Najpewniejszy rom na dziś przez Vista/7

• 21 Odpowiedzi
  • 3945 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Najpewniejszy rom na dziś przez Vista/7
« dnia: Czerwiec 24, 2009, 13:05:34 »
przeczytałem wszystkie wątki o romach na i780 zarówno 6.0, 6.1 jak i 6.5
i już mam zupełny mętlik w głowie
możecie cos doradzić?

nie robi mi różnicywersja może być zarówno 6 jak i 6.1 jak i 6.5, język nie ma znaczenia pl czy ang
ważne aby wszystko działało
może być już rom z "realVGA" i 96dpi
i najistotniejsze dysponuję wyłącznie Vistą i 7ką
nie mam dostępu do XP  :(
są jakieś dobre romy które można wgrać przez Vistę i 7kę na rom playowski?
dziękuję za pomoc

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
Odp: Najpewniejszy rom na dziś przez Vista/7
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2009, 13:19:18 »
Hej  a  po co ci  rom od  playa  - w kazdym innym  romie   (no brand) jest  konfiguracja   i bynajmniej play  znajduje sie na liscie  - "P4" 

To moze WM6.5   SOBIE WGRAJ  :p

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2009, 13:29:00 »
mnie rom playa potrzebny nie jest
napisałem że mam ten rom bo i780 jest z playa
ale z tego co czytałem pewnych wersji romu nie można zainstalować na dowolne wcześniejsze
z tego co widzę 6.5 nie da sie wgrać na CViście/7ce
poza tym problemy z myszką...
jak w temacie - najpewniejszy rom po 1 stabilny i niech wszystko działa

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:03:05 »
JA  UPGRADE DO wm6.5  robilem na  viscie   ...  to chyba zalezne jest  od  kondycji systemu  tyle  ze ja  wgrywalem to troche  inaczej  po odpaleniu   programiku   i wskazania   samego obrazu os   i naciscienciu  start   dopiero podlaczylem telefon   - sam sie wowczas przelaczyl w tryb  bootloadera  i  odrazu rozpoczol sie upgrade 

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:09:21 »
zasadniczo to radio nie da się zmienić na niczym innym niż xp x86. Sam OS wejdzie.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:11:15 »
hmm...
no to w sumie radio z 6.0 playowego może zostać
to w takim razie czekam na propozycje jakim romem go nakarmić

*

Offline Slig

• 33
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2009, 19:11:30 »
A może zasadzisz sobie oficjalny PDXIB1 za pomocą oryginalnego uploadera dla Visty ? Musisz ściągnąć Vistową paczkę i podmienić HEX editorem wersję softu w pliku. Jest to opisane na forum. Ja mam PDXIB1 już jakiś czas, to jest oficjalny, angielski, WM 6.1 i działa bardzo spoko. Dodam jeszcze, że ostatni raz ładowałem telefon w piątek wieczorem a dzisiaj mam jeszcze 2 kreski i telefon nie siedział jedynie w kieszeni :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2009, 19:14:03 wysłana przez Slig »

*

Offline Io

• *
  • 60
  • Sprzęt: Nokia E6 i kilka weteranów..
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2009, 19:33:49 »
Witam.

Proponuje PDXIB1 bezpośrednio ze strony Samsunga:

http://www.samsungmobile.com/support/i780/sg/subDx_Vista.jsp

Link do instalatora pod Vistę, ale działa również z siódemką - sprawdzałem osobiście. Poszło, choć system miał problem z updatem sterowników do obsługi telefonu w trybie bootloadera. Update nie nadążał pobrać sterowników przy restarcie telefonu i po kilkunastu sekundach wyskakiwał błąd (timeout). Za czwartym bodajże razem się udało i reszta przebiegła bez przeszkód.

Jest to pełny update, zmienia system, radio i bootloadera na PDXIB1.

Jedynym problemem jest to, że updater może wykrzyczeć niezgodność tej wersji z wcześniejszą - wówczas naleśy się posilić sposobem wymyślonym na pewnym forum i cytowanym już na naszym - trzeba wyedytować plik EXE updatera i podać naszą obecną wersję romu, a krzyczeć przestanie.

Opisane szczegółowo tutaj:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=125539.msg906051#msg906051

A propos romu - użwam go od dwóch miesięcy i jestem zadowolony - nie zauważyłem żadnych niestabilności, zwiechów, wszystko czego używam (GPS, Bluetooth audio, internet, Live Mail i Messanger itp ) działa znakomicie.

