświetlenie od razu daje mi po oczach i nawet w słońcu widzę, czy nie mam jakichś nieodebranych połączeń/nowych wiadomości.

Nie jest to może przeróbka związana z ACT, ale moim zdaniem najlepszą modyfikacją zwiększającą funkcjonalność i780 jest RealVGA (nie wiem, czy instalowałeś, czy nie), bez niego rozdzielczość ekranu jest marnowana na większe ikonki, paski, etc. No i w sumie dzięki niemu rośnie kompatybilność z niektórymi aplikacjami. Aż sam się dziwię jak wytrzymałem pierwszy dzień z i780 bez RealVGA ;).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2009, 20:57:51 wysłana przez Zer01 »

*

Offline nowart

• **
  • 144
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 20, 2009, 21:21:51 »
Dzięki.
Jakoś staram się nie instalować na takich urządzeniach zbyt wiele aplikacji - zawsze praktycznie są potem jakieś kwiatki a z racji wykonywanego zajęcia nie mogę sobie pozwolić na jakieś niespodziewane bugi. O RealVGA też wiele osób pisało, że coś im potem nie działało tak jak potrzeba...

Co do zmian za pomocą ACT to jedną z lepszych dla mnie jest opcja, która daje nam możliwość nie rozłączania WI-FI po każdym uśpieniu urządzenia. Tego mi brakowało.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 21, 2009, 07:24:15 »
O RealVGA też wiele osób pisało, że coś im potem nie działało tak jak potrzeba...
ponieważ "realVGA" powinno się instalować na "goły"system