Proszę o radę w sprawie I780

• 9 Odpowiedzi
  • 2256 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Proszę o radę w sprawie I780
« dnia: Sierpień 28, 2008, 14:39:25 »
Jestem nowym forumowiczem i witam wszystkich serdecznie.
Mam zamiar nabyć Samsunga SGH-I780 Navi w sieci PLAY. Będzie to moje pierwsze PDA i w związku z tym mam, pewnie dla większości z was głupie pytanie: czy może mi ktoś opisać krok po kroku przykładową instlację prostego oprogramowania na ten telefon? Jak to się robi, jaki soft w PC jest do tego potrzebny. Będę wdzięczny za każde info.
Weteranów w temacie proszę owyrozumiałość. :smile:

*

Offline darulez

• *
  • 54
  • i780PDXHL2 WM 6.1
Odp: Proszę o radę w sprawie I780
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2008, 15:01:52 »
nie dawno to wszytko przechodzialem jako nowiciusz w temacie PPC  :E

jesli masz instalke z rozszezeniem CAB to przenosisz plik na karte np za pomoca porgramu ACTIVESYNC ktory jest np. na plycie samunga.
Pliki z rozszerzeniem .cab odpalasz z poziomu telefonu i natepuje instalacjia. ( wczesniej pyta jeszcze czy intalowac na karte SD czy na urzadzeniu )

Z instalkami z rozeszeniem EXE musisz plik zainstalowac na komputerze PC przy polaczonym kablu i uruchomionym programie Activesync, w trakcie instalacji odpowiedni plik cab jest przesylany na telefon i musisz tylko na telefonei potwierdzic instalacjie.. to chyba tyle:)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2008, 15:12:07 »
Nie ma się czym przejmować. Instalacja programów jest dziecinnie prosta.
Zresztą jak masz windows na kompie to nie poczujesz większej różnicy, troche mniej "skomplikowane" jeśli można to tak ująć w słowa.
Są dwie drogi.
Pierwsza to z poziomu PDA. Instalki są w formacie CAB. Wrzucasz taki plik na kartę albo przez usb na PDA i odpalasz przez file explorera.
Generalnie w tej metodzie niepotrzebny jest komputer.
Druga to przez activesync, zainstalowany na kompie. Odpalasz plik exe i klikasz dalej ok i ok itd. Potem Potem na PDA odpala się instalka, wybierasz lokalizacje, ok i masz program zainstalowany.
Ja preferuje pierwszą metodę bo w większości, jak nie we wszystkich PDA i telefonach podczas połączenia usb ładuje się bateria co nie jest dla niej zdrowe gdy występuje zbyt często.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2008, 15:20:38 »
Serdeczne dzięki za wszystki informacje. Mam jeszcze jedno pytanko: czytałemtrochę postów na tym forum odnośnie różnych wersji ROM'u w tym telefonie. Czym one się od siebie różnią i co to daje użytkownikowi (jakie mogą być problemy?) Mam zamiar kupić ten telefon w PLAY i nie wim z jakim softem go sprzedają. Czy wymiana ROM'u jest skomplikowana i niebezpieczna dla telefonu, kiedy to zrobić: na świeżym czy potem w miarę pracy i występowania ewentualnych problemów?

*

Offline darulez

• *
  • 54
  • i780PDXHL2 WM 6.1
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2008, 22:17:08 »
W palyu sprzedaja z romem C1 w wersji Navi, mam ten rom od poczatku i nie przesiadam na nowszy E1  bo urzadzenie nie sprawia zadnych problemow nie wiesza sie ( choc testuje je dosc intensywnie) , a wszytkie usterki o ktorych czytalem wystepowaly w pierszym romie A1. Szczerze mowiac mozna by rozpoczac dyskusje o roznicach w romie E1 i C1...ale wydaje mnie sie ze nie ma az tak istotnej popawy.
wgranie nowego romu nie jest skoplikowane na forum znajdziesz kompletna instukcjie dla tego telefonu.

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 29, 2008, 10:31:53 »
Jestem nowym forumowiczem i witam wszystkich serdecznie.
Mam zamiar nabyć Samsunga SGH-I780 Navi w sieci PLAY.