Polecam:)

Ech, kolega mnie uprzedził...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2009, 19:35:38 wysłana przez Io »
Cassiopeia A20 - Jornada 720 - Asus A620BT - MDA Compact - XDA Neo - iPhone - Samsung SGH-i780 - Samsung I5700 - Samsung SGH-i780 - Motorola Milestone - Nokia E6 i HTC Himalaya:-)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2009, 19:42:09 »
dziekuję za rady  :ok:

*

Offline Zer01

• 44
  • Kohaku!
  • Sprzęt: Motorola Razr I
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2009, 21:45:07 »
Sam też polecam DXIB1 z zainstalowanym własnoręcznie RealVGA, zresztą tą kombinację testowałeś w mojej i780, Marcinie, więc wiesz jako tako jak się sprawuje  :ok:.
C35i=>6310=>K300i=<K700i=>K750i=>i780, Visor TCM, N73, 6310i=>Desire Z=>Razr I

*

Offline legómina

• *
  • 51
  • Sprzęt: Samsung i780, WM6
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:06:54 »
Ja ze swojej strony polecę taką kombinację: phone+bootloader z oficjalnej angielskiej wersji systemu (koledzy podali przed chwilą wersję tego softu) natomiast pda w wersji RC4 refresh 96dpi 16MB. Ten firmware jest napakowany różnymi przydatnymi programikami, do tego kilka opcji zwiększających komfort pracy i poprawiających błędy MS i Samsunga w oficjalnych ROMach.

Przetestowałem masę kuchennych produkcji z forum xda-developers, ale żadna nie była tak dobra jak polecana przeze mnie. Wszystkie wersje bazujące na WM 6.5 posiadają błędy - powszechny błąd związany z myszką (odkształcenia pod wskaźnikiem), problemy z łączeniem przez bluetooth, jedna z wersji posiadala błąd klawiatury uniemożliwiający wstawianie spacji, pomniejsze babole graficzne. Faktem jest, że te wersje softu były pierońsko szybkie, cieszące oko bardzo wygodnym menu, ale niestety normalne użytkowanie było utrudnione.
Często polecany ROM masciana (zintegrowany z Manilą 2D) również nie sprawdził się u mnie. Mimo bardzo dopracowanego wyglądu, czasami zdarzało się, że zawieszał się przy przychodzącej rozmowie. Dyskwalifikującym błędem był reset wszystkiego do wersji świeżo poinstalacyjnej w momencie wyłączenia pda przyciskiem u góry urządzenia - po ponownym włączeniu nie było ani SMSów ani kontaktów. Działo się to za każdym razem.

Podsumowując - polecam RC4 refresh 96dpi.

pozdrawiam

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:09:12 »
heheh 

Ja  wlasnie dzis takze sie  zdecydowalem po  licznych  odminach WM6.5  wrocic  do   oficjalnej 6.1 :)
Takze zamierzam uzyc  Real VGA 

Mam  prosbe podeslal by ktos  linka  ktore  pliki zainstalowac   poniewaz na dzis juz mam dosc  HR  i flashowania  :)  (mam nadzieje  ze  admin przymknie na to  oko  )

*

Offline Zer01

• 44
  • Kohaku!
  • Sprzęt: Motorola Razr I
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:14:39 »
tranzystor, masz na myśli które pliki zainstalować, by mieć realvga? Ja użyłem metody z przypiętego tematu beja i śmiga aż miło, pomimo errora z brakującymi plikami :)http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=2869270&postcount=630
C35i=>6310=>K300i=<K700i=>K750i=>i780, Visor TCM, N73, 6310i=>Desire Z=>Razr I

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 26, 2009, 07:29:33 »
Dodam jeszcze, że ostatni raz ładowałem telefon w piątek wieczorem a dzisiaj mam jeszcze 2 kreski i telefon nie siedział jedynie w kieszeni :)
dopiero teraz to do mnie dotarło  :O
od piątku do środy i jeszcze 2 kreski?
toż to 5 dni, poważnie aż tyle na jednej baterii wyciąga?
Napisane: Czerwiec 26, 2009, 07:28:20
Sam też polecam DXIB1 z zainstalowanym własnoręcznie RealVGA, zresztą tą kombinację testowałeś w mojej i780, Marcinie, więc wiesz jako tako jak się sprawuje  :ok:.
hmm chyba faktycznie wsadzę ten rom nie dość, że można pod 7ką to jeszcze same pozytywne opinie  :)
i dzięki za testy  :ok:

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 26, 2009, 08:10:25 »
Tk ten oficjalny rom jest  wporzadku  - wszystko dziala jak nalezy   ja takze  sie przesiadlem na ten soft  spowrotem  po eskapadach  z WM6.5  :P
Co do  baterii 
Samsung od jakiegos czasu   naprawde robi swietne  ogniwa   mi takze  telefon prawie tydzien trzyma  jak nie korzystam z BT WIFI ,  i takze jestem zadowolony  z  tego sprzetu  -  chcialem  go jakis czas temu zamienic , sprzedac  ale dobrze  ze tego nie zrobilem  :D

*

Offline Slig

• 33
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 26, 2009, 10:52:56 »
dopiero teraz to do mnie dotarło  :O
od piątku do środy i jeszcze 2 kreski?
toż to 5 dni, poważnie aż tyle na jednej baterii wyciąga?

Wyciąga nieźle, ja zazwyczaj ładuję jak ma 1 kreskę i do tej 1 schodzi mi około 5 dnia teraz. Zazwyczaj używam telefonu 1-3 rozmowy dziennie i troszkę internetu ale nie codziennie. Max co wyciągnąłem na tym romie to było 7 dni ale wtedy to było tak, że zapomniałem włączyć dzwonek i telefon mnie nie informował przez 2 dni chyba a ja go wtedy nie używałem bo miałem wolne i 7 dnia wziąłem telefon a on jeszcze się trzymał przy życiu tylko parę godzin wcześniej moduł GSM wyłączył (sprzed paru godzin jeszcze były połączenia nieodebrane) :) Ogólnie to na CBHA1 trzymał mi 3 do 4 dni, teraz na PDXIB1 5 do 6.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 26, 2009, 20:11:44 »
no to chyba rekordzista wśród PPC jeśli chodzi o długość działania na baterii  :ok:

*

Offline krondar

• 21
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 13, 2009, 15:18:24 »
Apropos baterii - ROM PDXIB1, WiFi włączone dziś od godziny 8.30 z godzinną przerwą do 15... czyli jakieś 5,5h... - z włączonym ekranem i aktywnym MobileGadu, bateria spadła mi o 1/4 :)

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 13, 2009, 16:45:12 »
A ja przezucilem sie na PXIHH5 i nie moge powiedziec nic zlego rom bajka 96dpi zadnych bugów jak po wgraniu realvga naprawde chyba poleceam ten rom

*

Offline coby6

• 40
  • Sprzęt: IPHONE 3G
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 15, 2009, 19:15:43 »
Ja mam rom z tego wątku :

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=409258

Wersja 96 DPI .

Szybki i stabilny .  

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 16, 2009, 17:00:12 »
A jest do tego jakaś instrukcja wgrywania? Czy wrzuca się tak jak inne ROMy?

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 07, 2009, 17:50:48 »
To ja podepne się pod temat z moim problemem...
Chciałem przejść na  WM 6.1 zgodnie ze wskazówkami tu zawartymi, ale się nie da :/
Moja obecna wersja (Play)  i780PMHC1
Na początku próbowałem zrobić upgrade pod windowsem 7. Pobrałem wszystko z http://www.samsungmobile.com/support/i780/sg/subDx_Vista.jsp
Próbowałem pod 7ką  zainstalować „Samsung modem driver” ale wywala jakiś błąd i instalacja kończy się niepowodzeniem, ale połączenie miedzy telefonem a kompem mam. Zresztą jak odłączę telefon to program instalacyjny wersji 6.1 zaraz informuje mnie że brak połączenie.  Jak podłączę to znowu otrzymuje komunikat o złej wersji  „Incorrect software version”

Potem  próbowałem zmienić oznaczenie wersji  na „PM”  programem HxD. Zgodnie ze wskazówkami zrobiłem to w tym ciągu znaków na samym końcu. Niestety podczas próby instalacji program się znowu pluje „Incorrect software version”
Potem próbowałem zmienić całą nazwę na i780PMHC1 i znowu to samo… „Incorrect software version”

Następna próbę postanowiłem przeprowadzić na kompie z zainstalowanym XP. Tym razem ściągnąłem wszystko z http://www.samsungmobile.com/support/i780/sg/subDx_xp.jsp
I analogicznie chciałem zmienić wersje używając programu HxD. Okazuje się jednak, że nie jestem w stanie znaleźć tej linii znaków, którą mam edytować. Próbowałem już chyba wszystkiego wpisując w zakładce znajdź „ i780PDXIB1” by zastąpić te kilka znaków. Niestety bezskutecznie.  Ciągle przy próbie instalki wersji 6.1 widzę na ekranie „Incorrect software version”

Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć co źle robię  lub jak to zrobić (gdzie i co  dokładnie wyedytować) pod XP lub win 7???