Cztery małe uwagi przed zakupem:
1. Nie ma wbudowanego softu do obsługi wybierania głosowego przez słuchawkę na BT. Nie działa też żaden soft firm trzecich. Dziwne.
2. Gdy dzwoni telefon, to przez kilka sekund dzwonek telefonu odzywa się bardzo cicho. Dopiero po chwili dzwoni z głośnością ustawioną w systemie. Efekt: trzeba często oddzwaniać do osób, które znudzone czekaniem rozłączają się przed czasem. Ten knyf mam zamiar reklamować, bo na taki pomysł wpadł chyba jakiś debil.
3. Rozdzielczość 320x320 to fajny pomysł, ale kompatybilność z wieloma programami jest dyskusyjna.
4. Touchpad to rozwiązanie dość wygodne, ale IMHO nie da się tym czymś obsłużyć gierek. Gry mają też problem z 320x320.

Ogólnie: super padak (serio) z małymi, acz denerwującymi problemami.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 29, 2008, 14:25:44 »
2 . TO jes telefon biznesowy i dlatego ma ten dzwone kna poczatku cichy ze w razie spotkania zdazysz rzoalczyc albo odebrac nim zacznie wyc.. pozatym wiekszosc samsungow tak ma...

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 29, 2008, 17:55:03 »
2 . TO jes telefon biznesowy i dlatego ma ten dzwone kna poczatku cichy ze w razie spotkania zdazysz rzoalczyc albo odebrac nim zacznie wyc.. pozatym wiekszosc samsungow tak ma...
Co ma większość Samsungów mnie mało obchodzi. Samsung chce mieć tel biznesowy (co to niby jest? lol) i chce żeby dzwonek tak działał, niech dadzą taką OPCJĘ.
Widzę to tak: znam Windows Mobile, wiem gdzie się ustawia dzwonek, wiem jak ustawić jego głośność i... I co? Ano nic, telefon dzwoni po samsungowemu. Myślisz, że jak zgłoszę to do reklamacji, to mi ktoś będzie jakąś ściemę wciskał o biznesie? Może brak wybierania głosowego, to też taki biznesowy bajerek?
Jakie jeszcze "telefony biznesowe" tak mają? Mam nadzieję, że ktoś wpadnie na pomysł, jak ten "biznesowy" tryb dzwonka zablokować  :-|

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 29, 2008, 18:56:16 »
co Ty chcesz to reklamować? sorki ale tak mają wszytskie oprogramowania i nic Ci tu nie zrobią... to jest tak jakbyś chciał reklamować tylnią klapkę, że jest czarna..

*

Offline bobas007

• 435
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2008, 00:26:59 »
co Ty chcesz to reklamować? sorki ale tak mają wszytskie oprogramowania i nic Ci tu nie zrobią... to jest tak jakbyś chciał reklamować tylnią klapkę, że jest czarna..
No tak. Pewnie masz rację, ale wytłumacz mi proszę jaki wpływ na poprawne funkcjonowanie telefonu ma kolor tylnej klapki? Masz jeszcze jakieś inne trafne analogie?
Bardziej trafna byłaby chyba taka: kupujesz sprzęt audio, w którym producent wymyślił sobie, że przez pierwszą minutę wzmacniacz będzie działał z połową ustalonej mocy. Dopiero po chwili muzyka rozlegnie się zgodnie z ustawionym poziomem.
Będę reklamować to, że telefon przez kilka sekund zbyt cicho odtwarza melodię dzwonka. Dopiero po kilku sekundach odtwarza ją zgodnie z ustawionymi parametrami. Dzieje się tak mimo poprawnie skonfigurowanego dźwięku i głośności dzwonka w ustawieniach systemowych.
Coś Ciebie dziwi? Przecież będę się domagał tylko tego, żeby działało tak, jak powinno działać. Zgodnie z ustawieniami. Poczekam z pyskówką, może to naprawią w kolejnych romach. Z mojego punktu widzenia mają na to pół roku  :ok: